Πόσο μεγάλη επιτυχία ήταν τελικά τα 32 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Πόσο μεγάλη επιτυχία ήταν τελικά τα 32 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης; Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος το σχέδιο, το οποίο, αφού ετοιμάσει η επιτροπή, θα εγκρίνει ο ίδιος και το επιτελείο του, ενώ θα πρέπει να το εγκρίνει και η Ε.Ε.
0



ΩΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ η Γερμανία τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό 2021-27 της Ε.Ε. μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν 4 μέρες. Κάποια γερμανικά ΜΜΕ έφτασαν μάλιστα να χαρακτηρίσουν ως «ιστορικό πακέτο» το ποσό που θα διατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία.


Στη Γερμανία η Συμφωνία επιδεικνύεται επίσης ως η πρώτη επιτυχία της εξάμηνης προεδρίας της στην Ε.Ε,. ενώ στην Ελλάδα άλλοι πανηγυρίζουν και άλλοι δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό ότι «θα βρέξει λεφτά».

Πάντως, για μια μάλλον αυτονόητη απόφαση που καθυστέρησε κιόλας, αν σκεφτεί κανείς εδώ και πόσους μήνες έχει πλήξει η πανδημία την Ευρώπη, χρειάστηκε μια σύνοδος, της οποίας οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πάνω από 90 ώρες μέχρι να αποφασιστεί να δοθούν τα 750 δισεκατομμύρια για το πρόγραμμα ανάκαμψης και το 1,074 τρισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης η Ε.Ε. επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ψηφιοποίηση και στη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία.

Η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη επιτυχία το αποτέλεσμα που πέτυχε και το παρουσιάζει ως τη μεγάλη ευκαιρία για να στηριχτεί αλλά και να αλλάξει η χώρα και δηλώνει πως με τα χρήματα αυτά θα υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, θα ελαφρύνει τους πολίτες από τα φορολογικά βάρη και θα στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Ευρωπαϊκή Ένωση δανείζεται ως Ευρώπη για λογαριασμό των κρατών-μελών και αυτό ήταν ένα αίτημα πολλών ετών (ειδικά της Ελλάδας) από την εποχή της προηγούμενη κρίσης, αλλά η Γερμανία τότε δεν ήθελε ούτε να το ακούσει. Για τον λόγο αυτό και οι ευρωπαϊστές χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας τη Συμφωνία αυτή και πανηγυρίζουν, καθώς κάμφθηκε η βασική αντίρρηση των «σκληρών». Και επειδή έπρεπε να πάρουν κάτι, αυτή ήταν η μείωση των επιχορηγήσεων έναντι των δανείων.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης βεβαιώνουν ότι οι όροι δεν θα είναι μνημονιακοί αλλά περίπου σαν του ΕΣΠΑ, κάτι που στην Ελλάδα η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας και τον υψηλότερο προϋπολογισμό στην ιστορία της Ε.Ε., ωστόσο, όπως και η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, είναι γεγονός ότι περικόπηκαν κονδύλια που είχε προτείνει η Κομισιόν για την υγεία και τη μετανάστευση και αυτή είναι μια σημαντική απώλεια. Ειδικά η περικοπή των κονδυλίων για την υγεία ακούγεται παράδοξη, όταν ο βασικός σκοπός είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τον ρόλο του «κακού λύκου» σε αυτήν τη Σύνοδο, μια και πλέον λείπει ο Σόιμπλε, ανέλαβε να παίξει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, συνεπικουρούμενος από τους ηγέτες των χωρών που αποκαλούνται κατ' ευφημισμό «φειδωλές», επειδή ζητούσαν τη μείωση των επιχορηγήσεων και πιο σκληρούς όρους.


Όλο αυτό το πολιτικό παιχνίδι που προηγήθηκε ήταν αναμενόμενο, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες και στο τέλος να βγουν όλοι κερδισμένοι, κατά το win-win situation. Κάθε φορά το ίδιο παιχνίδι παίζεται πάνω-κάτω όταν είναι να ληφθεί μια σημαντική απόφαση, απλώς αυτήν τη φορά πρόκειται για ένα γεγονός που θεωρείται σταθμός, οπότε όλο το δράμα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο και με περισσότερο σασπένς.

Πόσο μεγάλη επιτυχία ήταν τελικά τα 32 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης; Facebook Twitter
Όλο αυτό το πολιτικό παιχνίδι που προηγήθηκε ήταν αναμενόμενο, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες και στο τέλος να βγουν όλοι κερδισμένοι, κατά το win-win situation.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ δεν άλλαξαν και πολλά, τελικά, σε σχέση με όσα είχαν προαναγγελθεί, καθώς όλοι γνώριζαν ότι αυτό ήταν το μάξιμουμ των προσδοκιών και ότι μετά τη διαπραγμάτευση αναμενόταν συρρίκνωση. Οι «ρεαλιστές», άλλωστε, προειδοποιούσαν ότι οι όροι θα αλλάξουν και θεωρούσαν την πρόταση της Κομισιόν «πολύ καλή για να μείνει ως έχει», ενώ οι «απαισιόδοξοι» απέκλειαν το να πάρει η Ελλάδα τα χρήματα αυτά.


Τελικά, η Ελλάδα παίρνει τα χρήματα, αλλά με χειρότερη αναλογία δανείων-επιχορηγήσεων σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.


Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19,5 δισ. (αντί για 22,5 που ήταν η πρόταση της Κομισιόν) θα είναι επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια. Τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ (για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 70 δισ.) αφορούν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θα δοθούν μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2021-2027.


Η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη επιτυχία το αποτέλεσμα που πέτυχε και το παρουσιάζει ως τη μεγάλη ευκαιρία για να στηριχτεί αλλά και να αλλάξει η χώρα και δηλώνει πως με τα χρήματα αυτά θα υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, θα ελαφρύνει τους πολίτες από τα φορολογικά βάρη και θα στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Πόσο μεγάλη επιτυχία ήταν τελικά τα 32 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης; Facebook Twitter
O Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται έτοιμη να τα επαναλάβει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι, μολονότι τα χρήματα αυτά υπολείπονται των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, πρόκειται για θετική είδηση, αλλά χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική την αλλαγή της αναλογίας μεταξύ επιχορηγήσεων και δανεισμού σε βάρος των επιχορηγήσεων.


Σε αντίθεση, μάλιστα, με όσους πανηγυρίζουν και λένε ότι η Ευρώπη απέδειξε πως έμαθε από τα λάθη που έκανε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται έτοιμη να τα επαναλάβει. Φυσικά, δεν συμμερίζεται ούτε τα περί επιτυχίας Μητσοτάκη, αντιθέτως δήλωσε: «Απέναντι σε όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης, αφού όλο το τετραήμερο εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε "δίκαιο και εύλογο" έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις».

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι πολλά και ζήτησε να αξιοποιηθούν με σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο και χρηστή διαχείριση.

Το αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών ετοιμάζει, ως γνωστόν, η Επιτροπή Πισσαρίδη και, όσο για τη διαχείριση, αυτή θα είναι υπόθεση κυρίως του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος το σχέδιο, το οποίο, αφού το ετοιμάσει η επιτροπή, θα εγκρίνει ο ίδιος και το επιτελείο του, ενώ θα πρέπει να το εγκρίνει και η Ε.Ε.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Bild, η «μέτριας νοημοσύνης» Μέρκελ και οι «ηλίθιοι» του ακροδεξιού AfD

Διεθνή / Η Bild, η «μέτριας νοημοσύνης» Μέρκελ και οι «ηλίθιοι» του ακροδεξιού AfD

Η γερμανική εφημερίδα που διαμόρφωσε το αντιδραστικό, ψυχροπολεμικό κλίμα στη μεταπολεμική Γερμανία παραμένει το πιο δημοφιλές «tabloid» στον πλανήτη και όπως δηλώνει στον Guardian ο 40χρονος διευθυντής της, η Bild είναι που θα ανασκευάσει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα στην μετά την Μέρκελ περίοδο.
Πακέτο άνω των 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα - Μητσοτάκης: «Θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη»

Πολιτική / Πακέτο άνω των 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα - Μητσοτάκης: «Θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη»

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία», επισήμανε ο πρωθυπουργός για την επίτευξη συμφωνίας για το σχέδιο ανάκαμψης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ