Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τι σκέφτεται η κυβέρνηση και πόσο σοβαρές είναι οι απειλές Ερντογάν

Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τι σκέφτεται η κυβέρνηση και πόσο σοβαρές είναι οι απειλές Ερντογάν Facebook Twitter
Η συμφωνία με την Ιταλία θεωρήθηκε επιτυχία απ' όλους, αλλά δεν αρκεί για να αποτρέψει τον Ερντογάν και να ματαιώσει τα σχέδιά του για την προαναγγελθείσα παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. Εικονογράφηση: Ατελιέ / LiFO
0



ΑΝ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ στο google search τη φράση «απειλή Ερντογάν» ή «τουρκική απειλή», θα βγουν εκατομμύρια αποτελέσματα. Στα αυτιά κάποιων η «τουρκική απειλή» ίσως ακούγεται πλέον σαν ένα βαρετό κλισέ. Παρ' όλα αυτά, η τουρκική απειλή υφίσταται διαρκώς και αυτήν τη φορά είναι και αναβαθμισμένη. Η τουρκική ηγεσία έχει δηλώσει ότι το φθινόπωρο θα προχωρήσει σε έρευνες, και μάλιστα με συνοδεία από φρεγάτες, στις περιοχές που έχει ορίσει μέσω του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου. Δηλαδή εντός της ελληνικής ΑΟΖ, γεγονός που σημαίνει ότι θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την Τουρκία, ήταν κατηγορηματικός και σαφής, λέγοντας πως «καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα και δεν πρόκειται κατ' ελάχιστον να επιτρέψει την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων. Δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο από το να προασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας, αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης διαχρονικά».

Για την Αίγυπτο και τα συμφέροντά της, πάντως, είτε οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο, σύμφωνα με τους διεθνολόγους, δεν έχει διαφορά, γιατί η δική της περιοχή δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο Ερντογάν, ωστόσο, έχει ασκήσει κατά καιρούς έντονες πιέσεις για οριοθέτηση με την Αίγυπτο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει αν μπουν ερευνητικά τουρκικά σκάφη στην ελληνική ΑΟΖ. Λίγο πριν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει πως ο τρόπος για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας είναι «αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων». Και εξήγησε λέγοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η στρατιωτική εμπλοκή».

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!»

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι σοβαρά. Για την ώρα και για τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε διπλωματικό μέσο.


Η συμφωνία με την Ιταλία θεωρήθηκε επιτυχία απ' όλους, αλλά δεν αρκεί για να αποτρέψει τον Ερντογάν και να ματαιώσει τα σχέδιά του για την προαναγγελθείσα παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και είναι χρήσιμο για την ελληνοτουρκική διαμάχη, καθώς η Τουρκία αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο (και) στο ζήτημα που αφορά το καθεστώς των νησιών.

Αυτό ήταν και το μήνυμα της δήλωσης του κ. Δένδια: «Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με άκυρες, όπως αυτή της Τουρκίας με τον Σάρατζ, και με μονομερή κατάθεση χαρτών στον ΟΗΕ». Όχι ότι πτοείται με δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά είναι βέβαιο ότι η συμφωνία με την Ιταλία τον ενόχλησε.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τι σκέφτεται η κυβέρνηση και πόσο σοβαρές είναι οι απειλές Ερντογάν Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την Τουρκία, ήταν κατηγορηματικός και σαφής.

Εκείνο που θα συνιστούσε, κατά κοινή ομολογία, ακόμα μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία και με καθοριστικότερη επίπτωση στην παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο, αλλά αυτή έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα επικαλυπτόταν μεγάλο τμήμα της περιοχής που επιχειρεί να καταπατήσει ο Ερντογάν μέσω της συμφωνίας με τον Σάρατζ, που παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο έχει ιδιαίτερη σημασία το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, για το οποίο η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS III), το οποίο αναφέρει ότι όλα τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδας ζώνης, συνορεύουσας ζώνης, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και μόνο «οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα».

Μια οριοθέτηση με την Αίγυπτο που δίνει πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Ρω, Μεγίστη, Στρογγύλη) θα είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να μη διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Η περιοχή ανάμεσα στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο θεωρείται μεγάλης σημασίας για τα θέματα ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Επί κυβέρνησης Σημίτη, οπότε άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις με την Αίγυπτο, υπήρχε η σκέψη για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, για να μην ενοχληθεί η Τουρκία, αλλά κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, δίνοντας την εντύπωση ότι παραιτείται από τα δικαιώματά της στην υπόλοιπη περιοχή που θα έμενε εκτός οριοθέτησης.

Τα τελευταία χρόνια στην εξουσία στην Αίγυπτο βρίσκεται η κυβέρνηση Αλ Σίσι, που, σε αντίθεση με την προηγούμενη των Αδελφών Μουσουλμάνων, έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν, γεγονός που κάνει τη συγκυρία ευνοϊκότερη για την Ελλάδα. Μάλιστα, επί κυβέρνησης Τσίπρα λέγεται ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πρότεινε να προχωρήσουν στο θέμα των θαλασσίων ζωνών, αλλά δεν το τόλμησε.

Για την Αίγυπτο και τα συμφέροντά της, πάντως, είτε οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο, σύμφωνα με τους διεθνολόγους, δεν έχει διαφορά, γιατί η δική της περιοχή δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο Ερντογάν, ωστόσο, έχει ασκήσει κατά καιρούς έντονες πιέσεις για οριοθέτηση με την Αίγυπτο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποδίδει τη μη επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης της Ελλάδας με την Αίγυπτο στο ότι κάτι τέτοιο ‒λόγω Καστελόριζου κυρίως‒ θα έκανε την Αίγυπτο εκ των πραγμάτων να πάρει τη θέση της Ελλάδας στην ελληνοτουρκική διένεξη και αυτομάτως να μπει στο μάτι της Τουρκίας. «Η Αίγυπτος δεν θα ήθελε να πατήσει τον κάλο της Τουρκίας» είπε πρόσφατα ο κ. Δένδιας (αν και οι σχέσεις των κυβερνήσεων Τουρκίας και Αιγύπτου είναι κακές). Αντιθέτως, η κυβέρνηση Αλ Σίσι είχε άριστη σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα και τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την ίδια περίπου εξήγηση με τον ισχυρισμό του κ. Δένδια έχει και ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, με τον οποίο δεν ταυτίζεται πάντα η ηγεσία του ΥΠ.ΕΞ. Ο κ. Δένδιας ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Αίγυπτο τις επόμενες μέρες, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται πάλι οι συζητήσεις που υπήρχαν επί Σημίτη αλλά και επί Τσίπρα για μερική οριοθέτηση (αυτό ο κ. Συρίγος έχει γράψει στο παρελθόν ότι είναι λάθος).

Ο κ. Δένδιας έχει δηλώσει επίσης ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο, είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος». Δεν είναι γνωστό αν αυτή είναι η θέση του Μαξίμου, δύσκολα όμως μια τέτοια συμφωνία (που θα άφηνε απέξω το Καστελόριζο) δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πάντα και η σκέψη (παρότι μια τέτοια κίνηση έπρεπε να είχε γίνει άμεσα, αν ήταν να αποφασιστεί) να προσφύγει η Ελλάδα κατά της Λιβύης για το τουρκολυβικό σύμφωνο. Η Λιβύη, σε αντίθεση με την Τουρκία, αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν χρειάζεται συνυποσχετικό γι' αυτό.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γκάφες του Νίκου Δένδια και το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αμφισβήτησης

Β. Σιούτη / Οι γκάφες του Νίκου Δένδια και το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αμφισβήτησης

Για τα πραγματικά περιστατικά στον Έβρο, η εικόνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί δεν είναι πολύ σαφής. Για τους κακούς χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ερντογάν και κορωνοϊός χτυπούν μαζί και ανησυχούν την κυβέρνηση

Β. Σιούτη / Ερντογάν και κορωνοϊός χτυπούν μαζί και ανησυχούν την κυβέρνηση

Οι νέες απειλές του Ερντογάν και ο κορωνοϊός, που επανήλθε με την αύξηση των κρουσμάτων, εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα αυτές τις μέρες και θέτουν την κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη

Διεθνή / Η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανακοίνωσε το Σάββατο νέα πρωτοβουλία για τη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται αιρετό συμβούλιο ηγεσίας και κατάπαυση πυρός από 8 Ιουνίου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ