Έξι γυναίκες κι ένας άντρας στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιoς θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Έξι γυναίκες κι ένας άντρας στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιoς θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Facebook Twitter
12

Την οριστική απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να λάβει τις μέρες των εορτών ο πρωθυπουργός, όπως έχει δηλώσει ότι θα κάνει. Οι μέρες πλησιάζουν, άλλωστε, και η πρόταση για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού η εκλογή θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. 

Για την ανάδειξή του Προέδρου προβλέπονται αρκετές ψηφοφορίες, κατά τις οποίες απαιτείται η πλειοψηφία των 200 βουλευτών αρχικά, στη συνέχεια των 180 και των 151, αλλά στο τέλος, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Το Μαξίμου, ωστόσο, ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστούν τόσες ψηφοφορίες και ότι το πρόσωπο που θα προτείνει θα τύχει ευρύτερης συναίνεσης. Για την ώρα, πλην του πολύ στενού κύκλου του πρωθυπουργού, κανένας άλλος δεν γνωρίζει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την οριστική απόφαση για το πρόσωπο που θα προτείνει. Όσο πλησιάζουν οι μέρες, όμως, τόσο εντείνονται οι πιέσεις απ’ όλες τις πλευρές, με δημοσιεύματα, τοποθετήσεις και πολύ παρασκήνιο. 

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή ΠτΔ θα αρχίσει μετά τις γιορτές και μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουάσινγκτον, όπου θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου. Ως τότε αναμένεται να έχει καταλήξει για το πρόσωπο που κατά τη γνώμη του θα υπηρετήσει τον θεσμό με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που είναι γνωστό ως τώρα είναι ότι ο πρωθυπουργός ήθελε, και εξακολουθεί να θέλει, γυναίκα για τη θέση αυτή. Για όσους θυμούνται, κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του είχε επικριθεί ότι οι γυναίκες σχεδόν απουσίαζαν από αυτήν και ότι είχε αξιοποιήσει ελάχιστες ως υπουργούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε λάβει υπ’ όψιν την κριτική αυτή, η οποία τον είχε στενοχωρήσει, καθώς το αντιλαμβανόταν και ο ίδιος, εκ των υστέρων, ως προσωπική του αστοχία. Την εικόνα αυτή θα ήθελε να διορθώσει τώρα και εκτιμά ότι είναι και μια ιστορική ευκαιρία να συνδέσει το όνομά του με την εκλογή, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, γυναίκας στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αυτό που είναι γνωστό ως τώρα είναι ότι ο πρωθυπουργός ήθελε, και εξακολουθεί να θέλει, γυναίκα για τη θέση αυτή. Κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του είχε επικριθεί ότι οι γυναίκες σχεδόν απουσίαζαν από αυτήν. Την εικόνα αυτή θα ήθελε να διορθώσει τώρα και εκτιμά ότι είναι και μια ιστορική ευκαιρία να συνδέσει το όνομά του με την εκλογή, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, γυναίκας στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Από τα γυναικεία ονόματα που έχουν ακουστεί περισσότερο είναι αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα κάνει ό,τι μπορεί για να δηλώσει παρούσα, υπενθυμίζοντας ότι ήταν επίτροπος και ότι γνωρίζει ξένους ηγέτες. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει σχετικά διακριτικά την υποστήριξή της στον πρωθυπουργό, επιχειρώντας να πλασάρει ένα συναινετικό και μετριοπαθές προφίλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγεται πως έχει πολιτική χημεία με την Άννα Διαμαντοπούλου και τη συμπαθεί, αλλά ούτε στο κόμμα του ούτε στο ΚΙΝ.ΑΛ. έχει τόσες συμπάθειες η κ. Διαμαντοπούλου. 

 

Ένα άλλο όνομα είναι εκείνο της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον συντηρητικό χώρο, όπως και της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία όμως θεωρείται μεγάλης ηλικίας. Τελευταία ακούστηκε και το όνομα της βουλευτού της ΝΔ και πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, όπως και της πρώην επιτρόπου (με πρόταση ΠΑΣΟΚ-Γιώργου Παπανδρέου) και πρώην στελέχους της αριστεράς Μαρίας Δαμανάκη, για την οποία υπάρχει μεγάλη αμφιβολία αν θα μπορούσε να πετύχει τη συναίνεση που αναζητείται. 

 

Έξι γυναίκες κι ένας άντρας στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιoς θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Facebook Twitter

 

Ένα άλλο γυναικείο πρόσωπο που έχει προταθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν συζητείται και τόσο δημόσια, είναι αυτό της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να τρέφει εκτίμηση για το πρόσωπό της και να θεωρεί πως έχει τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί για το αξίωμα αυτό. Ως μειονέκτημά της καταλογίζεται ότι δεν γνωρίζει τους ξένους ηγέτες ώστε να έχει την άνεση να καλέσει κάποιον στο τηλέφωνο, αλλά, από την άλλη, όπως λένε οι υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της, ούτε ο Προκόπης Παυλόπουλος τους ήξερε, αλλά τους έμαθε. «Είναι μια πολύ ικανή γυναίκα που τα βγάζει πέρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, στις οποίες έχει δοκιμαστεί» λένε και υποστηρίζουν ότι γνωρίζει πολύ καλά και τα εθνικά θέματα. 

 

Επιπλέον, πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δύσκολα θα απέρριπτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κυβέρνησή του την έκανε πρόεδρο του ΣτΕ κατόπιν εισήγησης του Μιχάλη Καλογήρου.  

 

Ο κ. Γεραπετρίτης, πάντως, ο οποίος είναι από τους λίγους με τους οποίους μοιράζεται τις σκέψεις του για το θέμα ο πρωθυπουργός, όποτε τον ρώτησαν, επέμεινε στην πιθανότητα της γυναικείας υποψηφιότητας, λέγοντας ότι θα ήθελε «σε κρίσιμες θέσεις να έχουμε περισσότερες γυναίκες». Σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του, πάντως, είχε παραδεχτεί και τις πιέσεις που υπάρχουν από διάφορα κέντρα, λέγοντας πως «από διάφορες προελεύσεις έχουμε ονόματα που έρχονται και παρέρχονται». 

Η μεγαλύτερη πίεση που ασκείται στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το θέμα αυτό αφορά την παραμονή του νυν Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, παρότι για αυτονόητους λόγους δεν θα το έλεγε ποτέ δημόσια, επιθυμεί διακαώς να έχει και δεύτερη θητεία. Την επιθυμία του υποστηρίζουν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας και όλοι μαζί πιέζουν με κάθε τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να περάσει το δικό τους. 

 

Τελευταία πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να προτείνει ο πρωθυπουργός τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ως τώρα. Βασικό επιχείρημα του στρατοπέδου που προωθεί την εκ νέου υποψηφιότητά του είναι πως η κρισιμότητα στα εθνικά θέματα δημιουργεί νέα δεδομένα στην προεδρική εκλογή και απαιτεί κάποιον που διαθέτει εμπειρία. Έχουν φτάσει, μάλιστα, να ισχυρίζονται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει άριστη συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά στα εθνικά θέματα, και ότι είναι ο μόνος που μπορεί να επιβάλει την ενότητα που απαιτείται στην περίπτωση που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί κάποιο εθνικό ζήτημα.   

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, υπήρξε ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015, κάτι που ο ΠτΔ στην πραγματικότητα δεν του συγχώρεσε ποτέ, όπως λένε οι γνωρίζοντες. Ούτε όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αλλάξει γνώμη γι’ αυτόν. Αντιθέτως, κάποιοι στο περιβάλλον του λένε ότι το Προεδρικό Μέγαρο, επί της θητείας του, έχει μετατραπεί σε «παραμάγαζο», με παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς και σχέσεις με πρόσωπα απ’ όλες τις εξουσίες. Ο πρωθυπουργός θα ακύρωνε τον εαυτό του εάν πρότεινε κάποιον που έχει απορρίψει και που η θητεία του, όπως εκτιμά, έχει επιβεβαιώσει την επιλογή του. Επιπλέον, όπως λένε συνομιλητές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει κάποιον που θα λειτουργεί απολύτως θεσμικά και δεν θα επιτρέψει να λειτουργήσει το Προεδρικό Μέγαρο ξανά ως «παραμάγαζο».  

 

Τα ονόματα των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και πολύ περισσότερο του Γιώργου Παπανδρέου δεν έπαιξαν ποτέ στα σοβαρά, για κανέναν. Ακούστηκαν μόνο για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς, επίσης, δεν είναι μια υποψηφιότητα που θεωρείται συναινετική και το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο δεν είναι και στο καλύτερο σημείο. Πρώην συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, πάντως, υπενθυμίζουν συχνά τελευταία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος της ΝΔ με την υποστήριξη του Αντώνη Σαμαρά και η αλήθεια είναι ότι πράγματι τον είχε στηρίξει (την ώρα που ακόμα και η αδελφή του έδινε τη μάχη για άλλο υποψήφιο). Ακόμα όμως και αν η σχέση τους ήταν όπως στην αρχή, δύσκολα θα περνούσε μια τέτοια υποψηφιότητα από τα άλλα κόμματα και ο πρωθυπουργός, παρότι δεν απαιτείται, επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. 

Όπως έχει πει και ο Γ. Γεραπετρίτης, που εκφράζει τις απόψεις του πρωθυπουργού: «Εάν ο πρωθυπουργός προτείνει πρόσωπο που δεν συγκεντρώνει συναίνεση, η ευθύνη που του αναλογεί θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου με την παρένθεση των εκλογών υπήρχε θεσμικό ξέπλυμα».  

Στήλες
12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ