Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτική κυριαρχία και τα σενάρια για εκλογές

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτική κυριαρχία και τα σενάρια για εκλογές Facebook Twitter
H προεκλογικού τύπου εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι τα Χριστούγεννα θα δοθεί μερίδιο από το "υπερπλεόνασμα" στους πιο αδύναμους, έβαλε πάλι φωτιά στα κομματικά επιτελεία.
5

«Έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες των πολιτών, δείξαμε ότι είχαμε σχέδιο και ότι είμαστε αποτελεσματικοί» είπε στους βουλευτές του την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνάντηση που είχε μαζί τους στο Καβούρι, αδιαφορώντας μάλλον για το αν κατηγορηθεί για αλαζονεία.

Είναι γεγονός ότι στα ζητήματα που εστιάζει ο πρωθυπουργός και αποτελούν τις δικές του προτεραιότητες, ήταν πράγματι προετοιμασμένοι, με σχέδιο, για αυτό και υπήρξαν κάποια αποτελέσματα ήδη. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους τους τομείς. Μετά το πέρας των πρώτων εκατό ημερών, είναι φανερό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ψηφοφόροι του -τουλάχιστον μεγάλο τμήμα της εκλογικής του βάσης- δεν αξιολογούν τα προβλήματα με τον ίδιο τρόπο κι ούτε έχουν απαραίτητα τις ίδιες προτεραιότητες. Το διαπίστωσε άλλωστε και ο ίδιος πολύ πρόσφατα, επιστρέφοντας από την Κίνα, όχι χωρίς κάποια απογοήτευση.


Το προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι ουρές του, μαζί με κάποια προβλήματα καθημερινότητας (π.χ ακόμα υπάρχουν κενά στα σχολεία) τον προσγείωσαν στην πραγματικότητα και του χάλασαν το πάρτι του θριάμβου που άρχισε μετά από τις πρώτες δημοσκοπήσεις.

Κυκλοφορούν ήδη κάποιες φήμες ότι o Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται στα σοβαρά να πάει σύντομα σε εκλογές -ίσως και την άνοιξη- μόνο και μόνο για να κάψει την επόμενη εκλογική διαδικασία που θα γίνει με απλή αναλογική και να πάει ξανά με ενισχυμένη, με σκοπό να κερδίσει.

Τον αντίκτυπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού τον διαπίστωσε και στην συνάντηση του με τους βουλευτές στο Καβούρι. Ενώ ήθελε να τους μιλήσει για το οικονομικό κλίμα που αλλάζει, τις επιτυχίες και τα σχέδια του, αναγκάστηκε να απαντάει στα παράπονα για το προσφυγικό και να ακούει τις διαμαρτυρίες που του μετέφεραν οι βουλευτές, κυρίως από την περιφέρεια.

Πώς γίνεται λοιπόν να θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων τους, όταν αυτοί είναι στα κάγκελα για την αύξηση των ροών, τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα και για τη μη αποτελεσματική ως τώρα διαχείριση του προβλήματος; Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα "δημόσιας τάξης και ασφάλειας" όπου π.χ. για το θέμα των Εξαρχείων η προεκλογική δέσμευση ήταν ότι θα τα "καθάριζαν" από τον πρώτο μήνα.

Βασικά, η κριτική όλο αυτό το διάστημα επικεντρώνονταν κυρίως στον τομέα των αρμοδιοτήτων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πράγμα που είχε φτάσει στα αυτιά του και μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει και φήμες (που δεν επιβεβαιώθηκαν) ότι απείλησε με παραίτηση.


Η θεαματική κίνησή του ωστόσο με την "εξάρθρωση της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα", καθώς και με την επιχείρηση της Αστυνομίας στο υπόγειο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπου -όπως είπαν, είχαν καταγγελίες από φοιτητές ότι παρασκεύαζαν μολότοφ, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως «μεγάλη επιτυχία για την πάταξη της ανομίας» και κατάφερε να αντιστρέψει σε σημαντικό βαθμό, για την ώρα, το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι διαμαρτυρίες στελεχών και ψηφοφόρων εναντίον του υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο εντάθηκαν μετά την εμφάνιση του στο Ευρωκοινοβούλιο όπου μιλώντας για το προσφυγικό και το πρόβλημα στα ελληνικά νησιά είπε ότι «το πρόβλημα είναι εκρηκτικό» και «έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης». Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν τους ψηφοφόρους, επειδή η ΝΔ βγήκε με την δέσμευση ότι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το θέμα.

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτική κυριαρχία και τα σενάρια για εκλογές Facebook Twitter
Η κριτική όλο αυτό το διάστημα επικεντρώνονταν κυρίως στον τομέα των αρμοδιοτήτων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πράγμα που είχε φτάσει στα αυτιά του και μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει και φήμες (που δεν επιβεβαιώθηκαν) ότι απείλησε με παραίτηση. Φωτο: Eurokinissi

Με τις δύο αυτές κινήσεις πάντως, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατάφερε να κερδίσει χρόνο και η κυβέρνηση -σε συνδυασμό με τα μέτρα που εξήγγειλε για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, να αμβλύνει την κριτική που δεχόταν για τα θέματα αυτά.


Η σύλληψη των κατηγορούμενων ως μελών της οργάνωσης "Επαναστατική Αυτοάμυνα" έτυχε να συμβεί το προηγούμενο βράδυ πριν από την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κι έτσι ο αρμόδιος υπουργός γλίτωσε να ακούσει ξανά τα περί απραξίας, ενώ η έφοδος της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο έγινε την επομένη, την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε συνέντευξη σε πρωινή εκπομπή με υψηλή τηλεθέαση.

Στη συνάντησή του με τους βουλευτές της ΝΔ στο Καβούρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγησε γιατί -παρόλα αυτά- θεωρεί ότι η κυβέρνησή του ξεπέρασε τις προσδοκίες των πολιτών: «Στις εκλογές φτάσαμε στο 40% δίνοντας έμφαση σε τρία ζητήματα: στη μείωση των φόρων, στις νέες δουλειές και στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες». «Έχουμε προωθήσει λύσεις» είπε «και θα συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς».

Το πρόβλημα για την ώρα ο Μητσοτάκης φαίνεται να το έχει από δεξιά του, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο "αντιμνημόνιο" θα είναι οι αντιδράσεις για το μεταναστευτικό.


Από αυτά πάντως, μόνο η μείωση των φόρων έχει γίνει αισθητή από τους πολίτες, δίνοντάς του όντως πόντους, αλλά ούτε οι νέες δουλειές (και "καλές" έλεγε προεκλογικά) έχουν φανεί, ούτε το αίσθημα ασφάλειας έχει τονωθεί ιδιαίτερα.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως, στη συνάντηση αυτή είπε στους βουλευτές του και κάτι ακόμα και μάλιστα με νόημα: ότι έχουν τη δυνατότητα όχι απλά να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αλλά να αλλάξουν την Ελλάδα και «να καταστήσουν τη ΝΔ κυρίαρχη πολιτική δύναμη για τα επόμενα χρόνια».

Περισσότερο διαφωτιστικός για το πώς ακριβώς θα το πετύχουν αυτό σε επίπεδο στρατηγικής και τακτικών κινήσεων δεν υπήρξε. Κυκλοφορούν ωστόσο, ήδη κάποιες φήμες ότι σκέφτεται στα σοβαρά να πάει σύντομα σε εκλογές -ίσως και την άνοιξη- μόνο και μόνο για να κάψει την επόμενη εκλογική διαδικασία που θα γίνει με απλή αναλογική και να πάει ξανά με ενισχυμένη, με σκοπό να κερδίσει, έχοντας ταυτόχρονα ξεπεράσει το εμπόδιο που του άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κυβερνήσει δύο τετραετίες, λένε οι γνωρίζοντες. Για την ώρα έχει καταφέρει, τέσσερις μήνες μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη που πέτυχε τον περασμένο Ιούλιο, να αυξήσει ακόμα περισσότερο την αποδοχή του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Χάνει μόνο από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά θεωρεί ότι με μερικές θεαματικές κινήσεις, μπορεί να ανατρέψει τις εντυπώσεις αυτές, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, καθώς το καλοκαίρι υπάρχει πραγματικά φόβος για το τι θα γίνει με τις ροές.

Η συγκυρία εκ των πραγμάτων είναι ευνοϊκή για τη ΝΔ και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην έχει συνέλθει ακόμα από την ήττα και το κόμμα είναι σχεδόν σε αποδιοργάνωση παρότι βαδίζουν προς τη διεξαγωγή συνεδρίου. Ο isyriza και ο περίφημος μετασχηματισμός του κόμματος εξελίσσονται σε φιάσκο και ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνει απογοητευμένος ότι έχει πολύ λίγα στελέχη πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί για να φτιάξει το κόμμα που θέλει. Άρα, οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές για να κάνει εκλογές η ΝΔ και να τις κερδίσει, ώστε να κάψει την απλή αναλογική και να ανοίξει ο δρόμος για την δεύτερη τετραετία, όπως είναι ο στρατηγικός τους σχεδιασμός.

Οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα το πιθανότερο να μην είναι δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης και να πάνε ξανά σε εκλογές, χωρίς απλή αναλογική αυτή τη φορά και την προσδοκία της νίκης.

Αν δεν σπεύσουν να αδράξουν την ευκαιρία, λένε οι υπέρμαχοι των εκλογών, υπάρχει το ρίσκο η αποδοχή τους να μειωθεί μετά το καλοκαίρι, ειδικά αν οι ροές αυξηθούν ανεξέλεγκτα και δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν το πρόβλημα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να συνέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα περισσότερο από αυτό υπάρχει ο φόβος να προκύψει ένας "Έλληνας Κουρτς" ο οποίος θα συσπειρώσει τους απογοητευμένους δεξιούς που θέλουν μια "πιο πατριωτική πολιτική γραμμή".


Το πρόβλημα για την ώρα ο Μητσοτάκης φαίνεται να το έχει από δεξιά του, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο "αντιμνημόνιο" θα είναι οι αντιδράσεις για το μεταναστευτικό. Αυτό το κύμα όμως, της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, δεν μπορεί να το καβαλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε κάνει με το αντιμνημόνιο. Αντιθέτως, η κριτική που του κάνει από αριστερά, μάλλον καλοδεχούμενη είναι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τον βοηθάει να συσπειρώνει τη δεξιά βάση του, γιατί από εκεί έχει τον κίνδυνο να του φύγουν. Επιπλέον, πολλοί στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε εκτός εξουσίας και υιοθετεί μια αντισυστημική ρητορική και συμπεριφορά, θα αρχίσει να συρρικνώνεται και να χάνει το κεντρώο κοινό του, που θα αρνηθεί να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, ο οποίος μοιάζει να καπελώνει την εκλογική βάση που συγκράτησε ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες εκλογές. Στα επιχειρήματα υπέρ της τακτικής προσφυγής στην κάλπη, οι υποστηρικτές της προσθέτουν ότι αυτές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό, πράγμα που καθιστά απόλυτα κυρίαρχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κόμμα, ελέγχοντας πλήρως ποιος θα μπει στην Βουλή και ποιος όχι.


Για την ώρα πάντως όλα αυτά κυκλοφορούν μόνο στο παρασκήνιο, αλλά η προεκλογικού τύπου εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι τα Χριστούγεννα θα δοθεί μερίδιο από το "υπερπλεόνασμα" στους πιο αδύναμους, έβαλε πάλι φωτιά στα κομματικά επιτελεία.

Στήλες
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ