Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
«To λυκόφως των κυνών» για Μιχαλολιάκο και Χρυσή Αυγή- ωστόσο η ακροδεξιά απειλή παραμένει
Απόψεις

«To λυκόφως των κυνών» για Μιχαλολιάκο και Χρυσή Αυγή- ωστόσο η ακροδεξιά απειλή παραμένει

Με την απολογία Μιχαλολιάκου μπήκε στην τελική ευθεία η δίκη μιας ήδη καταρρέουσας πανταχόθεν Χρυσής Αυγής, οι πρόσφατες όμως βίαιες αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις, η επιβίωση της ρητορικής της στον δημόσιο λόγο και οι «αντιγραφές» πολιτικών της δείχνουν ότι με την ιδεολογία της ακόμα δεν ξεμπερδέψαμε.

Με τη μεστή κυνικότητας, απέκδυσης ευθυνών και στρεψοδικίας κατάθεση του Έλληνα φυρερίσκου στο Εφετείο μέσα σε τεταμένο κλίμα έκλεισαν και τυπικά οι απολογίες τω κατηγορούμενων για την υπόθεση της ΧΑ. Αν και θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή ώσπου να διατυπωθεί η εισαγγελική πρόταση, τα στοιχεία της ενοχής του δείχνουν ατράνταχτα κι αν αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 15ετή κάθειρξη.


Όπως άλλωστε αναμενόταν – δεν είναι καν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη μακρόχρονη «καριέρα» του στην Άκρα Δεξιά – άλλους συναγωνιστές του «άδειασε» («πυρήνας» Νίκαιας), άλλους τους «έδωσε» ή τους απαξίωσε (Λαγός, Μίχος, Μπούκουρας, Κουκούτσης, Περδικάρης, Παππάς κ.ά.). Αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα, τις άγριες επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αρνήθηκε κατηγορηματικά μεν, με αστείες δικαιολογίες δε κάθε σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία του ίδιου της ΧΑ παρά την ύπαρξη πλήθους εγγράφων, μαγνητοφωνημένων ομιλιών αλλά και βίντεο που το αποδεικνύουν, αναφερόμενος σε «σχήματα λόγου» και προσπάθεια πολιτικής εξόντωσής του.

 

Στο εδώλιο το «σκυλί», όπως τον αποκάλεσε η Μάγδα Φύσσα εμφανίστηκε με την ουρά στα σκέλια, μαζεμένος και θλιβερός. Καμια σχέση με τον «νταή» τιμητή, τιμωρό και αρχηγέτη που παρίστανε μια επταετία μόλις πριν, όταν ακόμα ένιωθε παντοδύναμος.


Στο εδώλιο το «σκυλί», όπως τον αποκάλεσε η Μάγδα Φύσσα εμφανίστηκε με την ουρά στα σκέλια, μαζεμένος και θλιβερός. Καμια σχέση με τον «νταή» τιμητή, τιμωρό και αρχηγέτη που παρίστανε μια επταετία μόλις πριν, όταν ακόμα ένιωθε παντοδύναμος. Και δεν θα ήταν ούτε τότε αν το χρυσό «πουλέν» του Κωνσταντίνου Πλεύρη που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του μια άλλη Επταετία, εκείνη των συνταγματαρχών, είχε ήδη βρεθεί για τα καλά πίσω από τα σίδερα για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές δραστηριότητες την πρώτη κιόλας μεταπολιτευτική περίοδο - απόπειρα εμπρησμού στη βρετανική πρεσβεία λόγω κυπριακού, επιθέσεις σε δημοσιογράφους, βόμβες στους κινηματογράφους Έλλη και Ρεξ κ.ά - ή αν η ΧΑ είχε ήδη εξαρθρωθεί μετά τη δολοφονική επίθεση μελών της στον φοιτητή, τότε, Δημήτρη Κουσουρή στα δικαστήρια της Ευελπίδων (1998). Το πιθανότερο εξάλλου είναι να μη μάθουμε ποτέ επακριβώς τι και πόσο στενές σχέσεις διατηρούσε όλα αυτά τα χρόνια με το λεγόμενο βαθύ κράτος, δίχως τις οποίες ο ίδιος και η εγκληματική συμμορία του θα παρέμεναν περιθώριο ή τουλάχιστον δεν θα τολμούσαν να βγαίνουν προς τα έξω με τέτοιο αγοραίο θράσος και τσαμπουκά.

 

Όντας η ΧΑ οργάνωση αυστηρά αρχηγική, μια βαριά καταδίκη του επικεφαλής της προοιωνίζει τη διάλυση, τη διάσπαση ή τη δραματική συρρίκνωσή της όπως γράφει και ο Δημήτρης Ψαρράς στο βιβλίο του «Ο Αρχηγός» (εκδ. Πόλις 2018). Ήδη τα εκλογικά της ποσοστά εμφανίζονται δημοσκοπικά κάτω του 1.5%, στο Εφετείο παραβρέθηκαν μόλις μερικές δεκάδες «πρωτοπαλίκαρα», τα γραφεία της κλείνουν με ρυθμό ντόμινο, κρατικό χρήμα πλέον γιόκ, «λειψανδρία» και στις εκδηλώσεις της – ακόμα και το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο-πορεία για τους Φουντούλη-Καπελώνηστο Νέο Ηράκλειο, μετά βίας πλέον συγκεντρώνει 150-200 νοματαίους μαζί με τους συγγενείς.

 

ΕUROKINISSI
ΕUROKINISSI

 

Αν όμως με τη ΧΑ φαίνεται να έχουμε πια σε μεγάλο βαθμό ξεμπερδέψει με τη μελανότερη ίσως σελίδα της ελληνικής μεταπολιτευτικής ιστορίας να κλείνει (εξτρεμιστικές οργανώσεις υπήρξαν κι άλλες, καμία όμως δεν απολάμβανε τέτοια απήχηση και «ανοχή»), δεν συμβαίνει το ίδιο με την ιδεολογική κληρονομιά της. Μολονότι επίσημα «τάγματα εφόδου» δεν φαίνεται να διαθέτει πια, οι βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών, κυρίως, αραίωσαν μεν αισθητά αλλά δεν εξαλείφθηκαν. Απλώς δεν γίνονται πια όπως γίνονταν, ούτε έχουν απαραίτητα συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά, υπάρχουν άλλωστε καταπώς φαίνεται καταστάσεις «διάδοχες», πιο αποκεντρωμένες, πιο «αυτόνομες» και άρα δυσκολότερα εντοπίσιμες (με την ευκαιρία, αναρωτιέμαι τι απέγινε με εκείνον τον φερόμενο ως αρχηγό της «Κρυπτείας» 48χρονο καθηγητή ο οποίος συνελήφθη μεν τον Ιούλιο αλλά ούτε πώς ονομάζεται, ούτε πότε θα δικαστεί ξέρουμε ακόμα).

 

Έντυπα, ιστοσελίδες, κανάλια, στήλες, εκπομπές, σόσιαλ μίντια συνεχίζουν να αναπαράγουν μια επίμονη, συστηματική ξενοφοβική προπαγάνδα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος – όχι λίγα από τα οποία έχουν ακροδεξιό παρελθόν – πετάνε με κάθε ευκαιρία «ατάκες» ρατσιστικές.


Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ανθρωποφαγία, ο σεξισμός εξακολουθούν να μαγαρίζουν τον δημόσιο λόγο καθώς επίσης  τη μιντιακή σφαίρα. Έντυπα, ιστοσελίδες, κανάλια, στήλες, εκπομπές, σόσιαλ μίντια συνεχίζουν να αναπαράγουν μια επίμονη, συστηματική ξενοφοβική προπαγάνδα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος – όχι λίγα από τα οποία έχουν ακροδεξιό παρελθόν – πετάνε με κάθε ευκαιρία «ατάκες» ρατσιστικές. Μέχρι και σε δελτίο καιρού μεγάλου καναλιού ακούσαμε τον παρουσιαστή να αστεϊζεται λέγοντας ότι την επομένη θα βρεθούμε μεταξύ δύο... πυρών, τα κύματα άστατου καιρού από δυτικά και τα κύματα των προσφύγων από ανατολικά! Κι όμως, η κανονικοποίηση αυτού του είδους λόγου στα χείλη ενός γλυκούλη, χαμογελαστού και φαινομενικά εντελώς άκακου κυρίου είναι πιο ανατριχιαστική από τις κραυγές κάποιων αγριεμένων, αφιονισμένων φουσκωτών για «αίμα και τιμή». 

   

 

Παρακολουθούμε επιπλέον τις τελευταίες μέρες μια σειρά «αυθόρμητες» κινητοποιήσεις κατοίκων από τα Βρασνά, τα Γιαννιτσά και τη Νάουσα μέχρι την Άλλη Μεριά, τα Διαβατά και την Καρίτσα – ακόμα και μικρών μαθητών! – ώστε να μην εγκατασταθούν στην περιοχή τους μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί από τα νησιά διότι φυσικά «δεν είναι ρατσιστές, αλλά...». Και μιλάμε για τόπους οι οποίοι κατοικούνται κυρίως από απογόνους προσφύγων με πολύ κοντή κι επιλεκτική, ως φαίνεται, μνήμη.Τουλάχιστον δεν χαράκωσαν παιδιά όπως έκαναν δύο κουκουλοφόροι αλήτες σε 15χρονο Ιρανό μαθητή στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης προχτές...

 

 

Άραγε δεν είχαν προβλέψει αυτές τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός και ο πολύς υπερυπουργός του κ. Χρυσοχοΐδης που μοιάζει να ανακαλύπτει τώρα τις ευθύνες της Ευρώπης στο προσφυγικό όταν ξεκινούσαν – πολύ σωστά, καταρχήν - την «επιχείρηση αποσυμφόρηση» (των νησιών); Τι έκαναν ώστε να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες, να τις προετοιμάσουν, να συνδιαλεχθούν μαζί τους, να «συνετίσουν» τους δικούς τους ακραίους ώστε να ελαχιστοποιηθούν τέτοιες αντιδράσεις; Πόσο πραγματικά αντίθετα στην επικρατούσα κομματική «γραμμή» ήταν π.χ. τα ρατσιστικά τουϊτ των διαγραμμένων, πλέον, στελεχών της ΝΔ Θ. Γιάνναρου («αποβράσματα και πίθηκοι οι μετανάστες») και Ι. Σαντετσίδη («ρίξτε τους πρόσφυγες στο Αιγαίο») ή το πιο πρόσφατο του βουλευτή Κυρανάκη που καταφανώς επικροτούσε την ενέργεια κάποιων ανεγκέφαλων κάφρων να στήσουν μπάρμπεκιου με χοιρινό έξω από τη δομή των
Διαβατών;

 

Άντε να πούμε ότι τέτοιες ρατσιστικές αηδίες έχουμε ακούσει κι από στελέχη άλλων πολιτικών χώρων κι ότι τουλάχιστον να, ο Κυριάκος τους «τραβάει το αφτί» κι αν εκείνος ξεχαστεί, «καθαρίζει» η Ντόρα. Σε πόσες όμως ανάλογες διαγραφές είναι πραγματικά αποφασισμένος να προχωρήσει και το κυριότερο, τι ανασχετικές πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει στο εξής; Πώς επιπλέον θα «μαζέψουν» οι κυβερνώντες τις προεκλογικές κορόνες για κλειστά σύνορα, μαζικές επαναπροωθήσεις, «μηδενική ανοχή» κ.λπ., τι παράδειγμα φαντάζονταν πως έδιναν καταργώντας τον ΑΜΚΑ για μετανάστες και πρόσφυγες δίχως χαρτιά, κάνοντας ασφυκτικά στενά τα περιθώρια για άσυλο, επεκτείνοντας τη διοικητική κράτηση, απειλώντας με κλείσιμο κοινοτικά σχολεία όπως το πακιστανικό στον δήμο Αθηναίων;


Αλήθεια, θα σπεύσει η ΕΛΑΣ να βρει ποιοι «κανίβαλοι» εισέβαλαν στη δομή της Νάουσας κάνοντας ζημιές και τρομοκρατώντας γυναικόπαιδα ή αρκείται να εκκενώνει καταλήψεις προσφύγων, να τρομοκρατεί αλληλέγγυους και να συλλέγει με το τσιμπιδάκι τρίμματα φούντας στα πεζοδρόμια των Εξαρχείων; Επίσης όταν αδειάσει ο νέος υπουργός ΠροΠο που τόσο (δια)φημίζεται για την πυγμή, την αποφασιστικότητα αλλά και τις δημοκρατικές ευαισθησίες του – περηφανεύεται μάλιστα ότι επί της προηγούμενης θητείας του συνελήφθη η ηγετική ομάδα της ΧΑ και μπράβο του γι' αυτό, μολονότι αυτονόητο ύστερα από μια στυγνή δολοφονία -, ας μας πει αν και πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί εκείνη η ρημάδα η ΕΔΕ για τον Ζακ.


Ο αγώνας κατά του ρατσισμού και του φασισμού δεν είναι, εντούτοις, ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης σε κεντρικό επίπεδο. Στις πρόσφατες ανά τη χώρα αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις ώστε τα λεωφορεία με τους φουκαράδες να μη φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους δεν συμμετείχαν παρά λίγες δεκάδες, άντε εκατοντάδες άτομα και μιλάμε για κοινότητες και δήμους όπου ζουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι. Κάποιοι χαρακτήρισαν «βλάκες» όσους συμμετείχαν σε αυτές τις μαζώξεις, μερικοί μάλιστα φορώντας στολές αρχαίων Μακεδόνων οπλιτών (άσχετα που ο ίδιος ο Μεγαλέκος παντρεύτηκε αρχικά μια Περσίδα, ύστερα μια Αφγανή και είχε όραμα πολυεθνικό).


Το γεγονός, εντούτοις, ότι είκοσι-τριάντα τέτοιοι νοματαίοι κάνουν πολιτική και δημιουργούν καταστάσεις οφείλεται στο ότι οι διακόσιοι, τριακόσιοι, δύο και τρεις χιλιάδες συμπολίτες τους – η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή - είτε αδιαφορούν, είτε φοβούνται είτε, το χειρότερο, ανομολόγητα συναινούν. Οφείλεται επίσης στο ότι απολαμβάνουν πολύ περισσότερη δημοσιότητα από όση τους αναλογεί, του «πονηρού» μάλιστα είδους εφόσον κάποια σοβαρότερα μέσα αποφεύγουν μεν να επιβραβεύσουν αλλά δεν κατακρίνουν κιόλας ανοικτά τέτοιες ενέργειες, ενώ με την διαρκή αναπαραγωγή της ίδιας «είδησης» κάνουν μια στρεβλή κατάσταση πραγμάτων να μοιάζει αναμενόμενη κανονικότητα.


Είναι η ίδια «σιωπηρή πλειοψηφία» που ανεχόταν το «αλύχτημα» του Μιχαλολιάκου και τις εγκληματικές δράσεις της ΧΑ στις «καλές» τους εποχές, η ίδια που στη Γερμανία επέτρεψε στον Χίτλερ το '33 να γίνει εξουσία και να πράξει ό,τι έπραξε.Δεν υπάρχουν άραγε στη Νάουσα, τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη κ.λπ. δημοκράτες πολίτες που να βγουν εκείνοι μπροστά, ματαιώνοντας με τη μαζική παρουσία τους και μόνο τα καραγκιοζιλίκια μιας δράκας Ελλαδέμπορων, πολλοί από τους οποίους κιόλας είναι «μεταφερόμενοι», καθώς καταγγέλλεται; Ποιον ύπνο δικαίου κοιμούνται οι τοπικές αρχές όταν δεν υποκινούν κιόλας τέτοια γεγονότα, όπως στην Καρίτσα; Πόση σημασία έχει τελικά να «τελειώσουμε» τη Χρυσή Αυγή αν έχει κατ' ουσία πετύχει αυτό που επεδίωκε, να διασπείρει δηλαδή στην κοινωνία το μίσος, τον φόβο και μια συχνά ηθελημένη αμάθεια, ξανακάνοντας ελκυστικό το πατροπαράδοτο σοβινιστικό ιδεολόγημα περί περιούσιου, «ανάδελφου» και πανταχόθεν βαλλόμενου λαού;

 

Μαθήτευσε στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και το αθηναϊκό underground press. Ως επαγγελματίας γραφιάς συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τις εκδόσεις Τερζόπουλος, τον ΔΟΛ, την Ελευθεροτυπία, το free press Metropolis, τα περιοδικά 01, 10% και Υποβρύχιο. Ανήκει στην συντακτική ομάδα της Lifo. Έχει επίσης ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μιχαλολιάκος επιμένει πως δεν έχει σχέση με τη δολοφονία Φύσσα - Οι οπαδοί του φώναζαν «Αίμα,τιμή Χρυσή Αυγή» μέσα στη δίκη
«Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση, εγώ δεν έχω καμία σχέση. Ούτε ενέκρινα ούτε εντολή έδωσα», είπε κατά τη Δίκη της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος, για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Σκυλί» χαρακτήρισε η Μάγδα Φύσσα τον Μιχαλολιάκο - Σε στάση προσοχής τον υποδέχτηκαν οι οπαδοί του
Οι Χρυσαυγίτες σηκώθηκαν προσοχή όταν μπήκε ο Μιχαλολιάκος στην αίθουσα
Μιχαλολιάκος: Είμαι αθώος - Πρόκειται για πολιτική σκευωρία
Τι υποστήριξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 Δίκη Χρυσής Αυγής: Αθώος δήλωσε ο Μπούκουρας - «Είχα την ευκαιρία να βγάλω τον καταπιεσμένο μου εαυτό, το γλέντησα»
Αθώος δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής υποστηρίζοντας την θέση περί «πολιτικής δίωξης»
Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή - Η πτώση μετά από δολοφονίες, λιποταξίες και εκλογική ήττα
Στην πτώση της Χρυσής Αυγής αναφέρεται ο Guardian σε νέο δημοσίευμά του

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βουλιμία του Ταγίπ Ερντογάν, το προσφυγικό και η αμυντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ
Η ελληνική κυβέρνηση αμήχανη παρακολουθεί την Τουρκία να διεκδικεί τον υποθαλάσσιο πλούτο των ελληνικών νησιών, ελπίζοντας κάθε φορά να μην προχωρήσει κι άλλο.
Η βία των ενήλικων παιδιών
Η απόλυτη σύγχυση μεταξύ του ανήλικου και ενήλικου κόσμου που έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια και σήμερα ίσως να φτάνει στο απόγειό της.
Πού στο καλό πήγε η νέα μουσική στην Ελλάδα;
Μια ματιά στα line up των επερχόμενων καλοκαιρινών μουσικών φεστιβάλ αποδεικνύει πως έχουμε καταντήσαμε το πιο συντηρητικό κοινό της Ευρώπης, που πάει να δει φανατικά ό,τι είναι παλιό και αγνοεί εντελώς το καινούργιο.
Ο ιδιαίτερος τρόμος του ανεπιθύμητου στοματικού σεξ: Μια προσωπική ιστορία
Με αφορμή την δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν και τις «γκρίζες» ζώνες που έχουν να κάνουν με την βίαιη αιδοιολειξία, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Lisa Taddeo περιγράφει με κείμενό της στους New York Times την δική της τραυματική εμπειρία.
Ζερμέν Γκριρ: «Πόσους ψεύτικους οργασμούς θα προσποιηθεί ακόμα η Μέγκαν Μαρκλ για να τα καταφέρει;»
Η κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος των ΜΚΟ
Δεν μπορεί για όλα να φταίνε οι ΜΚΟ.
Τι έμαθα φροντίζοντας μια 91χρονη με άνοια σε ένα χωριό της Αγγλίας
Η 24χρονη Άννα Κόκκορη, ψάχνοντας δουλειά στο εξωτερικό, βρέθηκε να δουλεύει σε ένα απομακρυσμένο αγγλικό χωριό, ως εποχιακή αποκλειστική νοσοκόμα μιας δύστροπης ηλικιωμένης με άνοια. Δεν φανταζόταν όμως την εξέλιξη.
Πώς οι γονείς μου με βοήθησαν να ξεπεράσω τον καρκίνο
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η δημοσιογράφος της LiFO Άννα Κόκορη θυμάται την εφηβεία της με τον καρκίνο και λέει δημόσια ένα ευχαριστώ στους γονείς της, που όχι μόνο την έφεραν στη ζωή αλλά κατάφεραν και να την κρατήσουν.
Ο περιφερειάρχης και η Μεγάλη Αντικατάσταση
H θεωρία ότι δήθεν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης του χριστιανικού πληθυσμού στην Ευρώπη από διαρκώς τεκνοποιούντες μουσουλμάνους που εισβάλλουν στα εδάφη της― και η ελληνική περίπτωση
Ολοκαύτωμα: Χωρίς ταμπέλα ιδιοκτησίας
Ένα κείμενο για τη σημασία της μνήμης του Ολοκαυτώματος, αφιερωμένο στον Σάμη Γαβριηλίδη, από τον Μίνο Μωυσή, τ. πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.
Τζάμπα «μαθητεία», μισθοί-χαρτζιλίκι και μετά σας φταίει το brain drain
Πολλοί ψάχνουν για δουλειά. Φτάνει να αξίζει τον κόπο.
Αλίμονο στους γέρους
«Γιατί να με παρεξηγήσει ο κύριος Αγησίλαος που τον είπα γέρο; Σάμπως είπα τίποτα κακό; Έτσι είναι αυτά τα πράγματα, βρε αδερφέ – έτσι είναι η κλίμαξ δηλαδή: νέος, μεσόκοπος, γέρος, τέζα».
Το φλέγον ζήτημα της ΑΟΖ και η απρονόητη στάση του Μητσοτάκη
Ανάλυση του σημαντικότερου πολιτικού θέματος της εβδομάδας, από την εξέλιξη του οποίου θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας.
Η επιστροφή της κατήχησης
Τι κινδύνους εμπεριέχουν οι «πύρινοι λόγοι» των αναγεννημένων πολιτικά καλλιτεχνών.
7 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar σαλιγκάρι 8.11.2019 | 11:15
τολμώ να πω ότι χαίρομαι που φαίνεται τί είμαστε. επιτέλους.
η υποκρισία στην ελλάδα είναι σε δυσθεώρητα ύψη και καλύπτει τα πάντα. η φαντασίωση ότι είναι λίγοι αυτοί που δεν θέλουν τους μετανάστες είναι και αυτή μεγάλη υποκρισία. αυτός που την κάνει του αρέσει να υποκρίνεται εξίσου.
οι περισσότεροι στην ελλάδα δεν τους θέλουν, αυτοί που τους βλέπουν ως ισότιμους είναι ελάχιστοι. οι φενάκες και οι φαντασιώσεις κάνουν μεγάλο κακό, δυστυχώς όποιος τις εκφράζει κάνει ο ίδιος μεγάλο κακό και υπεκφεύγει.
επίσης η σύγκριση του ότι η ΕΛΑΣ αναλώνεται στο να 'καθαρίζει' τα εξάρχεια αντί να κάνει πραγματική δουλειά είναι ομοίως υποκριτική και ομοίως επικίνδυνη. η ΕΛΑΣ πρέπει να κάνει όλου του είδους τις δουλειές που πρέπει να κάνει και όχι να αφήσει τις λιγότερο σημαντικές κατά την γνώμη κάποιων που τί θέλουν να κάνουν; να δημιουργήσουν πάλι εντυπώσεις; ή θέλουν να αισθανθούν υπέροχοι επαναστάτες από τον καναπέ τους;
ευτυχώς μπροστά στους μετανάστες το τί θέλουμε να δείχνουμε καταρρέει και γρήγορα μένουμε ακάλυπτοι. επιτέλους. μόνο η αλήθεια κάνει καλό. μόνο αν δούμε τί είμαστε μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. η κάθε είδους υποκρισία μας πάει στον πάτο. η κάθε είδους.
avatar Γράφων 8.11.2019 | 21:04
Το ερώτημα, μιας και φαίνεσαι βέβαιος, είναι αν χρειαζόμαστε μετανάστες.

Οι μετανάστες δεν υποχρεωτικό να έρθουν ξέρεις. Είναι εθνική επιλογή. Αν δεν το έχουμε συναποφασισει και μόλαταύτα έρχονται έχουμε αλλοιωμένη τη λαϊκή βούληση.

Ακόμα και αυτούς που δεν θες και είναι παράνομα εδώ δεν έχεις δικαίωμα να είσαι βίαιος απέναντι τους. Για να ξέρουμε τι λέμε...
avatar Γράφων 8.11.2019 | 11:48
Η ΧΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αλίμονο σε όσους έλεγαν "δεν ήξερα τι ψήφισα". Ενήλικες είναι, ας γνώριζαν. Αυτές είναι οι ευθύνες της ενηλικότητας και της δημοκρατίας. Αν στήριξες δολοφόνους φταις.

Και είναι άριστο το γεγονός ότι λήγει (ή έτσι φαίνεται) και το ότι αντιμετωπίστηκε θεσμικά και όχι με όρους εκδίκησης ή συγκάλυψης. Καμία σχετικοποίηση του δεινού που έχει διακριτικό τίτλο Χρυσή Αυγή. Καιρός του ήταν να τιμωρηθεί.

Επουδενί όμως δεν είναι ό,τι χειρότερο μας έχει βρει από τη μεταπολίτευση και μετά (και προφανώς αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο διότι δεν θα βάλουμε μέσα τα τροχαία). Είτε σε αριθμούς νεκρών είτε σε τραυματίες είτε σε καταστροφή δημοσίας και ιδιωτικής περιουσίας*.

Όσοι της προσφέρουν αυτόν τον τίτλο το κάνουν είτε εκ του πονηρού για να κρύψουν το πραγματικά μεγαλύτερο κακό είτε από συνταρακτική άγνοια. Αυτό το μεγαλύτερο κακό δεν είναι κάτω από τον τίτλο μίας οργάνωσης, ενός ονόματος. Είναι πολλά αυτοκέφαλα μικρά τμήματα με κοινό ιδεολογικό παρανομαστή.

Οι δολοφόνοι του 15χρονου Αφγανόπουλου στα Κάτω Πατήσια είναι λεύτεροι και ωραίοι. Και πάνω από όλα άγνωστοι και στο απυρόβλητο. Ο σχεδόν δολοφόνος του Πολυζωγόπουλου καίτοι συνελήφθη και δικάστηκε δεν ανήκε σε ένα κόμμα να τον δικάσουμε μαζί με τον πολιτικό του αρχηγό όπως ο σχεδόν δολοφόνος του Κουσουρή. Αναρχικός δήλωνε.

Και ως ιδεολογική ταμπέλα δεν έχει καθόλου την απαξία που φέρεται να έχει η ακροδεξιά. Για την ακρίβεια έχει την αχλή μιας γοητείας. Κάτι αγωνιστικό. Κάτι ρομαντικό. Και φοβερή στήριξη μέσα από τα ΜΜΕ και τα πανεπιστήμια. Λες και οι μολότωφ δεν καίνε ανθρώπους και περιουσίες. Λες και από το 1974 και εντεύθεν υπό το ιδεολογικό κάλυμμα της ακροαριστεράς δεν έχουν σκοτωθεί αμέτρητοι άνθρωποι (είτε ως στόχοι είτε ως παράπλευρες απώλειες). Λες και δεν έχουν δαρεί αγρίως ακόμη περισσότεροι. Λες και δεν έχουν καεί περιουσίες και δεν έχουν γίνει επιθέσεις σε χώρους εργασίας. Λες και δεν έχουν καταστραφεί άπειρες επιχειρήσεις.

Και για να το κλείσω -διότι όλο το κείμενο έχει λογικά κενά και σφάλματα. Ευχής έργο η σκληρή και παραδειγματική τιμωρία της Χρυσής Αυγής και του άτεγκτου αυτής αρχηγού Μιχαλολιάκου. Ευχής έργο η ποινική και πρωτίστως κοινωνική καταδίκη οιασδήποτε πολιτικής ομάδας καταφεύγει στη χρήση βίας διότι της απουσιάζει η δύναμη της πειθούς.

--------------
* Ζω για τη μέρα που είτε ένα πανεπιστήμιο είτε ένας δημοσιογράφος θα κάνει μια σαφή έρευνα για όλα τα θύματα και τις απώλειες που έχει φέρει η ακροαριστερά στην Ελλάδα. Από την ΕΟ 17Ν στο κάψιμο της οροφής του Πολυτεχνείου το 1994. Και από το γόνατο της δικηγόρου πρόπερσι στα Εξάρχεια στην επίθεση στην Athens Voice.
cham cham 8.11.2019 | 13:57
Ο Μιχαλολιάκος είναι γνωστή κοτα -όπως κι όλοι οι όμοιοί του- και το έχει δείξει προ πολλού. Στα δύσκολα και για να σώσει το τομάρι του, τους δίνει όλους στεγνά. Το έκανε και παλιότερα με τους 8.

Αν δεν είχαν αφήσει θύματα και νεκρούς και δεν είχαν προκαλέσει τόσο πόνο και φόβο, θα μπορούσαν να ειναι κι αστείοι όλοι αυτοί, δεν ξέρω πώς να τους χαρακτηρίσω. Σέβομαι, εκτιμώ και συμπονώ απεριόριστα τη Μάγδα Φυσσα αλλά αυτοί είναι πολύ χειρότεροι από σκυλιά.

Η ΧΑ διαλύεται αλλά η ακροδεξιά καλά κρατεί με άλλες μορφές, άλλες εκφράσεις και παρεισφρέει από παντού. Από "κανονικούς", ανθρώπους της διπλανής πόρτας, νοικοκοιραίους, μετεωρολόγους, κυβερνητικούς βουλευτές που χαιδεύουν αυτιά ψηφοφόρων, μαθητές των Γιαννιτσών, εθνικιστές με περικεφαλαίες ή μη, πότες, χοιρινοφάγους, από όπου βρει δίοδο μπουκάρει. Και το χειρότερο είναι ότι μπουκάρει ύπουλα. Οι περισσότεροι ακούνε τις ακροδεξιές κορόνες και αντιδρούν σαν να ακούνε τα αυτονόητα.

avatar mouse 8.11.2019 | 19:29
Κύριε Αντωνόπουλε, μάλλον αναφέρεστε στον Δημήτρη Κουσουρή και όχι Παναγιώτη, ακαδημαϊκό πλέον και τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε:
http://www.biblionet.gr/author/62815/Δημήτρης_Κουσουρής
ευχαριστώ, διορθώθηκε το παρόραμα
avatar Ramon Ramone 9.11.2019 | 12:44
"Αχ, καλέ, δεν είμαι εγώ τέτοιος, δεν τους ξέρω αυτούς, δεν έχω σχέση εγώ με αυτά, δεν εννοούσα αυτό, δεν είπα εκείνο, δεν κλείνω εγώ το μάτι στην βία, δεν είναι ρατσισμός, δεν είναι ρητορική μίσους, μια ελαφρά ειρωνεία ήταν, εσείς φταίτε που δεν την καταλάβατε, με παρεξηγήσατε γιατί είστε προκατειλημμένοι, είμαι ένας παρεξηγημένος κι εγώ, σαν τον αδικημένο τον Μεταξά καλέ, είμαι θύμα, με κυνηγούν οι εχθροί της πατρίδας για ένα lapsus linguae, για έναν βερμπαλισμό, για μια φάπα, όχι, να τα βάλουμε κάτω δηλαδή, να βγάλουμε τη μεζούρα και τη ζυγαριά να τα μετρήσουμε, να δούμε ποιος είναι χειρότερος, ποιος βρίζει πιο πολύ, ποιος βαράει πιο δυνατά, δεν είμαι φασίστας, είμαι πατριώτης εγώ ρε, είμαι απόγονος των αρχαίων ημών προγόνων και ό,τι λέω, μη νομίζετε, δεν είναι από μίσος για τους «άλλους», είναι από αγάπη, καλέ. Από αγάπη για την Πατρίδα κι όλους αυτούς, που την αγαπούν όπως κι εγώ. Για την πλειοψηφία. Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο. Ζήτω το Έθνος!"

ΥΓ: Πολλά τσάμικα τελευταία, ρε παιδί μου...
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή