Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη

ΤΣΕΚ Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 επτά Ρομά συμπολίτες μας συζήτησαν για δύο ώρες για τα προβλήματα, την περιθωριοποίηση από την Πολιτεία, το ρατσισμό, τις πιθανές παρερμηνείες της βιωμένης πραγματικότητάς τους, καθώς και την επιθυμία τους να ζήσουν και να δημιουργήσουν όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες τους. Φωτο: Παύλος Φυσάκης
0

Το επιτυχημένο ψηφιακό εγχείρημα της Στέγης «Society Uncensored», που προσπαθεί να δώσει τον λόγο στους ίδιους τους πολίτες, ώστε να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις και τις βιωμένες ιστορίες τους, διεξήχθη για πρώτη φορά με τη φυσική παρουσία και ενεργή συμμετοχή κοινού.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 επτά Ρομά συμπολίτες μας συζήτησαν για δύο ώρες για τα προβλήματα, την περιθωριοποίηση από την πολιτεία, τον ρατσισμό, την πιθανή παρερμηνεία όσων βιώνουν, καθώς και για την επιθυμία τους να ζήσουν και να δημιουργήσουν όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες τους. 

Σε αυτή συμμετείχαν ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος και εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τασία Σαμπάνη, χήρα του δολοφονημένου Νίκου Σαμπάνη, η Παρασκευή Βιλανάκη, παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής, ο Γιάννης Γεωργίου, κοινωνιολόγος, και η Κατερίνα Δημητρίου, διαμεσολαβήτρια Ρομά. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Βιλανάκης, επιστημονικός συνεργάτης της «Ελλάν Πασσέ», μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νεολαίας «ternYpe» και influencer.

«Με τη δράση της η αστυνομία τρέφει τα μικρά παιδιά με μίσος», είπε ο κ. Πάντζος, περιγράφοντας μια απειλητική κατάσταση. Έτσι «ο αστυνομικός γίνεται ένας κακός οιωνός» τη στιγμή της εμφάνισής του.

Από τα διάφορα επαγγέλματα των συμμετεχόντων στη συζήτηση κατέστη σαφές, και επισημάνθηκε και από τον συντονιστή, ότι «οι Ρομά δεν είναι οι κλέφτες», όπως συχνά παρουσιάζονται από την πλειονότητα των ΜΜΕ

Υποδομές και εκπαίδευση

Η συζήτηση κινήθηκε αρχικά γύρω από τα προβλήματα στις υποδομές και στις κατοικίες, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν άλλα στον εκπαιδευτικό τομέα, που ήταν και το επόμενο θέμα: Συχνά οι Ρομά στους καταυλισμούς τους δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ο Γιάννης Γεωργίου, μεταξύ άλλων, άσκησε κριτική στον εξωτισμό με τον οποίο συχνά αντιμετωπίζονται οι Ρομά, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε οι “ευγενείς άγριοι”», όπως συχνά παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία ακόμα και από καλοπροαίρετους ανθρώπους.

Ως προς αυτό η Αλεξάνδρα Καραγιάννη τόνισε ότι οι καταυλισμοί δεν δημιουργούνται από τους ίδιους τους Ρομά ως μια πολιτισμική παράδοση «ελευθερίας» αλλά λόγω της αδιαφορίας ή ακόμα και του απροκάλυπτου ρατσισμού της πολιτείας.

Ο Γιώργος Βιλανάκης, μεταφέροντας ένα προσωπικό του σχολικό βίωμα, έδειξε πόση σημασία έχει για ένα παιδί Ρομά να του απευθύνονται στο σχολείο και στη γλώσσα του. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι κάποιοι δήμοι δεν αναγνωρίζουν πως έχουν κατοίκους Ρομά, ενώ ο Βασίλης Πάντζος ανέφερε ότι «γίνονται χλιαρά κάποια πράγματα, εκεί που στην πραγματικότητα απαιτείται πρωτογενής ολιστική παρέμβαση».

Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Η συζήτηση κινήθηκε αρχικά γύρω από τα προβλήματα στις υποδομές. Φωτο: Παύλος Φυσάκης

Παραβατικότητα

Ως προς την παραβατικότητα, η κ. Καραγιάννη είπε ότι δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά αποκλειστικά τους Ρομά και ότι γενικότερα «οι νέοι είναι πιο παραμελημένοι και μεταξύ αυτών οι πλέον περιθωριοποιημένοι εμφανίζουν και παραβατική συμπεριφορά».

Ο κ. Πάντζος επισήμανε τη στοχοποίηση που υφίσταται η κοινότητα των Ρομά από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. «Δεν έχουμε ακούσει ποτέ ότι ο Κρητικός, π.χ., έκλεψε», είπε, ενώ όταν πρόκειται για Ρομά η καταγωγή του δράστη δηλώνεται. 

«Καλλιεργείται το αμοιβαίο μίσος», τόνισε σχετικά με τη δράση της ελληνικής αστυνομίας που κάνει διαρκώς βραδινές εφόδους σε σπίτια και καταυλισμούς. «Με τη δράση της η αστυνομία τρέφει τα μικρά παιδιά με μίσος», είπε, περιγράφοντας μια απειλητική κατάσταση. Έτσι «ο αστυνομικός γίνεται ένας κακός οιωνός» τη στιγμή της εμφάνισής του.

Ιστορία

Ο κ. Γεωργίου επισήμανε κάτι ενδιαφέρον σχετικά με την ιστορία των Ρομά. «Δεν υπάρχει μία μοναδική ιστορία των Τσιγγάνων», είπε. «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε διασκορπισμένοι σε όλη την υφήλιο, και ιδιαίτερα σε όλη την Ευρώπη, σημαίνει ότι έχουμε διαφορετικές κοινωνικές ιστορίες». 

«Το αφήγημα μιας ενιαίας ιστορίας παρουσιάζει στην πραγματικότητα τους Τσιγγάνους ως περιθωριοποιημένους, σαν να είναι κλεισμένοι μες στον δικό τους πολιτισμό, και δεν μας δίνει καμία εικόνα για τη σχέση τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν μελετήσει κανείς καλύτερα τα πράγματα, θα δει ότι ανέπτυξαν σχέσεις, άρα και ιστορία, με τις κατά τόπους κοινωνίες, των οποίων έγιναν κομμάτι».

Η συζήτηση στη Στέγη κατάφερε, δίνοντας το λόγο στους ίδιους τους Ρομά, να αναδείξει αυτή την επαφή, τη διαρκή διάδραση με την υπόλοιπη κοινωνία και να συνεισφέρει στην περαιτέρω προσέγγιση της μερίδας αυτής των συμπολιτών μας που υφίσταται διαρκώς διακρίσεις. 

Η μεγάλη Ιστορία, άλλωστε, είναι ένα ποτάμι στο οποίο καταλήγουν οι μικρές, αλλά καθόλου ασήμαντες, προσωπικές ιστορίες. Η εκδήλωση τελικά συνεισέφερε σε μια, έστω και προσωρινή, ανάδυση αυτών των ιστοριών, που για να αποκτήσει διάρκεια, απαιτείται αλλαγή νοοτροπιών και, φυσικά, λελογισμένη παρέμβαση της πολιτείας.

Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Επισημάνθηκε η στοχοποίηση που υφίσταται η κοινότητα των Ρομά από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Φωτο: Παύλος Φυσάκης

Στις αρχές της άνοιξης η Στέγη θα ανεβάσει ολόκληρη τη συζήτηση στο διαδικτυακό της κανάλι στο YouTube εδώ.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εναντίον του μίσους και της βαρβαρότητας

Οπτική Γωνία / Εναντίον του μίσους και της βαρβαρότητας

Η τραγωδία στο Πέραμα με τον νεαρό Ρομά ξανάνοιξε τους ασκούς του Αιόλου της προκατάληψης, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ενώ το διακύβευμα εδώ δεν είναι η παραβατικότητα αλλά η εγκληματική κατάχρηση εξουσίας και η εγγυημένη ατιμωρησία της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ