Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη

ΤΣΕΚ Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 επτά Ρομά συμπολίτες μας συζήτησαν για δύο ώρες για τα προβλήματα, την περιθωριοποίηση από την Πολιτεία, το ρατσισμό, τις πιθανές παρερμηνείες της βιωμένης πραγματικότητάς τους, καθώς και την επιθυμία τους να ζήσουν και να δημιουργήσουν όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες τους. Φωτο: Παύλος Φυσάκης
0

Το επιτυχημένο ψηφιακό εγχείρημα της Στέγης «Society Uncensored», που προσπαθεί να δώσει τον λόγο στους ίδιους τους πολίτες, ώστε να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις και τις βιωμένες ιστορίες τους, διεξήχθη για πρώτη φορά με τη φυσική παρουσία και ενεργή συμμετοχή κοινού.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 επτά Ρομά συμπολίτες μας συζήτησαν για δύο ώρες για τα προβλήματα, την περιθωριοποίηση από την πολιτεία, τον ρατσισμό, την πιθανή παρερμηνεία όσων βιώνουν, καθώς και για την επιθυμία τους να ζήσουν και να δημιουργήσουν όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες τους. 

Σε αυτή συμμετείχαν ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος και εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τασία Σαμπάνη, χήρα του δολοφονημένου Νίκου Σαμπάνη, η Παρασκευή Βιλανάκη, παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής, ο Γιάννης Γεωργίου, κοινωνιολόγος, και η Κατερίνα Δημητρίου, διαμεσολαβήτρια Ρομά. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Βιλανάκης, επιστημονικός συνεργάτης της «Ελλάν Πασσέ», μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νεολαίας «ternYpe» και influencer.

«Με τη δράση της η αστυνομία τρέφει τα μικρά παιδιά με μίσος», είπε ο κ. Πάντζος, περιγράφοντας μια απειλητική κατάσταση. Έτσι «ο αστυνομικός γίνεται ένας κακός οιωνός» τη στιγμή της εμφάνισής του.

Από τα διάφορα επαγγέλματα των συμμετεχόντων στη συζήτηση κατέστη σαφές, και επισημάνθηκε και από τον συντονιστή, ότι «οι Ρομά δεν είναι οι κλέφτες», όπως συχνά παρουσιάζονται από την πλειονότητα των ΜΜΕ

Υποδομές και εκπαίδευση

Η συζήτηση κινήθηκε αρχικά γύρω από τα προβλήματα στις υποδομές και στις κατοικίες, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν άλλα στον εκπαιδευτικό τομέα, που ήταν και το επόμενο θέμα: Συχνά οι Ρομά στους καταυλισμούς τους δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ο Γιάννης Γεωργίου, μεταξύ άλλων, άσκησε κριτική στον εξωτισμό με τον οποίο συχνά αντιμετωπίζονται οι Ρομά, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε οι “ευγενείς άγριοι”», όπως συχνά παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία ακόμα και από καλοπροαίρετους ανθρώπους.

Ως προς αυτό η Αλεξάνδρα Καραγιάννη τόνισε ότι οι καταυλισμοί δεν δημιουργούνται από τους ίδιους τους Ρομά ως μια πολιτισμική παράδοση «ελευθερίας» αλλά λόγω της αδιαφορίας ή ακόμα και του απροκάλυπτου ρατσισμού της πολιτείας.

Ο Γιώργος Βιλανάκης, μεταφέροντας ένα προσωπικό του σχολικό βίωμα, έδειξε πόση σημασία έχει για ένα παιδί Ρομά να του απευθύνονται στο σχολείο και στη γλώσσα του. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι κάποιοι δήμοι δεν αναγνωρίζουν πως έχουν κατοίκους Ρομά, ενώ ο Βασίλης Πάντζος ανέφερε ότι «γίνονται χλιαρά κάποια πράγματα, εκεί που στην πραγματικότητα απαιτείται πρωτογενής ολιστική παρέμβαση».

Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Η συζήτηση κινήθηκε αρχικά γύρω από τα προβλήματα στις υποδομές. Φωτο: Παύλος Φυσάκης

Παραβατικότητα

Ως προς την παραβατικότητα, η κ. Καραγιάννη είπε ότι δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά αποκλειστικά τους Ρομά και ότι γενικότερα «οι νέοι είναι πιο παραμελημένοι και μεταξύ αυτών οι πλέον περιθωριοποιημένοι εμφανίζουν και παραβατική συμπεριφορά».

Ο κ. Πάντζος επισήμανε τη στοχοποίηση που υφίσταται η κοινότητα των Ρομά από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. «Δεν έχουμε ακούσει ποτέ ότι ο Κρητικός, π.χ., έκλεψε», είπε, ενώ όταν πρόκειται για Ρομά η καταγωγή του δράστη δηλώνεται. 

«Καλλιεργείται το αμοιβαίο μίσος», τόνισε σχετικά με τη δράση της ελληνικής αστυνομίας που κάνει διαρκώς βραδινές εφόδους σε σπίτια και καταυλισμούς. «Με τη δράση της η αστυνομία τρέφει τα μικρά παιδιά με μίσος», είπε, περιγράφοντας μια απειλητική κατάσταση. Έτσι «ο αστυνομικός γίνεται ένας κακός οιωνός» τη στιγμή της εμφάνισής του.

Ιστορία

Ο κ. Γεωργίου επισήμανε κάτι ενδιαφέρον σχετικά με την ιστορία των Ρομά. «Δεν υπάρχει μία μοναδική ιστορία των Τσιγγάνων», είπε. «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε διασκορπισμένοι σε όλη την υφήλιο, και ιδιαίτερα σε όλη την Ευρώπη, σημαίνει ότι έχουμε διαφορετικές κοινωνικές ιστορίες». 

«Το αφήγημα μιας ενιαίας ιστορίας παρουσιάζει στην πραγματικότητα τους Τσιγγάνους ως περιθωριοποιημένους, σαν να είναι κλεισμένοι μες στον δικό τους πολιτισμό, και δεν μας δίνει καμία εικόνα για τη σχέση τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν μελετήσει κανείς καλύτερα τα πράγματα, θα δει ότι ανέπτυξαν σχέσεις, άρα και ιστορία, με τις κατά τόπους κοινωνίες, των οποίων έγιναν κομμάτι».

Η συζήτηση στη Στέγη κατάφερε, δίνοντας το λόγο στους ίδιους τους Ρομά, να αναδείξει αυτή την επαφή, τη διαρκή διάδραση με την υπόλοιπη κοινωνία και να συνεισφέρει στην περαιτέρω προσέγγιση της μερίδας αυτής των συμπολιτών μας που υφίσταται διαρκώς διακρίσεις. 

Η μεγάλη Ιστορία, άλλωστε, είναι ένα ποτάμι στο οποίο καταλήγουν οι μικρές, αλλά καθόλου ασήμαντες, προσωπικές ιστορίες. Η εκδήλωση τελικά συνεισέφερε σε μια, έστω και προσωρινή, ανάδυση αυτών των ιστοριών, που για να αποκτήσει διάρκεια, απαιτείται αλλαγή νοοτροπιών και, φυσικά, λελογισμένη παρέμβαση της πολιτείας.

Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Επισημάνθηκε η στοχοποίηση που υφίσταται η κοινότητα των Ρομά από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Φωτο: Παύλος Φυσάκης

Στις αρχές της άνοιξης η Στέγη θα ανεβάσει ολόκληρη τη συζήτηση στο διαδικτυακό της κανάλι στο YouTube εδώ.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εναντίον του μίσους και της βαρβαρότητας

Οπτική Γωνία / Εναντίον του μίσους και της βαρβαρότητας

Η τραγωδία στο Πέραμα με τον νεαρό Ρομά ξανάνοιξε τους ασκούς του Αιόλου της προκατάληψης, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ενώ το διακύβευμα εδώ δεν είναι η παραβατικότητα αλλά η εγκληματική κατάχρηση εξουσίας και η εγγυημένη ατιμωρησία της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εντομοφαγία μπαίνει σταδιακά στη διατροφή μας»

Άκου την επιστήμη / «Η εντομοφαγία μπαίνει σταδιακά στη διατροφή μας»

Είναι σωστό να σκοτώνουμε τις αράχνες που έχουμε σπίτι μας; Γιατί έχουμε κουνούπια όλο τον χρόνο; Και πώς «συνομιλούν» τα έντομα με τα φυτά; Η καθηγήτρια Εντομολογίας και Ακαρεολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μαρία Παππά, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Όσοι λένε σε θύματα κακοποίησης “εγώ θα έφευγα”, μακάρι να μη βρεθούν ποτέ στη θέση αυτή»

Lifo Videos / «Όσοι λένε σε θύματα κακοποίησης “εγώ θα έφευγα”, μακάρι να μη βρεθούν ποτέ στη θέση αυτή»

Η Λίλα Μπακλέση μιλά για τις επιλογές που καθόρισαν τη διαδρομή της, το θέατρο ως χώρο ουσιαστικής επικοινωνίας και τη σημασία του να σπας τη σιωπή γύρω από την κακοποίηση.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Zero Waste Horeca: Λιγότερα απορρίμματα, περισσότερα οφέλη

Radio Lifo / Zero Waste Horeca: Λιγότερα απορρίμματα, περισσότερα οφέλη

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, εξηγεί πώς το πρόγραμμα Zero Waste HORECA αλλάζει τη νοοτροπία των επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας ότι η μείωση απορριμμάτων και η εξοικονόμηση πόρων μπορούν να γίνουν σύμμαχος της καθημερινής λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Delivery

Θέματα / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Καθημερινή παράνοια και απαγωγές γατιών

Κάθε Πέμπτη / Καθημερινή παράνοια και απαγωγές γατιών

Μια πρόωρη ηχογράφηση γίνεται η αφορμή να ξεδιπλωθούν ιστορίες καθημερινής τρέλας: απρόσμενες συναντήσεις, κοινωνικά άβολες στιγμές και υποθέσεις… γατο-απαγωγής. «Άλλο ένα podcast 3.0», δηλαδή, με τον Θωμά Ζάμπρα.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
Γερνώντας με αναπηρία: Όλα όσα δεν συζητάμε

Ζούμε, ρε! / Γερνώντας με αναπηρία: Όλα όσα δεν συζητάμε

Γιατί δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τις αναπηρίες σε μεγαλύτερες ηλικίες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος αναζητούν απαντήσεις παρέα με την ψυχολόγο και εκπαιδευόμενη συστημική θεραπεύτρια Μαρία Φώτεινα Χατζή.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Έγκλημα στο Κολωνάκι: Ποιος σκότωσε την 68χρονη πωλήτρια στη Βουκουρεστίου;

Αληθινά εγκλήματα / Έγκλημα στο Κολωνάκι: Ποιος σκότωσε την 68χρονη πωλήτρια στη Βουκουρεστίου;

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη δολοφονία μιας 68χρονης πωλήτριας που αναστάτωσε, το καλοκαίρι του 1978, τους καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Χώρα, Γρόττα, Μητρόπολη: Πώς ένα λιμάνι έγραψε την ιστορία της Νάξου

Ιστορία μιας πόλης / Η Νάξος ήταν πάντα εκεί, από την αρχή της Ιστορίας

Τι αποκαλύπτουν τα εργαστήρια κεραμικής, τα αρχαία λιμάνια, οι τόποι λατρείας και οι ταφές για μια κοινότητα που εξελισσόταν καθώς έβλεπε τον κόσμο να ανοίγεται γύρω της; Η αρχαιολόγος Ξένια Χαραλαμπίδου «διαβάζει» τα υλικά ίχνη που εξηγούν πώς διαμορφώθηκε η ταυτότητα της αρχαίας Νάξου μέσα από πίθους, αγγεία, χώρους συμποσίων και ταφές, ξεδιπλώνοντας την πορεία μιας κοινότητας μέσα από τη λατρεία, την καθημερινότητα και τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η νοηματική γλώσσα μπαίνει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Ζούμε, ρε! / Η νοηματική γλώσσα μπαίνει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Μια νέα δυνατότητα στο 1555.gov.gr επιτρέπει σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες να εξυπηρετούνται μέσω βιντεοκλήσης στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα — κάνοντας την επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες πιο ανθρώπινη και πιο προσβάσιμη.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Θάλεια Ματίκα: «Η τηλεόραση έχει αλλάξει πολύ προς το χειρότερο σήμερα»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / Θάλεια Ματίκα: «Παίζω σχεδόν πάντα μια δυναμική γυναίκα που αγαπά έναν άντρα ολοκληρωτικά»

Η Θάλεια Ματίκα μιλά για τη διαδρομή της σε θέατρο και τηλεόραση, την εξέλιξη του χώρου, τις δυσκολίες, το #MeToo, τη συνεργασία με τον σύζυγό της Τάσο Ιορδανίδη και το άγχος του επόμενου βήματος.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μπορεί το ΑΙ να αναστήσει τους νεκρούς μας;

Άκου την επιστήμη / Μπορεί το ΑΙ να αναστήσει τους νεκρούς μας;

Υπάρχει, τελικά, δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο; Μπορούμε να δημιουργήσουμε «ψηφιακούς κλώνους» ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή; Και πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία να διαχειριστεί τις τεράστιες τεχνολογικές και ηθικές προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας; Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής και Βιοηθικής στο ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, δίνει τις απαντήσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ