Είναι ο Lewis Capaldi η νέα Adele;

Είναι ο Lewis Capaldi η νέα Adele; Facebook Twitter
Ο Lewis, όταν τον αντικρίζεις για πρώτη φορά, είναι το ακριβώς αντίθετο αυτού που λέμε λαμπερός σταρ, ένα στρουμπουλό κοκκινομάλικο αγόρι από αυτά που πίνουν τ' άντερά τους και γίνονται τύφλα στις αγγλικές παμπ.
0

«Είναι ο Lewis Capaldi η νέα Adele;» αναρωτιούνται στους «Los Angeles Times» και με διαφορά είναι ο πιο αστείος τίτλος που έχω διαβάσει τελευταία για σύγχρονο καλλιτέχνη. Σε κάνει να σκεφτείς διάφορα. Πρώτον, αν το γράφουν ειρωνικά, επειδή ο Capaldi όντως έχει παρουσιαστικό που θυμίζει την Adele, ή αν τελικά τους συγκρίνουν επειδή συνδυάζουν φωνή, κλάψα και επιτυχία.


Ο Lewis Capaldi είναι ο πιο εμπορικά πετυχημένος καλλιτέχνης της Βρετανίας για το 2019. Το μπαλαντοειδές κομμάτι του «Someone you loved», στο οποίο χτυπιέται και οδύρεται για μία πρώην του που τον παράτησε, μπορεί να κυκλοφόρησε στα τέλη του 2018, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχει καρφωθεί στη Νο1 θέση του Billboard Hot 100. Τo ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα, τον Μάρτιο, στα τσαρτ της χώρας του. Το να ανεβαίνουν κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει καιρό πριν είναι κάτι σαν τάση τελευταία. To «Truth Hurts» της Lizzo είναι επίσης μια τέτοια περίπτωση, ένα sleeper hit που βγήκε επίσημα το 2017, αλλά ανέβηκε πρόσφατα στην κορυφή λόγω του TikTok.

Τα κοινά στοιχεία που έχουν τέτοιοι σταρ είναι η δυνατή σόουλ φωνή, το ότι είναι λευκοί και τραγουδάνε για γλυκανάλατα ρομάντζα, ανεκπλήρωτους έρωτες, προσωπικούς αγώνες και «κοσμική λύτρωση».


Για να γυρίσουμε όμως στο θέμα μας, ο 23χρονος Σκωτσέζος, αν και μοσχοπουλάει, για μια μερίδα κριτικών είναι η προσωποποίηση της βαρεμάρας και ανήκει σε μια νέα σχολή, αυτή των άχρωμων τροβαδούρων, που ήρθε στη μόδα με τον Ed Sheeran το 2011 και τρώμε στη μάπα έκτοτε με διάφορους εκπροσώπους της. Καλλιτέχνες σαν τον Sheeran, τον Capaldi αλλά και τον George Ezra θεωρούνται αξιοπερίεργοι επειδή ακριβώς είναι τόσο συνηθισμένοι και αδιάφοροι εμφανισιακά, που θα μπορούσες άνετα να τους πετύχεις στον δρόμο ή στο σούπερ-μάρκετ. Η μουσική τους αλλά και οι ίδιοι συντηρούν μια πεζή εικόνα που «πουλάει» ασφάλεια και νορμαλιτέ, και προκαλεί συχνά περιγραφές όπως «το νέο βαρετό», «τα συνηθισμένα αγόρια», «η μπεζ ποπ χωματερή». Τα κοινά στοιχεία που έχουν τέτοιοι σταρ είναι η δυνατή σόουλ φωνή, το ότι είναι λευκοί και τραγουδάνε για γλυκανάλατα ρομάντζα, ανεκπλήρωτους έρωτες, προσωπικούς αγώνες και «κοσμική λύτρωση». Αν και γυναίκα, η Adele δεν εξαιρείται από αυτό το μοντέλο.

Είναι ο Lewis Capaldi η νέα Adele; Facebook Twitter
O 23χρονος Σκωτσέζος, αν και μοσχοπουλάει, για μια μερίδα κριτικών είναι η προσωποποίηση της βαρεμάρας και ανήκει σε μια νέα σχολή, αυτή των άχρωμων τροβαδούρων που ήρθε στη μόδα με τον Ed Sheeran το 2011.

Επομένως, πώς έφτασε η σημερινή ποπ να χάσει τη λάμψη της και να καταντήσει άχρωμη και ανέραστη;


Οι λόγοι είναι διάφοροι, ξεκινούν από το Brexit και φτάνουν μέχρι τα talent shows τύπου «X-Factor» και «Pop Idol», που μεσουράνησαν στις αρχές των '00s. Τα τηλεπαιχνίδια, με τη φιλοσοφία ότι κάθε κοινός θνητός κρύβει ένα ταλέντο που μπορεί να τον μετατρέψει στον μεγαλύτερο σταρ του πλανήτη, μεγάλωσαν μια γενιά που σήμερα αποθεώνει καλλιτέχνες οι οποίοι δεν προσφέρουν καμία απολύτως καινοτομία στη μουσική – βλέπε το Susan Boyle effect, όπως το αποκαλούν. Ο Alexis Petridis, βέβαια, στην «Guardian» υποστηρίζει ότι αυτοί οι μουσικοί δεν έπεσαν ξαφνικά από τον Άρη. Μια ματιά στο Top of Pops των '80s αρκεί για να καταλάβεις ότι στο ενδιάμεσο των εξωφρενικών εμφανίσεων του David Bowie, των Culture Club κ.ά. υπήρχε μια σειρά καλλιτεχνών που έπαιζαν MOR μουσική χωρίς φτερά και πούπουλα και η πρόκληση δεν ήταν στο ρεπερτόριό τους. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και σήμερα αυτοί οι «άνοστοι» τύποι, που τους έβλεπες άλλοτε κι έριχνες 15 χασμουρητά, είναι το νέο mainstream.

Πρωτεργάτες αυτού του κινήματος δεν ήταν άλλοι από τους Coldplay. Παρά την αυθεντικότητα που διακήρυτταν, στην ουσία η απλή, ατημέλητη εικόνα που πλάσαραν στο κοινό δεν διέφερε καθόλου από αυτήν των αγοριών της διπλανής πόρτας και των τηλεοπτικών σόου. Υπολείπονταν εξίσου σε φαντασία και ευρηματικότητα στη σκηνική παρουσία. Ούτε η Αdele γλίτωσε τη συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση όταν ερμήνευσε το «Someone like you» μόνο με τη συνοδεία ενός πιάνου στα Brit Awards το 2011. Ένας κριτικός βαρέθηκε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της και έτσι ο χαρακτηρισμός «το νέο βαρετό».


Γράφει ο Petridis ότι «η προβλεψιμότητα τελικά έγινε ένα από σημαντικότερα προσόντα της», αφού τη συγκρίνει με τη συχωρεμένη Amy Winehouse, με την οποία είχαν περισσότερα κοινά απ' όσα θα ήθελε να παραδεχτεί κανείς. Εν προκειμένω, η καημένη η Amy ήταν πολύ άγρια και ατίθαση για να την αντέξει η μουσική βιομηχανία, σε σχέση με τη στωική και παθητική Adele – το συγκεκριμένο σχόλιο δεν έχει στόχο να προσβάλει καμία από τις δύο καλλιτέχνιδες.

 

Lewis Capaldi - Someone You Loved

Και ενώ μέχρι πρότινος κάτι Capaldi, Εzra, Hozier και Rag'n'Bone Man αναλύονταν σαν ένα καθαρά βρετανικό φαινόμενο των τσαρτ, η απρόσμενη άνοδος του πρώτου στην κορυφή και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν ένα γερό σοκ για τους πάντες. Μόλις τον Μάρτιο είχε βγει ένα καυστικό άρθρο, πάλι στην «Guardian», που έγραφε ότι σίγουρα θα πατώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν φαίνεται αρκετά φιλόδοξος. Για να μη μακρηγορούμε, οι συναυλίες που έχει ανακοινώσει για το 2020 είναι ήδη sold-out.


Ο Lewis Capaldi γεννήθηκε στη Γλασκώβη και από την ηλικία των 9 τραγουδούσε σε παμπ και μπαρ μπροστά σε λίγα άτομα. Το μουσικό του πρότυπο ήταν ο Joe Cocker και όταν ήταν μικρός προσπαθούσε να μιμηθεί τη φωνή του. Ο γνωστός ηθοποιός Peter Capaldi, ο 12ος Doctor Who, είναι θείος του, μάλιστα πρωταγωνιστεί σε ένα από τα βίντεο του «Someone you loved». Εμφανισιακά δεν μοιάζουν καθόλου. Ο Lewis στην όψη είναι το ακριβώς αντίθετο αυτού που λέμε λαμπερός σταρ, ένα στρουμπουλό κοκκινομάλικο αγόρι, από αυτά που πίνουν τ' άντερά τους και γίνονται τύφλα στις αγγλικές παμπ. Παράλληλα, όσοι του παίρνουν συνέντευξη αναφέρουν ότι βρίζει σαν φορτηγατζής. Πώς έγινε σταρ, λοιπόν, αυτός ο πιτσιρικάς; Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απορία μου, μέχρι που είδα τα social media του. Ο απίθανος αυτός τύπος έχει τόση πλάκα στα posts του, που είναι αδύνατο να τον αντιπαθήσεις. Είναι το ιδανικό αντίδοτο για μια κακή μέρα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

SOMEONE YOU LOVED IS NUMBER 3 IN THE AMERICAN SINGLES CHART. THE AMERICA’S NEXT SWEETHEART CAMPAIGN TRAIN ROLLS ON ❤??@billboard @aysiamarotta

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lewis Calamari (@lewiscapaldi) στις

Όσο κι αν θέλουν να τον παρουσιάσουν ως σύμβολο του σεξ στις πρόμο φωτογραφίες, είναι τόσο ατσούμπαλος στα stories του –το παραδέχεται και ο ίδιος–, που δεν γίνεται να μην αναρωτηθείς σε ποιον πλανήτη ζουν οι υπεύθυνοι της μουσικής βιομηχανίας. Η άνεσή του να αυτοσαρκάζεται και ο ανεπιτήδευτος τρόπος που δείχνει την έκπληξή του με όσα του συμβαίνουν τον φέρνουν στην ίδια κλάση με σταρ όπως η Cardi B, κάτι που δεν μπορείς να πεις εύκολα π.χ. για τον Sheeran. Ένα άλλο σημείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι απαντάει στους φαν του ακομπλεξάριστα, χωρίς κολλήματα. Με το που ανέβηκε στο Billboard, άρχισε να αυτοαποκαλείται «η επόμενη αγαπημένη της Αμερικής», παίρνοντας μια χαζή έκφραση, καμιά φορά ντυμένος ή βαμμένος με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας (ό,τι να 'ναι δηλαδή). Το διασκεδάζει συνειδητά, λες και τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής του, σίγουρα όχι διάφορα ιντερνετικά τρολ που κοροϊδεύουν την εμφάνισή του. Πραγματικά, είναι τόσο ξεκαρδιστικός, που σε κάνει να ξεχνάς τη μουσική του, ακόμα και την πραγματικά χαρισματική φωνή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 25.11.2019

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM