Μια αρχαιο-φουτουριστική κολεκτίβα έρχεται τώρα με τα πόδια, από το Βέλγιο στην Ελευσίνα

Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!» Facebook Twitter
Έχοντας ως σύνθημά της το «Avec tout le monde, contre personne!» («Με όλο τον κόσμο, κόντρα σε κανένα!»), η φιλοσοφία και ιδεολογία των μελών της βασίζεται στην ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο, όπως λένε και οι ίδιοι, «από τον άνθρωπο στον άνθρωπο».
0

Έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο. Όταν φτάσουν στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2023 τον Φεβρουάριο του 2023 θα έχουν διανύσει 3.000 χιλιόμετρα με τα πόδια.

Η ομάδα Timecircus, μια κολεκτίβα από την Αμβέρσα του Βελγίου, η οποία από το 1998 αναλαμβάνει την κατασκευή εγκαταστάσεων-χώρων συναντήσεων και καλλιτεχνικών έργων σε δημόσιους χώρους, θα κατασκευάσει μια σύγχρονη «κιβωτό» στο κέντρο της πόλης. Αυτό το γλυπτό θα αποτελέσει το δώρο της στον αρχαίο ιερό τόπο και στις επόμενες γενιές, μια εγκατάσταση κοινής χρήσης με τίτλο «The Ark». 

Έχοντας ως σύνθημά της το «Avec tout le monde, contre personne!» («Με όλο τον κόσμο, κόντρα σε κανένα!»), η φιλοσοφία και ιδεολογία των μελών της βασίζεται στην ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο, όπως λένε και οι ίδιοι, «από τον άνθρωπο στον άνθρωπο». Κάθε νέα τους εγκατάσταση κατασκευάζεται από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ ακολουθούν ένα στυλ που έχουν ονομάσει «αρχαιο-φουτουριστικό», έχοντας πάντα ως στόχο την πραγματική χρήση του. Καθώς δεν πιστεύουν ότι οι κοινωνικές αλλαγές μπορούν να γίνουν από κυβερνήσεις και θεσμούς αλλά μόνο από μικρές ομάδες και τις δράσεις τους, ενεργοποιούν παθιασμένους ανθρώπους που ο καθένας ξεχωριστά αναλαμβάνει να εκτελέσει μια εργασία και όλοι μαζί δραστηριοποιούνται προς έναν κοινό σκοπό, υιοθετώντας το μότο της σπουδαίας ανθρωπολόγου Margaret Mead «Ποτέ μην αμφιβάλλεις ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων και αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πράγματι, είναι ο μόνος τρόπος». 

Όποιος συμμετάσχει μέσα σε διάστημα τριών μηνών θα νιώσει όλη τη μαγεία της συνδημιουργίας, θα ασχοληθεί με την επανάχρηση των υλικών μέσω της ανακύκλωσης, θα έρθει σε επαφή με άτομα διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων και ηλικιών και θα συμβάλει στην κατασκευή και στην ολοκλήρωση της in situ δημιουργίας του Ark & Sphere στο κέντρο της Ελευσίνας.

Η ομάδα αποτελείται από έναν πυρήνα τεσσάρων μελών και πενήντα εναλλασσόμενων εθελοντών. Πρόκειται για καλλιτέχνες, χειροτέχνες, δημιουργούς κάθε είδους, ενώ σε καθημερινή βάση προστίθενται ακόμα και τυχαίοι περαστικοί που δέχονται να συμβάλουν στο έργο της μέρας. Εν ολίγοις, μέλος γίνεται οποιοσδήποτε προσφέρει τη βοήθειά του ακόμα και για μερικά λεπτά ή μερικές ώρες. Αυτήν τη στιγμή η κολεκτίβα κουβαλάει, τραβώντας ή σπρώχνοντάς το, ένα γιγαντιαίων διαστάσεων landship (πλοίο ξηράς), οπότε σε μια δύσκολη ανηφόρα που χρειάζονται περισσότερα χέρια κάθε συμμετοχή είναι πολύτιμη. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος για μία ώρα ή ακόμα και να θελήσει να ακολουθήσει την ομάδα για κάποιες μέρες, όπως συμβαίνει τώρα, που εδώ και κάποιες εβδομάδες κατευθύνονται προς την Ελευσίνα. Έτσι, ο στόχος μεταφοράς του landship φέρνει κοντά όλο και περισσότερους ανθρώπους, πρόσκαιρα μέλη της Timecircus. Σύντομες και εφήμερες επαφές που όμως αποτελούν ένα είδος «άσκησης ύπαρξης» στον δρόμο με κέρδος την αμοιβαία αποδοχή και τον σεβασμό. Ένας συνεχής διάλογος για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά, οικολογικά, ευρύτερου πολιτισμού, που προσθέτει στην εμπειρία και στο σημειωματάριο της ομάδας όλο και περισσότερες μαρτυρίες. Η ανάδυση και η ανάδειξη της έννοιας του homo ludens, ενός παιχνιδιάρικου ατόμου! 

Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!» Facebook Twitter

Στο πλαίσιο αυτού του σύγχρονου προσκυνήματος στην ιερή πόλη της Ελευσίνας, της πολιτιστικής πρωτεύουσας της επόμενης χρονιάς, οι σύγχρονοι αυτοί μύστες θα πραγματοποιήσουν σταθμούς στις δύο άλλες πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2023, την Τιμισοάρα και το Βέτσπρεμ, όπως και σε άλλες πόλεις που θα συναντήσουν στην πορεία τους, κουβαλώντας πάντα την κατασκευή του landship που ζυγίζει 3.400 κιλά επάνω σε δύο τροχούς ύψους 3,6 μέτρων, πλάτους 2,7 μέτρων και μήκους 9 μέτρων. Τι πνοή και τι σθένος χρειάζεται για να τσουλήσει αποκλειστικά με ανθρώπινη δύναμη! Πόση πίστη και συνεργασία ώστε να κινηθεί, αναγκαστικά με αργούς ρυθμούς, για τόσο μεγάλο διάστημα, μέχρι να κατορθώσει να φτάσει στην ώρα του στην Ελλάδα. Κι όταν φτάσει εδώ θα χρειαστεί τη συμμετοχή οποιουδήποτε είναι διατεθειμένος να συμβάλει ώστε να κτιστεί η κιβωτός του ευρωπαϊκού πολιτισμού, The Ark.

Τα μέλη του Timecircus, που έχουν πείρα στη δημιουργία εγκαταστάσεων, κατασκευάζοντας κτίσματα με μια βασική ομάδα συνεργατών με διαφορετικές δεξιότητες, προσκαλούν όλους όσοι θέλουν να συνεισφέρουν ως εθελοντές, είτε από την τοπική κοινωνία της Ελευσίνας, κυρίως τη νεολαία της, είτε από αλλού, συμβιώνοντας με την ομάδα. Να δημιουργήσουν και να ονειρευτούν, κάνοντας πραγματικότητα το όραμά τους για μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών σε ένα ισότιμο περιβάλλον, καθώς η ζωή στο ομαδικό κλίμα της δημιουργικής κολεκτίβας επιβεβαιώνει περίτρανα το ιδανικό της ειρηνικής συμβίωσης και το σύνθημα «Avec tout le monde, contre personne!». 

Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!» Facebook Twitter
Όταν φτάσει εδώ θα χρειαστεί τη συμμετοχή οποιουδήποτε είναι διατεθειμένος να συμβάλει ώστε να κτιστεί η κιβωτός του ευρωπαϊκού πολιτισμού, The Ark.

Όποιος συμμετάσχει μέσα σε διάστημα τριών μηνών θα νιώσει όλη τη μαγεία της συνδημιουργίας, θα ασχοληθεί με την επανάχρηση των υλικών μέσω της ανακύκλωσης, θα έρθει σε επαφή με άτομα διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων και ηλικιών και θα συμβάλει στην κατασκευή και στην ολοκλήρωση της in situ δημιουργίας του Ark & Sphere στο κέντρο της Ελευσίνας. Το «Μυστήριο 99_The ARΚ», όπως ονομάζεται το πολιτιστικό πάρκο που θα αναδυθεί, θα λειτουργεί ως ένας ελεύθερος πολιτιστικός χώρος και θα περιλαμβάνει μοναδικές δομές στο αρχαιο-φουτουριστικό ύφος της ομάδας Timecircus, ένα μεγάλης κλίμακας γλυπτό σε μορφή σφαίρας (sphere), και μια κιβωτό αιώνιας νεότητας. Ένα βιώσιμο τοπόσημο, το οποίο θα προωθεί τη συμφιλίωση και την ενότητα, κάμπτοντας τις όποιες πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές ενστάσεις για ελευθερία. Ένας πολιτιστικά «ελεύθερος» τόπος για τους νέους της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, με πανανθρώπινα μηνύματα. 

Έτσι, ένας στόχος που η ομάδα έχει θέσει εδώ και χρόνια και τα εμπόδια κάθε είδους καθυστέρησαν την πραγματοποίησή του, θα εκπληρωθεί σε μερικούς μήνες. Η κάθοδος στην Ελευσίνα θα είναι για την ομάδα Timecircus μια επιστροφή στη συλλογικότητα, στην επαφή με τη γη και το χώμα, στα Μυστήρια αρχαίων και σύγχρονων ανθρώπων.  


 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Anna Romandash: «Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τις πρακτικές του Χίτλερ πολύ αποτελεσματικά και δεν το κρύβουν»

Anna Romandash / «Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τις πρακτικές του Χίτλερ πολύ αποτελεσματικά και δεν το κρύβουν»

Η βραβευμένη Ουκρανή δημοσιογράφος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της και απαντά για το αν η Ουκρανία θα γίνει το Βιετνάμ της Ρωσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Generation Act: Οι «φύλακες-άγγελοι» του clubbing απλώνουν τα φτερά τους και στην Ελλάδα

Θέματα / H Generation Act δεν σου λέει «μην κάνεις ναρκωτικά», αλλά ενημερώνει και βοηθάει

Η «χημική γενιά» ωρίμασε πια αρκετά για να προσέχει τον εαυτό της και τους «επιγόνους» της. Όχι μόνο αναφορικά με τη σωστή ενημέρωση, την πρόληψη και την προστασία σε σχέση με τις ουσίες, αλλά και για ζητήματα συναίνεσης, σεξουαλικής παρενόχλησης και ασφαλούς σεξ, όπως αποδεικνύει η αξιέπαινη πρωτοβουλία της GA που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στα μυστικά πάρτι του Ιράν: Μια Ελληνίδα μιλά για τη διπλή ζωή των γυναικών και τα βαν της ηθικής αστυνομίας

Θέματα / Η διπλή ζωή των γυναικών στο Ιράν: Μια Ελληνίδα μιλά για τα μυστικά πάρτι και τα βαν της αστυνομίας ηθικής

Στη χώρα που απαγορεύει στις γυναίκες ακόμα και να τραγουδούν, η επανάσταση ξεκινά με χορό, ποτά κρυμμένα πίσω από βιβλιοθήκες και VPN για Facebook και Netflix.
ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
Άρης Πατρινός: «Σύντομα μπορεί να δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Tech & Science / Άρης Πατρινός: «Σύντομα ίσως δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής που συνέβαλε στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA μάς ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της γενετικής και απαντά για όλα τα σύγχρονα ζητήματα της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο κοστίζει ένας γάμος σήμερα;

My Big Fat Greek Wedding / Πόσο κοστίζει ένας γάμος στην Ελλάδα σήμερα;

Τι σημαίνει το «ό,τι προαιρείσθε» σε μια εκκλησία και πόσο κοστίζει η διακόσμηση των τραπεζιών της δεξίωσης, που τελικά οι παρέες την κάνουν στην άκρη για να βλέπουν ο ένας τον άλλον; Πόσα χρειάζεται ένα ζευγάρι για λήψεις με drone και πόσα για τα βεγγαλικά που κρατάνε δευτερόλεπτα; Τι πάει να πει οικονομικά το να κάνεις «παραδοσιακό» γάμο, ακόμα και αν επιλέξεις τα πιο basic πράγματα;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ