Μια αρχαιο-φουτουριστική κολεκτίβα έρχεται τώρα με τα πόδια, από το Βέλγιο στην Ελευσίνα

Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!» Facebook Twitter
Έχοντας ως σύνθημά της το «Avec tout le monde, contre personne!» («Με όλο τον κόσμο, κόντρα σε κανένα!»), η φιλοσοφία και ιδεολογία των μελών της βασίζεται στην ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο, όπως λένε και οι ίδιοι, «από τον άνθρωπο στον άνθρωπο».
0

Έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο. Όταν φτάσουν στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2023 τον Φεβρουάριο του 2023 θα έχουν διανύσει 3.000 χιλιόμετρα με τα πόδια.

Η ομάδα Timecircus, μια κολεκτίβα από την Αμβέρσα του Βελγίου, η οποία από το 1998 αναλαμβάνει την κατασκευή εγκαταστάσεων-χώρων συναντήσεων και καλλιτεχνικών έργων σε δημόσιους χώρους, θα κατασκευάσει μια σύγχρονη «κιβωτό» στο κέντρο της πόλης. Αυτό το γλυπτό θα αποτελέσει το δώρο της στον αρχαίο ιερό τόπο και στις επόμενες γενιές, μια εγκατάσταση κοινής χρήσης με τίτλο «The Ark». 

Έχοντας ως σύνθημά της το «Avec tout le monde, contre personne!» («Με όλο τον κόσμο, κόντρα σε κανένα!»), η φιλοσοφία και ιδεολογία των μελών της βασίζεται στην ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο, όπως λένε και οι ίδιοι, «από τον άνθρωπο στον άνθρωπο». Κάθε νέα τους εγκατάσταση κατασκευάζεται από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ ακολουθούν ένα στυλ που έχουν ονομάσει «αρχαιο-φουτουριστικό», έχοντας πάντα ως στόχο την πραγματική χρήση του. Καθώς δεν πιστεύουν ότι οι κοινωνικές αλλαγές μπορούν να γίνουν από κυβερνήσεις και θεσμούς αλλά μόνο από μικρές ομάδες και τις δράσεις τους, ενεργοποιούν παθιασμένους ανθρώπους που ο καθένας ξεχωριστά αναλαμβάνει να εκτελέσει μια εργασία και όλοι μαζί δραστηριοποιούνται προς έναν κοινό σκοπό, υιοθετώντας το μότο της σπουδαίας ανθρωπολόγου Margaret Mead «Ποτέ μην αμφιβάλλεις ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων και αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πράγματι, είναι ο μόνος τρόπος». 

Όποιος συμμετάσχει μέσα σε διάστημα τριών μηνών θα νιώσει όλη τη μαγεία της συνδημιουργίας, θα ασχοληθεί με την επανάχρηση των υλικών μέσω της ανακύκλωσης, θα έρθει σε επαφή με άτομα διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων και ηλικιών και θα συμβάλει στην κατασκευή και στην ολοκλήρωση της in situ δημιουργίας του Ark & Sphere στο κέντρο της Ελευσίνας.

Η ομάδα αποτελείται από έναν πυρήνα τεσσάρων μελών και πενήντα εναλλασσόμενων εθελοντών. Πρόκειται για καλλιτέχνες, χειροτέχνες, δημιουργούς κάθε είδους, ενώ σε καθημερινή βάση προστίθενται ακόμα και τυχαίοι περαστικοί που δέχονται να συμβάλουν στο έργο της μέρας. Εν ολίγοις, μέλος γίνεται οποιοσδήποτε προσφέρει τη βοήθειά του ακόμα και για μερικά λεπτά ή μερικές ώρες. Αυτήν τη στιγμή η κολεκτίβα κουβαλάει, τραβώντας ή σπρώχνοντάς το, ένα γιγαντιαίων διαστάσεων landship (πλοίο ξηράς), οπότε σε μια δύσκολη ανηφόρα που χρειάζονται περισσότερα χέρια κάθε συμμετοχή είναι πολύτιμη. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος για μία ώρα ή ακόμα και να θελήσει να ακολουθήσει την ομάδα για κάποιες μέρες, όπως συμβαίνει τώρα, που εδώ και κάποιες εβδομάδες κατευθύνονται προς την Ελευσίνα. Έτσι, ο στόχος μεταφοράς του landship φέρνει κοντά όλο και περισσότερους ανθρώπους, πρόσκαιρα μέλη της Timecircus. Σύντομες και εφήμερες επαφές που όμως αποτελούν ένα είδος «άσκησης ύπαρξης» στον δρόμο με κέρδος την αμοιβαία αποδοχή και τον σεβασμό. Ένας συνεχής διάλογος για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά, οικολογικά, ευρύτερου πολιτισμού, που προσθέτει στην εμπειρία και στο σημειωματάριο της ομάδας όλο και περισσότερες μαρτυρίες. Η ανάδυση και η ανάδειξη της έννοιας του homo ludens, ενός παιχνιδιάρικου ατόμου! 

Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!» Facebook Twitter

Στο πλαίσιο αυτού του σύγχρονου προσκυνήματος στην ιερή πόλη της Ελευσίνας, της πολιτιστικής πρωτεύουσας της επόμενης χρονιάς, οι σύγχρονοι αυτοί μύστες θα πραγματοποιήσουν σταθμούς στις δύο άλλες πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2023, την Τιμισοάρα και το Βέτσπρεμ, όπως και σε άλλες πόλεις που θα συναντήσουν στην πορεία τους, κουβαλώντας πάντα την κατασκευή του landship που ζυγίζει 3.400 κιλά επάνω σε δύο τροχούς ύψους 3,6 μέτρων, πλάτους 2,7 μέτρων και μήκους 9 μέτρων. Τι πνοή και τι σθένος χρειάζεται για να τσουλήσει αποκλειστικά με ανθρώπινη δύναμη! Πόση πίστη και συνεργασία ώστε να κινηθεί, αναγκαστικά με αργούς ρυθμούς, για τόσο μεγάλο διάστημα, μέχρι να κατορθώσει να φτάσει στην ώρα του στην Ελλάδα. Κι όταν φτάσει εδώ θα χρειαστεί τη συμμετοχή οποιουδήποτε είναι διατεθειμένος να συμβάλει ώστε να κτιστεί η κιβωτός του ευρωπαϊκού πολιτισμού, The Ark.

Τα μέλη του Timecircus, που έχουν πείρα στη δημιουργία εγκαταστάσεων, κατασκευάζοντας κτίσματα με μια βασική ομάδα συνεργατών με διαφορετικές δεξιότητες, προσκαλούν όλους όσοι θέλουν να συνεισφέρουν ως εθελοντές, είτε από την τοπική κοινωνία της Ελευσίνας, κυρίως τη νεολαία της, είτε από αλλού, συμβιώνοντας με την ομάδα. Να δημιουργήσουν και να ονειρευτούν, κάνοντας πραγματικότητα το όραμά τους για μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών σε ένα ισότιμο περιβάλλον, καθώς η ζωή στο ομαδικό κλίμα της δημιουργικής κολεκτίβας επιβεβαιώνει περίτρανα το ιδανικό της ειρηνικής συμβίωσης και το σύνθημα «Avec tout le monde, contre personne!». 

Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!» Facebook Twitter
Όταν φτάσει εδώ θα χρειαστεί τη συμμετοχή οποιουδήποτε είναι διατεθειμένος να συμβάλει ώστε να κτιστεί η κιβωτός του ευρωπαϊκού πολιτισμού, The Ark.

Όποιος συμμετάσχει μέσα σε διάστημα τριών μηνών θα νιώσει όλη τη μαγεία της συνδημιουργίας, θα ασχοληθεί με την επανάχρηση των υλικών μέσω της ανακύκλωσης, θα έρθει σε επαφή με άτομα διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων και ηλικιών και θα συμβάλει στην κατασκευή και στην ολοκλήρωση της in situ δημιουργίας του Ark & Sphere στο κέντρο της Ελευσίνας. Το «Μυστήριο 99_The ARΚ», όπως ονομάζεται το πολιτιστικό πάρκο που θα αναδυθεί, θα λειτουργεί ως ένας ελεύθερος πολιτιστικός χώρος και θα περιλαμβάνει μοναδικές δομές στο αρχαιο-φουτουριστικό ύφος της ομάδας Timecircus, ένα μεγάλης κλίμακας γλυπτό σε μορφή σφαίρας (sphere), και μια κιβωτό αιώνιας νεότητας. Ένα βιώσιμο τοπόσημο, το οποίο θα προωθεί τη συμφιλίωση και την ενότητα, κάμπτοντας τις όποιες πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές ενστάσεις για ελευθερία. Ένας πολιτιστικά «ελεύθερος» τόπος για τους νέους της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, με πανανθρώπινα μηνύματα. 

Έτσι, ένας στόχος που η ομάδα έχει θέσει εδώ και χρόνια και τα εμπόδια κάθε είδους καθυστέρησαν την πραγματοποίησή του, θα εκπληρωθεί σε μερικούς μήνες. Η κάθοδος στην Ελευσίνα θα είναι για την ομάδα Timecircus μια επιστροφή στη συλλογικότητα, στην επαφή με τη γη και το χώμα, στα Μυστήρια αρχαίων και σύγχρονων ανθρώπων.  


 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ

Σαν Σήμερα Βρέθηκε Νεκρός / Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;

Σαν σήμερα, το 1948, ένας βαρκάρης βρίσκει το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ να επιπλέει κοντά στον Λευκό Πύργο. Η σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη ρίχνει φως σε μια δολοφονία με μεγάλες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις για την Ελλάδα του εμφυλίου.
Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Ζούμε, ρε! / Μα, μπορούν να χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στον χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού-αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.
THE LIFO TEAM
Τα «Φωτεινά Ξυστά», «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν» στη γειτονιά των Ποντίων στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Πώς οι Beforelight φώτισαν τις μέρες και τις νύχτες της Ελευσίνας

Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με την Ειρήνη Στείρου και τον Βασίλη Ντόβρο της ομάδας Beforelight για τα «Φωτεινά Ξυστά», τη «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν», τις πρωτότυπες φωτιστικές εγκατάστασεις που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

THE UPFRONT INITIATIVE 2024 / Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί πώς η εταιρεία της έχει ψηλά στην ατζέντα τη συμπερίληψη αλλά και πώς αυτό γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις και στρατηγικές.
NEWSROOM
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ