7 κουβέντες που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι και άλλες 5 που δεν ξεστομίζουν ποτέ

7 κουβέντες που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι και άλλες 5 που δεν ξεστομίζουν ποτέ Facebook Twitter
Μη φοβάστε να επιβραβεύσετε κάποιον, κυρίως όταν το αξίζει. Το «μπράβο» ανοίγει πόρτες, ζεσταίνει καρδιές, κάνει τους ανθρώπους να ανοίγονται, να είναι πιο παραγωγικοί και πιο πρόθυμοι.
0

«Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φά'το» έλεγαν οι παλιοί και προφανώς ήξεραν ότι πρόκειται για μία διαχρονική αλήθεια με εφαρμογή και στην εποχή των social media, των άπειρων mails και της επικοινωνίας που μπορεί να έγινε πιο εύκολη, αλλά ταυτόχρονα και πιο δύσκολη. Πώς πείθεις κάποιον να κάνει το «δικό σου», να εργαστεί προς τη δική σου πρόταση; Πώς αλλάζεις το κλίμα σε μία συζήτηση που δείχνει ότι θα «στραβώσει» πριν καν αρχίσει;

Σύμφωνα με την Courtney Seiter, υπεύθυνη περιεχόμενου στη Buffer.com – μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες management στα social media – όλο το παιχνίδι της επικοινωνίας περιστρέφεται γύρω από 10 μαγικές λέξεις ή κουβέντες και άλλες 7 που ό,τι δουλειά κι αν κάνεις, καλό θα είναι να αποφεύγεις.

1. «Εάν»

"Εάν θα ήθελες", "εάν θα μπορούσες" και πάει λέγοντας. Το «εάν» μας κάνει πιο συμπαθείς ακόμη και μέσα από ένα mail, λέει η Seiter, υποστηρίζοντας ότι βάζει έναν μικρό δισταγμό, σε οτιδήποτε δεν πρέπει να ξεχειλίζει από υπερβολική αυτοπεποίθηση.

2. Πληθυντικός αριθμός

Όχι της ευγένειας, αλλά της ομάδας. «Ας προσπαθήσουμε», «το κοιτάμε και το παλεύουμε», «θα τα καταφέρουμε». Ακόμη κι αν δεν... πιστεύουμε λέξη για το όποιο team spirit, ας το λέμε φωναχτά. Στο τέλος, γίνεται πιστευτό επιμένει η Seiter.

3. «Μαζί»

Είναι λέξη – κλειδί, που δουλεύει καλύτερα, όταν τη χρησιμοποιούμε σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου του Stanford τα αποτελέσματα για τα μέλη ομάδων που άκουγαν συχνά τη λέξη «μαζί» ήταν εντυπωσιακά: - εργάζονταν 48% περισσότερο - αισθάνονταν λιγότερη κούραση - είχαν ισχυρότερο συναισθηματικό δεσμό με την ομάδα. Πολιτικάντικο το τρικ; Ίσως, αλλά δουλεύει.

4. «Ευχαριστώ»

Αυτό που σας έλεγε η μαμά σας, όταν ήσασταν μικροί. Να λέτε «ευχαριστώ». Δεν είναι απλώς ότι η ευγνωμοσύνη μακραίνει τον βίο, είναι ότι τον κάνει και πιο εύκολο. Όσοι ευχαριστούν τους άλλους – για το παραμικρό, που λέει ο λόγος – εκπέμπουν το μήνυμα ότι είναι άνθρωποι με φιλότιμο, που δεν θα αδικήσουν κανέναν.

5. «Μπράβο»

Πείτε το πειστικά, με πάθος, χαμογελαστά. Μη φοβάστε να επιβραβεύσετε κάποιον, κυρίως όταν το αξίζει. Το «μπράβο» ανοίγει πόρτες, ζεσταίνει καρδιές, κάνει τους ανθρώπους να ανοίγονται, να είναι πιο παραγωγικοί και πιο πρόθυμοι.

6. «Επειδή»

Αν πρέπει να αρνηθείτε κάτι, να απορρίψετε μία πρόταση, να τροποποιήσετε την κατεύθυνση ενός project, το «επειδή» είναι σωτήριο. Εξηγώντας στους άλλους, το γιατί δεν θα κάνουμε αυτό που προτείνουν και εξηγώντας το ήρεμα και σταθερά, σα να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, μειώνουμε τις αντιδράσεις και καταφέρνουμε το επιθυμητό.

7. Το όνομα του / της

Όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον – φίλο, σύντροφο, συνεργάτη – το να χρησιμοποιούμε το όνομα του πολλές φορές είναι σωτήριο. Υποσυνείδητα περνάμε το μήνυμα – κατά την Seiter, πάντα – ότι τον λαμβάνουμε υπ' όψιν, ότι δεν αδιαφορούμε για τη γνώμη του, ότι εμείς και εκείνος συνδεόμαστε σε έναν μοναδικό δεσμό. Τα ονόματα, όπως χαρακτηριστικά λέει, δεν είναι μόνο για να μας φωνάζουν στον δρόμο...

Όσο για τις λέξεις που καλό θα είναι να αποφεύγουμε, γενικώς; «Πρέπει», «είναι ανάγκη», «δεν γίνεται», «γρήγορα», «τώρα». Όλες αυτές είναι κουβέντες που χαρακτηρίζονται από ένταση και αρνητισμό και στις οποίες σχεδόν ποτέ δεν ανταποκρίνεται κανείς. Ακόμη κι αν όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν πιο γλυκανάλατα και όχι τόσο ηγετικά, η Seiter, υποστηρίζει ότι στο τέλος της μέρας φέρνουν αποτέλεσμα και γι' αυτό χρησιμοποιούνται από τα πιο έξυπνα και ικανά στελέχη επιχειρήσεων.

Στοιχεία από Inc.com 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM