Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ

Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ Facebook Twitter
0

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η ενημερωτική εκστρατεία #happyBREATHday, μέσα από τα social media και συγκεκριμένα το Facebook βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια να γραφτεί το happy-end στην άγνοια για την ΧΑΠ, η οποία ξεκινά με την υποτίμηση της σημασίας του τσιγαρόβηχα.

Ήδη η πρωτοβουλία αυτή με θέμα «Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ», γιορτάζει έναν χρόνο επιτυχημένων δράσεων της καμπάνιας #happyBREATHday, που υλοποιείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Chiesi HellasΑ.Ε.Β.Ε., υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτή τη σοβαρή νόσο και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ασθενών. Στην Ελλάδα η ΧΑΠ είναι ευρέως διαδεδομένη καθώς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν υπάρξει μανιώδεις καπνιστές για πολλά χρόνια και περίπου 4 στους 10 πολίτες εξακολουθούν να καπνίζουν. Η ΧΑΠ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κάπνισμα και γι' αυτό θεωρείται νόσος των καπνιστών, καταλύοντας την ποιότητα ζωής τους σε βαθμό που να μην μπορούν να περπατήσουν, να φορέσουν τα ρούχα τους ή να δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους.

Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ Facebook Twitter

Τα μηνύματα των ειδικών

Στην σημερινή δράση διακεκριμένοι πνευμονολόγοι απαντούν σε ερωτήσεις για την ΧΑΠ, προειδοποιούν τους ασθενείς να μην υποτιμούν τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος και καθώς βρισκόμαστε στον κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού στέλνουν το μήνυμα πως οι ασθενείς με ΧΑΠ δεν πρέπει να μένουν μακριά από τον γιατρό τους λόγω του φόβου επίσκεψης των νοσοκομείων και να τον συμβουλεύονται τακτικά. Όπως εξηγεί στο video που προβάλλεται στο Facebookαπό την ιστοσελίδα #happyBREATHday, o κ. Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, από ΧΑΠ νοσεί το 11% του πληθυσμού ηλικίας 40 ετών κι άνω με προδιαθεσικό παράγοντα, ενώ λόγω της διάδοσης του καπνίσματος η ΧΑΠ πλέον εμφανίζεται σε νεαρά άτομα κι όχι μόνο σε ηλικιωμένους.

Η νόσος προκαλεί συμπτώματα όπως βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια τα οποία ποικίλουν σε βαρύτητα ενώ στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι πολύ ήπια. Από τη μεριά της η κ. Αφροδίτη Μπούτου Πνευμονολόγο Επιμελήτρια Β' στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσ/κης «Γεώργιος Παπανικολάου» εξηγεί ότι το κάπνισμα -ακόμα και το παθητικό κάπνισμα-αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την εκδήλωσή της, με την διακοπή καπνίσματος είναι η πρώτη και σημαντικότερη παρέμβαση που συστήνεται σε όλους και για να προληφθεί η ανάπτυξη της νόσου, αλλά ακόμη και μετά την εκδήλωσή της, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπισή της και καλύτερη η ποιότητα ζωής του ασθενή.

Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ Facebook Twitter

Όπως προσθέτει ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «Ανάσα» στο Metropolitan hospital, ο ασθενής με ΧΑΠ δυσκολεύεται να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως να ανέβει σκάλες, να σηκωθεί από το κρεβάτι, να κάνει μπάνιο, να κάνει τις απλές καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Επιπλέον οι ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο.

Η έγκαιρη διάγνωση φρενάρει την εξέλιξη της νόσου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας επισημαίνει ότι η νόσος δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, προλαμβάνεται και ελέγχεται εφ' όσον διαγνωσθεί νωρίς, καθώς τότε μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες αναχαίτισης της φυσικής πορείας της μέσω της διακοπής του καπνίσματος και επιπλέον να γίνουν οι κατάλληλες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Με την έγκαιρη διάγνωση φρενάρει η εξέλιξη της νόσου και η μείωση της αναπηρίας. Ενδεικτικά, για να αντιληφθούμε τον βαθμό της επίδρασης στην ποιότητα ζωής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το 64% των ασθενών με ΧΑΠ περνάνε το χρόνο τους καθιστοί η ξαπλωμένοι συγκριτικά με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ Facebook Twitter

Αναφερόμενη στις νέες θεραπείες για τη ΧΑΠ, η κ. Αφροδίτη Μπούτου εξηγεί ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και χρειάζεται ειδική προσέγγιση. Και ευτυχώς για τους ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ και τους πνευμονολόγους που ασχολούνται με τη νόσο, υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές διαθέσιμες θεραπείες, έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη για κάθε ασθενή. Φυσικά, κατάλληλη θεραπεία σημαίνει λιγότερες παροξύνσεις της νόσου, λιγότερα χρόνια συμπτώματα, καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη λειτουργικότητα για τους ασθενείς, κάτι που αλλάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους. Και καθώς η έρευνα στον χώρο συνεχίζεται, αισιοδοξούμε ότι θα μπορούμε να βελτιώνουμε συνεχώς, όλο και περισσότερο και την ποιότητα ζωής και την πρόγνωση των ασθενών με ΧΑΠ.

Συνοψίζοντας, η ζωή είναι ανάσα. Κάθε ανάσα που παίρνουμε είναι ζωή. Γιορτάζουμε κάθε ανάσα, προστατεύουμε κάθε ανάσα, ενημερωνόμαστε για τη ΧΑΠ, τη νόσο που μας «κλέβει» την ανάσα και βλέπουμε το video στην σελίδα #happyBREATHday στο Facebook για να μάθουμε όσα πρέπει να ξέρουμε για τη ΧΑΠ.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ