Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ

Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ Facebook Twitter
0

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η ενημερωτική εκστρατεία #happyBREATHday, μέσα από τα social media και συγκεκριμένα το Facebook βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια να γραφτεί το happy-end στην άγνοια για την ΧΑΠ, η οποία ξεκινά με την υποτίμηση της σημασίας του τσιγαρόβηχα.

Ήδη η πρωτοβουλία αυτή με θέμα «Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ», γιορτάζει έναν χρόνο επιτυχημένων δράσεων της καμπάνιας #happyBREATHday, που υλοποιείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Chiesi HellasΑ.Ε.Β.Ε., υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτή τη σοβαρή νόσο και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ασθενών. Στην Ελλάδα η ΧΑΠ είναι ευρέως διαδεδομένη καθώς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν υπάρξει μανιώδεις καπνιστές για πολλά χρόνια και περίπου 4 στους 10 πολίτες εξακολουθούν να καπνίζουν. Η ΧΑΠ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κάπνισμα και γι' αυτό θεωρείται νόσος των καπνιστών, καταλύοντας την ποιότητα ζωής τους σε βαθμό που να μην μπορούν να περπατήσουν, να φορέσουν τα ρούχα τους ή να δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους.

Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ Facebook Twitter

Τα μηνύματα των ειδικών

Στην σημερινή δράση διακεκριμένοι πνευμονολόγοι απαντούν σε ερωτήσεις για την ΧΑΠ, προειδοποιούν τους ασθενείς να μην υποτιμούν τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος και καθώς βρισκόμαστε στον κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού στέλνουν το μήνυμα πως οι ασθενείς με ΧΑΠ δεν πρέπει να μένουν μακριά από τον γιατρό τους λόγω του φόβου επίσκεψης των νοσοκομείων και να τον συμβουλεύονται τακτικά. Όπως εξηγεί στο video που προβάλλεται στο Facebookαπό την ιστοσελίδα #happyBREATHday, o κ. Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, από ΧΑΠ νοσεί το 11% του πληθυσμού ηλικίας 40 ετών κι άνω με προδιαθεσικό παράγοντα, ενώ λόγω της διάδοσης του καπνίσματος η ΧΑΠ πλέον εμφανίζεται σε νεαρά άτομα κι όχι μόνο σε ηλικιωμένους.

Η νόσος προκαλεί συμπτώματα όπως βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια τα οποία ποικίλουν σε βαρύτητα ενώ στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι πολύ ήπια. Από τη μεριά της η κ. Αφροδίτη Μπούτου Πνευμονολόγο Επιμελήτρια Β' στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσ/κης «Γεώργιος Παπανικολάου» εξηγεί ότι το κάπνισμα -ακόμα και το παθητικό κάπνισμα-αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την εκδήλωσή της, με την διακοπή καπνίσματος είναι η πρώτη και σημαντικότερη παρέμβαση που συστήνεται σε όλους και για να προληφθεί η ανάπτυξη της νόσου, αλλά ακόμη και μετά την εκδήλωσή της, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπισή της και καλύτερη η ποιότητα ζωής του ασθενή.

Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ Facebook Twitter

Όπως προσθέτει ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «Ανάσα» στο Metropolitan hospital, ο ασθενής με ΧΑΠ δυσκολεύεται να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως να ανέβει σκάλες, να σηκωθεί από το κρεβάτι, να κάνει μπάνιο, να κάνει τις απλές καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Επιπλέον οι ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο.

Η έγκαιρη διάγνωση φρενάρει την εξέλιξη της νόσου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας επισημαίνει ότι η νόσος δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, προλαμβάνεται και ελέγχεται εφ' όσον διαγνωσθεί νωρίς, καθώς τότε μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες αναχαίτισης της φυσικής πορείας της μέσω της διακοπής του καπνίσματος και επιπλέον να γίνουν οι κατάλληλες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Με την έγκαιρη διάγνωση φρενάρει η εξέλιξη της νόσου και η μείωση της αναπηρίας. Ενδεικτικά, για να αντιληφθούμε τον βαθμό της επίδρασης στην ποιότητα ζωής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το 64% των ασθενών με ΧΑΠ περνάνε το χρόνο τους καθιστοί η ξαπλωμένοι συγκριτικά με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ Facebook Twitter

Αναφερόμενη στις νέες θεραπείες για τη ΧΑΠ, η κ. Αφροδίτη Μπούτου εξηγεί ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και χρειάζεται ειδική προσέγγιση. Και ευτυχώς για τους ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ και τους πνευμονολόγους που ασχολούνται με τη νόσο, υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές διαθέσιμες θεραπείες, έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη για κάθε ασθενή. Φυσικά, κατάλληλη θεραπεία σημαίνει λιγότερες παροξύνσεις της νόσου, λιγότερα χρόνια συμπτώματα, καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη λειτουργικότητα για τους ασθενείς, κάτι που αλλάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους. Και καθώς η έρευνα στον χώρο συνεχίζεται, αισιοδοξούμε ότι θα μπορούμε να βελτιώνουμε συνεχώς, όλο και περισσότερο και την ποιότητα ζωής και την πρόγνωση των ασθενών με ΧΑΠ.

Συνοψίζοντας, η ζωή είναι ανάσα. Κάθε ανάσα που παίρνουμε είναι ζωή. Γιορτάζουμε κάθε ανάσα, προστατεύουμε κάθε ανάσα, ενημερωνόμαστε για τη ΧΑΠ, τη νόσο που μας «κλέβει» την ανάσα και βλέπουμε το video στην σελίδα #happyBREATHday στο Facebook για να μάθουμε όσα πρέπει να ξέρουμε για τη ΧΑΠ.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT