Εμβόλια, ασπίδα προστασίας για μικρούς και μεγάλους

Εμβόλια, ασπίδα προστασίας για μικρούς και μεγάλους Facebook Twitter
Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ τους τελευταίους μήνες είναι ξεκάθαρα η εξής: «Πότε θα έρθουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό;».
0



ΟI ΛΕΞΕΙΣ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» ΚΑΙ «ΕΜΒΟΛΙΑ» κρέμονται πλέον από τα χείλη όλων μας και συζητιούνται σε κάθε πηγαδάκι, στο σχολείο, στο γραφείο, στον δρόμο. Η πανδημία του ιού SARS-CoV-2 έγινε αιτία να καταλάβουμε όλοι πως τα εμβόλια δεν εξαντλούνται σε αυτά που γίνονται στη βρεφική και στην παιδική ηλικία, πως αφορούν μικρούς και μεγάλους και αποτελούν αληθινά το μεγαλύτερο επίτευγμα της επιστήμης. Όχι στα χαρτιά αλλά στην πράξη.

Αναμένοντας το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, η εμβολιαστική περίοδος ξεκινά την προσεχή εβδομάδα με τον προληπτικό εμβολιασμό για τη γρίπη, που φέτος, λόγω συνθηκών, έγινε αληθινό «talk of the town», με κάθε φαρμακείο της επικράτειας να δέχεται κρατήσεις εμβολίων από τους ασφαλισμένους, ώστε να έχουν προτεραιότητα όταν στις 15 Οκτωβρίου αρχίσουν να έρχονται οι 4,2 εκατ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου που δέσμευσε φέτος η Ελλάδα.

Το φαινόμενο των κρατήσεων εμβολίων σε τέτοια έκταση δεν είχε καταγραφεί ξανά στο παρελθόν, αφού μέχρι πρόπερσι η συμμόρφωση του κοινού, ακόμα και των υγειονομικών, στις συστάσεις των ειδικών για τον προληπτικό αντιγριπικό εμβολιασμό ήταν από φτωχή έως μέτρια, με λιγότερο από το 40% των ανθρώπων που θα έπρεπε να εμβολιαστούν να εμβολιάζονται.

Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι καπνιστές και όσοι κάπνιζαν για πολλά χρόνια.


Η μαζική επιθυμία του κόσμου φέτος να εμβολιαστεί για τη γρίπη, μετά τις ανακοινώσεις των ειδικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ότι ο κίνδυνος συλλοίμωξης κορωνοϊού και γρίπης αυξάνει την επιβάρυνση του οργανισμού και τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας ειδικά στους ηλικιωμένους, ανατρέπει αυτή την εικόνα και κάνει τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Νοσοκομείου «Αττικόν» Στέλιο Λουκίδη να σχολιάσει με χιούμορ πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα όχι μόνο βρήκε τον δάσκαλό του αλλά και αναμένεται να εξαφανιστεί σχεδόν!

Ο κ. Λουκίδης προσθέτει πως για καλύτερη προστασία από τις αναπνευστικές λοιμώξεις οι ηλικιωμένοι και οι ενήλικες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, που μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το αντιγριπικό ή με δύο εβδομάδες διαφορά. Επειδή πολλοί άνθρωποι ρωτούν ποιο από τα δύο διαθέσιμα για τον πνευμονιόκοκκο εμβόλια πρέπει να γίνεται, ο καθηγητής απαντά ότι καλό είναι να γίνεται άπαξ το 13δύναμο και μία φορά τουλάχιστον το 23δύναμο, που κανονικά επαναλαμβάνεται κάθε 5ετία. Τα δύο πνευμονιοκοκκικά εμβόλια μπορούν να γίνουν την ίδια χρονιά, με 6-12 μήνες διαφορά, και πρέπει πάντοτε να έχουμε στον νου μας ότι τα εμβόλια που κάνουμε, για να δράσουν και να δημιουργήσουν αντισώματα, χρειάζονται 2-3 εβδομάδες.

«Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι καπνιστές και όσοι κάπνιζαν για πολλά χρόνια, με τις έρευνες να φανερώνουν ότι αν προσβληθούν από τη λοίμωξη Covid-19 έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν στην εντατική και να πεθάνουν» προειδοποιεί από την πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Βίκυ Κατσαούνου.

«Ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η τάση πολλών Ελλήνων γονιών να αμελούν τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και παύουν να θεωρούνται πολύ ευάλωτα. Οι αναμνηστικές δόσεις πρέπει να γίνονται προκειμένου τα εμβόλια να προσφέρουν ανοσία μακράς διαρκείας, γιατί στην αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται ρωγμές στο τείχος της ανοσίας της κοινότητας, με δυσάρεστα αποτελέσματα. Θυμάστε τι είχε συμβεί με την επιδημική έξαρση της ιλαράς...» τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Υγείας Άρτεμις Τσίτσικα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής.

Η καθηγήτρια υπενθυμίζει ότι ένα ξεχωριστής σημασίας εμβόλιο για τις νέες και τους νέους είναι το 9δύναμο εμβόλιο HPV, που αποτελεί μια μεγάλη νίκη της ιατρικής, καθώς πρώτη φορά ένα εμβόλιο προσφέρει πολυδιάστατη προστασία από πολλές μορφές καρκίνου.

Παγκόσμιο ράλι για τα Covid εμβόλια

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ τους τελευταίους μήνες είναι ξεκάθαρα η εξής: «Πότε θα έρθουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό;». Η ερώτηση προσώρας μένει χωρίς απάντηση, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το παγκόσμιο ράλι που διεξάγεται σε κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας θα δώσει σύντομα καρπούς. Ακόμα και όταν εμφανίζονται ανεπιθύμητες ενέργειες που φρενάρουν την όλη διαδικασία, η κούρσα των εμβολίων απλώς ρίχνει ταχύτητες – δεν σταματά, ούτε φτάνει σε αδιέξοδα.

Μέχρι στιγμής, προβάδισμα φαίνεται να έχουν πάρει δύο mRNA εμβόλια που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσης 3 σε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων (κοντά στους 30.000 ανθρώπους), ώστε να μπορέσουν να διερευνηθούν οι σπάνιες παρενέργειες.

Όπως τονίζει ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, έχοντας την εμπειρία των πολυετών προσπαθειών των επιστημόνων να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον ιό HIV, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα από 50% έως 70% και πιθανώς να πρέπει να γίνεται σε δύο δόσεις ετησίως. Όλοι οι ειδικοί, πάντως, συμφωνούν πως, μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα δισεκατομμύρια των δόσεων που θα απαιτηθούν, το εμβόλιο που έχουμε στα χέρια μας είναι η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων, ώστε να «παγώσουμε» τη διασπορά του SARS-CoV-2.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM