4 συμπτώματα της περιόδου που δεν πρέπει να θεωρήσετε φυσιολογικά

4 συμπτώματα της περιόδου που δεν πρέπει να θεωρήσετε φυσιολογικά Facebook Twitter
Κάποια συμπτώματα καλό θα είναι να μην αγνοούνται από τις γυναίκες και να γίνονται αφορμή επίσκεψης στον γυναικολόγο, προκειμένου να προλαμβάνονται δυσάρεστες επιπλοκές.
0

Σχεδόν καμία γυναίκα δεν έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της περιόδου, με κάποια άλλη. Και πρόκειται για μία τόσο περίπλοκη λειτουργία του γυναικείου σώματος, που πολύ κακώς συνηθίζουμε να αποδίδουμε τα πάντα εκεί: ο πόνος, το φούσκωμα, οι πονοκέφαλοι, η ακανόνιστη περίοδος και τόσα άλλα αποδίδονται στην περιπλοκότητα αυτής της φυσικής λειτουργίας. 

Ωστόσο, κάποια συμπτώματα καλό θα είναι να μην αγνοούνται από τις γυναίκες και να γίνονται αφορμή επίσκεψης στον γυναικολόγο, προκειμένου να προλαμβάνονται δυσάρεστες επιπλοκές. Ποια είναι αυτά; 

Υπερβολικός πόνος

Δεν δικαιολογείται πάντα ο πόνος της περιόδου και οι ανυπόφορες κοιλιακές κράμπες. Επειδή, πολύ συχνά η ένταση του πόνου μαρτυρά άλλου είδους γυναικολογικό πρόβλημα (π.χ.: ενδομητρίωση ή ινομυώματα), σοφή θα ήταν η άμεση επίσκεψη στον γυναικολόγο. Βαριές περίοδοι συνήθως λογίζονται αυτές που δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά της για αρκετές μέρες και δεν αντιμετωπίζονται χωρίς τη συστηματική λήψη αναλγητικών. 

Αμελητέα ροή

Κάποιες γυναίκες πανηγυρίζουν, όμως, δεν είναι ακριβώς ευχάριστο. Η μικρή απώλεια αίματος και η απουσία περιόδου ανά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει στην αμηνόρροια, κοινώς την οριστική διακοπή της περιόδου, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως σε αθλήτριες που ασκούνται έντονα, διατηρώντας χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος ή σε γυναικείο πληθυσμό που υποσιτίζεται. Αν, ωστόσο, το σύμπτωμα εμφανίζεται σε γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού, συνίσταται επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβλήματος στη λειτουργία του θυρεοειδούς ή η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών. 

Σοβαρή παρατεταμένη αιμορραγία

Αν η περίοδος διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, με ροή που απαιτεί συχνότατες αλλαγές, χρειάζεται άμεσα η συμβουλή γιατρού. Ειδικά στην περίπτωση που τα παραπάνω συνοδεύονται από ταχυπαλμίες, αίσθημα κόπωσης και πυρετούς, υποδεικνύουν αιμορραγική διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. 

Φαινόμενο Mittelschmerz

Αρκετές γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας αισθάνονται έναν οξύ πόνο που μοιάζει με τράβηγμα στη μια πλευρά της κατώτερης κοιλιακής χώρας ή προς την πλευρά της ωοθήκης που συμβαίνει η ωορρηξία.

Πρόκειται για το φαινόμενο mittelschmerz και είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως και το ότι αυτή η λειτουργία μπορεί να συνοδεύεται πολύ μικρές ποσότητες αίματος. Αν, ωστόσο, αυτό που συμβαίνει θυμίζει κανονική ροή περιόδου στα μισά του μήνα (δύο περίοδοι σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών), καλό είναι ένα άμεσο ραντεβού με τον γυναικολόγο. 

Με στοιχεία από American Journal of Obstetrics & Gynecology, Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ