Ποια είδη τροφών μας παχαίνουν;

Ποια είδη τροφών μας παχαίνουν; Facebook Twitter
Υπάρχουν πολλές ατεκμηρίωτες ενδείξεις για το τι μπορεί να μας παχαίνει και τι όχι, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μακροχρόνιες και ευρείας κλίμακας έρευνες και μάλιστα συγκριτικού τύπου για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.
0

Ένα κεφαλαιώδες, ωστόσο αναπάντητο ερώτημα σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία είναι ποια ήδη τροφών την επιτείνουν. Οι ειδικοί κατά περιόδους κατηγορούν το λίπος ή τη ζάχαρη, τροφές από τις οποίες απουσιάζει η πρωτεΐνη, κάτι που, ακουσίως μας κάνει να τρώμε περισσότερο. 

Υπάρχουν πολλές ατεκμηρίωτες ενδείξεις για το τι μπορεί να μας παχαίνει και τι όχι, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μακροχρόνιες και ευρείας κλίμακας έρευνες και μάλιστα συγκριτικού τύπου για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Βλέπετε, δεν είναι ούτε ηθικό, αλλά ούτε και αποτελεσματικό το να βλέπεις υγιείς ανθρώπους να ρημάζονται σε μία συγκεκριμένη δίαιτα για χρόνια, μόνο και μόνο για να μην παχύνουν και τελικά να παχαίνουν. 

Κι αν μπορούσε μια τέτοια έρευνα, ένα τέτοιας έκτασης πείραμα να γίνει σε ποντίκια; Για μια διατροφική μελέτη που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι στο Cell Metabolism, οι ερευνητές επιχείρησαν γύρω στις 29 διαφορετικές δίαιτες σε εκατοντάδες ενήλικα αρσενικά ποντίκια. (Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε λίγο καιρό θα μπορούν να συμπεριλάβουν και θηλυκά ποντίκια σε πειράματα που θα ακολουθήσουν).

Ούτε η ζάχαρη πάχυνε τα ποντίκια ούτε η έλλειψη πρωτεΐνης. Το λίπος και μόνο το λίπος προκάλεσε αύξηση του σωματικού βάρους και αυτό είναι που πρέπει να θυμόμαστε...

Κάποιες από τις δίαιτες παρείχαν μέχρι και 80 τοις εκατό των θερμίδων τους με τη μορφή κορεσμένων και ακόρεστων λιπών, με λίγους υδατάνθρακες. άλλες περιλάμβαναν λίγο λίπος και αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, κυρίως από σπόρους και σιρόπι καλαμποκιού, και υπήρξαν και μερικές παραλλαγές δίαιτας με υδατάνθρακες που προέρχονταν από σάκχαρα.

Κάποιες άλλες πάλι χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά υψηλά ή χαμηλά ποσοστά πρωτεϊνών. Τα ποντίκια παρέμειναν στην ίδια διατροφή που χορηγήθηκε στο καθένα για τρεις μήνες - χρόνος που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου εννέα ανθρώπινα χρόνια. Ταυτόχρονα τους επιτρεπόταν να τρώνε και να κινούνται μέσα στα κλουβιά τους χωρίς περιορισμό.

Όταν τα ποντίκια ζυγίστηκαν και ελέγχθηκε η σύνθεση του σώματος και ο ιστός του εγκεφάλου τους, ήταν η πρώτη φορά που εξετάστηκε και ο παράγοντας της αλλαγής γονιδιακής δραστηριότητας.

Όπως προέκυψε μόνο μερικά από τα ποντίκια κατέληξαν παχύσαρκα - σχεδόν όλα όσα είχαν υποβληθεί σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα ίδια ποντίκια εμφάνισαν ίχνη αλλαγών στη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων τους, σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της ανταμοιβής, αυτό που κάνουμε και οι άνθρωποι, δηλαδή, να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με το γλυκό που μας αρέσει. Ομοίως, όπως κι εμείς, τα ποντίκια ένιωθαν ευτυχία από αυτή την επιβράβευση (ωστόσο, υπέρβαρα...).

Κατά το ίδιο πείραμα, καμία από τις άλλες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, δεν οδήγησε σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους ή σε αλλαγή γονιδιακής λειτουργίας με τον ίδιο τρόπο. Ακόμα και οι δίαιτες εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που αποτελούνται από περισσότερο από 60 τοις εκατό λίπος, δεν οδήγησαν σε σημαντική αύξηση βάρους. 

Ας σημειωθεί ότι τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε αυτές τις δίαιτες κατανάλωναν λιγότερη τροφή σε σχέση με όλα τα άλλα, πιθανώς επειδή απλά δεν μπορούσαν να καταναλώσουν τόσο λίπος. Αυτά τα ευρήματα εντοπίστηκαν ξανά σε μετέπειτα πειράματα με τέσσερις άλλες φυλές ποντικιών. Τα αρσενικά ποντίκια σε σχετικά υψηλές δίαιτες λίπους κατέληξαν παχύσαρκοι. Όχι, όμως και τα υπόλοιπα. 

«Προκύπτει ότι όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πρέπει να καταναλώνουμε πραγματικά λιπαρές τροφές, αλλιώς οδηγούμαστε σε αύξηση του σωματικού μας βάρους. Αν είμαστε ποντίκια»,  εξηγεί ο John Speakman, καθηγητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο και στο Πανεπιστήμιο Aberdeen στη Σκωτία. 

Ο ίδιος ως επιβλέπων της μελέτης συμπέρανε ότι τα υψηλής περιεκτικότητες σε λιπαρά γεύματα όχι απλώς διέγειραν, αλλά τροποποίησαν κέντρα του εγκεφάλου, κάνοντας τα ποντίκια να θέλουν λιπαρά τρόφιμα σε τέτοιο βαθμό που αγνόησαν άλλα σήματα του εγκεφάλου που μαρτυρούσαν κορεσμό από τη συγκεκριμένη τροφή.

Ας σημειωθεί ότι το σύνολο της μελέτης επικεντρώθηκε στην αύξηση του σωματικού βάρους, όχι στην απώλεια κιλών, και ότι ο λόγος γίνεται για ποντίκια, και όχι για ανθρώπους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και καταλήγουν στο εξής: ούτε η ζάχαρη πάχυνε τα ποντίκια ούτε η έλλειψη πρωτεΐνης. Το λίπος και μόνο το λίπος προκάλεσε αύξηση του σωματικού βάρους και αυτό είναι που πρέπει να θυμόμαστε... 

Με στοιχεία από τους New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT