10 βήματα για να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας ένδοξα και με χάρη

0

Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, δεν είναι κι ακατόρθωτο. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν φτάνουν στο μη περαιτέρω στη δουλειά ή όταν απλώς πρέπει να υποβάλλουν παραίτηση για προσωπικούς λόγους, επειδή βρήκαν άλλη δουλειά, επειδή δεν θέλουν άλλο έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από δύσκολα ερωτήματα: πότε και πώς να το πουν στον εργοδότη τους;

Μήπως τον πετύχουν σε κακή στιγμή, αναστατωμένο ή ακόμη χειρότερα εξοργισμένο; Πρέπει να είναι γραπτή η παραίτηση ή απλώς να του το ανακοινώσουν προφορικά; Πόσο σημασία πρέπει να δώσουν στις διατυπώσεις; Οφείλουν να είναι ειλικρινείς σ' αυτή την τελευταία συνάντηση με το «αφεντικό» τους; 

Ας δούμε βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία, που σε κάποια εργασιακά περιβάλλοντα και για αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων μπορεί να γίνει η πιο επώδυνη στιγμή στην επαγγελματική διαδρομή, παρά η πιο ανακουφιστική, όπως αρχικά θα πίστευε κάποιος -που ετοιμάζεται για παραίτηση...

1.

Κατ' αρχάς, πώς ανακοινώνουμε ότι παραιτούμαστε; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος; 

Αν εσείς και ο εργοδότης σας μοιράζεστε το ίδιο σημείο απασχόλησης (γραφείο, μαγαζί, κ.λπ), κοινώς δεν επικοινωνείτε μαζί του εξ αποστάσεως, ζητήστε να τον δείτε, καθίστε μαζί του και πείτε του ότι θέλετε να του πείτε κάποια... νέα. Θα μπορούσατε να το πάτε κάπως έτσι: «Αλήθεια απόλαυσα το να δουλεύω εδώ, αλλά πριν από λίγο καιρό μου έκαναν μία πρόταση που δεν θα μπορούσα να αγνοήσω. Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα να τη δεχθώ, οπότε η τάδε του μηνός θα είναι η τελευταία μου μέρα εδώ». Αν πάλι το να δουλεύετε γι' αυτόν δεν ήταν κάτι που απολαύσατε ακριβώς, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το σημείο. 

Αν δεν εργάζεστε υπό την ίδια επαγγελματική στέγη, μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο τηλεφωνικά. Ωστόσο, είναι αναγκαία αυτή η πρόσωπο με πρόσωπο εξήγηση ή έστω η τηλεφωνική επαφή; Ναι, η παραίτηση δεν είναι κάτι που ανακοινώνουμε μέσω γραπτού μηνύματος ή μέιλ, εκτός κι αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έρθουμε σε επικοινωνία με τον εργοδότη μας.

2.

Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθούμε τετ-α-τετ ή τηλεφωνικά με τον εργοδότη μας; 

Εδώ δεν χρειάζεται να περιμένετε μέρες ολόκληρες για να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία ώστε να του μιλήσετε. Ετοιμάστε ένα προσεγμένο σημείωμα και στείλτε το. Επίσης, μπορείτε να αφήσετε ένα φωνητικό μήνυμα στον τηλεφωνητή του ή να στείλετε ένα mail στο οποίο θα του εξηγείτε ότι πρέπει να τον δείτε άμεσα γιατί έχετε κάτι σοβαρό να συζητήσετε μαζί του, αν είναι δυνατόν και μέσα στην ίδια μέρα. (Ναι, θα ακουστείτε κάπως επιτακτικοί, ναι ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα υποθέσει ότι θέλετε να παραιτηθείτε, αλλά δεν έγινε και τίποτα. Ίσα - ίσα αυτά είναι νέα που οι εργοδότες πρέπει να μαθαίνουν το συντομότερο δυνατό, ειδικά αν καλύπτετε θέση ευθύνης και θα χρειαστεί να αναζητήσουν άμεσα αντικαταστάτη σας).

Στην περίπτωση που δεν καταφέρετε με κανέναν τρόπο να έρθετε σε επαφή μαζί του -ας υποθέσουμε ότι βρίσκεται σε διακοπές- μπορείτε να δώσετε την παραίτησή σας στο τμήμα Διαχείρισης Προσωπικού ή στον προϊστάμενό σας.

3.

Πρέπει να γράψουμε επιστολή παραίτησης;

Στις ταινίες έχετε δει τη σκηνή όπου κάποιος παραιτείται, αφήνοντας μια σχετική επιστολή στο γραφείο του εργοδότη. Ναι, στις ταινίες. Γιατί στην κανονική ζωή όλο αυτό θα ήταν κάπως άβολο. Ωστόσο, ο εργοδότης σας μετά την κουβέντα που θα κάνετε, ίσως σας ζητήσει και γραπτώς την παραίτησή σας, για νομικούς λόγους εννοείται. Αν, λοιπόν, σας ζητηθεί κάτι τέτοιο, συντάξτε ένα απλό, σύντομο και αν θέλετε σε φιλικό τόνο σημείωμα.

Σ' αυτή την επιστολή δεν εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους παραιτηθήκατε ή τι θα μπορούσε να κάνει το αφεντικό σας για να σας πείσει να μείνετε. Είναι ένα επίσημο σημείωμα σε φιλικό τόνο. Κάτι σαν αυτό, για παράδειγμα: «Μετά από 4 χρόνια στην Χ εταιρεία, αποφάσισα να κάνω ένα νέο επαγγελματικό βήμα και αυτό το σημείωμα επιβεβαιώνει την παραίτησή μου, ενεργή από τις τάδε του μήνα. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους και τη διοίκηση μόνο τα καλύτερα».

4.

Πρέπει να είστε ειλικρινείς αναφορικά με τον λόγο παραίτησης 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερα να μην αναφερθείτε σε όλα εκείνα τα αρνητικά που σας έκαναν να αποφασίσετε να φύγετε. Ας μην αναφέρετε το ότι μισούσατε την εργασιακή πολιτική τους ή ότι σας φέρθηκαν άδικα. Όλα αυτά μπορεί να είναι απολύτως αληθή, αλλά αναφέροντας τα σε ένα πικρό σημείωμα, κινδυνεύετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με όλα αυτά στο μέλλον.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν έχετε ανάγκη τη συστατική επιστολή του εργοδότη σας για την επόμενη δουλειά, οι διατυπώσεις του αναφορικά με τη δουλειά σας μπορεί να είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς... Βασικά είναι καλύτερα να αναφέρετε ότι αναζητούσαμε μια ευκαιρία που θα αναδείξει όλο το φάσμα των δεξιοτήτων σας, ότι θα θέλατε εκείνη την προαγωγή, αλλά δεν πειράζει γιατί σας προσφέρθηκε από κάποιον άλλο, ότι θα θέλατε αύξηση, αλλά να παρουσιάστηκε μια καλύτερων οικονομικών απολαβών ευκαιρία, δεν είναι ντροπή να τα αναφέρετε αυτά, εννοείται ότι τα λέτε γλυκά πλην κατηγορηματικά.

  

5.

Τι κάνουμε στην περίπτωση που ο εργοδότης αντιδράσει με θυμό; 

Υπάρχει η περίπτωση ο εργοδότης σας να μην χαρεί καθόλου με τα νέα σας. Μπορεί να απογοητευθεί ή και να εξοργιστεί με την απόφασή σας να φύγετε - ναι, οι παραιτήσεις μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλο μπελά. Ωστόσο, αν ο εργοδότης είναι λογικός άνθρωπος και κυρίως επαγγελματίας θα καταλάβει ότι είναι στη φύση των ανθρώπων να κοιτούν μπροστά, να προχωρούν και να αναζητούν το καλύτερο, ακόμηυ κι αν αυτή η αναζήτηση βλάπτει τα συμφέροντά τους για λίγο.

Ναι, εντάξει, υπάρχουν κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τις παραιτήσεις ως προδοσίες, που το παίρνουν πολύ προσωπικά, αλλά όλο αυτό είναι μάλλον γελοίο. Κι αν αυτό το γελοίο συμβεί σ' εσάς, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αντιδράσετε επαγγελματικά: μείνετε συγκεντρωμένοι σε όσα πρέπει να γίνουν, ζητήστε διευκρινίσεις για την ιεράρχηση των υποθέσεων που πρέπει να διεκπεραιώσετε μέχρι να φύγετε και αυτό είναι όλο.

Βέβαια, στην περίπτωση που το αφεντικό σας περάσει κάθε κόκκινη γραμμή και ανοιχτά εχθρικό μαζί σας -συμβαίνει σπάνια, αλλά συμβαίνει- μπορείτε να πείτε κάτι σαν κι αυτό: «Θα ήθελα να μείνω για να βοηθήσω στη μετάβαση, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι είστε εξοργισμένος μαζί μου. Θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσω τώρα αμέσως». Αυτό μπορεί να σημάνει λογιστικής φύσεως προβλήματα, αλλά αν είστε αποφασισμένοι να φύγετε εδώ και τώρα από τη συγκεκριμένη δουλειά, προτιμήστε αυτόν τον τρόπο.

6.

Κι αν ο εργοδότης σας προχωρήσει σε αντιπρόταση; 

Αν ο εργοδότης σας αποφασίσει να σας προσφέρει περισσότερα χρήματα ή τα προνόμια που ποτέ δεν σας έδωσε για να παραμείνετε, ίσως μπείτε στον πειρασμό να σκεφτείτε ξανά τι πραγματικά θέλετε να κάνετε. Βασικά, σκεφτείτε πολύ και αποφασίστε προσεκτικά τι θα επιλέξετε.

Διότι για να φτάσετε να παραιτηθείτε και να ψάχνετε για άλλη δουλειά, υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι. Κι αυτοί οι λόγοι δεν θα πάψουν να υπάρχουν με μία αύξηση στον μισθό σας. Επίσης, μετά την αύξηση θα πρέπει να δουλέψετε πιο σκληρά, πιο σκληρά κι απ' ό,τι ήδη δουλεύατε για να αποδείξετε ότι την αξίζατε. Και φυσικά αυτό θα λειτουργήσει ως εμπόδιο, όταν πραγματικά θα αξίζετε μια μεγάλη αύξηση. Η μόνιμη επωδός θα είναι ότι εσείς πήρατε αύξηση όταν πρακτικά τους βάλατε το μαχαίρι στον λαιμό ότι θα παραιτηθείτε...

7.

Πώς και πότε ενημερώνουμε τους συναδέλφους για την παραίτησή μας; 

Βασικά, καλό θα ήταν να έχετε ενημερώσει πρώτα την εργοδοσία, ώστε να μην μάθει για την παραίτησή σας από κάποιο καλοθελητή συνάδελφο. Αν πάλι έχετε ενημερώσει αρμοδίως, είστε ελεύθεροι να το πείτε όπου θέλετε. Ανάλογα με το τυπικό του γραφείου ή του εργασιακού σας περιβάλλοντος, μπορείτε να το ανακοινώσετε σε έναν - ένα ξεχωριστά -και σε κάποιους καθόλου!- ή να αποστείλετε ένα mail, ανακοινώνοντας τα νέα.

Δεν χρειάζεται να αναφέρετε λεπτομέρειες για τη νέα σας δουλειά ή για τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να αποχωρήσετε. Φυσικά και μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες πληροφορίες παραπάνω με ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά σας ή έγιναν φίλοι μέσα στα χρόνια.

8.

Πόσο περιθώριο δίνουμε για να βρεθεί αντικαταστάτης από τη μέρα της παραίτησής μας;

Στα περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα, δύο εβδομάδες είναι αρκετές. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητηθεί ένα περιθώριο 3-4 εβδομάδων. Κάποιοι αρνούνται να το καταλάβουν αυτό και δίνουν αυστηρά δύο εβδομάδες. Όμως, αν πραγματικά εκτιμούσατε τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργαστήκατε για χρόνια, αν μπορείτε να ρυθμίσετε κάπως την άφιξη σας στη νέα δουλειά και αν όντως θέλετε να βοηθήσετε στη μετάβαση, ναι, ένας μήνας ίσως να μη σας φανεί υπερβολικό περιθώριο για να βρουν αντικαταστάτη. Ειδικά, αν βρισκόσασταν σε θέση ευθύνης με πολλές αρμοδιότητες.

9.

Πώς οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε σ' αυτό το μεταβατικό στάδιο; 

Πρόκειται για μια περίοδο στην οποία θα πρέπει να τακτοποιήσετε εκκρεμότητες και να αφήσετε το πόστο σας σε όσο το δυνατόν πιο διαχειρίσιμη μορφή γι' αυτόν που θα αναλάβει μετά από εσάς. Θα ήταν πολύ πολύ επαγγελματικό να αφήσετε μία λίστα με οδηγίες και τα αρχεία σας τακτοποιημένα, ώστε ο διάδοχος σας να βρεθεί αντιμέτωπος με το λιγότερο δυνατό χάος. Σκεφτείτε τι θα θέλατε να βρείτε εσείς στη νέα σας εργασία και συμπεριφερθείτε αναλόγως.

10.

Λίγο πριν την αποχώρησή μας ενημερώνουμε επιτέλους το τμήμα HR για τους πραγματικούς λόγους της παραίτησής μας;

Θα ήταν ευχής έργο όλοι οι προϊστάμενοι των Τμημάτων Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού των επιχειρήσεων να γνώριζαν τα προβλήματα των εργαζομένων, ώστε να μπορούσαν -σε κάποια φάση- να τα επιλύσουν. Καλό είναι να αναφέρετε τα μισθολογικά παράπονα, τις αδικίες σε σχέση με τα πραγματικά σας προσόντα, αλλά μην μπείτε στη διαδικασία κριτικής του μοντέλου διοίκησης. Είναι κάτι που δεν εκτιμάται και μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα στα μελλοντικά επαγγελματικά σας βήματα. Αν πάλι θεωρείτε ότι έχετε να κάνετε με ανθρώπους που μπορούν να διαχειριστούν μία τόσο λεπτή πληροφορία και να κάνουν κάτι μ' αυτό, μιλήστε. Αν πάλι όχι, κι αν είχαν την καλή διάθεση να ακούσουν αυτά τα παράπονα, θα βρισκόσασταν εσείς στην έξοδο; Όχι, φυσικά, οπότε μελετήστε προσεκτικά τι θέλετε και τι πρέπει να αναφέρετε και πράξτε αναλόγως. 

Με στοιχεία από το TheCut.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα

Υγεία & Σώμα / 5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα

Μικρά κόλπα που κάνουν τη ζωή μας εύκολη όταν θέλουμε να ανοίξουμε δρόμο μέσα στο πλήθος, όταν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κάποιος στο γραφείο μας παρακολουθεί και άλλα παρόμοια που μας εξασφαλίζουν την πληροφορία και τη διευκόλυνση, χωρίς να εκτεθούμε
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT