Γιατί οι γυναικείες ουρές στις τουαλέτες είναι πάντα μεγαλύτερες απ' ότι στις ανδρικές;

Γιατί οι γυναικείες ουρές στις τουαλέτες είναι πάντα μεγαλύτερες απ' ότι στις ανδρικές; Facebook Twitter
Οι αγαπητοί αρχιτέκτονες εξακολουθούν να σχεδιάζουν κοινόχρηστες τουαλέτες ίσης χωρητικότητας και μεγέθους ενώ στην πραγματικότητα, για να μειωθούν οι ουρές, οι γυναικείες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιες σε χώρο.
18

Κακά τα ψέματα οι ουρές στις γυναικείες τουαλέτες μπορούν επάξια να ανταγωνιστούν μια απλή ουρά, μεσημέρι Δευτέρας στο ΙΚΑ.

Αν τυχαίνει να ανήκεις στο γυναικείο φύλο, μπορείς να το επιβεβαιώσεις ανακαλώντας με ευκολία τις τόσες φορές που χρειάστηκε να περιμένεις ανυπόμονα, πίσω από άλλες γυναίκες που περίμεναν κι αυτές καρτερικά, χάνοντας όλες μαζί πολύτιμο χρόνο.


Αν έχει τύχει, δηλαδή, την ώρα που βρίσκεσαι έξω και απολαμβάνεις τη βόλτα σου, το σινεμά ή το δείπνο σου, να νιώσεις πως κατουριέσαι είναι πολύ πιθανόν να ευχηθείς να μην είχες γεννηθεί γυναίκα, γιατί τώρα θα πρέπει να περιμένεις.

Φαίνεται πως το δικαίωμα της γρήγορης και άμεσης ανακούφισης είναι κάτι που απολαμβάνουν αβίαστα εδώ και χρόνια μόνο οι άνδρες.


Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, το 59% των γυναικών παραδέχονται πως αναγκάζονται διαρκώς να περιμένουν στην ουρά για τις τουαλέτες εν αντιθέσει με το ποσοστό των ανδρών να αγγίζει μόλις το 11%.


Όμως, προς μεγάλη έκπληξη όλων αυτών που πιστεύουν πως ο συνωστισμός στις γυναικείες τουαλέτες δεν είναι αποτέλεσμα της ματαιοδοξίας των γυναικών που θέλουν να φρεσκάρουν το μακιγιάζ τους, να ανανεώσουν το κραγιόν ή να ρίξουν μια ματιά στο outfit τους, αλλά στην ουσία προκαλείται διότι συγκριτικά με τους άνδρες, συνήθως έχουν περισσότερα ρούχα να βγάλουν ή κουβαλάνε πάντα κάποια τσάντα μαζί όπως πολύ συχνά, ή συχνότερα τέλος πάντων από ότι οι άνδρες, πρέπει να συνοδεύσουν τα μικρά παιδιά στην τουαλέτα.


Μια καλή πρόταση θα ήταν να δοκιμάσουν κι οι άντρες για λίγο να περιμένουν σε μια ανώφελη ατελείωτη ουρά και να πειραματιστούν με τα νεύρα, την υπομονή τους και κυρίως με την κύστη τους.

Επίσης, εμείς οι γυναίκες χρησιμοποιούμε τις τουαλέτες πολύ περισσότερο καθώς πρέπει υποχρεωτικά να αλλάζουμε τα προϊόντα υγιεινής τις ημέρες της περιόδου μας.

Ωστόσο, οι αγαπητοί αρχιτέκτονες εξακολουθούν να σχεδιάζουν κοινόχρηστες τουαλέτες ίσης χωρητικότητας και μεγέθους ενώ στην πραγματικότητα, για να μειωθούν οι ουρές, οι γυναικείες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιες σε χώρο.

Στην Αμερική υπάρχει το κίνημα «Potty Parity» που σε μοναδική, αναπόφευκτη ελληνική απόδοση θα πει «Ισότητα στην Ούρηση», το οποίο εκπαιδεύει τους αρχιτέκτονες να τροποποιούν τα σχέδια τους σύμφωνα και με τις ανάγκες των γυναικών.

Αφορμή για το ξεκίνημα του στάθηκε το γεγονός ότι οι γυναίκες στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το 2011, δεν είχαν στη διάθεση τους τουαλέτες σε κοντινή απόσταση κι έτσι αναγκάζονταν να αφήσουν το πόστο τους και να διανύσουν μεγάλη απόσταση προς τα WC.

 
Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες προβληματικές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος, όπως να υπάρχουν unisex δημόσιες τουαλέτες, με τα μικρόβια να κάνουν πάρτι και το αιώνιο πρόβλημα με τα καπάκια να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ή να δημιουργηθούν γυναικεία ουροδοχεία στον τοίχο (σ.σ. πραγματικά θα ήθελα πολύ να γνωρίσω από κοντά αυτόν που το σκέφτηκε και να μου εξηγήσει τον συλλογισμό του).

Όμως επειδή μιλάμε για μια απλή φυσική ανάγκη που θέλουμε να την κάνουμε και να τελειώνουμε για να συνεχίσουμε τη βόλτα και την ζωή μας και όχι να εξασκούμαστε σε ακροβατικά ή να ανεβοκατεβάζουμε σημαδεμένα καπάκια δεν νομίζω ότι πως κάτι από όλα αυτά θα μπορούσε να λειτουργήσει.


Μια καλή πρόταση θα ήταν να δοκιμάσουν κι οι άντρες για λίγο να περιμένουν σε μια ανώφελη ατελείωτη ουρά και να πειραματιστούν με τα νεύρα, την υπομονή τους και κυρίως με την κύστη τους.


Αν και αυτό θεωρηθεί ακόμη μια παράλογη, γελοία ιδέα για την επίλυση αυτού του, φαινομενικά μικρού, αλλά καθημερινού προβλήματος που παρακωλύει, την κατά τα άλλα ασήμαντη και ανούσια για τους αρχιτέκτονες, καθημερινότητα των γυναικών, πάρτε το σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ώστε να μειωθεί αυτή η σημαντική διάκριση σε βάρος του γυναικείου φύλου.


Ίσως είναι η στιγμή, την ώρα που στεκόμαστε σιωπηλά, όρθιες, η μία πίσω από την άλλη στις τουαλέτες, περιμένοντας δεμένες «κόμπο» μην μας «φύγουν», να απελευθερωθούμε, να μιλήσουμε και να αρχίσουμε να διεκδικούμε περισσότερα ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες και αντιμετώπιση, καθώς και την πολυπόθητη για όλες Ισότητα στην Ούρηση.

*Με στοιχεία από την Guardian

Υγεία & Σώμα
18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
Κατά κανόνα οι γυναίκες έχουν μικρότερες ουροδόχους κύστες από τους άνδρες λόγω ανατομίας και αναπτύσσουν πιο εύκολα ουρολοιμώξεις σε σχέση με τους άνδρες, οπότε έχουν την ανάγκη να ουρούν πιο συχνά (και οι γυναίκες -προφανώς- πολύ δύσκολα θα ξαλαφρώσουν σε μία γωνιά του δρόμου ή πίσω από έναν θάμνο).Οι γυναίκες κάνουν περισσότερη ώρα να ουρήσουν λόγω στάσης, ρούχων και τσαντών(*) και φυσικά λόγω του γεγονότος ότι μπαίνουν στην καμπίνα κλειδώνουν (τραβούν το καζανάκι) ξεντύνονται και μετά τα κάνουν όλα σε αντιστροφή. Οι ανδρικές τουαλέτες …αν διαθέτουν ουρητήρες (που καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τις καμπίνες) ενδεχομένως καταλήγουν να έχουν περισσότερες -εν των συνόλω- ανδρικές τουαλέτες από τις γυναικείες, αλλά και περισσότερο χώρο κίνησης (και εδώ υπάρχει η μαθηματική ανάλυση του πράγματος, που εξετάζει 6 διαφορετικά layouts τουαλετών χωριστών και μεικτών! https://peopleqm.blogspot.gr/2017/07/no-more-queueing-at-ladies-room.html)Οι γυναίκες αλλάζουν σερβιέτες και ταμπόν και αρκετές χρησιμοποιούν μαντηλάκια καθαρισμού, όλο αυτό παίρνει ώρα φυσικά.Οι γυναίκες είναι αυτές που συνήθως θα συνοδεύσουν τα παιδιά στην τουαλέτα, αν και όχι πάντοτε εννοείται.Οι γυναίκες θα είναι αυτές που σε σύγκριση με τους άνδρες θα πλύνουν πιο συχνά τα χέρια τους (και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο), με 20% διαφορά μεταξύ τους.Οι γυναίκες θα adjust το makeup (όσες φορούν) ή θα χτενιστούν ή τελοσπάντων θα τσεκάρουν -έστω και γρήγορα- την εμφάνισή τους στον καθρέφτη, διότι καλώς ή κακώς είναι επιβαρυμένες με τον ρόλο του «ωραίου φύλου» κ.λπ.. (*) Έστω χειμώνας, κάποια φορεί παλτό και έχει τσάντα, αν δεν υπάρχει τσιγκέλι στην καμπίνα για να κρεμάσει τα συμπράγκαλα, η γυναίκα ενδεχομένως θα χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα σε δυάδα με φίλη της, για να κρατά τα πράγματα. Αντιθέτως ο κύριος με τον ουρητήρα, θα συνεχίσει να φορά το παλτό του, αν έχει τσαντούλα ταχυδρόμου ή rucksack, θα συνεχίσει να τα φορά, αν μπορεί άνετα να βάλει διάφορα πράγματα στις τσέπες του, χωρείς να δείχνει «μπόγος», θα unzip το παντελονάκι του και θα ξαλαφρώσει. Εννοείται πως δεν «φταίει» η γυναίκα ή ο «άνδρας» στις εν λόγω περιπτώσεις ….αλλά….…για όλους αυτούς του λόγους -όντως- υπάρχει ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των τουαλετών/χώρων.ΥΓ. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί η τουαλέτα των γυναικών να έχει ουρά έστω και μικρή, και των ανδρών απλώς να μην έχει κανέναν μέσα, οπότε -ειδικά- αν οι ανδρικές είναι με καμπίνες κι όχι ουρητήρες, κάποιες τολμούν να χρησιμοποιήσουν τις ανδρικές, αν και με δισταγμό. Μερικοί άνδρες -απ’ την άλλη- αν τύχει και πάνε εκείνη την στιγμή στο μπάνιο και έρθουν μούρη με μούρη με τις «τολμηρές» φοβούνται μήπως έχουν εισβάλει στην λάθος τουαλέτα και είναι ικανοί να βγουν έξω και να τσεκάρουν την ταμπέλα. Απ’ την άλλη ορισμένες γυναίκες (άλλες ίσως δικαιολογημένα και άλλες μάλλον αδικαιολόγητα) φοβούνται και είναι ικανές να κράξουν άνδρα που θα μπει στην γυναικεία τουαλέτα, κατά λάθος ή άνθρωπο που έχουν αντιληφθεί ως cis άρρενα και εν δυνάμει «ανώμαλο» ενώ δεν είναι τέτοιος.Πάντως, αν οι τουαλέτες είναι μικρές δλδ ένας κοινός χώρος με νιπτήρα, καθρέφτη και 2 καμπίνες ...έχω την αίσθηση ότι είναι απλώς γελοίο να υπάρχει πινακίδα που διαχωρίζει την μία για γυναίκες και την άλλη για άνδρες.
Για να είμεθα πιο ορθοί και ακριβείς, ίσως το θέμα να είναι το μέγεθος per se αλλά το γεγονός ότι η μέση γυναίκα, χωρίς να έχει κάποιο ειδικό θέμα, αισθάνεται σχετικό "κορεσμό" (και άρα ανάγκη επίσκεψης στην τουαλέτα για ούρηση) διαθέτωντας λιγότερη ποσότητα ούρων στην κύστη, απ' ότι ο μέσος άνδρας, οπότε τα voids είναι συχνότερα. Γιατί τώρα μπορεί να συμβαίνει αυτό; Enjoy:"In females, the bladder sits inferior to the uterus and anterior to the vagina; thus its maximum capacity is lower than in males".(Απ' την wiki)--(...) We're not denying that most of us need to use the bathroom more frequently than our partner, but this has more to do with the position of our bladder than its size, says Barnes-Svarney. A woman's bladder is supported by the front wall of the uterus and vagina, she says, and this wall weakens with age and childbirth, while the way a woman carries excess fat also adds uncomfortable pressure. Men's bladders, on the other hand, are freer to expand (...)(Απ'το oprah.com)--"Functional bladder capacity is the urine volume that triggers micturition sensation. And, yes, there are slight differences between men and women:Fitzgerald, Stablein, and Brubaker (2002) evaluated voiding diaries in 300 women with differing racial and ethnic backgrounds, and reported that the median voided volume was 330 ml. Latini, Mueller, Lux, Fitzgerald, and Kreder (2004) analyzed multiple variables from voiding diaries in 284 men without bothersome lower urinary tract symptoms and found that the median voided volume was 382 ml. Van Doorn and associates (2011) evaluated voiding parameters in 1688 Dutch men and found a similar mean voided volume in adult men of 400 ml."https://skeptics.stackexchange.com/questions/22303/do-women-have-smaller-bladders-than-men+http://www.jurology.com/article/S0022-5347(05)60521-6/fulltext--"1. Bladder size tends to follow body size  so a male and female of equal body size might well have similar sized bladders.2. But males have better, larger, and stronger urethral sphincters for stopping urine flow (this is known from anatomy and from measurements of urethral squeezing pressure).3.Therefore, on average males can hold their urine to higher pressures and therefore to higher volumes that females (this means more urine and longer holding times).4. As to room in the lower abdominal cavity -- well contrary to statements on this string -- males have MORE room down there as they do NOT have a uterus laying right on top of their bladder like females do".http://beamsandstruts.com/bits-a-pieces/item/928-pee--Αλλά και:"In our study, it was noted that male students had a greater capacity to hold urine, but this urine holding capacity cannot be attributed to increased BMI. (...)It is concluded that the current study suggested that bladder capacity itself is not affected by gender or body mass index. However, there is an effect of unfavorable circumstances on urine holding capacity by bladder (accommodation behavior) under voluntary control. Moreover, despite of the fact that bladder size is not affected by gender, males had an urge and comp-laint of abdominal pain and tenderness due to filling of bladder much later than females. This can be attributed to anatomical difference between male and female’s smooth muscle of bladder".https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pdfs.semanticscholar.org/6fd2/97249082aa76501ca6b97c64192443ba6272.pdf&ved=2ahUKEwitmcKPyZbaAhUmsaQKHTAkC2EQFjAFegQIAhAB&usg=AOvVaw0blMPGjkYfslkpR-OpGwf8
…ωραία η μπηχτή, μόνο που δεν είναι τόσο απλό:i. πρώτα πρέπει να διαπιστωθεί ένα θέμα και να κατηγοριοποιηθεί, όντως, ως πρόβλημα στις συνειδήσεις (το οποίο αξίζει να ασχοληθεί κανείς με). Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι (γυναίκες, άνδρες και λοιπ@) αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση στωικά θεωρώντας ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο γι' αυτό, ότι "έτσι έχουν τα πράγματα" και κάποιες φορές όντως δεν μπορεί να γίνει κάτι, ενώ άλλες γίνεται, δεν είναι κακό αυτό.ii. οι εισακτέοι σε μία σχολή δεν αντικατοπτρίζουν, απαραίτητα, την εργασιακή πραγματικότητα και την θέση του ατόμου στην εκάστοτε ιεραρχία, επίσης κατ' αυτήν την έννοια στην Ελλάδα πολιτικοί μηχανικοί και εργολάβοι έχουν μεγάλο λόγο σ' αυτά τα πράγματα. iii. Υπάρχουν κανονισμοί και ελάχιστα στάνταρντς που πρέπει να πληρούν τα κτήρια ανάλογα με το είδος τους, σε αυτούς τους κανονισμούς έχω την αίσθηση ότι υπόκεινται και τα designated spaces τουαλετών ...δεν κάνει κανείς ότι του καπνίσει, εκτός κι αν μιλάμε για ιδιωτική και ανεξάρτητη κατοικία, αλλά και πάλι._______Προφανώς το θέμα δεν είναι "διάκριση βάσει φύλου" αυστηρά, αλλά σίγουρα η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι και tailored to the special needs of women in this particular matter. Γιατί αντιδράτε όλοι σας τόσο πολύ, δεν το αντιλαμβάνομαι.
η αντίδραση στοχεύει στο εκδικητικού τύπου σχόλιο "να περιμένουν οι άντρες στην ουρά για να δουν την γλύκα" λές και φταίμε εμείς που οι γυναίκες κατουράνε πιο συχνά.
Στόχος είναι η "αμφίδρομη" κατανόηση, ανεξάρτητα από την γλώσσα ενός μεταφρασμένου άρθρου. Παρακάτω έχω κάνει νιανιά τις διαφορές και τις περισσότερες "δυσκολίες" που δημιουργούν τις αναμονές. Χρειάζεται καλύτερη διαχείρηση και σχεδιασμός. Αυτά.
Μιλώντας για Ελλάδα, δεν υπάρχουν ούτε κανονισμοί, ούτε στάνταρτς ούτε τίποτα, πίστεψέ με - μόνο εμπειρικοί "τυφλοσούρτες". Αν γουστάρεις, σου περισσεύουν τετραγωνικά και πληρώνει τέλος ο ιδιοκτήτης, κάνε 80 τουαλέτες των 4 τ.μ η καθε μία σε κτήριο των 1000 μέτρων. Κατά τα άλλα το i) σου ισχύει (περίπου), ενώ ως προς τα υπόλοιπα, δεν περίμενα να γίνει το χαζοχαρούμενο σχόλιο μου αντικείμενο βαθυστόχαστης ανάλυσης. Και φυσικά επ' ουδενί δεν είχα αντιδραστική διάθεση.
...Ε όχι και κάνει κανείς ότι γουστάρει, υπάρχει ο κτηριοδομικός κανονισμός και ο υγιειονομικός κανονισμός, που ορίζουν τα μίνιμουμ απαιτούμενα. Οπότε αν κάποιοι (ιδιοκτήτες/διαχειρηστές του εκάστοτε κτηρίου δημόσιας χρήσης, εξυπηρέτησης κοινού, εστίασης/συνάθρησης κ.λπ.), θεωρούν ότι καλύπτονται από τα μίνιμουμ (π.χ. https://www.gzafeirakis.gr/2014/04/προδιαγραφές-αποχωρητηρίων-wc-καταστη/), δεν ξέρω αν έχουν κίνητρο για περισσότερα πράγματα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για κάτι άλλο.
Βλαχάκι μισό λεπτό, τι εννοείς "αμφίδρομη" κατανόηση; Τι ακριβώς κατανόηση πρέπει να υπάρξει για τις γυναικείες τουαλέτες; Ότι η διαδικασία ούρησης για μια γυναίκα είναι πολυπλοκότερη; Η μόνη διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι αντρικές τουαλέτες έχουν και ουρητήρες όπου μπορείς εκεί να κάνεις γρήγορα την δουλειά σου, για τα υπόλοιπα ισχύουν τα ίδια (ένας άντρας μπορεί να φοράει πολλά ρούχα, να έχει τσάντα, να έχει ένα παιδάκι κ.α.). Και για ποιό λόγο χρειάζεται να περιμένουμε και εμείς στην ουρά (που συχνά υπάρχουν ουρές στις αντρικές τουαλέτες); Ας σχεδιάζουν οι μαγαζάτορες και οι αρχιτέκτονες πιο εργονομικές εγκαταστάσεις για να απλοποιείται η διαδικασία ούρησης.
@βλαχάκιΗ διάταξη που αναφέρεις, αναφέρεται μόνο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σχετίζεται μόνο με την άδεια λειτουργίας (όχι με κατασκευαστικες/ανθρωπομετρικές προδιαγραφές δόμησης. Επίσης, ακόμα και αυτές οι διατάξεις συχνά παραβλέπονται εφόσον "υπάρχει 1+1 τουαλέτα" και "δεν είναι υπερβολικά μεγάλο το μαγαζί" (ΕΙΔΙΚΑ όσον αφορά τις διαστάσεις). Στην πράξη υφίστανται και τηρούνται μόνο οι προδιαγραφές για WC AMEA όπου αυτά υπάρχουν.ΥΓ: Καταστήματα που είναι εκτός πόλης και έχουν "άπλα", ή έχουν ειδικές συνθήκες χρήσης, όπως αιθουσες γάμων/δεξιώσεων, συχνά έχουν 15 και 20 θαλάμους WC (πέφτει πολύ ποτό και... καταλαβαίνεις...) και ας μην έχουν δηλωμένη χωρητικότητα άνω των 500-600 ατόμων.Αντίστοιχα, έχει καλοκαιρινά μπαράκια που μαζεύουν αντίστοιχο κόσμο και έχουν με το ζόρι 1+1.
Αυτό που συμβαίνει ...είτε μιλάμε για μία κοινή καμπίνα τουαλέτας, είτε για μία και μία ξεχωριστή καμπίνα, είτε για δύο και δύο, είτε για 9, 10, 11 ξεχωριστές καμπίνες για άντρες και άλλες τόσες για γυναίκες, είναι ότι οι τουαλέτες ανδρών και γυναικών υπολογίζονται fifty-fifty από άποψη τετραγωνικών και fifty-fifty από άποψη καμπίνων, αν δε υπάρχουν ουρητήρες το ποσοστό υπέρ των ανδρών ανεβαίνει. Ένα το κρατούμενο. Το έτερο κρατούμενο έχει να κάνει με το ότι διαπιστωμένα οι γυναίκες επισκέπτονται πιο συχνά τις τουαλέτες και παραμένουν εντός τους, για πληθώρα λόγων. Οπότε το fifty-fifty δεν είναι η ιδανική λύση apparently! Τρεις είναι, χονδρικά, οι λύσεις: είτε προσθέτεις γυναικείες τουαλέτες "τρώγωντας" λίγο από τον υπόλοιπο χώρο, είτε κόβεις λίγο χώρο από των ανδρών, είτε κάνεις μία μεικτή ρύθμιση (far fetched option). Αυτά. (Btw, Με πιάνει κατούρημα μ'αυτή τη συζήτηση, θα με συγχωρέσετε, σιγά σιγά)
Νομίζω ότι κάποιοι εκεί στην Αμερική πρέπει να επισκευτούν έναν ψυχίατρο για να συζητήσουν το πρόβλημα που έχουν με την διαχείριση του ελεύθερου χρόνου τους. Ανισότητα θα υπήρχε αν σε ένα χώρο υπήρχαν μόνο αντρικές και όχι γυναικίες. Αν το αγαπητό ωραίο φύλο φοράει πολλά ρούχα και αργεί να τα βγάλει είναι πρόβλημα τους και όχι της πατριαρχίας. ΕΛΕΟΣ. Αλλά αφού το θίξαμε τότε ας συζητήσουμε για το μέγα σεξιστικό γεγονός της σχεδόν μόνιμης ύπαρξης χαρτιού υγείας στις γυναικείες τουαλέτες ενώ στις αντρικές υπάρχει ένα ρολό ανα τρείς....
Μηπως το προβλημα είναι ότι είναι ηδη πρωταθλητες στους ψυχολόγους; Οι φεμινιστριες προ εξαπλωσης των ψυχολογων εποχης καταφερανε να αποκτήσουν οι γυναίκες Ψηφο και Εργασιακα δικαιώματα και στην μετα εξαπλωσης των ψυχολόγων εποχης .....βλέπουν αδυσοπητη πατριαρχία ακομα και στον αριθμο τσεπων στα πανοφόρια....
Αυτο: Μια καλή πρόταση θα ήταν να δοκιμάσουν κι οι άντρες για λίγο να περιμένουν σε μια ανώφελη ατελείωτη ουρά και να πειραματιστούν με τα νεύρα, την υπομονή τους και κυρίως με την κύστη τους. Πηγή: www.lifo.grΓιατί; τι απο γαιδουρια και σεξισμο θελουμε να ταλαιπωριεστε; εμεις με τις δικες μας είμαστε ενταξει,αν δεν είμασταν δεν θα λεγαμε "εεε γυναίκες ελατε λιγο στην θεση μας και βοηθηστε/διορθωστε το για εμας", εσεις λετε εχουμε οι γυναικες προβλημα , εσεις οι αντρες βοηθηστε/διορθωστε τες....γιατί η εκκληση σε ενσυναισθηση αυτο υποδηλώνει. Εκατονταδες χιλιαδες γυναικες ιδιοκτητριες μαγαζιων, πολλαπλάσια χιλιαδες αποφοιτες αρχιτεκτόνισες,εκατονταδες χιλιαδες αντρες οικοδόμοι, αρθρο της Lifo ζητα την ξεκαθαρα ιποττικη ενσυναισθηση των αντρών για να λυθει επιτελους ενα μειζων σεξιστικο γυναικείο προβλημα.......Είτε τις φτιαξετε βολικες για εσας, είτε όχι, οι αντρες χεστηκαμε στις δικες μας....εαν θελετε να σας βοηθησουμε να τις διορθωσετε θα πουμε και την γνωμη μας και τότε μην θυμηθητε "πατριαρχικη καταπίεση".Τελικα το μοτιβο, γυναικα υποφερει, αντρας πρεπει να ανταποκριθει όχι μονο είναι κρατεο αλλα και επιθυμητο ακομα και απο social φεμινιστικης αποψεως . Δεν μ'αρεσει καθολου αυτο το μοτιβο. Και οποιος πει "ναι αλλα οι δημοσιες υπηρεσίες" ξεκινηστε απο τον ιδιωτικο τομεα με τις αλληλεγγυες ιδιοκτητρίες γυναίκες που δεν χρειάζονται ουτε αρθρογραφία, ουτε αγωνες, ουτε καν να "μπουν στη θεση σας" και μετα πατε και σε νομικη υποχρεωση για τις δημοσιες υπηρεσίες.Ειλικρινη απορια: τα στεκια των εσυναισθητων εχουν φτιάξει τις τουαλετες τους ετσι οπως λεει το αρθρο; Ή απλα γκρινιαζουμε στους αλλους, για να τους γκρινιάζουμε ως αυτοσκοπο και αποποίηση ευθυνων των ζώων μας τυπου "αφου φταίς εσυ, εσυ να το διορθώσεις"; μια ξεκαθαρα αντιφεμινιστικη θεωρηση, τουλαχιστον αντι-κλασσικη φεμινιστικη θεώρηση.Γενικα τα τελευταια χρόνια βλέπω στα social media ισοτητας αρθρα μια ταση αξιωσεις οι αντρες να είναι πιο Ιπποττες απεναντι στις γυναίκες, το οποίο είναι εξ ορισμου οξυμωρο. Αν περιμενετε αντρικη "ενσυναισθηση" για τις γυναικείες τουαλετες....βολευτητε με αυτες που ήδη εχετε με το συναισθημα του θυματος.Παντως προσοχη γιατί με το προσχημα του φεμινισμου (social media/lifestyle φεμινισμου προφανως) αυξανωνται οι αξιώσεις για ειδικη μεταχείρηση των γυναικων απο την κοινωνία (μην κοροιδευομαστε... αντρες) σε θεματα ακομα και ποιο φυλο την εχει μεγαλυτερη την ουρα στην τουαλετα... οδηγει το γυναικείο φυλο σε οικοθελη segragation και όχι ισοτιμη συγκατοικηση πανω σε αυτον τον πλανητη.Αλλο είναι ισα πολιτικα/εργασιακα δικαιώματα και αλλο θελουμε μεγαλυτερες τουαλετες γιατί είμαστε γυναικες.