4 λάθη που μπλοκάρουν τη σεξουαλική μας ζωή

2

Αιθέρια έλαια, αλοιφές, διεγερτικά, χάπια, εγχειρίδια για καλό σεξ, διαφημίσεις με γενναίες δόσεις χιούμορ να εξηγούν γιατί ο οργασμός (για αρκετές γυναίκες, κυρίως) είναι άγνωστη γη, μηνύματα επί μηνυμάτων σε φίλους, συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά και κυρίως στο ζητούμενο: μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Στην εποχή που η πορνογραφία είναι τόσο εύκολη και απτή όσο ένα ποτήρι νερό, το σεξ εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, παρά τους ισχυρισμούς πολλών ότι πρόκειται για το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Κι όμως, δεν είναι.

Αντιθέτως είναι κάτι που ακόμη χρειάζεται περιστροφές και κουβέντα, ανάλυση –και κάποτε ψυχανάλυση- και φυσικά τα χρόνια περνάνε με δεύτερες σκέψεις, λεονταρισμούς, μικρά και μεγάλα ψέματα και φυσικά πληθυσμό ανενεργό σεξουαλικά, πολύ συχνά για πάρα πολύ καιρό και συσσωρευμένη θλίψη.


Τι κάνουμε λάθος, λοιπόν.

Είμαστε εθισμένοι στις ζωές των άλλων

Η κλειδαρότρυπα του διαδικτύου –από το Instagram έως το τελευταίο site πορνό- μας πείθει μέρα με τη μέρα ότι οι ζωές των άλλων είναι πιο διασκεδαστικές. (Φαίνονται να) κάνουν πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα ανάμεσα σε δύο (ή περισσότερους ανθρώπους) και ή κυνηγάμε να μοιάσουμε στο ανέφικτο ή απλώς παραδεχόμαστε ότι δεν είναι για εμάς αυτά και παραιτούμαστε απ' όλα, όχι όμως κι από την κλειδαρότρυπα. Όλα αυτά τα απίστευτα (κυριολεκτικά) σώματα, όλη αυτή η τελειότητα (που απλώς δεν υπάρχει) μας αδρανοποιεί, μας κάνει να δειλιάζουμε, να διστάζουμε και τελικώς να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Δεν λέμε ευθέως αυτό που πραγματικά θέλουμε

Είτε σε σχέση είτε όχι, επιλέγουμε το «γύρω γύρω» από τον πραγματικό προορισμό. Στη σχέση, γιατί είναι η «σχέση» και έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και χαρακώματα και σε αυτό που αποκαλούμε single life από φόβο για τις αντιδράσεις των άλλων, με τους οποίους προσδοκούμε «σχέση». Και κάπως έτσι δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος που μέσα του εγκλωβίζει και καταπιέζει την σεξουαλικότητα μας, καθιστώντας μας απολύτως δυστυχείς. Ας ζητήσουμε από τον σύντροφο ανοιχτά αυτό που εμείς ορίζουμε ως ικανοποιητικό σεξ κι ας αρνηθεί. Είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε για να πάμε –αν χρειαστεί- παρακάτω. Από μία σχέση που απουσιάζει το ενθουσιώδες σεξ, τι μένει; Ναι, βέβαια, η συντροφικότητα, η καλοσύνη, ο σεβασμός. Σπουδαία νέα. Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σεξ; Και ποιος μας έχει πείσει ότι δεν μπορούμε να τα βρούμε όλα – σε μια άλλη σχέση- ή έστω στην ίδια, αν δεν προσπαθήσουμε. Κι από μία εργένικη ζωή τι έχει να περιμένει κανείς, αν όχι να ικανοποιεί ένα βασικό τομέα της ζωής του, χωρίς πολλή ανάλυση και διαπραγματεύσεις;

Ακούμε τα ψέματα (των άλλων)

...οι οποίοι μπορούν να περνούν τα ίδια και χειρότερα με εμάς. Κάποιος που ισχυρίζεται ότι μπορεί να δώσει δεύτερη ζωή σε όλες τις στάσεις του Κάμα Σούτρα μέσα σε μία εβδομάδα, ακόμη κι αν δεν κατάφερε ούτε το πουκάμισο του να βγάλει, είναι αρκετός για να κομπλάρει τους γύρω του, ασχέτως αν το παραδέχονται ή όχι. Ναι, στο τέλος της βραδιάς οι περισσότεροι σκέφτονται ότι μόλις σπατάλησαν τον πολύτιμο τους χρόνο, ακούγοντας για την τέλεια ερωτική ζωή του, έναν φαφλατά, έναν παραμυθατζή, αλλά πριν γείρουν στο μοναχικό τους μαξιλάρι, θα αναρωτηθούν με πίκρα την πιθανότητα να έλεγε αλήθεια...

Έχουμε μεγάλες προσδοκίες

Τεράστιες για την ακρίβεια. Όμως, το καλύτερο σεξ συμβαίνει άνευ σκηνοθεσίας και αυστηρού σεναρίου. Βασικά, συμβαίνει όπου θέλει και στην υποψία ότι κάποιος θα αναλάβει τον ρόλο του επιμελητή –από εδώ οι κούτες με τα αρχαία του 5ου π.Χ κι από εκεί οι αμφορείς των Παναθηναίων- έχει γίνει καπνός. Μπορεί η ιδανική βραδιά να μην έχει φεγγάρι, να μην έχει κεριά, μπορεί ο κύριος ή κυρία να μην είναι ακριβώς όπως τον/την είχατε φανταστεί, αλλά να χρειάζεται μία τόση δα ευκαιρία για να σας αλλάξει γνώμη. Το «ιδανικό» δεν είναι πάντα αυτό που υπολογίζαμε, γι' αυτό και το απορρίπτουμε με τόση άνεση. Ας κάνουμε λίγο χώρο και γι' αυτές. Και φυσικά, δεν υπονοεί κανείς να κάνουμε «εκπτώσεις» ή έστω συμβιβασμούς, αλλά κυρίως να μην είμαστε απόλυτοι με τα όσα μπορούν (και δεν μπορούν) να μας συμβούν!

Με στοιχεία από The Cut, New York Times, Elle

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Αν κάποιοι είχαν λίγη αυτογνωσία, κάποιες σταγόνες ειλικρίνειας και κοίταζαν δίπλα τους (χωρίς να παρασύρονται από τα ΜΜΕ- social media κλπ), οι διαπροσωπικές σχέσεις θα ήταν πολύ καλύτερες σε όλα τα επίπεδα.