Γιατί το να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο σας προστατεύει από σίγουρη καρδιοπάθεια

Γιατί το να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο σας προστατεύει από σίγουρη καρδιοπάθεια Facebook Twitter
Τα τελευταία 18 χρόνια η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από καρδιακή προσβολή αυξήθηκε κατά 9,9% για εκείνους που κάθονται για περισσότερες από 8 ώρες σε ένα γραφείο, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα
0


Χρόνια τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι κάνουν καθιστική ζωή και κυρίως όσων η εργασία είναι περιορισμένη σε ένα γραφείο πρέπει να ασκούνται ή έστω να περπατούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Κοινώς μία ώρα για κάθε 8 που κάποιος ξοδεύει καθισμένος πίσω από μία οθόνη ή απλά διεκπεραιώνοντας εργασία γραφείου.

Ωστόσο και βάσει των όσων αναφέρει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για πολλούς εργαζόμενους γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την ποιότητα ζωής, αλλά και για τις πιθανότητες να νοσήσουν ή να εκτεθούν σε θανατηφόρα νοσήματα.

Για την ακρίβεια μία ομάδα ειδικών διαπίστωσε ότι τα τελευταία 18 χρόνια η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από καρδιακή προσβολή αυξήθηκε κατά 9,9% για εκείνους που κάθονται για περισσότερες από 8 ώρες σε ένα γραφείο, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα, γυμναστική ήπιας έντασης) σε σύγκριση με το 6,8% από το οποίο κινδυνεύουν όσοι δεν κάθονται περισσότερες από 2-3 ώρες και ασκούνται για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.

Mία ώρα με άσκηση ήπιας έντασης – όπως το να περπατήσουμε 5 χιλιόμετρα ή να κάνουμε ποδήλατο σε χαλαρό στιλ για 16 χιλιόμετρα, ακριβώς μία ώρα άσκησης, δηλαδή – είναι αρκετά για να απομακρύνουμε το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων ή την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος μειωνόταν, όταν εργαζόμενοι της πρώτης κατηγορίας επέλεγαν να διακόπτουν συχνά μέσα στην ημέρα την καθιστική τους εργασία και να περπατούν ή είχαν κάποια ρουτίνα άσκησης μέσα στην εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ulf Ekelund, από το Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας και συνεργαζόμενος με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είχε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο να κάνει πάνω στα ευρήματα της έρευνας: «Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς κάποιος σπορ, δεν χρειάζεται να πηγαίνει στο γυμναστήριο. Αλλά χρειάζεται λίγο έντονο βάδην, ίσως το πρωί ή πριν το γεύμα ή μετά το δείπνο. Μπορεί να το μοιράσει κανείς όπως τον βολεύει μέσα στη μέρα του, αλλά πρέπει να περπατάμε τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα».

Γιατί, όμως, ο καθηγητής εμφανίζεται τόσο κατηγορηματικός; Διότι στην έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες είχαν αναλυθεί δεδομένα από 16 μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν, κυρίως σε δείγμα πληθυσμού άνω των 45 ετών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία και κάπως έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν το εξής: μία ώρα με άσκηση ήπιας έντασης – όπως το να περπατήσουμε 5 χιλιόμετρα ή να κάνουμε ποδήλατο σε χαλαρό στιλ για 16 χιλιόμετρα, ακριβώς μία ώρα άσκησης, δηλαδή – είναι αρκετά για να απομακρύνουμε το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων ή την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.   

Το ανησυχητικό εδώ, και όπως επισήμανε, ο Ekelund είναι ότι η εργασιακή πίεση δεν επιτρέπει μεγάλα διαλείμματα, ούτε καν τα νόμιμα, όπως το 20λεπτο, γεγονός που επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους αυτή η μία ώρα άσκησης. Για κάποιους είναι απολύτως ανέφικτη. Αλλά, το ότι οι άνθρωποι βλέπουν τηλεόραση κατά μέσο όρο 3 ώρες και 6 λεπτά την ημέρα, μαρτυρά ότι – ναι – υπάρχει μία ώρα που θα μπορούσαν να την αφιερώσουν σε κάτι άλλο. Στο περπάτημα, ας πούμε», λέει ο καθηγητής και προσθέτει και το εξής σημαντικό: Ακόμη και ένα 5λεπτο διάλειμμα, για να πάει κανείς μέχρι τον εκτυπωτή, να πεταχτεί να αγοράσει ένα περιοδικό ή να ανέβει με τις σκάλες στο γραφείο μπορεί να αλλάξει τη ζωή του. Είναι, όμως, σημαντικό να αλλάξει και η κουλτούρα γραφείου των εργαζομένων, που από ένα σημείο και μετά μοιάζουν να… παραδίνονται στην καρέκλα και στον φόρτο της εργασιακής τους ζωής.  

Την ίδια στιγμή, μια άλλη έρευνα που ήρθε στο φως επίσης την προηγούμενη εβδομάδα και πάλι μέσα από την επιστημονική επιθεώρηση “Lancet” αναφέρει ότι η έλλειψη άσκησης των εργαζομένων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περί 67,5 δις δολάρια τον χρόνο, δηλαδή γύρω στα 58,8 δις για ιατρική περίθαλψη και 13,7 δις για κενά παραγωγικότητας στον εργασιακό τομέα.  

Και μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν και τις δύο έρευνες, μπορεί ακόμη να μην έχει προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών για ένα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που εργάζεται σε γραφεία, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν συστάσεις και ενημερωτικές καμπάνιες για την αλλαγή εργασιακής κουλτούρας σε κλειστούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, ήδη συνιστώνται τα πολλά μικρά διαλείμματα για κίνηση, τα ελαφριά και υγιεινά γεύματα και τα τακτικά τσεκ – απ, ειδικά μετά την ηλικία των 40 που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να προλάβουν καρδιακά νοσήματα και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Με στοιχεία από τον Guardian 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT