Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
LIFO + VOULIWATCH

Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή;

Ενδιαφέροντα τα ευρήματα έρευνας του Vouliwatch για το επίπεδο της συναίνεσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ψήφιση νομοσχεδίων και στις ονομαστικές ψηφοφορίες γενικότερα, από το 2015 μέχρι σήμερα.

Θα πιστεύατε ότι τα τελευταία χρόνια, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε περισσότερα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ από όσα καταψήφισε;

 

Θα πιστεύατε ότι στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει σημαντικό αριθμό ψηφοφοριών;

 

Θα πιστεύατε ότι το ΠΑΣΟΚ που απαίτησε φέτος το καλοκαίρι την παραίτηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει κοινά με το ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στις 7 από τις 10 ψηφοφορίες;

 

Κι όμως. Η στατιστική απεικόνιση των κοινοβουλευτικών και πολιτικών συσχετισμών που φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα που δημοσιεύει το Vouliwatch αποδεικνύει με αναμφισβήτητα αριθμητικά στοιχεία το εξής: Η εικόνα τη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα –όσον αφορά τουλάχιστον τη νομοθετική παραγωγή– είναι πολύ διαφορετική από αυτή που οικοδομείται από τα Μέσα Ενημέρωσης. 

 

Τα κόμματα που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του κοινοβουλευτισμού, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ψηφίσει σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία 4 χρόνια νομοσχέδια που κατέθεσε η «άλλη πλευρά».

 

Πίσω από τις εκατέρωθεν σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων, τους ομηρικούς καβγάδες στη Βουλή, τις κόντρες στα τηλεοπτικά παράθυρα, τους ενίοτε ακραίους χαρακτηρισμούς, ο πήχης της πολιτικής συναίνεσης βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά.

 

Νέα Δημοκρατία - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
Νέα Δημοκρατία - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

 

ΣΥΡΙΖΑ - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
ΣΥΡΙΖΑ - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

 

Όπως μπορεί κανείς να διακρίνει, τα κόμματα που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του κοινοβουλευτισμού, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ψηφίσει σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία 4 χρόνια νομοσχέδια που κατέθεσε η «άλλη πλευρά». Ακόμη και την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 όπου η πολιτική αντιπαράθεση βρέθηκε στο ζενίθ, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε σημαντικό αριθμό νομοσχεδίων της κυβέρνησης (σ.σ. περίπου 3 στα 10), ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και τους πρώτους μήνες της σημερινής διακυβέρνησης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτιστεί σε παραπάνω από το ⅓ των ψηφοφοριών (σ.σ. 46,66%).

 

Σε ιδιαίτερα συναινετική λογική φαίνεται να κινείται και το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, αφού είτε ως Κίνημα Αλλαγής είτε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχει ψηφίσει 8 στα 10 νομοσχέδια που εισηγήθηκε η ΝΔ και πάνω από 6 στα 10 νομοσχέδια που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχη εικόνα και για το Ποτάμι που όσο ήταν κοινοβουλευτικό κόμμα ψήφισε 7,5 στα 10 νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη Βουλή.

 

ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

 

Ποτάμι - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
Ποτάμι - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

 

Πάντως, ενδιαφέρον στατιστικό αποτελεί το γεγονός, ότι ΝΔ - ΚΙΝΑΛ πρωτίστως, και το Ποτάμι δευτερευόντως, εμφανίζουν ποσοστό συναίνεσης γύρω στο 80%. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, δε, είναι το γεγονός ότι από το 2015 έως και σήμερα, τα κόμματα που μονοπωλούσαν την εξουσία για αρκετές δεκαετίες και το ένα διαδέχονταν το άλλο, έχουν κοινή στάση στο 80% των ψηφοφοριών που έχουν διεξαχθεί!

 

Αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά υπερψήφισης νομοσχεδίων καταγράφονται στο ΚΚΕ. Η θετική του απόκριση σε κυβερνητικά νομοσχέδια επί ΣΥΡΙΖΑ κινείται περίπου στο 5% τη στιγμή που έχει τηρήσει κοινή στάση με τη Νέα Δημοκρατία σε 3 ψηφοφορίες από τις 30 συνολικά. Παρατηρείται, ωστόσο, πολύ υψηλό ποσοστό του «παρών» στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ ταυτόχρονα τα υψηλότερα ποσοστά του, τα εμφανίζει με τη Χρυσή Αυγή (72,58%), λόγω της ταύτισης των δύο κομμάτων σε νομοσχέδια που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

 

ΚΚΕ - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
ΚΚΕ - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

 

Χρυσή Αυγή - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
Χρυσή Αυγή - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

 

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα υψηλότερα ποσοστά πολιτικής συναίνεσης καταγράφονται στην ΙΖ' περίοδο, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019, αμέσως μετά από την επίτευξη συμφωνίας με του δανειστές τον Αύγουστο του 2015, η οποία και εγκρίθηκε στη Βουλή με 222 θετικές ψήφους.

 

Τα αριθμητικά δεδομένα που παρατίθενται μπορούν να αξιοποιηθούν από κάθε πολίτη για την εξαγωγή συμπερασμάτων για πολλές πτυχές της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ζωής, όπως και για το επίπεδο ενημέρωσης και πληροφόρησης που έχουμε γι' αυτή.

 

ΑΝ.ΕΛ. - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
ΑΝ.ΕΛ. - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

 

Ένωση Κεντρώων - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
Ένωση Κεντρώων - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

 

Παρόλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες:

 

1. Ότι ένας μεγάλος –ίσως πλειοψηφικός– αριθμός νομοσχεδίων στηρίζονται σε ευρωπαϊκές οδηγίες που ενσωματώνονται στο ελληνικό ή αποτελούν αποκλειστικά ευρωπαϊκές οδηγίες ή διεθνείς συμβάσεις. Έτσι, αυτό αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τη στάση των κομμάτων.

 

2. Ένα σημαντικός αριθμός νομοσχεδίων των τελευταίων ετών συντάχθηκαν σε συνεργασία με τους δανειστές στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων, γνωστότερων ως «μνημονίων».

 

3. Αν και υπήρξαν κραυγαλέες εξαιρέσεις, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, η επεξεργασία των νομοσχεδίων στο πλαίσιο των διαρκών επιτροπών και νωρίτερα στο επίπεδο της διαβουλευσης είναι μεγάλη σε χρονικό και πολιτικό εύρος.

 

Info

Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Μέσω του Vouliwatch οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο, με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To φαινόμενο της «οικογενειοκρατίας» στη Βουλή από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα
Μια αποκαλυπτική έρευνα του Vouliwatch για τον αριθμό των βουλευτών που έχουν συγγενικές σχέσεις με βουλευτές ή υπουργούς του παρελθόντος.
Vouliwatch: Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής παρανομεί ― «Χάδι» σε βουλευτές για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης
Για εξόφθαλμο «χάδι» στους βουλευτές για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κάνει λόγο το Vouliwatch, κατά παράβαση συνταγματικών αρχών
Vouliwatch: Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα οικονομικά των κομμάτων - Πλήρωσαν μισθούς με κονδύλια για έρευνα
Νέα στοιχεία για τα οικονομικά των κομμάτων έφερε στο φως το Vouliwatch
Το Vouliwatch κατάφερε τη δημοσιοποίηση των οικονομικών των κομμάτων
Μεγάλη νίκη του Vouliwatch για τη διαφάνεια και σοβαρή ήττα για τη λογοδοσία, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της Επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος πολυχώρος των Λιπασμάτων μεταμόρφωσε τη Δραπετσώνα
Η ανάπλαση της περιοχής δίπλα στο ιστορικό Εργοστάσιο Λιπασμάτων εντυπωσιάζει ακόμα και μες στο καταχείμωνο – πόσο μάλλον το καλοκαίρι.
Η «Διοτίμα» βοηθά τις γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν υποστεί έμφυλη βία
To Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» είναι μη κερδοσκοπικός φορέας με προφίλ γυναικείας μη κυβερνητικής οργάνωσης, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν υποστεί έμφυλη βία.
H ομάδα Τα Φαντάσματα  του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής
Οι εθελοντές της ομάδας έχουν επιλέξει να προσφέρουν με πολλή αγάπη, διάθεση και θέληση τον προσωπικό τους χρόνο για να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα που υπάρχουν στον Ασπρόπυργο.
Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Οι γυναίκες στη συντήρηση αεροσκαφών της Aegean
Το αφιέρωμα του Blue Magazine της Aegean για τις γυναίκες που έσπασαν τα στερεότυπα και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης στη συντήρηση των αεροσκαφών.
Σπάνιες φωτογραφίες από τον καταστροφικό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη το 1978
Νεκροί, τραυματίες και κατάρρευση κτιρίων ο απολογισμός του σεισμού.
Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο
Για πολλά χρόνια ζούσαν μόνοι, με τον άντρα της. Αφότου εκείνος πέθανε, πήρε τη μεγάλη απόφαση...
Οι ρουκέτες του αγά
Κομοτηνή, 1991.
31 Δεκεμβρίου 1989. Το ροζ άλμπουμ
Από την έκθεση "Η Ελλάδα του '80" στη Στέγη (2017)
Οι 32 πρωτοβουλίες για κοινωνικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2019 για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον
Πάνω από 27 τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα και περίπου 40.000 παιδιά, νέοι και οι οικογένειές τους υποστηρίχτηκαν έμμεσα ή άμεσα από το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της bwin.
Μεγάλες διακηρύξεις, ελάχιστοι ψηφοφόροι: Η (βραχύβια) ιστορία 13 αποτυχημένων κομμάτων
Από το ΚΟΔΗΣΟ μέχρι το Σχέδιο Β', η ελληνική σκηνή έχει μακρά ιστορία από «μικρομέγαλους» πολιτικούς σχηματισμούς
10 μύθοι από όλη την Ελλάδα για τους Καλικάντζαρους
Σύμφωνα με την παράδοση, τα σκανταλιάρικα πλάσματα εξαφανίζονται σήμερα, μετά τον αγιασμό των υδάτων
«Δεν είναι pets· είναι όντα του ίδιου σύμπαντος»: Ένας ομοιοπαθητικός κτηνίατρος αναλύει τη βαθιά μας σχέση με τα ζωα
Ο ομοιοπαθητικός κτηνίατρος Νίκος Γκόλφης ακολουθεί εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας βοηθώντας τα κατοικίδια να ξαναβρούν την σωματική και ψυχική τους υγεία και φιλοσοφεί πάνω στη σχέση ανθρώπων και ζώων
Χριστούγεννα σ' έναν καταυλισμό Ρομά στον Τύρναβο
Ο φωτογράφος Βαγγέλης Κουσιώρας κατάφερε να περάσει το «άβατο» που ορίζουν τα τσαντίρια και απαθανάτισε μερικές αυθεντικές γιορτινές στιγμές
Γεφύρι της Πλάκας: Πώς αναστηλώθηκε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων
Ο επικεφαλής αρχιτέκτων Αλέκος Παπακωστόπουλος μίλησε στο LIFO.gr από τα Τζουμέρκα, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται, μέχρι να τοποθετηθεί στο γεφύρι και η τελευταία πέτρα.
Το ριφιφί του αιώνα: Σαν σήμερα έγινε μία από τις εντυπωσιακότερες διαρρήξεις στα ελληνικά χρονικά
Το πρωί της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου 1992, οι υπάλληλοι του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι είχε παραβιαστεί το θωρακισμένο θησαυροφυλάκιο, όπου βρίσκονταν οι θυρίδες πελατών της τράπεζας.
6 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Βαγγέλης Βαγγέλης 28.12.2019 | 14:43
Παρατηρώ τη συσχέτιση μεταξύ Χρυσής Αυγής και του αξιοσέβαστου ΚΚΕ. Δεν θα πω περισσότερα για την ιερή αγελάδα της πολιτικής ζωής, ποιος είμαι εγώ άλλωστε για να το κάνω;
avatar Μαύρος Γάτος 28.12.2019 | 17:47
Μην πηγαίνει ο νου σου στο πονηρό.
Απλώς, η Χρυσή Αυγή είναι οι γνωστοί φασίστες με τις φρικαλέες πολιτικές τους προτάσεις.
Το ΚΚΕ αντίθετα είναι ένα απολιθωμένο κόμμα που ξέρει να λέει μόνο μια λέξη : ΟΧΙ, χωρίς να έχει την παραμικρή πρόταση. Έχει απλώς μια ελπίδα: ότι, κάποια μέρα, ως εκ θαύματος (κάτι σαν Δευτέρα Αριστερή Παρουσία)θα νεκραναστηθεί το σοβιετικό μοντέλο.
λukum (το) λukum (το) 28.12.2019 | 15:30
Νομίζω πως δεν χρειάζονται τα στατιστικά για να αποδείξουν πως στην ουσία αυτό που ψηφίζουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι περισσότερο το ποιοί κομματικοί στρατοί θα βολευτούν παρά την αλλαγή πολιτικής...

Και στο κάτω κάτω αυτό αποδεικνύεται και από το ποιοί λογοδότησαν για την Εθνική Καταστροφή της τελευταίας 10ετίας, κανείς απολύτως. Αντίθετα βρίσκονται ή προτείνονται για ανώτατα αξιώματα.

Citellus citellus Citellus citellus 28.12.2019 | 17:26
Μπράβο μας και μακάρι αυτά τα ποσοστά να ανέβουν ακόμα ψηλότερα. Δε γίνεται να μην έχουμε ακόμα βρει λύση σε στοιχειώδη πράγματα όπως πχ τα σκουπίδια ή η γραφειοκρατεία και η εκάστοτε αντιπολίτευση να καταψηφίζει απλά και μόνο επειδή μπορεί. Οι πολίτες οφείλουν να τιμωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης του "όχι σε όλα", αλλιώς δεν πάμε μπροστά. Όσο για τους ολοι-τα-ιδια-ειναι: οι διαφορές των κομμάτων είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές και κρίνονται από τη στάση τους σε συγκεκριμένα νομοσχέδια.
St Beijinger St Beijinger 30.12.2019 | 03:12
Πολύ θετικά μηνύματα που όντως δείχνουν ότι μάλλον το πολιτικό μας σύστημα είναι ωριμότερο απ'ότι πιστεύαμε. Έχουν μεγάλη ευθύνη τα ΜΜΕ που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Δύο σχόλια πάνω στα παραπάνω:
1) Τελικά μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η "χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης"? (πώς γίνεται να πιστεύεις κάτι τέτοιο και παράλληλα να τον υποστηρίζεις/υπερψηφίζεις σε ποσοστό 58,82%?)
2) Μήπως το σύστημα πλήρους αναλογικής δεν είναι μια "τρέλα" που θα φέρει "ακυβερνησιμότητα" αφού όπως φαίνεται σε πολλά βασικά βρίσκεται η συναίνεση ακόμα και μεταξύ τόσο διαφορετικών στην ιδεολογία τους χώρων?
avatar Μαύρος Γάτος 30.12.2019 | 15:54
Σωστότατες οι επισημάνσεις!
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή