Ιωάννα, δουλεύεις στον χώρο της μόδας κάνοντας φωτογραφίσεις. Πώς τα βλέπεις τα πράγματα;

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, προσπαθώ να τα βλέπω με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχα όταν πρωτοξεκινούσα.

 

— Έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια;

Πιστεύω ότι μπαίνοντας στην εποχή των social media υπάρχει πλέον πιο γρήγορη πληροφόρηση, πιο γρήγορη ανάδειξη νέων ταλέντων αλλά και μεγαλύτερος κορεσμός όσον άφορα την εικόνα. Όλα καταναλώνονται πολύ γρήγορα αναλώσιμα, λίγα πράγματα εντυπώνονται στη μνήμη.

 

— Ορισμένα media προβάλλουν μια εικόνα της βιομηχανίας μόδας πιο ανοιχτή ως προς τα πρότυπα ομορφιάς. Πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει και στην πραγματικότητα;

Είμαι λίγο καχύποπτη ως προς αυτό. Δεν πιστεύω ότι γίνεται πάντα με αγαθούς σκοπούς, γιατί όλα αποσκοπούν στο κέρδος και στον εύκολο εντυπωσιασμό.

 

Tο κάλο γούστο έχει να κάνει με το να σέβεσαι το σώμα σου, το μυαλό σου και τους γύρω σου. Με το να είσαι ευγενής και ευγενικός. Συνεπώς, το αντίθετο είναι για μένα κακόγουστο.

 

— Πώς εκφράζεται το καλό γούστο σήμερα;

Θα έλεγα ότι όχι μόνο σήμερα, αλλά πάντα, το κάλο γούστο έχει να κάνει με το να σέβεσαι το σώμα σου, το μυαλό σου και τους γύρω σου. Με το να είσαι ευγενής και ευγενικός. Συνεπώς, το αντίθετο είναι για μένα κακόγουστο.

 

— Βλέπεις ωραία τυπάκια εκεί έξω;

Nαι, και είναι κάτι που μπορεί να μου φτιάξει τη μέρα.

 

— Ποια είναι η γνώμη σου για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στον χώρο της μόδας;

Διαπιστώνω ότι δυστυχώς αντιμετωπίζονται ακόμα με μια καχυποψία. Αν ανοίξεις περιοδικά μόδας, βλέπεις κυρίως ανδρικά ονόματα στα editorials, στα πορτρέτα, στα ρεπορτάζ. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, είναι γενικότερο φαινόμενο.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

— Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στον χώρο σου ως γυναίκα και πώς τις αντιπαρέρχεσαι;

Πρέπει να τρέξεις πιο πολλά χιλιόμετρα για να αποδείξεις ποια είσαι και τι μπορείς να καταφέρεις. Οι γυναίκες, δυστυχώς, κρίνονται ή παρεξηγούνται πιο εύκολα για τον τρόπο που λειτουργούν ή τις απαιτήσεις που μπορεί να έχουν στη δουλειά. Πολλές φόρες έρχεσαι αντιμέτωπη με κομπλεξισμό. Εγώ, πια, προσπαθώ να μην τα παίρνω όλα τοις μετρητοίς και να επικεντρώνομαι περισσότερο στο να είμαι δημιουργική.

 

— Πες μου μερικές γυναίκες που θα ήθελες να φωτογραφίσεις και γιατί;

Θα ήθελα πολύ να (ξανα)φωτογραφίσω τη Μαρία Ναυπλιωτου αλλά και τη Robin Wright και τη Solange. Τις θαυμάζω όλες για τη γοητεία τους και όσα έχουν καταφέρει.

 

— Τι φοράς σήμερα;

Φοράω total look από το Anamnesi, choker και σκουλαρίκια από το Elana concept.

 

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Πηγαίνω σε ένα πολύ ωραίο και δημιουργικό γραφείο στον Κεραμεικό, με το οποίο έχουμε ξεκινήσει μια καινούργια συνεργασία.

 

www.instagram.com/shooterio

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO