— Αναστασία, αισθάνεσαι περισσότερο Κερκυραία ή Αγγλίδα;

Καταρχάς, να πω ότι αισθάνομαι εξίσου Ελληνίδα και Αγγλίδα, αν και τελευταία δεν αισθάνομαι και πολύ περήφανη για το δεύτερο, λόγω του Brexit. Επίσης, λένε ότι οι Κερκυραίοι έχουν μια τρέλα, κάτι που είναι και δικό μου χαρακτηριστικό.


— Ναι, αλλά τώρα έχεις γίνει και Αθηναία. Πώς και αποφάσισες να μετακομίσεις εδώ από το Λονδίνο;

Αποφάσισα να έρθω στην Αθήνα κυρίως επειδή η πόλη έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια αλλά και επειδή βαρέθηκα το Λονδίνο. Το Brexit βοήθησε σε αυτήν την απόφαση.

 

Έμαθα να είμαι αρκετά πιο ψύχραιμη με τις επιλογές που κάνω στη ζωή μου. Η ζωή είναι μεγάλη!


— Ασχολήθηκες πολύ καιρό με ένα υπέροχο πρότζεκτ, το «Grand Dishes». Πες μου δυο λόγια γι' αυτό.

Είναι ένα πρότζεκτ που έχει να κάνει με γιαγιάδες απ' όλο τον κόσμο. Ταξιδεύω, λοιπόν, για να τις συναντήσω και να μαγειρέψω μαζί τους.

 

Στη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, και μαγειρεύοντας μαζί τους, είχα την ευκαιρία να μάθω όχι μόνο τις πιο παραδοσιακές συνταγές από κάθε μικρό χωριό και γωνιά της γης αλλά και να πάρω πολλά μαθήματα για τη ζωή μέσα από τις εμπειρίες τους.


— Δηλαδή τι έμαθες;

Να είμαι αρκετά πιο ψύχραιμη με τις επιλογές που κάνω στη ζωή μου. Η ζωή είναι μεγάλη!

  

— Πιστεύεις ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι δυνατές;

Ναι, είναι αρκετά δυνατές, επειδή έχουν ζήσει παρά πολλά. Οι περισσότερες έχουν ζήσει και πολέμους κι έτσι εκτιμούν τη ζωή που ζουν.

 

— Ποια είναι η γνώμη σου για την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των φύλων;

Πρέπει να πω ότι έχω μεγάλο πρόβλημα με το slut shaming και αυτό είναι κάτι που έχω βιώσει κυρίως στην Ελλάδα. Πιστεύω πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στις μικρές καθημερινές συνήθειες ενός νοικοκυριού.

 

Για παράδειγμα, στην οικογένειά μου, όταν ήμουν μικρή, πάντα εγώ ήμουν αυτή που θα έπλενε τα πιάτα μετά το φαγητό και όχι ο αδερφός μου, που ήταν αγόρι.

 

Αυτή η μικρή διάκριση μεταξύ των φύλων επεκτείνεται σε σημαντικότερα ζητήματα, όπως η διαφορά στους μισθούς γυναικών και ανδρών. Κι αυτό είναι κάτι που παρατηρώ πιο έντονα στις ελληνικές οικογένειες.

 

— Τώρα με τι ασχολείσαι;

Ταξιδεύω πολύ για το πρότζεκτ «Grand Dishes», αφού η κύρια εργασία μου είναι η ταξιδιωτική και γαστρονομική δημοσιογραφία.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Τι σου αρέσει στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή;

Μου αρέσει παρά πολύ ο καιρός, ειδικά αυτήν την εποχή που τα πάντα είναι ανθισμένα και υπάρχει αυτή η αίσθηση στον αέρα ότι το καλοκαίρι πλησιάζει.


— Και τι σου τη σπάει;

Τα μεσιτικά γραφεία. Ψάχνω ν' αγοράσω σπίτι εδώ και μήνες και ακόμα να τα καταφέρω επειδή οι μεσίτες της Αθήνας είναι τεμπέληδες.


— Το φοράς σήμερα και πόσο κοστίζει;

Κίτρινο παντελόνι (€7) vintage από το Λονδίνο, πουκάμισο που το σχεδίασα εγώ και το έραψα στην Ινδία (€10), κορδέλα (€3) vintage από ένα μαγαζί στο Λονδίνο και αθλητικά Nike (€80).


— Πού πας τώρα;

Στο αγαπημένο μου μαγαζί, για να δουλέψω, στους Χάρτες στα Εξάρχεια.

 

Instagram: @anastasia_miari