LIVE!

Ένας δονητής, ο Μουρίνιο και το μεγάλο σκάνδαλο της σκακιστικής κοινότητας

Ένας δονητής, ο Μουρίνιο και το μεγάλο σκάνδαλο της σκακιστικής κοινότητας Facebook Twitter
O 19χρονος Hans Niemann.
0

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που όλος ο πλανήτης άρχισε ξαφνικά να παίζει σκάκι. Με το «Queen’s Gambit» του Netflix να πυροδοτεί μια πρωτοφανή έκρηξη στον χώρο του σκακιού, τα φώτα στράφηκαν ξαφνικά σε ένα σπορ που για πολλούς μέχρι πρότινος έμοιαζε απλώς ντεμοντέ ή βαρετό.

Όπως συμβαίνει συνήθως, η τάση καταλάγιασε, όμως τις τελευταίες μέρες δεν χρειάζεται να είναι κανείς ενεργός παίκτης για να καταλάβει ότι κάτι τρελό συμβαίνει στη σκακιστική κοινότητα. Οι προβολείς είναι πάλι στραμμένοι επάνω της. Και αυτήν τη φορά όχι για λόγους μυθοπλασίας. 

Όταν στις 19 Σεπτεμβρίου ο Νo1 παίκτης και παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι από το 2013, o Νορβηγός Magnus Carlsen, έκλεισε την κάμερά του και εγκατέλειψε την παρτίδα με τον δεκαεννιάχρονο Hans Niemann στο Julius Baer Generation Cup, μετά από μία μόλις κίνηση, σύσσωμη η σκακιστική κοινότητα σοκαρίστηκε. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο κύριος που διαφημίζει όσο κανείς το σπορ άφηνε τον κόσμο που παρακολουθούσε σύξυλο, και όχι λόγω του αποδεδειγμένου ταλέντου του στη σκακιέρα.

Όλα άρχισαν μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όταν στο Sinquefield Cup στο St. Louis ο παγκόσμιος πρωταθλητής έχασε, παίζοντας με τα λευκά, από τον ίδιο αντίπαλο, που είχε την τελευταία θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με όσους διαγωνίζονταν στο τουρνουά. Το έπαθλο ήταν 500.000 δολάρια, ο Magnus είχε αήττητο σερί πενήντα τριών αγώνων και για πρώτη φορά στην καριέρα του εγκατέλειπε μια διοργάνωση.

Απέδωσε τη νίκη του τόσο σε ένα «θαύμα» κατά την προετοιμασία του όσο και στην ικανότητά του να μαντέψει τον τρόπο που θα άνοιγε το παιχνίδι του ο Magnus, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δεν ήταν από τους συνηθισμένους του. Υποστήριξε επίσης ότι μεγάλωσε παρακολουθώντας τον παγκόσμιο πρωταθλητή και μελετώντας τις ιδιομορφίες του παιχνιδιού του.  

Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα tweet του ίδιου το πρωί της Τρίτης.

«Αποσύρθηκα από το τουρνουά. Πάντα απολάμβανα να παίζω στο Saint Louis Chess Club και ελπίζω να επιστρέψω στο μέλλον».

Από κάτω ένα βίντεο του προπονητή ποδοσφαίρου Ζοζέ Μουρίνιο που σε μια συνέντευξη μετά από έναν αγώνα έλεγε: «Εάν μιλήσω, θα μπλέξω. Και δεν θέλω να μπλέξω».

Αυτό που ακολούθησε στα social media ήταν πρωτοφανές. Η αφρόκρεμα της σκακιστικής κοινότητας άρχισε να σχολιάζει τόσο την κίνηση του Magnus όσο και τους ξεκάθαρους πλέον υπαινιγμούς και τις υποψίες ότι ο Niemann έκλεβε.

«Νομίζω ότι απλώς έσπασε το ηθικό του γιατί έχασε από έναν ηλίθιο σαν κι εμένα. Πρέπει να είναι ντροπιαστικό για τον παγκόσμιο πρωταθλητή να χάνει από μένα. Νιώθω άσχημα γι' αυτόν», είπε ο 19χρονος μετά τον αγώνα.

Niemann: Magnus must be embarrassed to lose to me | Round 3

Απέδωσε τη νίκη του τόσο σε ένα «θαύμα» κατά την προετοιμασία του όσο και στην ικανότητά του να μαντέψει τον τρόπο που θα άνοιγε το παιχνίδι του ο Magnus, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δεν ήταν από τους συνηθισμένους του. Υποστήριξε επίσης ότι μεγάλωσε παρακολουθώντας τον παγκόσμιο πρωταθλητή και μελετώντας τις ιδιομορφίες του παιχνιδιού του.  

Η εξέλιξη του Hans Niemann τους τελευταίους μήνες είναι πραγματικά πρωτοφανής, αφού έχει εκτοξευθεί στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Nakamura, ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως παίκτες, κοινοποίησε μετά το σκάνδαλο ένα κλιπ του Eric Hansen, Kαναδού grandmaster, που δήλωνε ότι είχε αποκλείσει τον Niemann από τα events που διοργάνωνε ως ύποπτο για απάτη, ενώ το κολοσσιαίο site chess.com απέκλεισε επίσης τον Niemann.

Αυτές τις μέρες, μάλιστα, δημοσίευσε μια έρευνα εβδομήντα δύο σελίδων βάσει της οποίας ισχυρίζεται ότι ο εν λόγω παίκτης έχει κλέψει πολύ περισσότερες φορές από όσες ο ίδιος έχει παραδεχτεί.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) κ. Sutovsky με ένα tweet αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διασπορά των υποψίες και τόνισε ότι ο Magnus πρέπει να είχε σοβαρό λόγο για να εγκαταλείψει την παρτίδα ή τουλάχιστον να νομίζει πως έχει. Την ίδια στιγμή, οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν.

Πριν από μία εβδομάδα ο θρύλος Gary Kasparov σε μια συνέντευξή του δήλωσε για τον Magnus «καταλαβαίνω την απογοήτευση και τον θυμό του, που έχασε. Απέδωσε την ήττα του αλλού, όχι στη δική του κακή επίδοση», ενώ πρόσθεσε ότι ήταν απαράδεκτο το ότι ο Magnus εγκατέλειψε το τουρνουά.

Αρκετά νωρίτερα, μετά τις πρώτες κατηγορίες, ο Niemann είχε δηλώσει ότι πολλοί από τους ήρωες που κάποτε σεβόταν τώρα ακολουθούν το ρεύμα όσων τάσσονται εναντίον του. Είπε, επίσης, βάζοντας στο ίδιο σακί τον Magnus, τον Nakamura και το chess.com, πως δεν θα τους αφήσει να αμαυρώσουν τη φήμη του.

Ένας δονητής, ο Μουρίνιο και το μεγάλο σκάνδαλο της σκακιστικής κοινότητας Facebook Twitter
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Σκάκι από το 2013, o Νορβηγός Magnus Carlsen.

Το Sinquefield Cup, με μια επίσημη τοποθέτησή του, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως κάποιος παίκτης έχει κλέψει στο τουρνουά. Παρ' όλα αυτά, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, όπως ο έλεγχος ραδιοσυχνότητας και η live μετάδοση με καθυστέρηση δεκαπέντε λεπτών.

Όμως ο ίδιος ο Niemann παραδέχτηκε ότι έχει κλέψει δύο φορές σε όλη του τη σκακιστική πορεία, μία στα δώδεκα και άλλη μία στα δεκαέξι, δηλώνοντας πως το έκανε για να ανέβει βαθμολογικά προκειμένου να παίζει με καλύτερους αντιπάλους και πως έχει μετανιώσει πικρά. Υποστήριξε πως δεν θα έκλεβε ποτέ σε ένα τουρνουά με χρηματικό έπαθλο.

Όταν μέσα σε όλο αυτό το κλίμα κυκλοφόρησε στo reddit η θεωρία ότι ο Niemann θα μπορούσε να κλέψει εκμεταλλευόμενος τις μικροδονήσεις ενός sex toy, το ζήτημα άρχισε να παίρνει κι άλλες προεκτάσεις.

«Εάν θέλουν να παίξω γυμνός, θα το κάνω», υποστήριξε ο δεκαεννιάχρονος. «Δεν με νοιάζει γιατί ξέρω ότι είμαι καθαρός. Εάν θέλετε να παίξω σε ένα κλειστό κουτί με μηδενική ηλεκτρική μετάδοση δεν με ενδιαφέρει. Είμαι εδώ για να κερδίσω αποκλειστικά και μόνο, αυτός είναι ο στόχος μου».

Στις 7 Σεπτεμβρίου το ζήτημα γίνεται viral, όταν ο Elon Musk κάνει μια σχετική ανάρτηση στο Τwitter –γιατί απλά μπορεί– που πλέον δεν είναι διαθέσιμη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ακολούθησε μια επίσημη ανακοίνωση από τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία.

«Πρώτα απ' όλα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής έχει μια ηθική ευθύνη που συνδέεται με την ιδιότητά του, καθώς θεωρείται παγκόσμιος πρεσβευτής του παιχνιδιού», έγραψε ο πρόεδρος της FIDE Αrkady Dvorkovich. «Οι ενέργειές του επηρεάζουν τη φήμη των συναδέλφων του, τα αποτελέσματα των αγώνων και τελικά μπορεί να είναι επιζήμιες για το παιχνίδι γενικά. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπήρχαν καλύτεροι τρόποι να διαχειριστεί κανείς αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα, μοιραζόμαστε τη βαθιά ανησυχία του για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει το κλέψιμο στο σκάκι».

Τρεις μέρες αργότερα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής δημοσιεύει μια επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πιστεύει πως ο Hans Niemann ενεργεί με τον ίδιο τρόπο πιο συχνά από ό,τι έχει παραδεχθεί δημοσίως, ακόμα και πρόσφατα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ένας από τους προπονητές και μέντορες του Niemann, ο Maxim Dlugy, παραδέχτηκε στο παρελθόν, μέσω e-mails που στάλθηκαν στο chess.com, ότι έχει κλέψει. Το σχετικό άρθρο είχε δημοσιευθεί στο «Vice».

Η έκθεση 72 σελίδων που μόλις δημοσιεύτηκε στο chess.com είναι hot topic αυτήν τη στιγμή στην κοινότητα και αναμφισβήτητα εκθέτει τον δεκαεννιάχρονο Αμερικανό.

Η σελίδα παραθέτει αρκετά παιχνίδια για τα οποία υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι πιθανό ο Niemann να έχει κλέψει. Σε κάποιο σημείο η έκθεση αναφέρει ότι έπαιζε πολύ καλύτερα σε παιχνίδια στα οποία υπήρχε εναλλαγή οθόνης. Αλλού ότι σε ένα e-mail του 2020 παραδέχτηκε πως έκλεψε, και το έκανε πιστεύοντας πως «όλοι το κάνουν» και επειδή «βαριόταν».

Πλέον, με τη Διεθνή Σκακιστική Κοινότητα να έχει ανακοινώσει πως σχημάτισε ομάδα για τη διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης, το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαριστεί ή, τουλάχιστον, να πέσει ακόμη περισσότερο φως στο σκάνδαλο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πλήγμα στην κοινότητα είναι ήδη σημαντικό. Και παρά το γεγονός ότι το σκάκι βρίσκεται, έστω κι έτσι, στο επίκεντρο, η μαγεία του παιχνιδιού που αναδεικνύει ακόμα και σήμερα την ομορφιά του ταλέντου, πρέπει αυτήν τη φορά να ξεπεράσει τον μεγαλύτερό της αντίπαλο, τις δονήσεις που απειλούν τη διαφάνειά του.

Θέματα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα»

LiFO politics / «Αν δεν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα»

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, εξηγεί γιατί χρειάζονται ριζοσπαστικές και όχι άτολμες αλλαγές στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Όταν είπα ότι είχα κακοποιηθεί, μου είπαν “μη μιλήσεις”»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Όταν είπα ότι είχα κακοποιηθεί, μου είπαν “μη μιλήσεις”»

Στα 7 της χρόνια κακοποιήθηκε από έναν άνθρωπο «της διπλανής πόρτας» και όταν μίλησε, της είπαν να σωπάσει. Σήμερα, ως ειδικός στο ψυχικό τραύμα, η Ιωάννα Κωνσταντινίδου σπάει τη σιωπή όχι για να σοκάρει αλλά για να προλάβει και να θυμίσει ότι η παιδεία είναι προστασία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Φυσικά και υπάρχει γευσιγνωσία στο νερό»

H κατάσταση των πραγμάτων / «Φυσικά και υπάρχει γευσιγνωσία στο νερό»

H σομελιέ νερού Σπυριδούλα Γρηγοροπούλου μάς εισάγει σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παράδοξα της εποχής μας: πώς το νερό, αυτός ο θεμελιώδης φυσικός πόρος, μετατρέπεται σε στοιχείο υψηλής γαστρονομίας, την ώρα που ως κοινωνικό αγαθό καθίσταται ολοένα και πιο επισφαλές.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Δεν θέλω να με λυπάσαι, θέλω να με ακούς»

Ζούμε, ρε! / «Δεν θέλω να με λυπάσαι, θέλω να με ακούς»

Πώς είναι να είσαι εκπαιδευτικός σε γενικό λύκειο και ταυτόχρονα άτομο με αναπηρία; Τι σημαίνει να γράφεις ένα παιδικό βιβλίο όπου οι ανάπηροι ήρωες δεν ζητούν οίκτο αλλά χώρο; Στο νέο επεισόδιο του «Ζούμε, ρε!» ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώργος Σκαρλάτος μιλά για την αναπηρία ως ταυτότητα, τη χαρά ως επιλογή και τη συνεισφορά ως στάση ζωής.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την «εθνική χαστουκίστρια» Αναστασία Αθήνη-Τσούνη (updated)

Σκληρές Αλήθειες / Η σκληρή αλήθεια για την «εθνική χαστουκίστρια» Αναστασία Αθήνη-Τσούνη (updated)

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ για τη γυναίκα που έγινε γνωστή σε μια νύχτα χαστουκίζοντας την Δήμητρα Παπανδρέου Λιάνη και την απρόσμενα ενδιαφέρουσα ζωή της έκτοτε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Όνειρο ή εφικτός στόχος η ευρωπαϊκή αυτονομία;

LiFO politics / Ευρωπαϊκή αυτονομία: Όνειρο ή εφικτός στόχος;

Βρίσκεται η Ευρώπη σε τροχιά ανεξαρτησίας ή παραμένει δέσμια των ΗΠΑ; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ «Lifo Politics» αναλύουμε με τον ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, τη νέα αλλαγή εποχής για την Ε.Ε., την τεχνολογική εξάρτηση από τη Silicon Valley, το αμυντικό χάος της Ε.Ε., το παρασκηνιακό παιχνίδι της Γερμανίας με την Τουρκία και τον στρατηγικό ρόλο της νέας ηγετικής ομάδας των «e6».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Η Ελλάδα είναι το μοναδικό παράδειγμα πλήρους ατιμωρησίας παγκοσμίως»

Lifo Videos / «Η Ελλάδα είναι το μοναδικό παράδειγμα πλήρους ατιμωρησίας»

Ο ιστορικός και συγγραφέας Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξηγεί, εκτός από την αυθεντικότητα, τον μεγάλο αντίκτυπο των φωτογραφιών από τις εκτελέσεις του 1944 στην Καισαριανή και αναλύει όσα κρύβονται πίσω από τα πραγματικά γεγονότα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Μη μας ρωτάς από πού είμαστε. Είμαστε 100% Ελληνίδες και 100% Νιγηριανές»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Είμαστε και Ελληνίδες, και Νιγηριανές»

Γεννημένες στην Αθήνα από Νιγηριανούς γονείς, η Ειρήνη και η Σοφία Oυκπέμπορ έμαθαν να διεκδικούν χώρο, από τα σχολικά προαύλια των Αμπελοκήπων και τις πολυπολιτισμικές γειτονιές της Κυψέλης μέχρι το παρκέ του «Φιλαθλητικού» και το δικό τους εναλλακτικό κομμωτήριο.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Έμιλι Μπροντέ άναψε και πάλι φωτιές

The Review / Η Έμιλι Μπροντέ άναψε και πάλι φωτιές

Η ταινία της Έμεραλντ Φένελ «Ανεμοδαρμένα Υψη», αν και πολυαναμενόμενη, κατακρεουργήθηκε από την παγκόσμια κριτική. Η Βένα Γεωργακοπούλου και η συγγραφέας και σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη, έχοντας και οι δυο ξαναδιαβάσει το κλασικό αριστούργημα του 1847 και δει την ταινία, κουβεντιάζουν σχετικά
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Στάθης Καλύβας: «Όταν τελειώσεις το σχολείο, το μόνο που θες είναι να το ξεχάσεις»

LiFO Talks / Στάθης Καλύβας: «Όταν τελειώσεις το σχολείο, το μόνο που θες είναι να το ξεχάσεις»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αμφισβητεί τον μύθο της πολιτιστικής «ερήμου» στη δικτατορία, σχολιάζει τη σημερινή πολιτική συγκυρία και τον τρόπο που διδάσκεται η Ιστορία, δίνοντας παράλληλα τη δική του ερμηνεία στο γιατί «οι άνθρωποι σήμερα στριμώχνονται στα μπαρ της Αθήνας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το ένοχο μυστικό στο τζακούζι και η γυναίκα-«αράχνη»

Αληθινά εγκλήματα / Το ένοχο μυστικό στο τζακούζι και η γυναίκα-«αράχνη»

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται μια πρωτοφανή υπόθεση που εκτυλίχθηκε στο Διακοπτό της Αχαΐας τον Μάιο του 2009 και αποκάλυψε την εγκληματική δράση μιας γυναίκας-«αράχνης».
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
«Βρίσκουμε κυβερνοδραστηριότητα από Τούρκους, Ρώσους και Κινέζους»

LIFO POLITICS / «Βρίσκουμε κυβερνοδραστηριότητα από Τούρκους, Ρώσους και Κινέζους»

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας μιλά στο «Lifo Politics» για τις κυβερνοεπιθέσεις και τα social media που χειραγωγούν ψηφοφόρους. Aποκαλύπτει, επίσης, ότι η Αρχή έχει εντοπίσει κυβερνοδραστηριότητα που αποδίδεται σε ξένους κρατικούς ή παρακρατικούς παράγοντες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ήταν, τελικά, λευκή ή μαύρη η Ωραία Ελένη;

Lifo Videos / Ήταν, τελικά, λευκή ή μαύρη η Ωραία Ελένη;

Στο νέο επεισόδιο του «Newsroom» ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλάει για τη μεγάλη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σχετικά με το ζήτημα της «μαύρης» Ωραίας Ελένης που υποτίθεται χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν στην ταινία του «Οδύσσεια».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χαράλαμπος Μουτσόπουλος: «Οι ομαδούλες αντιεμβολιαστών λένε μπούρδες»

Άκου την επιστήμη / Χαράλαμπος Μουτσόπουλος: «Οι ομαδούλες αντιεμβολιαστών λένε μπούρδες»

Ποια είναι η αλήθεια για τα αυτοάνοσα νοσήματα; Πόσο ρόλο παίζουν το στρες και οι γενετικοί παράγοντες; Και τι ισχύει τελικά για τα εμβόλια; Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ