Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα

O τύπος αρχιτεκτονικής που θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσουμε τις πόλεις κατοικήσιμες στο μέλλον.

Περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη φυτών αναπτύσσονται στο Forest House, που έχει σχεδιαστέι από το αρχιτεκτονικό γραφείο Shma Company έτσι ώστε να χωρέσει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα πρασίνου σε ένα μικρό αστικό οικόπεδο.

 

Σε μια έκταση μόλις 300 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της οροφής, το σπίτι στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τη Μπανγκόκ, μπορεί να φιλοξενήσει επτά άτομα και 120 δέντρα.

 

Για να επιτευχθεί αυτό, το σπίτι χωρίζεται σε τρεις, τυφλούς, λευκούς όγκους που παρατάσσονται σαν ντόμινο για να δημιουργήσουν χώρο για δύο αυλές, ανάμεσα και πολλές πράσινες στέγες στην κορυφή.

 

«Η αρχιτεκτονική διάταξη του σπιτιού έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιεί τον φυσικό αερισμό και το φως του ήλιου» εξήγησε ο διευθυντής της Shma Company, Prapan Napawongdee.

 

«Και η αλληλεπίδραση μεταξύ στερεών και κενών χώρων, η οποία υπάρχει στους τρεις ορόφους, φέρνει όλα τα δωμάτια του σπιτιού σε επαφή με το πράσινο».

Το Forest House δημιουργεί αρκετό οξυγόνο σε μια μέρα για να τροφοδοτήσει 240 άτομα. Αν αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής υιοθετούνταν σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσουμε τις πόλεις κατοικήσιμες στο μέλλον.

 

Αντί να επιλέγει φυτά απλώς για αισθητικούς λόγους, η Shma Company αξιοποίησε την εμπειρία της στον σχεδιασμό τοπίου για να δημιουργήσει ένα μικροσκοπικό οικοσύστημα που μπορεί να προσφέρει καταφύγιο στην τοπική άγρια φύση.

 

Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο ανθισμένα δέντρα, αλλά και αειθαλή, που θα περιβάλλουν το σπίτι σε ένα καταπράσινο θόλο όλο το χρόνο.

 

Η οροφή, η οποία δέχεται το πιο άμεσο ηλιακό φως, ενδείκνυται για την καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών και βοτάνων της Ταϊλάνδης, όπως το λεμονόχορτο και το jackfruit, ώστε η οικογένεια να έχει πάντα διαθέσιμα τρόφιμα.

 

Οι στέγες προσφέρουν χώρο για οπωροφόρα δέντρα, καθώς και λαχανικά και βότανα. Φωτ.: Prapan Napawongdee
Οι στέγες προσφέρουν χώρο για οπωροφόρα δέντρα, καθώς και λαχανικά και βότανα. Φωτ.: Prapan Napawongdee

 

«Η επιλογή μιας ποικιλίας δέντρων μπορεί να μιμηθεί τις συνθήκες ενός δάσους στη φύση» δήλωσε ο Napawongdee. «Διαφορετικά δέντρα θα εξαγάγουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Και τα πεσμένα φύλλα τους, τα οποία δρουν ως φυσικό λίπασμα, με τη σειρά τους, θα επιστρέψουν ένα πλήρες φάσμα θρεπτικών συστατικών πίσω στο έδαφος. Έχοντας έναν μεγάλο αριθμό δέντρων που φυτεύονται δίπλα-δίπλα, το νερό που εξατμίζεται από κάθε δέντρο θα διατηρήσει το ιδανικό επίπεδο υγρασίας εντός του οικοσυστήματος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ξηρασίας» συνέχισε.

 

Αυτό το οικοσύστημα διατηρείται μέσω ενός συστήματος άρδευσης που αποτελείται από ένα δίκτυο διάτρητων σωλήνων ενσωματωμένων στο ανώτερο στρώμα του εδάφους, που ποτίζει απευθείας τις ρίζες και απαιτεί λιγότερο νερό από την περίπτωση που χρησιμοποιούσαν ψεκαστήρες.

 

Αντί να τοποθετήσουν πλήρως αναπτυγμένα δέντρα, επέλεξαν δέντρα ηλικίας ενός έως δύο ετών, καθώς οι νέες ρίζες τους θα τους επέτρεπαν να προσαρμοστούν στις περιορισμένες εδαφικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουν να έχουν μακροπρόθεσμα ένα ανθεκτικό οικοσύστημα, αντί να δημιουργήσουν αμέσως έναν πλούσιο θόλο που μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

 

Λευκές χαλύβδινες περσίδες καλύπτουν την πλευρά του σπιτιού που βλέπει στο δρόμο ώστε να παρέχεται ιδιωτικότητα, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να διατηρούν ανοιχτά τα παράθυρα και τα γυάλινα χωρίσματα τη νύχτα και να μειώνουν την ανάγκη για κλιματισμό.

 

Φωτ.: Jinnawat Borihankijanan
Φωτ.: Jinnawat Borihankijanan

 

Ο Napawongdee πιστεύει ότι τα κτίρια που καλύπτονται από φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση πολλών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την οποία ήδη βιώνει η Μπανγκόκ. Σε αυτές περιλαμβάνονται όχι μόνο οι πλημμύρες και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, αλλά η συγκεκριμένη πρωτεύουσα της Ασίας έχει την τρίτη χειρότερη ποιότητα αέρα μεταξύ των μεγαλουπόλεων σε όλο τον κόσμο.

 

«Το πράσινο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή οξυγόνου, στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, στην μείωση της ρύπανσης, στην επιβράδυνση και τον καθαρισμό των βρόχινων υδάτων, αλλά και στην παραγωγή τροφής» δήλωσε ο Napawongdee. «Αν και οι άνθρωποι συμφωνούν γενικά για αυτά τα οφέλη, πολλοί δεν θα ήθελαν να το ενσωματώσουν στο σπίτι τους επειδή φοβούνται τη μακροπρόθεσμη συντήρηση. Έτσι, το πείραμά μας με αυτό το σπίτι ήταν να βρούμε έναν βιώσιμο τρόπο για την ενσωμάτωση της πρασινάδας σε πολλά επίπεδα, δημιουργώντας έναν απλό τρόπο φροντίδας».

 

Το Forest House δημιουργεί αρκετό οξυγόνο σε μια μέρα για να τροφοδοτήσει 240 άτομα. Αν αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής υιοθετούνταν σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσουμε τις πόλεις κατοικήσιμες στο μέλλον. «Εάν καταφέρναμε να ζήσουμε σε μια πόλη όπου η φύση ευδοκιμεί παράλληλα με τις αστικές εξελίξεις, θα ήταν ένα πολύ καλό μέρος για να ζήσουμε. Το πράσινο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας με πολλούς τρόπους και επίσης να προστατεύσει μακροπρόθεσμα τη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας».

 

Λευκές χαλύβδινες περσίδες καλύπτουν την πλευρά του σπιτιού που βλέπει στον δρόμο.
Λευκές χαλύβδινες περσίδες καλύπτουν την πλευρά του σπιτιού που βλέπει στον δρόμο.

 

Φυτά σε γλάστρες γεμίζουν τα δύο στενά μπαλκόνια που περιβάλλουν το κυρίως υπνοδωμάτιο.
Φυτά σε γλάστρες γεμίζουν τα δύο στενά μπαλκόνια που περιβάλλουν το κυρίως υπνοδωμάτιο.

 

Η κουζίνα βλέπει σε μία από τις δύο αυλές.
Η κουζίνα βλέπει σε μία από τις δύο αυλές.

 

Το σπίτι φιλοξενεί 20 διαφορετικά είδη φυτών. Φωτ.: Prapan Napawongdee
Το σπίτι φιλοξενεί 20 διαφορετικά είδη φυτών. Φωτ.: Prapan Napawongdee

 

Όλα τα δωμάτια του σπιτιού απολαμβάνουν το πράσινο, συμπεριλαμβανομένου του καθιστικού.
Όλα τα δωμάτια του σπιτιού απολαμβάνουν το πράσινο, συμπεριλαμβανομένου του καθιστικού.

 

Η διαρρύθμιση του σπιτιού μεγιστοποιεί το φυσικό φως του ήλιου δημιουργώντας δύο αυλές.
Η διαρρύθμιση του σπιτιού μεγιστοποιεί το φυσικό φως του ήλιου δημιουργώντας δύο αυλές.

 

Μια ξύλινη σκάλα οδηγεί στον κήπο του τελευταίου ορόφου.
Μια ξύλινη σκάλα οδηγεί στον κήπο του τελευταίου ορόφου.
Οι γλάστρες στη στέγη έχουν ύψος έως και ένα μέτρο.
Οι γλάστρες στη στέγη έχουν ύψος έως και ένα μέτρο.

 

Φωτ.: Jinnawat Borihankijanan
Φωτ.: Jinnawat Borihankijanan

 

Με πληροφορίες από το Dezeen

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα σπίτι από κέδρο σε έναν βράχο του Κονέκτικατ
Τα μεγάλα ορθογώνια παράθυρα και οι γυάλινες πόρτες εκτείνονται κατά μήκος του σπιτιού και στις δύο πλευρές, προσφέροντας θέα στο λοφώδες τοπίο και στον ογκόλιθο.
10 ονειρεμένες πισίνες
Δέκα από τις πιο όμορφες εξωτερικές πισίνες που έχουν σχεδιάσει αρχιτέκτονες για σπίτια σε όλο τον κόσμο.
Η αθηναϊκή πολυκατοικία ζει τη δική της στιγμή
Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής της χώρας μας γίνεται αφορμή για τη δημόσια συζήτηση «Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της», που θα παρουσιαστεί απόψε το βράδυ από το Ινστιτούτο Γκαίτε.
Πρωτότυπα παγκάκια στους δρόμους του Λονδίνου
Ένας τσιμεντένιος ανανάς και ένα ζευγάρι χρωματιστά μάτια είναι κάποια από τα παιχνιδιάρικα παγκάκια που δημιούργησαν νέοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές για το Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέλος του κόσμου έρχεται το 2021! Δώδεκα σενάρια σε ένα φανταστικό ημερολόγιο
Ένα ημερολόγιο για το νέο έτος από το αθηναϊκό design agency Bob Studio ξορκίζει τα δεινά της χρονιάς που τελειώνει με τον πιο ευφάνταστο και αστείο τρόπο.
 Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Η κατοικία βρίσκεται σε ένα συγκρότημα του Λονδίνου που σχεδιάστηκε και χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από τους Chamberlin, Powell και Bon, τους ίδιους αρχιτέκτονες που είναι υπεύθυνοι για το Barbican.
Ένα μίνιμαλ μπαρ γεμάτο γλυπτά
Το Flow of Ecstatic στο Ντονγκουάν της Κίνας είναι ένα μπαρ σε γκρι αποχρώσεις με ένα γλυπτό από μπαμπού στην οροφή.
Η γραμματοσειρά Kama Sutra δείχνει το σεξ ως «βαθιά ευχάριστη και μερικές φορές αστεία πράξη»
Γυμνά σώματα σε διαφορετικές στάσεις του σεξ σχηματίζουν τα γράμματα του αλφαβήτου στο βιβλίο Kama Sutra A-Z από τη Γαλλίδα εικονογράφο Malika Favre.
Ένα υπέροχο σπίτι στο Βέλγιο χτισμένο από μεταχειρισμένα τούβλα
Το βελγικό στούντιο BLAF Architecten χρησιμοποίησε τούβλα από δεύτερο χέρι για να χτίσει αυτό το σπίτι στη Γάνδη.
Σαν από ταινία sci-fi: Ένα καταφύγιο στην Ουκρανία για την επόμενη παγκόσμια κρίση
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Sergey Makhno οραματίστηκε το «Underground House Plan B», ένα οχυρό που μπορεί να αντέξει τις «δυσάρεστες εκπλήξεις» στον μετα-πανδημικό κόσμο.
Ένα μοναδικά διακοσμημένο διαμέρισμα στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Το γραφείο Home Studios χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό από έπιπλα κατά παραγγελία και vintage αντικείμενα για να ανανεώσει αυτό το οικογενειακό διαμέρισμα στη γειτονιά NoHo της Νέας Υόρκης.
Το Archipelago House είναι ένα μίνιμαλ οικογενειακό καταφύγιο στη Σουηδία
Η Norm Architects ολοκλήρωσε μια παραθεριστική κατοικία στην ακτή της Σουηδίας που έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει τόσο τη σκανδιναβική όσο και την ιαπωνική αισθητική.
 Ένα ρετιρέ στο Σικάγο γεμάτο έργα τέχνης
Μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης συμπληρώνεται από βιομηχανικές λεπτομέρειες, ξύλινο δάπεδο και γήινα χρώματα σε αυτό το διαμέρισμα που σχεδίασαν οι Wheeler Kearns Architects για δύο συλλέκτες τέχνης.
Ένα ονειρεμένο σπίτι μέσα στο δάσος του Πόρτλαντ
Το Royal House είναι χτισμένο στην καρδιά ενός αστικού δάσους από έλατα και σφένδαμα στο Πόρτλαντ και είναι υπόδειγμα της σύγχρονης, λειτουργικής αρχιτεκτονικής.
Ένα εξοχικό σπίτι σε πευκοδάσος της Σουηδίας με έμπνευση από την Ιαπωνία
Ο αρχιτέκτονας Johan Sundberg δανείστηκε στοιχεία από παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια για να δημιουργήσει το Sommarhus T, μια εξοχική κατοικία στη νότια ακτή της Σουηδίας.
Ένα σπίτι από πέτρα και γυαλί μέσα στο δάσος
Ένα πέτρινο σπίτι μέσα στα δάση κοντά στην Αμβέρσα διαθέτει εσωτερική πισίνα, αίθουσα μουσικής και υπέροχη θέα σε μια λίμνη.
 Ένας νέος ουρανοξύστης στη Νέα Υόρκη ολοκληρώνεται
Ο φωτογράφος Alan Schindler αποκάλυψε εικόνες του ουρανοξύστη των Foster + Partners στο 425 της Park Avenue, ο οποίος πλησιάζει στην ολοκλήρωση του.
Το εκπληκτικό υπόγειο ξενοδοχείο του Jean Nouvel  στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel παρουσίασε το σχέδιο για ένα υπόγειο ξενοδοχείο που θα δημιουργηθεί σε έναν λόφο από ψαμμίτη στην έρημο AlUla.
Ένα κατάστημα στο Μανχάταν είναι καλυμμένο με ανακυκλωμένα κουτάκια αλουμινίου
Πάνω από 13.000 συμπιεσμένα κουτιά αλουμινίου διακοσμούν την πρόσοψη του καταστήματος της ολλανδικής εταιρείας μόδας Daily Paper, που άνοιξε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή