Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Πολλές φορές μέσα από τα έπιπλα ανακαλύπτουν την ιστορία, το γούστο και τις συνήθειες των πρώην ιδιοκτητών τους.
0

Λίγα μέτρα μακριά από την άλλοτε πολυσύχναστη γειτονιά της Φωκίωνος Νέγρη με τα δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά, στην οδό Τενέδου, βρίσκεται ένα παλαιοπωλείο που μέσα του κρύβει την αίγλη των σπιτιών της παλιάς Αθήνας. Έπιπλα από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι τη δεκαετία του '70 περιμένουν το ένα δίπλα στο άλλο τους ανθρώπους που θα τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, που θα τους δώσουν και πάλι ζωή.

Στην είσοδο του Retronion, μια κλασική μουσταρδί πολυθρόνα και ένας σκαλιστός ξύλινος μπουφές του μεσοπολέμου υποδέχονται τους επισκέπτες και τους προετοιμάζουν για ένα ταξίδι στο παρελθόν. Το Retronion είναι δημιούργημα δύο νεαρών γυναικών, της Ελένης και της Βασιλικής. Η Βασιλική εργαζόταν για περίπου μια δεκαετία ως ιστορικός, όμως, η διαφωνία της με το εκπαιδευτικό σύστημα την οδήγησε στην αναζήτηση μιας νέας εργασίας. Δούλεψε μερικά χρόνια στο χώρο του επίπλου, όπου γνώρισε και την Ελένη. Πριν από περίπου τρία χρόνια ήρθαν αντιμέτωπες με την ανεργία και τότε αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους, να χτίσουν μια επιχείρηση από την αρχή.

  

Έπιπλα από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι τη δεκαετία του '70 περιμένουν το ένα δίπλα στο άλλο τους ανθρώπους που θα τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, που θα τους δώσουν και πάλι ζωή.

Κάπως έτσι και μετά από μεγάλο προσωπικό κόπο, άρχισαν το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού». Όπως ανέφεραν, τα έπιπλα τα βρίσκουν σε αποθήκες, αλλά και από ιδιώτες που άλλοτε οδηγήθηκαν στο ξεπούλημα των πραγμάτων της οικογένειάς τους για να επιβιώσουν και άλλοτε γιατί απλώς δεν είχαν τι να τα κάνουν και ήθελαν να τα ξεφορτωθούν. Άλλωστε, δεν είναι όλοι λάτρεις του vintage.

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
«Γενικά, η σχέση που έχει κάποιος με το vintage έπιπλο είναι σαν το αλάτι στο φαγητό. Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Υπάρχουν και αυτοί που τους περνά εντελώς αδιάφορο».

«Γενικά, η σχέση που έχει κάποιος με το vintage έπιπλο είναι σαν το αλάτι στο φαγητό. Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Υπάρχουν και αυτοί που τους περνά εντελώς αδιάφορο. Μπορεί κάποιος να πετάξει ένα σκαλιστό σαλόνι από μασίφ τύπου Λουί Κενζ για να βάλει μέσα έπιπλα μαζικής παραγωγής με ζωή πενταετίας» ανέφερε η Βασιλική, συνιδιοκτήτρια του Retronion. «Η αντίληψη για τη διακόσμηση, την ιστορία και την αξία του επίπλου είναι υποκειμενική», συμπλήρωσε.

  

Από τα χέρια τους έχουν περάσει εκατοντάδες έπιπλα που παρόμοιά τους πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά. Ανάμεσά τους έπιπλα του φημισμένου Κωνσταντινοπολίτη επιπλοποιού Ψάλτη και τα αριστοτεχνικά έπιπλα υψηλής αισθητικής του Ελευθέριου Σαρίδη, που κατάφεραν να μπουν στα σπίτια μεγάλων οικογενειών της Ελλάδας και όχι μόνο. Διάσημοι, εφοπλιστές και γαλαζοαίματοι, αλλά και πρεσβείες, πρωθυπουργικά μέγαρα από όλο τον κόσμο εμπιστεύονταν τον «Οίκο Σαρίδη». Συνήθως, αυτά είναι και τα έπιπλα που γίνονται ανάρπαστα. Πολλοί λάτρεις του παλιού καλού επίπλου τρέχουν να τα κάνουν δικά τους πριν ακόμη προλάβουν να τα κατεβάσουν από το φορτηγό. Και αυτό γιατί αν δεχτούν τη σωστή φροντίδα και συντήρηση, είναι έπιπλα που μπορούν να κρατήσουν μια ζωή.

«Τα σημερινά έπιπλα έχουν γίνει "fast food", όπως τα κινητά και τα αυτοκίνητα. Κάποτε έπαιρναν αμάξι και το κρατούσαν 40 χρόνια. Τώρα περνούν 10 χρόνια και τα πουλάμε. Αυτό συμβαίνει και με το έπιπλο. Εξαιτίας της προχειρότητας και της κακής ποιότητας των υλικών το έπιπλο έχει γίνει απρόσωπο και ουδέτερο, ενώ η διάρκεια ζωής του έχει μειωθεί. Έχει γίνει εργοστασιακό και βιομηχανοποιημένο και ο κόσμος έχει ανάγκη για κάτι άλλο» ανέφεραν οι ιδιοκτήτριες του Retronion.

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
«Τα σημερινά έπιπλα έχουν γίνει "fast food", όπως τα κινητά και τα αυτοκίνητα. Κάποτε έπαιρναν αμάξι και το κρατούσαν 40 χρόνια. Τώρα περνούν 10 χρόνια και τα πουλάμε».

Πολλές φορές μέσα από τα έπιπλα ανακαλύπτουν την ιστορία, το γούστο και τις συνήθειες των πρώην ιδιοκτητών τους. Όπως όταν βρήκαν το γράμμα μιας νεαρής κοπέλας που εγκατέλειψε το σπίτι της για να μονάσει. Έγραφε στους γονείς πόσο καλά ζούσε στο μοναστήρι και πόσο ικανοποιημένη ήταν με την επιλογή της. Μια άλλη φορά στα χέρια τους έφτασε ένα έγγραφο που επικύρωνε την άνοδο ενός άνδρα στην ιεραρχία των Μασόνων.

  

Το όνομα του παλαιοπωλείου είναι σύνθετο από το ρετρό και το νετρόνιο. Και αυτό γιατί όπως το νετρόνιο αλληλεπιδρά με το πρωτόνιο για τη σύσταση του πυρήνα ενός ατόμου στη φυσική, έτσι και το vintage έπιπλο αλληλεπιδρά και μπορεί να συνυπάρξει με το μοντέρνο στον «πυρήνα» ενός σπιτιού.

Η Βασιλική και η Ελένη καλούν τον κόσμο σε μια περιπλάνηση στα εκατοντάδες αντικείμενα του παρελθόντος που σίγουρα έχουν μέλλον. Όπως κάποτε ήταν κομμάτι των αναμνήσεων μιας άλλης γενιάς, έτσι θα χτίσουν και τις μνήμες του αύριο.

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Από τα χέρια τους έχουν περάσει εκατοντάδες έπιπλα που παρόμοιά τους πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά.
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter

Info

Retronion

Τενέδου 61 & Μεγίστης 1, Αθήνα, 2114042119

[email protected]

Μπορείτε να δείτε τα έπιπλα του Retronion και στο e-shop του.

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ