Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη

«An Egg Without a Chicken«: Το πρωτότυπο πρότζεκτ της Larkins που στέλνει ένα μήνυμα στις πρακτικές που ακολουθεί η γεωργία σχετικά με την κατανάλωση αυγών

H απόφοιτη του Central Saint Martins, Annie Larkins, μέσα από το πρότζεκτ της «An Egg Without a Chicken» εκφράζει τον προβληματισμό της γύρω από την παραγωγή του φαγητού και δημιουργεί εναλλακτικά αυγά, τα οποία είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες αρακά, αλάτι και οξύ από φύκη. 

 

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε ως απάντηση στις πρακτικές που ακολουθούνται στη γεωργία, με βάση τις οποίες έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση αυγών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνονται καθημερινά περίπου 36 εκατομμύρια αυγά.

 

«Ο χαρακτήρας του πρότζεκτ μου είναι αρκετά παιχνιδιάρικος, ενώ το ίδιο το πρότζεκτ αφήνει περιθώρια για συζήτηση και δε στηρίζεται στο τυπικό επιχείρημα ότι "το ζώο είναι κακό και το φυτό είναι καλό", το οποίο μερικές φορές συνδέεται και με τον βιγκανισμό», αναφέρει η Larkins. 

 

H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον.

 

Ο σχεδιάστρια θέλησε κατ'αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει πώς η τέχνη του design μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναδημιουργήσει ή να βελτιώσει ένα αυγό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι μειώνονται οι θρεπτικές του αξίες ή ότι είναι κατώτερες από τα αυγά κότας. 

 

Φωτο: Tom Mannion
Φωτο: Tom Mannion

 

Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το πρότζεκτ έχει και το σχήμα των αυγών, καθώς πολλά από αυτά είτε είναι αρκετά μακρόστενα είτε κομμένα σε κύβους. Ωστόσο, στόχος της ίδιας ήταν να κρατήσει απαράλλακτη την εσωτερική μορφή του αυγού με το ασπράδι και τον κρόκο. 

 

«Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να απορρίψουμε το μοντέλο της έντονης εμπλοκής των ζώων στη γεωργία και να βρούμε εναλλακτικές πηγές για πρωτεΐνες», εξηγεί η Larkins. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον βιγκανισμό, ενώ η κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης πάντοτε αποτελούσε ένα σημαντικό θέμα. Επομένως, αν και υπάρχουν εναλλακτικές για τη μη κατανάλωση αυγών, πολλοί αρνούνται την ουσία του τι είναι ένα αυγό». 

 

Μάλιστα, η ίδια παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος με τα εναλλακτικά αυγά στο φετινό Design Week της Ολλανδίας, το οποίο έλαβε χώρα στο Αϊντχόβεν από τις 19-27 Οκτωβρίου. 

 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το κύριο συστατικό αυτού του αυγού είναι οι πρωτεΐνες του αρακά, οι οποίες ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για την «αντιγραφή» των θρεπτικών συστατικών ενός κανονικού αυγού. Εκτός αυτού, χρησιμοποίησε επίσης και αλάτι Kala Namak για να προσαρμόσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη γεύση, αλλά και οξύ από φύκη για το εσωτερικό του κρόκου. 

 

Φωτο: Tom Mannion
Φωτο: Tom Mannion

 

Αν και τα προϊόντα μη ζωικής προέλευσης θεωρητικά αφορούν μόνο τους vegans, το πρότζεκτ της Larkins απευθύνεται τόσο σε vegans (και vegeterians) όσο και σε κρεατοφάγους. Βέβαια, η ίδια δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «η ανθρώπινη επιθυμία για την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων είναι βαθιά ριζωμένη στην παγκόσμια κουλτούρα, αλλά για εμένα η εναλλακτική του να τρως κάτι που είναι φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετική». 

 

H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον. Ελπίζει, δηλαδή, ότι αυτό το αυγό-υποκατάστατο θα δώσει το κίνητρο για μια σειρά συζητήσεων γύρω από την παραγωγή και την κατανάλωση του φαγητού λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

 

Φωτο: Tom Mannion
Φωτο: Tom Mannion

 

Με στοιχεία από Dezeen

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά τα αυγά βλάπτουν την υγεία μας; Μπορεί, λένε οι επιστήμονες
Βάσει μιας νέας έρευνας διαπιστώθηκε ότι για κάθε επιπλέον 300 χιλιοστόγραμμα ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης στη διατροφή αυξάνεται και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα
Από το Retronion έχουν περάσει εκατοντάδες έπιπλα που παρόμοιά τους πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά.
Το μεγαλύτερο ασανσέρ του κόσμου βρίσκεται στο χείλος ενός γκρεμού της Κίνας
Με ύψος 326 μέτρα, το Bailong κατέχει το ρεκόρ του υψηλότερου ασανσέρ σε εξωτερικό χώρο στον κόσμο
Ο μεγαλύτερος «πράσινος» τοίχος της Ευρώπης θα απορροφά οκτώ τόνους μόλυνσης ετησίως
Πάνω από 400.000 φυτά θα συνθέσουν τον πιο οικολογικό τοίχο του Λονδίνου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης
Η φουτουριστική βιβλιοθήκη του Ελσίνκι έχει σχήμα πλοίου
Η εξωτερικά ξύλινη επένδυση σε συνδυασμό με τους γυάλινους τοίχους δημιουργούν το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για ανάγνωση στο κέντρο του Ελσίνκι
Ο νέος εντυπωσιακός σταθμός τρένων του Ταλίν θα θυμίζει δημόσια γέφυρα
Το σχέδιο της αρχιτεκτονικής ομάδας της Ζάχα Χαντίντ που πρόκειται να αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας της Εσθονίας
Μέσα στο σπίτι με τις χίλιες μάσκες στο κέντρο της Αθήνας
Ο συγγραφέας Φ. Καγγελάρης έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη για να καταφέρει να έχει σήμερα τη μεγαλύτερη συλλογή με μάσκες στην Ελλάδα, ορισμένες από τις οποίες είναι περιζήτητες στα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου
Στο Ντουμπάι θα ανοίξει το πρώτο μουσείο κατασκευασμένο από αλγόριθμο
Το συνολικό κόστος του φουτουριστικού μουσείου πρόκειται να ξεπεράσει τα 136 εκατομμύρια δολάρια
Τα «πράσινα» πλοία του μέλλοντος: διαστημικά πανιά, βιονικά σκάφη και καύσιμα απευθείας από τους ωκεανούς
Πώς θα είναι τα πλοία στο μέλλον και πώς θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή;
Η d.Mod αλλάζει τον χώρο του ελληνικού design
Η ιδέα προέκυψε από μία δημιουργική ανάγκη για προσεγμένη αισθητική και ιδιαίτερη ματιά όσον αφορά το design.
Η Φιλαρμονική του Παρισιού διεκδικεί 170 εκατομμύρια ευρώ από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel
Οι δικηγόροι του αρχιτέκτονα απαντούν ότι δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερο πρόστιμο στον κόσμο της αρχιτεκτονικής.
Μέσα στο νέο εντυπωσιακό κατάστημα Louis Vuitton στο Λονδίνο
Η ανανεωμένη εικόνα του καταστήματος έχει δώσει νέο αέρα στο Δυτικό Λονδίνο
Τα ταχύτατα και οικολογικά τρένα του μέλλοντος θα έχουν μέχρι και σούπερ μάρκετ
Τα φουτουριστικά τρένα του μέλλοντος θα κινούνται με υδρογόνο και δεν θα έχουν καν οδηγό
Γκράνι Muerta: ΄Ενα κόμικ της LIFO για τη μέρα των νεκρών
ΕΝΑ ΚΟΜΙΚ ΤΟΥ DREYK THE PIRATE ΓΙΑ ΤH LIFO
Οι δίδυμοι πύργοι της Ταϊπέι που έχουν χαρακτηριστεί ως «η Times Square της Ταϊβάν»
Διαδραστικές γιγαντοοθόνες, δύο ξενοδοχεία και κινηματογράφοι θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ της MVRDV
Δείτε πώς δημιουργήθηκε το συλλεκτικό κόμικ για τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Οι Γιώργος Γούσης, Παναγιώτης Πανταζής και Γεωργία Ζάχαρη μιλούν για τη δημιουργία του κόμικ «Φεστιβάλ» σε ένα αποκλειστικό backstage / making of video.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή