Απεργία την Πρωτομαγιά

10 χαρακτηριστικές ταινίες που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία

10 χαρακτηριστικές ταινίες που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία Facebook Twitter
«The Breakfast Club»: Δεν μοιάζει με καμία ταινία του είδους, κι ας ενέπνευσε δεκάδες, και καταρρίπτει ετικέτες και στερεότυπα.
0

Πρώτη μέρα στο σχολείο σήμερα για χιλιάδες μαθητές και δασκάλους. Αναστεναγμοί απροθυμίας για όσους επιστρέφουν στις αίθουσες και αναστεναγμοί μελαγχολίας για εμάς τους υπόλοιπους, καθώς σήμερα μας φαίνεται παιχνιδάκι η εποχή που κυριότερη έγνοια μας ήταν μην τυχόν και μας σηκώσει ο μαθηματικός στον πίνακα.

Παιχνιδάκι δεν ήταν. Γιατί κάθε εποχή και κάθε ηλικία έχει τα προτερήματά της, έχει και τα προβλήματά της. Το σχολείο για κάποιους από εμάς είχε περισσότερες δυσκολίες, για άλλους λιγότερο, για όλους μας, όμως, το μικρό γινόταν πολλαπλάσια δραματικό – οι ορμόνες, βλέπεις.


Και από την άλλη, έχεις τους δασκάλους. Να πρέπει να απευθυνθούν σε τόσους ανομοιογενείς, ασχημάτιστους χαρακτήρες, να βρίσκονται στη συχνά δυσάρεστη θέση να λύσουν ζητήματα που σε έναν άλλο, ιδανικότερο κόσμο δεν θα χρειαζόταν, να «μην ξέρουν τι να παίξουν στα παιδιά», που έλεγε κι ο Σαββόπουλος, να παλεύουν να κρατήσουν τις ισορροπίες και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που πολλές φορές γίνονται απλώς για να τους δοκιμάσουν – τα παιδιά μπορούν να γίνουν αδίστακτα.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανατρέχουμε σε δέκα χαρακτηριστικά φιλμ που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία, τόσο από την καλή όσο και από την κακή της πλευρά.

Έχουμε δει αρκετές φορές στο πανί την ιστορία ενός ιδεαλιστή δασκάλου που σκύβει πάνω από ένα μάτσο απείθαρχα παιδιά και τους μαθαίνει τον αυτοσεβασμό και τον αλληλοσεβασμό – το ένα προϋπόθεση του άλλου.

Η εκδοχή του Μπράουνινγκ

(The Browning Version, 1951)

του Άντονι Άσκουιθ

10 χαρακτηριστικές ταινίες που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία Facebook Twitter
Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Τέρενς Ράτιγκαν, που έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς και στη χώρα μας.

Tην τελευταία μέρα διδασκαλίας του σε ιδιωτικό σχολείο, πριν συνταξιοδοτηθεί αναγκαστικά, ένας αυστηρός φιλόλογος διαπιστώνει πως αυτή του η αυστηρότητα τον έκανε δυσάρεστο τόσο στους μαθητές του όσο και στους συναδέλφους του. Μια αναπάντεχη, ευγενική χειρονομία κλονίζει τις πεποιθήσεις του για τη διδασκαλία αλλά και για τη ζωή.


Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Τέρενς Ράτιγκαν, που έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς και στη χώρα μας, το φιλμ συνιστά μια συγκινητική ιστορία ανασκόπησης και εξιλέωσης πέρα για πέρα ανθρώπινη, που πιστεύει ακλόνητα στην ικανότητα του ανθρώπου να μετανοήσει ειλικρινά για τα λάθη του και να ζητήσει συγχώρεση. Εξίσου καλό και το σχετικά δυσεύρετο remake διά χειρός Μάικ Φίγκις.

Στον κύριό μας με αγάπη

(To sir with love, 1967)

του Τζέιμς Κλέιβελ

10 χαρακτηριστικές ταινίες που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία Facebook Twitter
Xωρίς αυτό δεν θα ξέραμε το «Gangsta's Paradise» του Coolio και το Mega δεν θα είχε τι να παίξει τα μεσημέρια.

Έχουμε δει αρκετές φορές στο πανί την ιστορία ενός ιδεαλιστή δασκάλου που σκύβει πάνω από ένα μάτσο απείθαρχα παιδιά και τους μαθαίνει τον αυτοσεβασμό και τον αλληλοσεβασμό – το ένα προϋπόθεση του άλλου. Το εν λόγω φιλμ αποτέλεσε πατρόν γι' αυτές τις ταινίες –χωρίς αυτό δεν θα ξέραμε το «Gangsta's Paradise» του Coolio και το Mega δεν θα είχε τι να παίξει τα μεσημέρια‒ κι αν ο διδακτισμός του σου φαίνεται παρωχημένος σε ορισμένα σημεία, λογάριασε ότι θέματα που σήμερα θεωρείς λυμένα, τότε δεν ήταν. Και, δυστυχώς, για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παραμένουν άλυτα.

The Breakfast Club

(1985)

του Τζον Χιουζ

 

Αν στην αρχή της ταινίας οι ήρωές της φαντάζουν σχήματα που θα συναντήσεις σε κάθε αμερικανική σχολική ταινία, έχεις πέσει στην παγίδα που σου έστησε ο Τζον Χιουζ. Γιατί αυτό που ακολουθεί δεν μοιάζει με καμία ταινία του είδους, κι ας ενέπνευσε δεκάδες, και καταρρίπτει ετικέτες και στερεότυπα, δίνοντας ένα γερό χτύπημα στην επίθεση «ομοιογένειας» που έπληττε από παντού έναν Αμερικανό νεολαίο που μεγάλωνε στα χρόνια του Ρίγκαν.


Διάλογοι καταδικασμένοι να αναπαραχθούν ατελείωτα, αναίσχυντος λαϊκισμός η εκκίνηση με «Don't you forget about me», ενώ το τελευταίο πλάνο σε κάνει να πιστεύεις ότι ο Χιουζ ήξερε πως έφτιαχνε μια ταινία γενιάς την ώρα που τη γύριζε.

O Κύκλος των Χαμένων Ποιητών

(Dead Poets Society, 1988)

του Πίτερ Γουίαρ

10 χαρακτηριστικές ταινίες που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία Facebook Twitter
Όλοι θα θέλαμε να έχουμε κάποτε έναν καθηγητή σαν τον Τζον Κίτινγκ του Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Ένα από τα σταθερά επανερχόμενα μοτίβα στη φιλμογραφία του Πίτερ Γουίαρ είναι εκείνο του Ανθρώπου απέναντι στη Φύση. Στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» ο άνθρωπος στρέφεται εναντίον της δικής του φύσης, έχοντας κατασκευάσει ένα σύστημα εχθρικό στη δημιουργικότητα και στον αυθορμητισμό.


Όλοι θα θέλαμε να έχουμε κάποτε έναν καθηγητή σαν τον Τζον Κίτινγκ του Ρόμπιν Γουίλιαμς, που θα έκανε το μάθημα συναρπαστικό, θα μας προέτρεπε να αντισταθούμε στη λυσσαλέα κομφορμιστική επίθεση που δεχόμασταν από το σχολικό περιβάλλον και θα μας ενέπνεε να «αδράξουμε τη μέρα».


Μέσα στις δέκα καλύτερες ταινίες των '80s.

To κορίτσι του Μπέβερλι Χιλς

(Clueless, 1995)

της Έιμι Χέκερλινγκ

 

Με ηρωίδα μια ελαφρόμυαλη δημοφιλή μαθήτρια λυκείου, το «Clueless» όχι μόνο δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά αλλά σατιρίζει αγρίως το υπερκαταναλωτικό, ναρκισσιστικό πρότυπο των '90s, τουλάχιστον μέχρι να ξεμείνει από ευρήματα και να παραδοθεί στις συμβάσεις του είδους που υπηρετεί. Παράλληλα, είναι από τις ταινίες στις οποίες θα ανατρέξεις αν θέλεις να πάρεις ένα δείγμα της αισθητικής της δεκαετίας. Τότε φάνταζε μοντέρνο, σήμερα λειτουργεί ως χρονοκάψουλα.

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

(Harry Potter and the Philosopher's Stone, 2001)

του Κρις Κολόμπους

10 χαρακτηριστικές ταινίες που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία Facebook Twitter
Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμα Γουότσον και Ρούπερτ Γκριντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ότι πρόκειται για παραμύθι το αντιλαμβάνεσαι όχι επειδή το σχολικό περιβάλλον είναι γεμάτο μαγικά και μυθικά πλάσματα αλλά επειδή τα παιδιά είναι μες στην τρελή χαρά που ξεκινά η σχολική χρονιά. Ακολούθησαν καλύτερες ταινίες στο franchise, αλλά η ταινία του Κρις Κολόμπους είναι ίσως η μόνη από αυτές που συνέλαβαν στο πανί την αίσθηση η οποία σε καταλάμβανε τις φορές εκείνες που το σχολείο μπορούσε να γίνει συναρπαστικό επειδή εκείνο που διδασκόταν αποκτούσε απρόσμενο ενδιαφέρον, είτε λόγω αντικειμένου είτε, ευτυχέστερα, λόγω διδάσκοντος.

Ένα σχολείο πολύ ροκ

(School of Rock, 2003)

του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

 

Το πρωινό ξύπνημα θα γινόταν ασφαλώς πολύ πιο ευχάριστο αν, αντί για τα θαύματα του Αγίου Στέφανου και τα αίτια του Β' Αποικισμού, ήξερες ότι θα ακούσεις για τα riff-άκια του Κιθ Ρίτσαρντς και τη διαμάχη Ντέιβιντ Γκίλμουρ - Ρότζερ Γουότερς. Αυτό το ελκυστικότατο, ιδεατό (και ιδεώδες) μάθημα αποτελεί τη μαγιά για την πιο mainstream σκηνοθετική δουλειά του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, όπου ένας δαιμονισμένος Τζακ Μπλακ βρίσκεται στο στοιχείο του και αφήνεται να αλωνίσει.


Στα χρόνια που ακολούθησαν αποτέλεσε έμπνευση για μιούζικαλ του West End και φαντασίωση χιλιάδων μουσικόφιλων μαθητών.

Τα παιδιά της χορωδίας

(Les Choristes, 2003)

του Κριστόφ Μπαρατιέ

10 χαρακτηριστικές ταινίες που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία Facebook Twitter
Crowdpleaser που αγαπήθηκε στη χώρα μας όσο λίγα στην εποχή του.

Λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δάσκαλος μουσικής πιάνει δουλειά ως επιτηρητής σε αυστηρό οικοτροφείο ανηλίκων και εφευρίσκει μια εναλλακτική μέθοδο προσέγγισης των παιδιών διά της μουσικής. Crowdpleaser που αγαπήθηκε στη χώρα μας όσο λίγα στην εποχή του, το φιλμ του Κριστιάν Μπαρατιέ αποτελεί μάννα εξ ουρανού για θεατές που αναζητούν καλόψυχο, στρωτό αφηγηματικό σινεμά, βρίσκοντας το ατού μίας από τις ευγενικότερες κινηματογραφικές φιγούρες εκπαιδευτών στο πρόσωπο του Ζεράρ Ζινιό και στην υπέροχη μουσική του Μπρουνό Κουλέ.

Ανάμεσα στους τοίχους

(Entre les murs, 2008)

του Λοράν Καντέ

10 χαρακτηριστικές ταινίες που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία Facebook Twitter
Η ταινία του Λοράν Καντέ πήρε τον Χρυσό Φοίνικα το 2008.

Ένας δάσκαλος, ο Φρανσουά Μπεγκοντό, υποδύεται μια φανταστική εκδοχή του εαυτού του στην οθόνη σε ένα δράμα κοινωνικού ρεαλισμού που καταγράφει περιστατικά εντός και εκτός αίθουσας από μια ολόκληρη σχολική χρονιά. Η ταινία του Λοράν Καντέ πήρε τον Χρυσό Φοίνικα το 2008, αποθεώθηκε από μεγάλη μερίδα της κριτικής, αλλά δίχασε το κοινό έτσι όπως φλερτάρει αισθητικά με ένα τεχνητό, σχολικό reality show. Αναμφίβολα, όμως, αποτελεί ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πορτρέτο της σχολικής εμπειρίας, τόσο από την πλευρά του διδάσκοντος όσο και από εκείνη των διδασκομένων.

Bad Genius

(2017)

του Ναταγούτ Πουνπιρίγια

10 χαρακτηριστικές ταινίες που αναδεικνύουν τη σχολική εμπειρία Facebook Twitter
Αν η ταινία ήταν ισπανική, θα μιλούσε περισσότερος κόσμος στη χώρα μας γι' αυτή.

Tαινία «απάτης» από την Ταϊλάνδη, φέρουσα ταξικό πρόσημο και δυτικότροπη αισθητική, όπου ιδιοφυής μαθήτρια λυκείου μικρομεσαίων καταβολών εφευρίσκει έναν τρόπο για να βοηθά πλούσιους, αλλά όχι ιδιαίτερα οξυδερκείς συμμαθητές της να κλέβουν στις εξετάσεις. Τα σχολικά τεστ δεν τους αρκούν και σύντομα επιχειρούν ένα πιο σύνθετο κόλπο ώστε να πετύχουν σε μια διεθνή διαγωνιστική διαδικασία με έπαθλο τη φοίτηση σε αμερικανικά κολέγια.


Έκτακτη ψυχαγωγία μετά κριτικής κατά του στηριγμένου στην εξεταστική διαδικασία εκπαιδευτικού συστήματος, που διδάσκει στα παιδιά τον... αγενή, ανθυγιεινό ανταγωνισμό. Αν η ταινία ήταν ισπανική, θα μιλούσε περισσότερος κόσμος στη χώρα μας γι' αυτή.

Οθόνες
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ