Δύο ηχηρές απουσίες από το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ελληνικό queer cinema

Δύο ηχηρές απουσίες από το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ελληνικό queer cinema Facebook Twitter
O Σταύρος Ζαλμάς και ο Matt Whittle, πρωταγωνιστές της «Γραβάτας» (1991) του Αλέξη Μπίστικα
0

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται σε λίγα εικοσιτετράωρα να σηκώσει αυλαία με την 59η διοργάνωση. Οι προβολές στις 8 αίθουσες του φεστιβάλ θα ξεκινούν από το πρωί και θα ολοκληρώνονται αργά το βράδυ, επί δέκα ημέρες, ενώ οι παράλληλες δράσεις και οι συζητήσεις θα συμπληρώσουν το αμιγώς κινηματογραφικό ενδιαφέρον του ανήσυχου θεσμού που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να εξελίσσεται διαρκώς, όχι απλά ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις αλλά συμβάλλοντας στη διαμόρφωσή τους.


Αξίζει να σημειωθεί μια αναπάντεχη επιτυχία που δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί πρόσφατα σε ελληνικό φεστιβάλ: τα κορυφαία βραβεία για το 2018 των τριών μεγαλύτερων κινηματογραφικών φεστιβάλ του πλανήτη, η Χρυσή Άρκτος του Βερολίνου (Touch Me Not της Αντίνα Πιντιλίε), ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών (Κλέφτες Καταστημάτων του Χιροκάζου Κόρε-Έντα) και ο Χρυσός Λέοντας της Βενετίας (Roma του Αλφόνσο Κουαρόν) θα βρίσκονται ανάμεσα στις προβολές της Θεσσαλονίκης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αναμένεται, ειδικά μετά από την ανακοίνωση των τίτλων, και το αφιέρωμα στο ελληνικό queer cinema. Σταχυολογώντας 38 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από έξι δεκαετίες ελληνικού κινηματογράφου, οι διοργανωτές κατέληξαν σε δημιουργίες που, εκτός των άλλων, μίλησαν σε μια νέα γλώσσα. Δημιουργοί που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το είδος (Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Πάνος Χ. Κούτρας, Χρήστος Δήμας, Τάκης Σπετσιώτης), ταινίες που προκάλεσαν στην εποχή τους (Άγγελος του Γιώργου Κατακουζηνού, Μπέττυ του Δημήτρη Σταύρακα), αλλά και αναπάντεχες επιλογές που δεν έρχονται μεμιάς στο μυαλό όταν μιλάμε για queer τέχνη (Vortex ή Το Πρόσωπο Της Μέδουσας του Νίκου Κούνδουρου), οριοθετούν το αφιέρωμα που είναι μάλιστα το πρώτο που επιχειρείται από κρατικό πολιτιστικό φορέα.

Οι υπεύθυνοι προγραμματισμού του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δήλωσαν στη LiFO πως δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα για την προβολή των ταινιών του Μπίστικα λόγω άρνησης από την οικογένεια του εκλιπόντος δημιουργού.

Ανάμεσα στους δημιουργούς όμως, συναντάμε και δύο ηχηρές απουσίες οι ταινίες των οποίων, για διαφορετικούς λόγους, δεν θα βρίσκονται εκεί, ενώ θα έπρεπε. Μιλάμε για τις περιπτώσεις του Αντρέα Βελισσαρόπουλου και του Αλέξη Μπίστικα.

Από τη μία η Όπερα του Βελισσαρόπουλου, μια μεσαίου μήκους ταινία του 1976 που έκτοτε έχει εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πουθενά καμία διαθέσιμη κόπια της. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ήρθαν σε επαφή με την οικογένεια του εκλιπόντος ακτιβιστή και σκηνοθέτη, αλλά, σύμφωνα με τους ίδιους, ούτε κι εκείνοι διαθέτουν κάποια κόπια. Έτσι η μοναδική κινηματογραφική δημιουργία του πρόωρα χαμένου από επιπλοκές σχετικές με το AIDS δημιουργού που, σύμφωνα με όσους την έχουν δει, θα εξελισσόταν σε μεγάλο αστέρι (παρόλο που φαίνεται πως ήταν ταγμένος περισσότερο στον ακτιβισμό παρά στο σινεμά), αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε, θα απουσιάζει από το φεστιβάλ. Εξαφανισμένο όμως είναι από το αρχείο της ΕΡΤ και το επεισόδιο που είχε σκηνοθετήσει ο Βελισσαρόπουλος από την πρώτη περίοδο της εκπομπής Παρασκήνιο, με θέμα τον Γιάννη Τσαρούχη.

(Ακόμα και την τελευταία στιγμή, όποιος γνωρίζει κάτι σχετικά με το πού μπορεί να βρεθεί η ταινία ή διαθέτει κάποια κόπια στην κατοχή του, ακόμα και σε VHS, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τη LiFO ή με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Περισσότερα γι' αυτή τη θρυλική πλέον ταινία μας λέει ο Αν. Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών), συγγραφέας του βιβλίου «Επιθυμίες και πολιτική. Η queer ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου (1924-2016)» (εκδ. Αιγόκερως) και επιμελητής του αφιερώματος, Κωνσταντίνος Κυριακός:

«Η σαραντάλεπτη, ανεξάρτητη παραγωγή (παραγωγός Γιώργος Εμιρζάς) "Όπερα" του Αντρέα Βελισσαρόπουλου υπήρξε ένα φιλμ που έκανε αίσθηση στην εποχή του. Γυρισμένη σε super-8 στα 1975 από τον εικοσιοκτάχρονο, τότε, σκηνοθέτη και μεγεθυμένη στα 16 mm την επόμενη χρονιά, κερδίζει, όταν προβάλλεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

»Γενικά προσελκύει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων της εποχής και επαινείται, αν και φορμαλιστικό έργο, ακόμη και από το ιερατείο της μαρξιστικής κριτικής (Βασίλης Ραφαηλίδης). Πρόκειται για τη μοναδική ταινία ενός ανήσυχου, ευφυούς και εγγράμματου καλλιτέχνη με ιδιαίτερη ευαισθησία και δράση γύρω από τα ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας (γκέι ακτιβιστής και εκ των ιδρυτών του Α.Κ.Ο.Ε.).

»Την κινηματογραφική εικόνα του Βελισσαρόπουλου έρχονται να συμπληρώσουν κείμενα του σκηνοθέτη στον "Σύγχρονο Κινηματογράφο" και το "Αμφί" και η σκηνοθεσία αφιερωμάτων στο πλαίσιο της εκπομπής τεκμηρίωσης "Παρασκήνιο" (ξεχωρίζει το αφιέρωμα στο καινοτόμο και μακροπρόθεσμα επιδραστικό ανέβασμα των "Τρωάδων" από τον Γιάννη Τσαρούχη).

»Η "Όπερα" ως φιλμ εντάσσεται στις "γραφές της ετερότητας" με σαφείς επιδράσεις από τα έργα του γαλλικού και γερμανικού (Βέρνερ Σρέτερ) κινηματογραφικού μοντερνισμού τα οποία επιχειρούν να (απο)σταθεροποιήσουν τις ετεροφυλόφιλες ταυτότητες και στο ελληνικό σινεμά. Πρόκειται για ταινίες όπου επιστρατεύονται ανοίκειες στο ευρύ κοινό αναπαραστατικές συμβάσεις και φιλμ που καινοτομούν, προκαλώντας τους θεατές να αποκωδικοποιήσουν μια σειρά από αναφορές προκειμένου να προσλάβουν το (queer) περιεχόμενο της αφήγησης.

»Η "Όπερα" βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τις φόρμες άλλων τεχνών. Η διηγηματική συνέχεια απουσιάζει από την ταινία. Προέχουν οι διακειμενικές αναφορές. Η όπερα του Βάγκνερ "Τριστάνος και Ιζόλδη", οι συνθέσεις του Μιχαήλ Άγγελου, οι εικόνες των Ντελβώ, Εγγονόπουλου και Μαγκρίτ επανεγγράφονται και συνδυάζονται με ετερογενή πολιτισμικά στοιχεία (π.χ. σύγχρονη ελαφρά αμερικανική μουσική).

»Παράλληλα, το σεξ και η πολιτική του σώματος έρχονται να φωτίσουν εκ νέου και ανατρεπτικά τις ιεροποιημένες καλλιτεχνικές φόρμες: ο νέος που ποζάρει γυμνός σε στάση γνωστού αγάλματος του Μιχαήλ Άγγελου "ζωντανεύει" και γίνεται ένας άνδρας της εποχής που εκθέτει σε συνέντευξη τις απόψεις του για τον κόσμο. Πρόκειται για δείγμα μιας queer κινηματογραφικής γραφής, όπου καταγράφονται οι όψεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, όπως αυτές διαμορφώνονται στον χωροχρόνο, σε κοινωνικό επίπεδο».

Δύο ηχηρές απουσίες από το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ελληνικό queer cinema Facebook Twitter
Η αφίσα της ταινίας του Αλέξη Μπίστικα «Η γραβάτα» (Από το αρχείο του Χρήστου Παρίδη)

Η περίπτωση του Αλέξη Μπίστικα είναι φυσικά πιο γνωστή, καθώς ο σκηνοθέτης από την Αθήνα πρόλαβε ευτυχώς να αφήσει έντονο κινηματογραφικό στίγμα, πριν πεθάνει το 1995, επίσης από επιπλοκές σχετικές με το AIDS. Ταινίες όπως η μεσαίου μήκους Η γραβάτα που πήρε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1991, από την κριτική επιτροπή στην οποία προέδρευε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, και πραγματεύεται τη σχέση ενός λαϊκού Έλληνα από την επαρχία με έναν Βρετανό, ή τα μικρά μήκους Το φιλί με τον Σταύρο Ζαλμά και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και Το ξέφωτο στο οποίο εμφανίζεται ο διάσημος Βρετανός queer σκηνοθέτης Ντέρεκ Τζάρμαν, θα έπρεπε σαφώς να περιλαμβάνονται σε ένα αφιέρωμα στο ελληνικό queer cinema.

Δυστυχώς, σε σχετική ερώτηση που θέσαμε στους υπεύθυνους προγραμματισμού του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη συγκεκριμένη ηχηρή απουσία, μας απάντησαν πως δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα για την προβολή των ταινιών του Μπίστικα από την οικογένεια του εκλιπόντος δημιουργού.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυριακό, ο Αλέξης Μπίστικας (1964-1995) δεν ήταν απλός εκπρόσωπος αλλά «ανήκει στο πυρήνα του ελληνικού "new queer cinema", έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του '90. Με το φιλμικό και λογοτεχνικό (περιοδική έκδοση "Κοντροσόλ στο χάος" και "Ευαγγελισμός") έργο του εξέφρασε τη θεματική και αισθητική μιας νέας εποχής για την queer έκφραση».

Δύο ηχηρές απουσίες από το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ελληνικό queer cinema Facebook Twitter
Αλέξης Μπίστικας. Φωτο: Σπύρος Στάβερης

Ο κ. Κυριακός μας εισάγει στη φιλμογραφία του Μπίστικα, αναγνωρίζοντας το queer στοιχείο ακόμα και στις φαινομενικά άσχετες με το ρεύμα δημιουργίες του: «Η προσωπικότητα και το (κινηματογραφικό) βλέμμα του Μπίστικα αναδύεται μέσα από βιογραφικά στιγμιότυπα (Ποτσόν-Ποτσόν), μορφές της queer κουλτούρας (Τα μάρμαρα, Το ξέφωτο), την ασθένεια και τη μητρότητα (Το στήθος), το λαϊκό ήθος των ανδρών με την ερωτική ενδοτικότητα και τη λεβεντιά (Η γραβάτα, Το χάραμα).

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ήρθαν σε επαφή με την οικογένεια του εκλιπόντος ακτιβιστή και σκηνοθέτη Αντρέα Βελισσαρόπουλου, αλλά ούτε εκείνοι διαθέτουν κάποια κόπια. Έτσι η μοναδική κινηματογραφική δημιουργία του πρόωρα χαμένου από επιπλοκές σχετικές με το AIDS δημιουργού που, σύμφωνα με όσους την έχουν δει, θα εξελισσόταν σε μεγάλο αστέρι, θα απουσιάζει από το φεστιβάλ.

»Στις περισσότερες από τις μικρού μήκους ταινίες του αναγνωρίζεται έντονο το βιωματικό στοιχείο. Για παράδειγμα, στα Μάρμαρα (1989) συνυφαίνονται η ξενιτιά και η «ελληνικότητα» όπως εκφράζονται μέσα από τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τον θαυμασμό για την Ελληνίδα και «διεθνή» Μελίνα Μερκούρη ως gay icon· στο εικονοκλαστικό ολιγόλεπτο φιλμάκι Το φιλί (1990), όπου εμφανίζονται δύο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες ενός ανανεωμένου queer προσώπου της εποχής (Δημήτρης Παπαϊωάννου και Σταύρος Ζαλμάς) συνυπάρχουν σ' έναν απροσδόκητο συνδυασμό τα κεριά του Καβάφη και της ορθόδοξης (χριστιανικής) παράδοσης, ο επιτάφιος που εξαγιάζει και δεν αναθεματίζει τον παραβατικό έρωτα («ω γλυκύ μου έαρ»), η ερωτική άνοιξη των ανδρικών σωμάτων και ψυχών.

Στο Ξέφωτο (1993), ο Μπίστικας, με ένα γυροσκοπικό τράβελινγκ του φακού καταγράφει ενέργειες σ' έναν χώρο ομοφυλόφιλης ανησυχίας· πριν καταλήξει σε γκρο πλαν του σπουδαίου Βρετανού καλλιτέχνη Ντέρεκ Τζάρμαν.

Στο Χάραμα (1994) ο σκηνοθέτης αποδύεται σε μια φιλμική διακειμενική άσκηση αναφορικά με το παραδοσιακό μουσικό μελόδραμα προκειμένου να επανεξετάσει τους κώδικές του. Έμμεσα, όμως, περιπαθείς στίχοι για το ευάλωτο της ερωτικής σχέσης φαίνεται να εμπνέονται αλλά και να απηχούν ομοερωτικές "ευαισθησίες": "ένα άγνωστο χάδι καρτερούσα, στις άδειες γωνιές και στις κακόφημες γειτονιές σε αναζητούσα".

 

Η γραβάτα (1991)


Ως κορυφαία βέβαια στιγμή της queer δημιουργίας του σκηνοθέτη και αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της παρακαταθήκης του ο κ. Κυριακός αναγνωρίζει τη Γραβάτα (1991): «Εδώ ένας αρρενωπός Έλληνας επαρχιώτης και ένας εκλεπτυσμένος Λονδρέζος καθηγητής συναντώνται και συγκατοικούν στο σύγχρονο Λονδίνο. Τα δύο περιβάλλοντα, Λονδίνο και ελληνική επαρχία, που καθορίζουν την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά των ηρώων, περιγράφονται με έμφαση στις λεπτομέρειες.

»Η ταινία του Μπίστικα είναι ένα έργο που πατά γερά στον ρεαλισμό αλλά τολμά την υπέρβαση, με τρόπο που καταφάσκει στον έρωτα των ανδρών. Δεν υπογραμμίζει, αλλά υπαινίσσεται.

Στην ταινία εντυπωσιάζει η οπτική και ακουστική περιγραφή των δύο χωρών: δύο γλώσσες και δύο διαφορετικές κουλτούρες με τα σημαίνοντά τους. Τα σονέτα του Σέξπιρ φορτίζονται όπως και οι στίχοι από τα ρεμπέτικα τραγούδια: "δύο νύχτες ανταμώσανε πάνω στα δάκρυά μου, η νύχτα που σε γνώρισα και η νύχτα που χωρίζουμε". Το τσάι συνυπάρχει με το ούζο και τα τραγούδια της Νίνα Σιμόν με το λαϊκό παράπονο δια της δωρικής έκφρασης του Δημήτρη Μητροπάνου.

Ξένο και οικείο δένονται αρμονικά: περάσματα από χώρα σε χώρα μέσω της μουσικής, των ταξιδιών και των τηλεφωνημάτων. Έτσι ενεργοποιείται και η μεταφορά του τίτλου: το ιεροτελεστικό δέσιμο της γραβάτας ("κόμπος" και "δεσμός")».

Ο κ. Κυριακός καταλήγει σχετικά με τη διπλή αυτή απουσία από το αφιέρωμα: «Ως επιμελητής του αφιερώματος στο queer ελληνικό ρεύμα θεώρησα αυτονόητη την ύπαρξη των συγκεκριμένων ταινιών στο αναδρομικό αυτό ιστορικό εγχείρημα. Παρά τις προσπάθειες μας, αντίξοες, υποκειμενικές και αντικειμενικές, συνθήκες δεν το επέτρεψαν.

Ωστόσο δεν είναι ίδια η περίπτωση της διάχυσης του καλλιτεχνικού έργου του Βελισσαρόπουλου και του Μπίστικα. Η Όπερα μυθοποιείται ως ταινία απρόβλητη για χρόνια, απρόσιτη και μη διαθέσιμη στις νεότερες γενεές θεατών. Το μεγαλύτερο μέρος του κινηματογραφικού έργου του Μπίστικα είναι διαθέσιμο. Απλώς θα απουσιάζει, χωρίς τη θέληση του επιμελητή και του φεστιβάλ ως θεσμικού φορέα, από έναν εορτασμό της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.

»Ωστόσο στο αφιέρωμα οι θεματικές και οι φόρμες που εκπροσωπούν η Όπερα και η Γραβάτα δεν υποπαρουσιάζονται. Τόσο το avant-garde πνεύμα και ύφος στα μέσα της δεκαετίας του '70 όσο και η ιδιαιτερότητα των χαρακτηριστικών του new queer cinema της δεκαετίας του '90 εκπροσωπούνται επάξια στις ταινίες άλλων δημιουργών (Τάκης Σπετσιώτης, Αντουανέττα Αγγελίδη, Γιώργος Κόρρας, Χρήστος Βούπουρας, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Χρήστος Δήμας, Πάνος Κούτρας). Δεν μένει παρά το κοινό να απολαύσει τον τρόπο που αρχειοθετούνται φόρμες, λόγοι και θέματα».

Εξάλλου, όπως σημειώνει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, «ο Βελισσαρόπουλος και ο Μπίστικας θα είναι παρόντες σε αυτή τη γιορτή, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, στις συζητήσεις και στα πάνελ, στην καρδιά και στο μυαλό μας, ακόμα και μέσα από την απουσία των ταινιών τους».

Info

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

1-11 Νοεμβρίου

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γκέι χαρακτήρες στον ελληνικό κινηματογράφο

Βιβλίο / Οι γκέι χαρακτήρες στον ελληνικό κινηματογράφο

Από τον «Φίφη» στον «Άγγελο» και τη «Στρέλλα»: τα gay icons, το σοκ του κοινού, οι απαρχές της queer κινηματογραφίας. Μιλά στο LiFO.gr ο συγγραφέας του «Επιθυμίες και πολιτική - Η Queer ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου (1924-2016)» Κωνσταντίνος Κυριακός
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ