Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων

Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από πάπυρο του 12ου-13ου αιώνα που δείχνει έναν δαίμονα να οδηγεί τους αμαρτωλούς στο ποτάμι των περιττωμάτων. Collection of the Nara National Museum. Courtesy PIE International.
0

Φαίνεται πως στην Ιαπωνία κάθε αμαρτωλός είχε τη δική του τιμωρία. Δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτε άλλο ξεφυλλίζοντας το καινούργιο λεύκωμα Hell in Japanese Art που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις PIE International.

592 σελίδες νοσηρής, ευρηματικής, τρομακτικής αλλά και χιουμοριστικής φαντασίας βουδιστών μοναχών και σπουδαίων καλλιτεχνών που από τον 12ο ως τον 19ο μ. Χ αιώνα αποτύπωσαν τις πιο απίθανες τιμωρίες για την κόλαση των άλλων.

Υπάρχει μια κόλαση για όλους. Από τις πιο συνηθισμένες όπως αυτές όπου δαίμονες και δράκοι τρώνε ζωντανούς τους αμαρτωλούς αλλά και άλλες, πιο εφευρετικές, όπως αυτή που θέλει τον κολασμένο να βρίσκεται δεμένος σε πάσσαλο και να κρατά στο στόμα ένα τεράστιο ραπανάκι νταϊκόν ή να χρησιμοποιείται ως μπαγκέτα σε τεράστια τύμπανα, και βέβαια το πιο εντυπωσιακό, να τον ανοίγουν σαν ζύμη και να τον κόβουν σε κομματάκια σε ένα πιάτο νουντλς.

Ο κλέφτης στο βουδιστικό καθαρτήριο είναι καταδικασμένος να ζυγίζει καυτό σίδερο υπό την επίβλεψη μιας γριάς στρίγγλας με τρία μάτια, αυτός που μίλησε με ασέβεια θα βρεθεί σε έναν τόπο όπου οι φρουροί θα του κόβουν τη γλώσσα με τεράστια πυρωμένα ψαλίδια και αυτός που σκότωσε ένα πουλί θα βρεθεί περιτριγυρισμένος από τεράστιες φλόγες ενώ ταυτόχρονα πτηνά με καυτά ράμφη θα κόβουν κομμάτια από τη σάρκα του.

Υπάρχει μια κόλαση για όλους. Από τις πιο συνηθισμένες όπως αυτές όπου δαίμονες και δράκοι τρώνε ζωντανούς τους αμαρτωλούς αλλά και άλλες, πιο εφευρετικές, όπως αυτή που θέλει τον κολασμένο να βρίσκεται δεμένος σε πάσσαλο και να κρατά στο στόμα ένα τεράστιο ραπανάκι νταϊκόν ή να χρησιμοποιείται ως μπαγκέτα σε τεράστια τύμπανα, και βέβαια το πιο εντυπωσιακό, να τον ανοίγουν σαν ζύμη και να τον κόβουν σε κομματάκια σε ένα πιάτο νουντλς.

Αυτά είναι απλώς ένα μικρό δείγμα των πολλών, φρικιαστικών και πολύ ιδιαίτερων, εξειδικευμένων τιμωριών που περιμένουν τους αμαρτωλούς στη βουδιστική σφαίρα του καθαρτηρίου. Οι αρχαίες γραφές που τις περιγράφουν έχουν γοητεύσει τους καλλιτέχνες εδώ και πολλούς αιώνες.

Η συλλογή του τόμου επικεντρώνεται πρωτίστως σε έργα που θεωρούνται ιαπωνικοί εθνικοί θησαυροί και αποτελούν τις διαφορετικές απεικονίσεις της κόλασης από εξέχοντες καλλιτέχνες όπως οι Kazunobu Kano, Nichosai, Yoshitoshi Tsukioka και Kyosai Kawanabe. Παρουσιάζουμε ένα μικρό δείγμα τους.

Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
«Οι θρύλοι του Jizo Statue στο ιερό Yatadera», ένα χειρόγραφο του 16ου αιώνα που απεικονίζει το άγαλμα να σώζει τους νεκρούς από διαφορετικές κολάσεις (Collection of the Nara National Museum). Courtesy PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από κρεμαστό πάπυρο του 13ου αιώνα που απεικονίζει τον King Enma, τον ηγέτη της κόλασης και του πόνου, να δικάζει. Courtesy PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από το «Οι θρύλοι του Kitano Tenjin Shrine», μια συλλογή εννέα παπύρων από τα τέλη του 13ου αιώνα μ.Χ. από τον ναό Kitano Tenmangu Shrine του Κιότο. Courtesy PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από χειροποίητο πάπυρο του 18ου αιώνα. Collection of the Kumamoto Prefectual Museum of Art. Courtesy PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από την «Εξόντωση του Κακού», 12ος αιώνας. Collection of the Nara National Museum. Courtesy PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από συλλογή 100 πάπυρων του 19ου αιώνα που βρίσκονται στον ναό Zojoji στο Τόκιο. Courtesy PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Σκηνή από το «Η κόλαση της ατέλειωτης αναγέννησης», λεπτομέρεια από κύλινδρο του 13ου αιώνα (περίοδος Kamakura) που βρίσκεται στον ναό Shojuraigoji templ της επαρχίας Shiga. Courtesy PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Kawanabe Kyosi, «Yamato Anthology of the Eight Aspects of Shaka», 1885. Collection of the Kawanabe kyosai Memorial Museum. Courtesy PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Σελίδα του λευκώματος «Hell in Japanese Art», που εκδόθηκε από τον PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Σελίδα του λευκώματος «Hell in Japanese Art», που εκδόθηκε από τον PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Σελίδα του λευκώματος «Hell in Japanese Art», που εκδόθηκε από τον PIE International.
Η κόλαση στην Ιαπωνική Τέχνη 7 αιώνων Facebook Twitter
Το λεύκωμα «Hell in Japanese Art», που εκδόθηκε από τον PIE International.
Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΕΠΕΞ Γυναικείες φωνές από διαφορετικά μέρη του κόσμου

Βιβλίο / Από τη Μαλαισία μέχρι το Μεξικό: 5 νέα βιλία που αξίζει να διαβάσετε

5 συγγραφείς από διαφορετικά σημεία του πλανήτη χαράζουν νέους δρόμους στη λογοτεχνία. Ανάμεσά τους, η Τζόχα Αλχάρθι που κέρδισε το Booker και η βραβευμένη με Πούλιτζερ Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Αρχαιολογία / Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Η διακεκριμένη ιστορικός Mary Beard στο βιβλίο της «Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες. Οι ηγεμόνες του αρχαίου ρωμαϊκού κόσμου», παρουσιάζει τη ζωή και το έργο των αυτοκρατόρων μέσα από ανεκδοτολογικές αφηγήσεις και συναρπαστικές λεπτομέρειες, που θυμίζουν απολαυστικό μυθιστόρημα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια εστιάζει στον ρόλο των δούλων, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη σεξουαλική ζωή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
M. HULOT