Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι

Ο συν-επιμελητής Κυριάκος Ιωσηφίδης μιλά για την έκθεση «2x2 The GrIt» που άνοιξε στο ProjectGallery.

Οκτώ από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της street art, Έλληνες και Ιταλοί, συναντιούνται στην έκθεση «2x2 The GrIt». Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Blaqk, Kez, Jamer και Same84 και από την Ιταλία οι 2501, Etnik, Ozmo και Paolo Psiko. «Η έκθεση φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο "2x2 The GrIt". Το "2x2" παραπέμπει στο έργο κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά, ενώ όλα μαζί αποτελούν πολύ ιδιαίτερα και μεγάλα έργα, διαστάσεων 2 επί 2» αναφέρει ο συν-επιμελητής της έκθεσης Κυριάκος Ιωσηφίδης.

 

«Καθένας καλλιτέχνης κλήθηκε να δημιουργήσει ένα έργο ειδικά για την έκθεση, χωρίς θεματική ή καθοδήγηση, σε καμβά διαστάσεων 2x2. Το "GrIt" παραπέμπει στη συνεργασία-συμπαρουσίαση Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών. Για την πρώτη αυτή συνεργασία Ελλήνων και Ιταλών street artists επιλέχτηκαν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου, ο καθένας με διαφορετικό στυλ».

 

Το «2x2 The GrIt» γίνεται με την επιμέλεια της UrbanAct και τη στήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Πώς προέκυψε η συνεργασία;» «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια δυναμική συνεργασία σε πολλές δράσεις μας, χάρη και στη διευθύντρια του Ινστιτούτου Άννα Μοντάβιο. Οπότε πιστεύουμε πως η ιδέα της έκθεσης ήρθε να δέσει όλη αυτή την προσπάθεια και να την πάει ένα βήμα παραπέρα. Φυσικά, αυτό που πάντα σπρώχνει παρόμοιες καταστάσεις ώστε να γίνουν πραγματικότητα είναι η αγάπη των καλλιτεχνών γι' αυτό που κάνουν σε σχέση με το γκράφιτι, το street art και τις τοιχογραφίες και η προθυμία τους να φέρουν ένα κομμάτι του "δρόμου" και να το παρουσιάσουν στην γκαλερί. Δυστυχώς, πέσαμε στην περίοδο που κυριαρχεί o Covid-19, επομένως το σύνολο του προγράμματος, έτσι όπως το είχαμε σχεδιάσει αρχικά, δεν λειτούργησε και αναγκαστικά αποφασίσαμε να κρατήσουμε τα απολύτως εφικτά».

 

O θεατής θα περιηγηθεί σε δύο διαφορετικούς κόσμους, την ελληνική και την ιταλική street art σκηνή, θα γνωρίσει και θα δει διαφορετικές τεχνικές (ακρυλικά, λάδια, σπρέι) και τεχνοτροπίες από abstract έργα μέχρι και έργα-προσωπογραφίες.

 

— Τι μέτρα θα πάρει ο χώρος σχετικά με τον Covid-19; Πόσο δύσκολο είναι να διοργανώνεις μια έκθεση στη δεδομένη συνθήκη;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως και ακατόρθωτο, ειδικά όταν συμμετέχουν και ξένοι καλλιτέχνες, που είναι απαραίτητο να βρίσκονται στα εγκαίνια για να μας γνωρίσουν και να τους γνωρίσουμε από κοντά. Η διεύθυνση της γκαλερί έχει φροντίσει για την ομαλή λειτουργία της έκθεσης ‒ υπάρχει και η δυνατότητα «διαφυγής» για όσους θέλουν να περιμένουν μέχρι να μπουν στον χώρο της έκθεσης (επιτρέπονται 10 άτομα στον χώρο) στο Couler Locale αλλα και στον πεζόδρομο, στο ισόγειο της έκθεσης. Επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας και η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

 

2501
2501
Blaqk
Blaqk

 

— Πιο συγκεκριμένα, τι θα δει ο θεατής;

Θα μπορέσει να απολαύσει οκτώ μοναδικά για το μέγεθος και την τεχνοτροπία τους έργα επώνυμων και διάσημων street artists σε έναν ιδανικό χώρο, αυτόν της TheProjectGallery, ο οποίος σου δίνει τη δυνατότητα να γευτείς και να ανασάνεις την Αθήνα του σήμερα από το αίθριο του Couleur Locale, με την πανέμορφη θέα της Ακρόπολης. O θεατής θα περιηγηθεί σε δύο διαφορετικούς κόσμους, την ελληνική και την ιταλική street art σκηνή, θα γνωρίσει και θα δει διαφορετικές τεχνικές (ακρυλικά, λάδια, σπρέι) και τεχνοτροπίες από abstract έργα μέχρι και έργα-προσωπογραφίες.

 

— Γιατί καλλιτέχνες από την Ιταλία; Τι συνδέει το ελληνικό με το ιταλικό γκράφιτι/street art;

Ένα από τα χαρακτηριστικά του γκράφιτι είναι το ταξίδι, έτσι από παλιά έχουν γίνει και γίνονται ακόμα πολλές συνεργασίες, από την εποχή των πρώτων χρόνων του γκράφιτι στην Ελλάδα, όταν ανταλλάσσαμε το περιοδικό μας με ανάλογα ιταλικά γκράφιτι περιοδικά. Επίσης, λόγω της κοντινής απόστασης μεταξύ των δύο χωρών, αρκετά crews αντάλλασσαν επισκέψεις τα τελευταία χρόνια, έτσι, με διάφορες αφορμές, αρκετοί Έλληνες street artists υλοποίησαν έργα-τοιχογραφίες στην Ιταλία και αρκετοί επώνυμοι Ιταλοί στην Ελλάδα: ο Εtnik στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο, o Vesod στη Θεσσαλονίκη, η PinaMone στη Μακρινίτσα, ο Blu στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα κ.α.

 

— Πού βρίσκονται το γκράφιτι και η street art σήμερα; Γιατί δεν βλέπουμε νέα έργα στους δρόμους ή δεν ξεχωρίζουν οι νέοι καλλιτέχνες, όπως παλιότερα;

Όπως όλες οι καταστάσεις, έτσι το γκράφιτι και η streetart ακολουθούν τους δικούς τους κύκλους, τις δικές τους καμπύλες. Όπως συμβαίνει από τότε που ξεκίνησε το γκράφιτι, γίνεται ένα «μπαμ», βλέπουμε σταδιακά πολλές δημιουργίες, νέους καλλιτέχνες κ.λπ. και μετά, όπως είναι φυσικό, το όλο πράγμα χρειάζεται μια ανάσα, μια ξεκούραση, για να ξεκινήσει και πάλι. Το βλέπουμε και στο εξωτερικό, συμβαίνει και εδώ.

 

Etnik
Etnik

 

Kez
Kez

 

Jamer
Jamer

 

Ozmo
Ozmo

 

Paolo Psiko
Paolo Psiko

 

Same84
Same84

 

2x2 The GrIt, 8/10 - 1/11, ProjectGallery, Νορμανού 3, Μοναστηράκι, www.urbanact.gr, FB: urbanact.gr

Παράλληλη δράση: 10 και 11 Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί ένα σύνολο από τοιχογραφίες, η δράση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, με τη στήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Η επιφάνεια είναι επί της οδού Θεσσαλονίκης, στο Γκάζι. Θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση.

 

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μural αφιερωμένο σε νοσηλευτές και γιατρούς - Η UrbanAct παρουσιάζει το πρώτο στο νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων»
Η τοιχογραφία στα πλαίσια του νέου προγράμματος δημόσιων τοιχογραφιών της UrbanAct, το "Χρώμα Στα Νοσοκομεία", μόλις ολοκληρώθηκε στο νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων με μήνυμα «σας ευχαριστούμε»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα συνέβαινε αν αύριο δεν υπήρχε το Ίντερνετ;
Πόσο δυστοπική μπορεί να φαντάζει μια καθημερινότητα χωρίς Διαδίκτυο, ειδικά σήμερα, που έχει καταστεί βασική ανθρώπινη ανάγκη; Μια συζήτηση με τους καλλιτέχνες της έκθεσης «Imagine you wake up and there is no Internet», που δυστυχώς αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.
Τα πρωτότυπα, «εξωγήινα» γλυπτά κεραμικά της Ναταλίας Μαντά
Η 26χρονη εικαστικός μάς άνοιξε το εργαστήριό της και αφηγήθηκε τη 10χρονη εμπειρία της στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Tέχνη απ' όλο τον κόσμο στο ποντίκι σου
Tα μεγάλα μουσεία του κόσμου συνεχίζουν, έστω και online, να προσφέρουν απλόχερα τις συλλογές τους στο κοινό.
Ρενέ Μαγκρίτ: «Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι – είναι απλά άγνωστο»
Σαν σήμερα, γεννιέται στη Λεσίν του Βελγίου ο μεγάλος Βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος
42 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο
Μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική
Αυτά είναι τα εκπληκτικά καινούρια έργα του Φίκου
O Φίκος εξελίσσει το εικαστικό του ταξίδι, χωρίς να χάσει την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Η νέα του ενότητα έχει επιρροές από την αρχαία Ελλάδα, την Ελληνιστική περίοδο και την Αίγυπτο.
Τα δύο αριστουργηματικά έργα του Ανρί Ματίς που δεν ήταν πίνακες
Σαν σήμερα το 1954 πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα
14 πίνακες χάρμα οφθαλμών από το επερχόμενο Greek Sale του οίκου Bonhams
Ο βρετανικός οίκος Bonhams δημοπρατεί 120 ξεχωριστά έργα των πιο σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, με τις τιμές εκκίνησης να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες λίρες.
Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ
Δείτε το αγαπημένο σπίτι του μεγάλου ιμπρεσιονιστή στο οποίο πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του.
Οι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών εκθέτουν
«Απόφοιτοι 2017-2018 & 2018-2019»: Μέσα από την έκθεση δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά το έργο δημιουργών που τώρα ξεκινούν την εικαστική τους σταδιοδρομία.
Ο Ιρανός Αli Βanisadr εκθέτει τα έργα του στο Μουσείο Μπενάκη
Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης νεοϋορκέζικης εικαστικής σκηνής, ο Αli Βanisadr, με εκθέσεις σε διάσημες γκαλερί και μεγάλα μουσεία, όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στο Μετροπόλιταν, έρχεται στο Μπενάκη με μια σειρά έργων υπό τον τίτλο «Ultramarinus - Beyond the Sea / Πέρα από τη θάλασσα».
Ο Πικάσο τις ώρες που γινόταν υποχόνδριος
Μια πλούσια αναδρομή στο έργο και στην προσωπικότητα του σημαντικότερου εικαστικού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, που γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1881.
«Το κυνήγι της ευτυχίας»: Η νέα ατομική έκθεση του Εμμανουήλ Μπιτσάκη
Από τις 24 Οκτωβρίου στην Can Gallery.
Οι φιγούρες στους πίνακες του Κώστα Λάβδα ασφυκτιούν και σε προκαλούν να τις κοιτάξεις
«Θέλω τα έργα μου να λειτουργούν ως αφορμές προσωπικής και συλλογικής αυτογνωσίας»: Ο ζωγράφος Κώστας Λάβδας μιλά στη LiFΟ με αφορμή τη νέα του ατομική έκθεση «Άτη».
Ubuntu σημαίνει ανθρωπιά: Η Συλλογή Χάρη Δαυίδ στο ΕΜΣΤ
Μία αποπλανητική περιπλάνηση στην έκθεση έργων σύγχρονης Αφρικανικής τέχνης από την Συλλογή Χάρη Δαυίδ στο ΕΜΣΤ.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή