Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι Facebook Twitter

Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι

0

Οκτώ από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της street art, Έλληνες και Ιταλοί, συναντιούνται στην έκθεση «2x2 The GrIt». Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Blaqk, Kez, Jamer και Same84 και από την Ιταλία οι 2501, Etnik, Ozmo και Paolo Psiko. «Η έκθεση φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο "2x2 The GrIt". Το "2x2" παραπέμπει στο έργο κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά, ενώ όλα μαζί αποτελούν πολύ ιδιαίτερα και μεγάλα έργα, διαστάσεων 2 επί 2» αναφέρει ο συν-επιμελητής της έκθεσης Κυριάκος Ιωσηφίδης.

«Καθένας καλλιτέχνης κλήθηκε να δημιουργήσει ένα έργο ειδικά για την έκθεση, χωρίς θεματική ή καθοδήγηση, σε καμβά διαστάσεων 2x2. Το "GrIt" παραπέμπει στη συνεργασία-συμπαρουσίαση Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών. Για την πρώτη αυτή συνεργασία Ελλήνων και Ιταλών street artists επιλέχτηκαν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου, ο καθένας με διαφορετικό στυλ».

Το «2x2 The GrIt» γίνεται με την επιμέλεια της UrbanAct και τη στήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Πώς προέκυψε η συνεργασία;» «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια δυναμική συνεργασία σε πολλές δράσεις μας, χάρη και στη διευθύντρια του Ινστιτούτου Άννα Μοντάβιο. Οπότε πιστεύουμε πως η ιδέα της έκθεσης ήρθε να δέσει όλη αυτή την προσπάθεια και να την πάει ένα βήμα παραπέρα. Φυσικά, αυτό που πάντα σπρώχνει παρόμοιες καταστάσεις ώστε να γίνουν πραγματικότητα είναι η αγάπη των καλλιτεχνών γι' αυτό που κάνουν σε σχέση με το γκράφιτι, το street art και τις τοιχογραφίες και η προθυμία τους να φέρουν ένα κομμάτι του "δρόμου" και να το παρουσιάσουν στην γκαλερί. Δυστυχώς, πέσαμε στην περίοδο που κυριαρχεί o Covid-19, επομένως το σύνολο του προγράμματος, έτσι όπως το είχαμε σχεδιάσει αρχικά, δεν λειτούργησε και αναγκαστικά αποφασίσαμε να κρατήσουμε τα απολύτως εφικτά».

O θεατής θα περιηγηθεί σε δύο διαφορετικούς κόσμους, την ελληνική και την ιταλική street art σκηνή, θα γνωρίσει και θα δει διαφορετικές τεχνικές (ακρυλικά, λάδια, σπρέι) και τεχνοτροπίες από abstract έργα μέχρι και έργα-προσωπογραφίες.

— Τι μέτρα θα πάρει ο χώρος σχετικά με τον Covid-19; Πόσο δύσκολο είναι να διοργανώνεις μια έκθεση στη δεδομένη συνθήκη;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως και ακατόρθωτο, ειδικά όταν συμμετέχουν και ξένοι καλλιτέχνες, που είναι απαραίτητο να βρίσκονται στα εγκαίνια για να μας γνωρίσουν και να τους γνωρίσουμε από κοντά. Η διεύθυνση της γκαλερί έχει φροντίσει για την ομαλή λειτουργία της έκθεσης ‒ υπάρχει και η δυνατότητα «διαφυγής» για όσους θέλουν να περιμένουν μέχρι να μπουν στον χώρο της έκθεσης (επιτρέπονται 10 άτομα στον χώρο) στο Couler Locale αλλα και στον πεζόδρομο, στο ισόγειο της έκθεσης. Επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας και η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι Facebook Twitter
2501
Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι Facebook Twitter
Blaqk

— Πιο συγκεκριμένα, τι θα δει ο θεατής;

Θα μπορέσει να απολαύσει οκτώ μοναδικά για το μέγεθος και την τεχνοτροπία τους έργα επώνυμων και διάσημων street artists σε έναν ιδανικό χώρο, αυτόν της TheProjectGallery, ο οποίος σου δίνει τη δυνατότητα να γευτείς και να ανασάνεις την Αθήνα του σήμερα από το αίθριο του Couleur Locale, με την πανέμορφη θέα της Ακρόπολης. O θεατής θα περιηγηθεί σε δύο διαφορετικούς κόσμους, την ελληνική και την ιταλική street art σκηνή, θα γνωρίσει και θα δει διαφορετικές τεχνικές (ακρυλικά, λάδια, σπρέι) και τεχνοτροπίες από abstract έργα μέχρι και έργα-προσωπογραφίες.

— Γιατί καλλιτέχνες από την Ιταλία; Τι συνδέει το ελληνικό με το ιταλικό γκράφιτι/street art;

Ένα από τα χαρακτηριστικά του γκράφιτι είναι το ταξίδι, έτσι από παλιά έχουν γίνει και γίνονται ακόμα πολλές συνεργασίες, από την εποχή των πρώτων χρόνων του γκράφιτι στην Ελλάδα, όταν ανταλλάσσαμε το περιοδικό μας με ανάλογα ιταλικά γκράφιτι περιοδικά. Επίσης, λόγω της κοντινής απόστασης μεταξύ των δύο χωρών, αρκετά crews αντάλλασσαν επισκέψεις τα τελευταία χρόνια, έτσι, με διάφορες αφορμές, αρκετοί Έλληνες street artists υλοποίησαν έργα-τοιχογραφίες στην Ιταλία και αρκετοί επώνυμοι Ιταλοί στην Ελλάδα: ο Εtnik στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο, o Vesod στη Θεσσαλονίκη, η PinaMone στη Μακρινίτσα, ο Blu στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα κ.α.

— Πού βρίσκονται το γκράφιτι και η street art σήμερα; Γιατί δεν βλέπουμε νέα έργα στους δρόμους ή δεν ξεχωρίζουν οι νέοι καλλιτέχνες, όπως παλιότερα;

Όπως όλες οι καταστάσεις, έτσι το γκράφιτι και η streetart ακολουθούν τους δικούς τους κύκλους, τις δικές τους καμπύλες. Όπως συμβαίνει από τότε που ξεκίνησε το γκράφιτι, γίνεται ένα «μπαμ», βλέπουμε σταδιακά πολλές δημιουργίες, νέους καλλιτέχνες κ.λπ. και μετά, όπως είναι φυσικό, το όλο πράγμα χρειάζεται μια ανάσα, μια ξεκούραση, για να ξεκινήσει και πάλι. Το βλέπουμε και στο εξωτερικό, συμβαίνει και εδώ.

Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι Facebook Twitter
Etnik
Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι Facebook Twitter
Kez
Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι Facebook Twitter
Jamer
Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι Facebook Twitter
Ozmo
Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι Facebook Twitter
Paolo Psiko
Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι Facebook Twitter
Same84

2x2 The GrIt, 8/10 - 1/11, ProjectGallery, Νορμανού 3, Μοναστηράκι, www.urbanact.gr, FB: urbanact.gr

Παράλληλη δράση: 10 και 11 Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί ένα σύνολο από τοιχογραφίες, η δράση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, με τη στήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Η επιφάνεια είναι επί της οδού Θεσσαλονίκης, στο Γκάζι. Θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση.

 

Εικαστικά
0

Μαρία Παππά

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δανεικοί χάρτες και προσωπικές ανακαλύψεις στην καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας  

Εικαστικά / Σύγχρονες δημιουργίες που ερμηνεύουν τον κόσμο αλλιώς  

Η νέα περιοδική έκθεση της συλλογής της Ειρήνης Παναγοπούλου συγκεντρώνει έργα κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, προτείνοντας νέους, απελευθερωμένους τρόπους προσέγγισης της γνώσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Εικαστικά / Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Η έκθεση του Μουσείου Φρόιντ προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αναστοχασμού για τη ζωή και το έργο της Βρετανής καλλιτέχνιδας, περνώντας από τα βιογραφικά της στοιχεία στους αισθητικούς κώδικες της δουλειάς της.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Εικαστικά / Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Έπειτα από έντεκα χρόνια ηθελημένης αποχής, ο εικαστικός επιστρέφει στη Skoufa Gallery με μια έκθεση-μανιφέστο, όπου το χιούμορ λειτουργεί ως προπέτασμα για μια βαθιά σύγκρουση με το ίδιο το καλλιτεχνικό σύστημα.
M. HULOT
Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία να ξεφύγεις από την Αθήνα

Εικαστικά / Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγεις από την Αθήνα

Η φύση, η λαϊκή παράδοση και η σύγχρονη τέχνη συναντιούνται στα έντεκα στρέμματα ενός κτήματος στην Παιανία που συμβάλλει όσο λίγα στην εξερεύνηση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Πολιτισμός / Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν στο MoMA, επιστρέφουμε σε μια από τις πιο παράξενες, σαγηνευτικές και λιγότερο γνωστές εικόνες γύρω από το όνομά του: τη φωτογραφία του 1963 με τη γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ απέναντί του σε μια σκακιέρα. Οι σπάνιες φωτογραφίες και η ιστορία πίσω από αυτό το καρέ φωτίζουν όχι μόνο έναν μικρό μύθο της αμερικανικής τέχνης, αλλά και τη στιγμή που το Λος Αντζελες άρχισε να πιστεύει πραγματικά στον δικό του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης λέει πως «όλα πρέπει να αλλάξουν»

Αποκλειστικό / Η 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης λέει πως «όλα πρέπει να αλλάξουν»

Η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά με ένα εκρηκτικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα εκθέσεων, προβολών και περφόρμανς, αναδεικνύοντας τη σημασία της συλλογικής αντίστασης σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων.   
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα 20 σημαντικότερα έργα τέχνης Eλλήνων καλλιτεχνών από το '60 ως σήμερα

Εικαστικά / Τα 20 σημαντικότερα έργα τέχνης Eλλήνων καλλιτεχνών από το '60 ως σήμερα

Ζητήσαμε από καταξιωμένους επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, συλλέκτες και γκαλερίστες να επιλέξουν τα εμβληματικά έργα τέχνης που καθόρισαν, μεταμόρφωσαν και επηρέασαν το τοπίο της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Εικαστικά / Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Από τις εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών στο ΕΜΣΤ μέχρι τη ρωσική πρωτοπορία στην Εθνική Πινακοθήκη και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου, η εικαστική σκηνή του Απριλίου είναι πιο γεμάτη από ποτέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Εικαστικά / Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον κόσμο των Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα μέσα από έργα που έχει συγκεντρώσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Οι Αθηναίοι / Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Μεγάλωσε στην Αχαρνών, ανάμεσα σε μωσαϊκά και τσιμέντο. Η τέχνη την ενδιέφερε πάντα και τελικά βρέθηκε να στήνει γκαλερί ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη, Πειραιά και Λονδίνο. Από τότε που άνοιξε τη Rodeo, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κάνει εκθέσεις, δεν σκεφτόταν πώς θα βγάλει χρήματα. Η γκαλερίστα, Σύλβια Κούβαλη, αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Εικαστικά / Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Η εμβληματική Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με δεκατρία νέα μεγάλης κλίμακας έργα, ειδικά σχεδιασμένα για τον εξωτερικό χώρο του ΚΠΙΣΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ