Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

2020Solidarity: Το πρότζεκτ του Wolfgang Tillmans για να σωθεί ο χώρος του πολιτισμού

Ο διάσημος φωτογράφος και εικαστικός προσκάλεσε συναδέλφους του από όλον τον κόσμο να παραχωρήσουν από μια αφίσα έργου τους με στόχο την οικονομική ενίσχυση ενός ολόκληρου κόσμου που απειλείται με αφανισμό εξαιτίας της πανδημίας.

Η πανδημία έχει πλήξει δριμύτατα τις τέχνες και τους χώρους πολιτισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη και το μέλλον για τον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο προμηνύεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με επίσημη αναφορά, οι περισσότεροι από τους απασχολούμενους στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας έχουν ήδη δει το εισόδημά τους να πέφτει κατά 100%, δηλαδή να εξαφανίζεται.

 

Αυτή η τρομακτική πραγματικότητα ενέπνευσε τον διάσημο Γερμανό φωτογράφο και εικαστικό Wolfgang Tillmans να ξεκινήσει ένα πρότζεκτ ενίσχυσης του απειλούμενου με αφανισμό κόσμου των τεχνών, με την επωνυμία «Αλληλεγγύη 2020» (2020Solidarity) προσκαλώντας 40 γνωστούς καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο να σχεδιάσουν μια αφίσα αντιπροσωπευτική του έργου τους αλλά και της τρέχουσας περίστασης που όλοι βιώνουμε.

 

Κάθε αφίσα έχει την ίδια τιμή (50 ευρώ) υπό τη μορφή δωρεάς και όλα τα έσοδα θα πάνε προς ενίσχυση διάφορων χώρων και ιδρυμάτων πολιτισμού (ειδικά των πιο «ανεπίσημων» και «αδύναμων») προκειμένου να εξακολουθήσουν να υπάρχουν. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφτεί κανείς το crowdfunding site του πρότζεκτ, betweenbridges.net).

 

Anne Imhof, Eliza Douglas in Anne Imhof, Imagine, Galerie Buchholz, 2019, Photography: Nadine Fraczkowski, 2019
Anne Imhof, Eliza Douglas in Anne Imhof, Imagine, Galerie Buchholz, 2019, Photography: Nadine Fraczkowski, 2019
Peter Berlin, Damiani Book Cover, 2019
Peter Berlin, Damiani Book Cover, 2019

 

Παρακάτω, ο Tillmans εξηγεί τον τρόπο που εμπνεύστηκε το πρότζεκτ και την ιστορία πίσω από τη δική του φωτογραφία / συνεισφορά:

 

«Η ιδέα μου ήρθε κάποια στιγμή πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ένιωσα έντονη την επιθυμία να βοηθήσω κι εγώ όπως μπορώ όλους τους πολιτιστικούς χώρους που αναγκάστηκαν να κλείσουν επ' αόριστο εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης. Σκέφτηκα λοιπόν την δημιουργία απεριόριστου αριθμού αφισών, και όχι μιας περιορισμένης έκδοσης με υψηλή τιμή που έχει γίνει ακόμα πιο απαγορευτική για τους περισσότερους ανθρώπους. Κατόπιν σκέφτηκα να ζητήσω τη συνδρομή και άλλων καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες ζητώντας τους να προσφέρουν έργα που θα γίνουν αφίσες. Η τιμή για κάθε αφίσα είναι στα 50 ευρώ, δολάρια ή λίρες. Προφανώς δεν είναι φτηνή, ούτε πρόκειται ακριβώς για 'τέχνη για όλους'. Η αγορά όμως κάθε αφίσας αποτελεί μια μορφή δράσης, και όλα τα χρήματα θα πάνε για την οικονομική ενίσχυση προς όλα εκείνα τα μέρη που απειλείται σοβαρά η ίδια τους η ύπαρξη».

 

Elmgreen & Dragset, Incidental Self (No. 21), 2007
Elmgreen & Dragset, Incidental Self (No. 21), 2007

 

«Υπάρχουν πολλά μέρη που δεν θα λάβουν καμία ενίσχυση και κανένα μερίδιο από το 'πακέτο διάσωσης' επειδή πρόκειται για ανεπίσημους αλλά σημαντικούς χώρους στην κουλτούρα αλλά και στην κοινωνική / νυχτερινή ζωή, οι οποίοι κινδυνεύουν να κλείσουν για πάντα. Για μένα, οι χώροι κοινωνικής συνεύρεσης αποτελούν επίσης χώρους πολιτισμού και θα ήταν τρομερό να χάσουμε τα μέρη που αγαπάμε να συχνάζουμε. Θέλουμε επίσης όμως να βοηθήσουμε και κοινωνικές πρωτοβουλίες που κάνουν σημαντική δουλειά στο επίπεδο της κοινότητας ή συγκεντρώνουν χρήματα για νοσοκομεία και οργανισμούς υγείας».

 

Marlene Dumas, James Baldwin (from the series Great Men), 2
Marlene Dumas, James Baldwin (from the series Great Men), 2
Gillian Wearing, All I Ever Wanted Was Love, 1992/93
Gillian Wearing, All I Ever Wanted Was Love, 1992/93

 

«Η δική μου αφίσα είναι από μια φωτογραφία που τράβηξα τον Μάρτιο, όταν επέστρεψα στο σπίτι μου στο Βερολίνο μετά από ένα μεγάλο επαγγελματικό ταξίδι ανά τον κόσμο. Ήμουν στην κουζίνα του στούντιο όταν είδα να φωτίζει ένα ιδιαίτερο φως αυτό το ράφι με την εικόνα και τα βάζα. Είναι η τελευταία φωτογραφία που μεγεθύναμε σε μεγάλη κλίμακα πριν κλείσει το στούντιο στις 13 Μαρτίου, συνεπώς έχει για μένα μια έντονη προσωπική αξία. Η στιγμή εκείνη είναι σα να αντηχεί διαρκώς όλον αυτόν τον καιρό».

 

 

 

Sabelo Mlangeni, “Identity” Bongani Tshabalala, 2011
Sabelo Mlangeni, “Identity” Bongani Tshabalala, 2011
Ralf Marsault and Heino Muller, (25/34 Photographers) Mr. Plus, J-P., Mickey, Paris 1987 (Fin de siècle series), 1987
Ralf Marsault and Heino Muller, (25/34 Photographers) Mr. Plus, J-P., Mickey, Paris 1987 (Fin de siècle series), 1987

 

Wolfgang Tillmans, still life (Bühnenbild), 2020
Wolfgang Tillmans, still life (Bühnenbild), 2020

 

Mark Leckey, A Changeling Can Change, 2020
Mark Leckey, A Changeling Can Change, 2020
David Wojnarowicz with Tom Warren, Self-Portrait of David Wojnarowicz, 1983/84
David Wojnarowicz with Tom Warren, Self-Portrait of David Wojnarowicz, 1983/84

 

 

 

 

 

 

Με στοιχεία από το AnOther

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζον Λιούρι ζει και βασιλεύει και μας παραδίδει μαθήματα επιβίωσης
Τριάντα ακριβώς χρόνια μετά το “Fishing With John” –μια από τις πιο cult τηλεοπτικές δημιουργίες όλων των εποχών– ο εμβληματικός εκπρόσωπος της αυθεντικής hipster κουλτούρας επιστρέφει στην τηλεόραση με τη σειρά “Painting with John” που γυρίστηκε στο καταφύγιό του, κάπου στην Καραϊβική.
O Έντβαρντ Μουνκ πέρα από την κραυγή του
Πώς η τέχνη του σπουδαίου Νορβηγού εξπρεσιονιστή που πέθανε σαν σήμερα το 1944 επηρέασε και επηρεάστηκε καθοριστικά από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα των αρχών του 20ού αιώνα
Οι εκθέσεις που θα παρουσιάσουν προσεχώς τα αθηναϊκά μουσεία και οι γκαλερί
Μια περιήγηση σε σημαντικές εικαστικές εκθέσεις που θα δούμε μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του νέου έτους.
Η παρεξήγηση με τη Μέδουσα του Garbati
Πώς ένα γλυπτό που ξεκίνησε να φιλοτεχνείται το 2008 έφτασε να θεωρείται σύμβολο δικαιοσύνης για θύματα βιασμού και μια αλληγορία για την εποχή του #MeToo
Γιάννης Τσαρούχης: «Είμαι μαθητής του αττικού φωτός»
Αποσπάσματα από τρεις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του μεγάλου ζωγράφου και σκηνογράφου που γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1910.
Μια έκθεση τέχνης ως βιντεο-αποτύπωμα στο YouTube
Η έκθεση «Αδράνεια» δίνει μια ενδιαφέρουσα εικόνα του τι σημαίνει να μην παραμένεις αδρανής εν μέσω της επιβεβλημένης από τον κορωνοϊό αδράνειας.
Στο κατεχόμενο Βαρώσι, τα έργα ενός καλλιτέχνη για ένα night club αποκαλύπτονται 46 χρόνια μετά
Η φωτογράφος και δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου και η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Χριστοδουλίδου φέρνουν στο φως τις τσιμεντογραφίες του επιφανούς Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα από το εσωτερικό του διάσημου κέντρου διασκέδασης «Perroquet» στο Βαρώσι.
Ένα γιγάντιο τσιμεντένιο γλυπτό αιδοίου διχάζει ολόκληρη τη Βραζιλία
Πώς ένα γλυπτό εντυπωσιακών διαστάσεων γελοιοποίησε την ακροδεξιά φανφάρα των υποστηρικτών του Μπολσονάρου στην Βραζιλία.
Έτος Δάντη: Η Ιταλία ξεκινά τους εορτασμούς για τον μεγάλο δημιουργό της με μία ψηφιακή έκθεση στην Πινακοθήκη Uffizi
Νικόλαος Γύζης: «Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι!»
Σαν σήμερα, στις 4 Ιανουαρίου 1901, πεθαίνει στο Μόναχο ο Νικόλαος Γύζης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα και εκπρόσωπος της «Σχολής του Μονάχου».
2 αθηναϊκές γκαλερί, 17 έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν μέσα στο 2020, 1 συλλεκτικό τεύχος της LiFO
Δείτε τα 17 έργα με τα οποία οι γκαλερί The Breeder και Kalfayan εικονογράφησαν το τελευταίο τεύχος της LiFO. Δημιουργήθηκαν όλα μέσα στο παράξενο 2020, για το οποίο οι υπεύθυνοι των γκαλερί, Νάντια Γεραζούνη και Αρσέν Καλφαγιάν, κάνουν τον δικό τους απολογισμό.
Η μοναξιά και η απομόνωση του 2020 μέσα από τα έργα του Marcel Alcalá
Η ατομική έκθεση «Solita» του Μεξικανο-αμερικανού καλλιτέχνη στη Night Gallery του Λος Άντζελες περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν τη χρονιά που φεύγει.
10 εικαστικές εκθέσεις θα θυμόμαστε από το 2020
Παρά τη γενική απορρύθμιση που προκάλεσε η πανδημία, το 2020 υπήρξε μία χρονιά πλούσια σε ενδιαφέροντα εικαστικά ερεθίσματα.
Ο Γιάννης Μόραλης πέταγε στα σκουπίδια ό,τι δεν του έβγαινε καλό, κυνηγώντας πάντα την τελειότητα
Αναδρομή στην πορεία του νεότερου ζωγράφου της γενιάς του '30, που πέθανε σαν σήμερα το 2009
Πάουλ Κλέε. Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των αρχών του εικοστού αιώνα
Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1879 ο Ελβετός ζωγράφος
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή