8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι

8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
© Erik Parker
0

1

Δύο Χωριά - Μύκονος

Dancing Goddesses

Κατά τη μυθολογία, η Δήλος ήταν αρχικά ένα αδήλωτο πλωτό νησί με ανθρώπινο λόγο που απέκτησε το όνομα και τη θέση του λόγω του ότι ήταν γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, η πόλη-κράτος της Αθήνας επέβαλε την «κάθαρση» του νησιού, απομακρύνοντας τους νεκρούς και τους κατοίκους.

Έτσι, η Δήλος μετατράπηκε σε ένα μέρος από το οποίο απουσίαζε τόσο ο θάνατος όσο και η γέννηση. Με αφετηρία αυτό το γεγονός, 16 εικαστικοί από όλο τον κόσμο, μέσω ζωγραφικών έργων, βίντεο, γλυπτών και νέον, εξετάζουν τη διαβρωτική σχέση που υπάρχει ανά τους αιώνες μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης.

Δυο Χωριά, Μύκονος, έως 20/7, Δευτ.-Κυρ. 11:00-14:00 & 19:00-2:00

2

David Shrigley

Laughterhouse

8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
©David Shrigley

Τα παλιά σφαγεία της Ύδρας, που εδώ και δέκα χρόνια έχουν περάσει στη διαχείριση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν το έργο ενός καλλιτέχνη, ο οποίος καλείται να δημιουργήσει ορμώμενος από την ιδιαίτερη συνθήκη του χώρου και του νησιού.

Φέτος είναι η σειρά του David Shrigley, του διάσημου για τα ασπρόμαυρα, γεμάτα μαύρο χιούμορ και ειρωνεία σκίτσα καλλιτέχνη, να καταλάβει τον χώρο με ένα ντοκιμαντέρ-βιντεο-εγκατάσταση αφιερωμένο στις κατσίκες. Το λογοπαίγνιο του τίτλου (Slaughterhouse-Laughterhouse) προετοιμάζει για ένα αστείο σχόλιο πάνω σε ένα φλέγον ζήτημα.

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας, έως 30/9, Δευτ., Τετ.-Κυρ. 11:00-13:00 & 19:00-22:00, Τρ. κλειστά

3

Maja Djordjevic

I Will Find You

8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
© Maja Djordjevic

Αυτή είναι η δεύτερη ατομική έκθεση της Σέρβας εικαστικού που φιλοξενείται στη συγκεκριμένη γκαλερί. Η Maja Djordjevic δημιουργεί έργα ποικίλων μέσων που μοιάζουν με ψηφιακά doodles. Στην πραγματικότητα, είναι έργα φτιαγμένα με παραδοσιακή τεχνική, δηλαδή με λάδι και εμαγιέ, και μοιάζουν με ψηφιακά πίξελ, ενώ δεν είναι.

Επί της ουσίας, ζωγραφίζει με το χέρι ευθύγραμμες φιγούρες και σχήματα, τα οποία σκιαγραφεί με ένα από τα πρώτα προγράμματα ψηφιακής ζωγραφικής (Mc Paint) και έπειτα τα αποδίδει ζωγραφικά, με μεγάλα γεμίσματα από χρώματα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Κεντρικός ήρωας των έργων της είναι ένα κορίτσι που βρίσκεται σε κάποια κωμικοτραγική κατάσταση. Πολλές φορές το κορίτσι αυτό είναι η ίδια η καλλιτέχνις.

Δυο Χωριά, Μύκονος, έως 1/8, Δευτ.-Κυρ. 11:00-14:00 & 19:00-2:00

 

4

Icaro - Ίκαρος:

Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου

8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
© ICARO

H έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη το περασμένο φθινόπωρο μεταφέρεται τη Ρόδο και φιλοξενείται σε ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία του νησιού, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.


Η εταιρεία κεραμικών ICARO ιδρύθηκε από τους Ιταλούς τη 19η Δεκεμβρίου 1928, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου.


Η παραγωγή της περιλάμβανε μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, όπως διακοσμητικά πιάτα, κανάτια, σερβίτσια, συνθέσεις με πλακάκια, ζωόμορφα κεραμικά καθώς και είδη καθημερινής χρήσης, γνωστά για τα όμορφα σχέδια και τα λαμπερά τους χρώματα.


Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι αυτά που η διακόσμησή τους αντιγράφει σε μεγάλο βαθμό το πλούσιο ρεπερτόριο της παραγωγής του Ιζνίκ με φυτικά μοτίβα με τουλίπες, υάκινθους, τριαντάφυλλα και γαρίφαλα, καθώς και παραστάσεις διαφόρων τύπων καραβιών.


Η εν λόγω έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια να αναδειχτεί η ιστορία του Ικάρου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί της Ρόδου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μια μεγάλη συλλογή από κεραμικά αλλά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό από όλη την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου.

Ρόδος, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, έως 31/12

 

5

Δημήτρης Μυταράς

Από το σύγχρονο στο διαχρονικό

8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
© Δημήτρης Μυταράς

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φιλοξενεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή και αγαπητό στο ελληνικό κοινό Δημήτρη Μυταρά.

Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Έλληνα καλλιτέχνη είναι η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων, τα οποία διαπλέκονται, δημιουργώντας την παραδοξότητα που διατρέχει τη γόνιμη και δημιουργική καλλιτεχνική του πορεία. Η ποίηση εκφράζεται μαζί με τη βία, ο λυρισμός με τη βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα.

Το αφιέρωμα ξεκινά από την πρώιμη νεανική περίοδο του καλλιτέχνη, ο οποίος υπήρξε επίσης ποιητής, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και δάσκαλος, και χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ωριμότητα. Συνεχίζεται με δύο θεματικές που θα τον απασχολήσουν από τις αρχές του 1960 έως και τον θάνατό του: τους καθρέφτες και τα πορτρέτα.

Τέλος, οι επισκέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιδιαίτερη σχέση του Μυταρά με τον χώρο του θεάτρου, με τον οποίο σχετίστηκε πάνω από 40 χρόνια.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, έως 30/9. Καθημερινά 11:00-15:00 & 18:00-21:00, Δευτ. 11:00-15:00, κλειστά Δευτέρα απόγευμα & Τρίτη

 

6

Oh that I had a thousand tongues

8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
© Juliette Blightman

«Όσο πιο πολλές φωνές μιλούν για μια εποχή, ένα γεγονός, ένα συναίσθημα, τόσο πιο πλούσια και γεμάτη γίνεται η ιστορία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δελτίο Τύπου της ομαδικής έκθεσης που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, προϊόν μίας ακόμα συνεργασίας με την πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης Tinos Quarry Platform.

Δώδεκα καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για να αναφερθούν στις μεθόδους μέσα από τις οποίες οι φωνές των ανθρώπων εκδηλώνονται, καθώς αποκαλύπτουν τις ιστορίες και τις αναμνήσεις τους σε μια προσπάθεια να συνδεθούν με καινούργια ή αβέβαια περιβάλλοντα και διαρκώς µεταβαλλόµενες συνθήκες.

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Τήνος, έως 15/9, Δευτ.-Πέμ. 09:00-15.00, Παρ. & Σάβ. 10:30-14:00

 

7

Matthew Palladino

Gigantomachy

8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
© Matthew Palladino

Ο αρχαίος ελληνικός μύθος της Γιγαντομαχίας περιγράφει τη μάχη ανάμεσα στους Θεούς του Ολύμπου και στους Γίγαντες για την κυριαρχία του κόσμου, η οποία έληξε με συντριπτική νίκη των πρώτων χάρη στη βοήθεια του Ηρακλή. Ο Matthew Palladino εμπνέεται από τον συγκεκριμένο μύθο και σχεδιάζει φιγούρες και τέρατα που απεικονίζονται στη ζωφόρο του βωμού της Περγάμου.

Ο Αμερικανός εικαστικός ανασυντάσσει και ζωγραφίζει τα σπασμένα ανάγλυφα με μια δόση υπερβολής που κάνει τη δουλειά του σχεδόν γκροτέσκ. Πιο αναλυτικά, ζωγραφίζει τα έργα του εξ ολοκλήρου στο χέρι σε λευκό χαρτί ακουαρέλας, δημιουργώντας έναν συνδυασμό υδατογραφίας και μελανογραφίαs, χωρίς να χρησιμοποιεί για τα κενά καλυπτικό υγρό ή καλυπτική ταινία.

Δυο Χωριά, Μύκονος, έως 1/8, Δευτ.-Κυρ. 11:00-14:00 & 19:00-2:00

8

Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας

8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
© ASP Karailias

Ο φιλόσοφος Lieven de Cauter ονομάζει «πολιτική μελαγχολία» το αίσθημα ψυχολογικής βύθισης – μείγμα ενόχλησης, θυμού, απελπισίας, δυσπιστίας, λύπης και εγκλωβισμού.

Με αφετηρία την πρόδηλη απογοήτευση της κοινής γνώμης για την πολιτική, τις κυβερνήσεις, τους θεσμούς και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση που ξεκινά σε λίγες ημέρες στο Art Space Pythagorion, στη Σάμο, διερευνούν το εν λόγω φαινόμενο και αποκαλύπτουν τις πτυχές του, μεταφράζοντάς τες σε χαρακτηριστικές εικόνες μέσω της φωτογραφίας ή του βίντεο.

Art Space Pythagorion, Σάμος, 4/8-30/9, Δευτ.-Κυρ. 10:00-13:00 & 19:00-00:00.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι πολύχρωμοι κήποι της Hadassah Emmerich

Εικαστικά / Οι πολύχρωμοι κήποι της Hadassah Emmerich ανθίζουν στο ΕΜΣΤ

Η διεθνής καλλιτέχνιδα και δημιουργός της πολύχρωμης τοιχογραφίας «Επικούρειος Εδέμ» περιγράφει όσα κρύβονται στην εξωτική βλάστηση και στα λαμπερά χρώματα των έργων της, μιλά για την ερωτική τους διάσταση και απαντά στο αν την ενοχλεί που κάποιοι χαρακτηρίζουν τη δουλειά της περισσότερο ως διακοσμητική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στην πρώτη έκθεση με έργα του Μarcel Duchamp στην Ελλάδα

Εικαστικά / Στην πρώτη έκθεση με έργα του Μarcel Duchamp στην Ελλάδα

Η έκθεση «Re(a)Duchamp» μας προσκαλεί σε μια διανοητική συζήτηση με τα έργα του Duchamp, που περισσότερο από κάθε άλλου καλλιτέχνη του 20ού αιώνα επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τους σύγχρονους δημιουργούς σε ένα ευρύ και σύνθετο πνευματικό πεδίο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O σουρεαλισμός κλείνει τα 100 και ο κόσμος μας μοιάζει πιο σουρεαλιστικός από ποτέ

Εικαστικά / O σουρεαλισμός κλείνει τα 100 και ο κόσμος μας μοιάζει πιο σουρεαλιστικός από ποτέ

Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από το «Σουρεαλιστικό Μανιφέστο» του Μπρετόν και μια σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις ανά την υδρόγειο γιορτάζουν την επέτειο αναζητώντας τα ίχνη του κινήματος στις παράξενες μέρες μας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Εικαστικά / Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Ακολουθώντας το μότο της ζωής της «δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά», η κόρη του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα και εκδότη Τζίο Πόντι έκανε σχέδια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην γκαλερί The Breeder.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου

Εικαστικά / Bijoy Jain, ο ασυμβίβαστος αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου

Οι καρέκλες του πωλούνται για χιλιάδες ευρώ, το έργο του παρουσιάζεται σε διεθνείς μπιενάλε και σε συλλογές μεγάλων μουσείων. Αντίθετα με τους αρχιτέκτονες-σταρ, ο Bijoy Jain δουλεύει μόνο με πελάτες που αποδέχονται τους όρους του και συνεργάζονται με ντόπιους τεχνίτες.
THE LIFO TEAM
Πέτρινες, μεταλλικές, εικαστικές: Οι πολυτραγουδισμένες γοργόνες της Ελλάδας

Εικαστικά / Πέτρινες, μεταλλικές, εικαστικές: Οι πολυτραγουδισμένες γοργόνες της Ελλάδας

Από την εντοιχισμένη στην πολυκατοικία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι αυτή στις Καβουρότρυπες Χαλκιδικής που της έκοψαν πρόστιμο, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές, συχνά παραγνωρισμένες γοργόνες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ