Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
LIGHTBOX

Τα μηχανικά πλάσματα της Gaby Wormann

Έντομα συνδυάζονται με τη μηχανική για να δημιουργήσουν νέες, υβριδικές μορφές ζωής, οι οποίες περνούν στο μέλλον με μια πιο ανθεκτική, πιο αποτελεσματική και τεχνικά βελτιστοποιημένη μορφή.

Εμπνευσμένη από τα γραπτά του Franz Kafka και το έργο των καλλιτεχνών H.R. Giger και Pierre Matter, η γερμανίδα Gaby Wormann είναι μια καλλιτέχνις που με τα δικά της λόγια «ασχολείται με τα θέματα της ατομικής ηθικής και της απρόσκοπτης παρέμβασης της ανθρωπότητας σε πολύπλοκα βιολογικά συστήματα». Οι δημιουργίες της Wormann, που ονομάζει "MeCre" (συντομογραφία για τα "μηχανικά πλάσματα"), επιδεικνύουν μια σπάνια δεξιοτεχνία και αντιπροσωπεύουν το φουτουριστικό της όραμα για την εξέλιξη των εντόμων: νέες, υβριδικές μορφές ζωής - οργανισμοί που συντηρούνται με μηχανικούς δεσμούς.

 

Η γερμανίδα καλλιτέχνις παίρνει, για παράδειγμα, μικροσκοπικά εξαρτήματα από τον κόσμο της ωρολογοποιίας και της μηχανολογίας - γρανάζια, πλάκες, πηγές ισορροπίας και νήματα, τα ενσωματώνει στα σώματα των εντόμων της και δημιουργεί όμορφα μηχανικά εξωσκελετικά πλάσματα που πλαισιώνουν ένα μεγάλο μέρος της συλλογής της.

 

Lycosa Tarentula
Lycosa Tarentula

 

Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από πανίσχυρα βιονικά έντομα που φαίνονται, αν μη τι άλλο, πραγματικά. Βλέποντας την ταραντούλα Lycosa της Wormann - με εξωσκελετικό σώμα και μηχανικά ενισχυμένα πόδια – καταλαβαίνει κανείς πώς τον αραχνοειδές αγγίζει νέα ή άγνωστα επίπεδα εξωτισμού. Ομοίως, το σκαθάρι Megasoma Αctaeon διαθέτει τόσο εντυπωσιακά στρώματα μηχανικών εργαλείων που του προσδίδουν ένα μεγαλοπρεπές σχήμα, με ακόμη μεγαλύτερη τρισδιάστατη διάσταση από αυτή που του έχει χαρίσει στην πραγματικότητα η μητέρα φύση. Το Tropidacris Dux είναι ένας τεράστιος καφέ γρύλλος με κομψές, υπερυψωμένες κεραίες, οι οποίες ενισχύονται από ένα μεγάλο μηχανικό ελατήριο.

 

Η δημιουργία τέτοιων περίπλοκων γλυπτών απαιτεί εξαιρετικό βαθμό χειροτεχνίας, έντονη προσοχή στη λεπτομέρεια και μια εμπεριστατωμένη κατανόηση της βιομηχανικής. Κάθε κομμάτι της σειράς "MeCre" παρουσιάζεται σε συμπαγές ξύλινο πλαίσιο από ξύλο wenge με τεχνική διπλής υάλωσης, χειροποίητη στη Γερμανία από το δεξιοτέχνη ξυλουργό Soeren Burmeister αποκλειστικά για τη σειρά "MeCre".

 

Dynastes Hercules
Dynastes Hercules

 

Mecynorrhina Secundus
Mecynorrhina Secundus

 

Κοντινό πλάνο του Dynastes Hercules
Κοντινό πλάνο του Dynastes Hercules

 

Neptunea
Neptunea

 

Cosmoderus
Cosmoderus

 

Acrocinus Longimarus
Acrocinus Longimarus

 

Koντινό πλάνο του Lycosa Tarentula
Koντινό πλάνο του Lycosa Tarentula

 

Ornithoptera Goliath
Ornithoptera Goliath

 

Tropidacrix Dux
Tropidacrix Dux

 

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ξεκίνησε να γράφει μουσική από το 1984 και 10 χρόνια μετά να αρθρογραφεί στο Περιοδικό «01». Αγαπάει τη φωτογραφία, την τεχνολογία και τα συνθεσάιζερ. Ονειρεύεται πως μια μέρα χάνεται στο δάσος με τις σημύδες και μένει για πάντα εκεί.. [email protected]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ