Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

10 μοναδικά έργα τέχνης του ΜοΜΑ

Μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης θεωρείται το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης στο κόσμο με μία καταπληκτική συλλογή έργων, ειδικότερα ζωγραφικής. Παρουσιάζουμε μερικά έργα της συλλογής του που ξεχωρίζουν.

 

 1.

Lee Bontecou, Untitled (1961)

 

 

Στη ανδροκρατούμενη σκηνή της μεταπολεμικής αμερικάνικης τέχνης, η Bontecou ήταν μία από τις σπάνιες γυναικείες παρουσίες. Όταν πρωτοπαρουσίασε τα έργα της προκάλεσε αίσθηση με τις δυσοίωνες και επιθετικές ιδιότητές τους. Ο στενός συνεργάτης της Joseph Cornell περιέγραφε τις ανοιχτές μαύρες κοιλότητες των έργων της σαν "τον τρόμο που βγαίνει από το στόμα των κανονιών, από τους βίαιους κρατήρες, από το παράθυρο που ανοίγει για μία πτήση χωρίς επιστροφή και από τα σαγόνια των μεγάλων θηρίων". Το συγκεκριμένο έργο φτιάχτηκε από έναν βιομηχανικό καμβά που βρήκε στον δρόμο κάτω από το διαμέρισμα της στο East Village. 

 

 2. 

Salvador Dalì, The Persistence of Memory (1931)

 

 

Τα έργα του Dali περιγράφονται και ως "ζωγραφισμένες φωτογραφίες ονείρων" και σίγουρα τα λιωμένα ρολόγια που εμφανίζονται στο συγκεκριμένο σουρεαλιστικό αριστούργημα και συμβολίζουν την στιγμή που τα όνειρα εισβάλλουν στην καθημερινότητα, ταιριάζουν με τον χαρακτηρισμό. Η ακτή της Καταλονίας απ' όπου καταγόταν ο καλλιτέχνης είναι το σκηνικό γι' αυτό το τοπίο του χρόνου όπου το άπειρο και η παρακμή ισορροπούν, ενώ το αινιγματικό πλάσμα στο κέντρο της σύνθεσης είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

 

3.

Willem de Kooning, Woman I (1950–52)

 

 

Στον πιο αντιπροσωπευτικό πίνακα της καριέρας του, ο De Kooning εισάγει μια παιγνιώδη αλληλεπίδραση μεταξύ των τεράστιων ματιών και μαστών (δεμένων εδώ, λες και θα μπορούσαν να πεταχτούν έξω από το κάδρο και να πνίξουν τον θεατή), χλευάζοντας την ερώτηση: ποιο από τα δύο θα κοιτάγατε πρώτα; Με την κάθετη και προωθημένη της στάση η Γυναίκα Ι μοιάζει ενθρονισμένη: Η βασίλισσα της φαντασίας του De Kooning.

 

 4.

Frida Kahlo, Self-Portrait with Cropped Hair (1940)

 

 

Αυτή η αυτοπροσωπογραφία που μπερδεύει τα φύλα από την διάσημη Μεξικάνα καλλιτέχνη και φεμινιστικό είδωλο, σχετίζεται με το διαζύγιο της από τον Diego Rivera – γνωστό όχι μόνο για τη δική του καλλιτεχνική ιδιοφυΐα αλλά και για τις ερωτοδουλειές του. Υποτιτλίζει την σύνθεση με στίχους από ένα δημοφιλές μεξικάνικο ερωτικό τραγούδι: «Κοίτα, αν σε αγάπησα ήταν εξαιτίας των μαλλιών σου. Τώρα που έμεινες χωρίς μαλλιά, δεν σ' αγαπώ πια». Καθόλου έκπληξη δεν προκάλεσε το γεγονός ότι η Kahlo ξαναπαντρεύτηκε τον Rivera τον επόμενο χρόνο κι έτσι αυτός ο περίεργα επιδραστικός πίνακας θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα μνημείο της εξάρτησής της.

 

5. 

Roy Lichtenstein, Drowning Girl (1963)

 

 

H pop εικόνα του Lichtenstein είναι ταυτόχρονα μια cool, ειρωνική αποδόμηση του φτηνού μελοδράματος και μια κλασική δυναμική σύνθεση, που οφείλεται κυρίως στο παιχνίδισμα μεταξύ των μαλλιών του υποκειμένου (χτενισμένα τέλεια σε μια κόμμωση εποχής Mad Men) και των κυμάτων (που μοιάζουν να έχουν βγει από μια εικόνα του Hokusai) που την απειλούν. Ο πίνακας, που είναι λεπτομέρεια από ένα κόμικ των αρχών των 60'ς με τίτλο Run For Love!, είναι αντιπροσωπευτικός του στυλ του Lichtenstein που χρησιμοποιεί όχι μόνο τις πασίγνωστες κουκίδες του, αλλά επίσης τολμηρές μαύρες γραμμές που περιστοιχίζουν κομμάτια χρωματισμένα με βαθύ μπλε. 

 

6. 

Kazimir Malevich, White on White (1918)

 

 

Αν και δημιουργήθηκε έναν αιώνα πριν, ο ριζοσπαστικός αυτός πίνακας εξακολουθεί και εκπλήσσει. Ο σκοπός του Malevich δεν ήταν να δημιουργήσει κάτι αμιγώς μινιμαλιστικό. Εμπνευσμένος από την παράδοση της Ρωσίας, πίστευε ότι η Σοβιετική επανάσταση οδηγούσε σε μία νέα εποχή, στην οποία ο υλισμός θα έδινε τη θέση του στη πνευματικότητα. Ονόμασε τη φιλοσοφία του σουπρεματισμό και το White on White ήταν η υπέρτατη εκδήλωση ενός καλλιτέχνη που ήθελε να αγγίξει την υπερβατικότητα. 

 

7. 

Henri Matisse, The Piano Lesson (1916)

 

 

Ένα από τα πιο προσωπικά έργα του Matisse, το Μάθημα πιάνου δείχνει τον μεγαλύτερο γιο του Pierre στο πιάνο. Πρόκειται για μία σύνθεση που αναφέρεται στον χώρο και τον χρόνο καθώς απηχεί ξανά και ξανά την πυραμιδική μορφή του μετρονόμου στο πιάνο- στη ζώνη του πράσινου που διακρίνεται στο παραθυρόφυλλο και στη σκιά που πέφτει στο πρόσωπο του Pierre. Το αγόρι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο έργα του πατέρα του που απεικονίζουν γυναίκες· μία αξιοπρεπή γυναικεία φιγούρα σε ένα υψηλό σκαμνί και το μικρό γλυπτό ενός αισθησιακού γυμνού. Περισσότερο από μια απλή περιγραφή της οικογενειακής ζωής, Το Μάθημα Πιάνου είναι ένας στοχασμός για την ενηλικίωση.

  

8.

Pablo Picasso, Les Demoiselles d'Avignon (1907)

 

 

Οι δεσποινίδες της Αβινιόν μπαίνουν στην σύγχρονη εποχή προκαλώντας μία ρήξη με την αναπαραστατική παράδοση της δυτικής ζωγραφικής. Ο πίνακας απεικονίζει 5 γυμνές γυναίκες με επίπεδες θρυμματισμένες φιγούρες εμπνευσμένες από την Ιβηρική και αφρικανική τέχνη που προαναγγέλουν τη μετέπειτα ανάπτυξη του κυβισμού. 

 

9. 

Henri Rousseau, The Sleeping Gypsy (1897)

 

 

Η καριέρα του Rousseau, του Γάλλου naïve καλλιτέχνη αποτελεί ίσως το πρώτο δέιγμα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που κέρδισε τον θαυμασμό των σύγχρονων του, αν και ο δρόμος του προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολος. Σύμφωνα με την ιστορία ήταν ο Πικάσο αυτός που πρώτος αναγνώρισε το ταλέντο του Rousseau, όταν παρ' ολίγο να χρησιμοποιήσει ένα έργο του σαν καμβά για να ζωγραφίσει ο ίδιος (ένας Μοντιλιάνι δεν είχε την ίδια τύχη). Από τότε οι ονειρικές, αφελείς αναπαραστάσεις του Rousseau και τα εξωτικά του τοπία -τα οποία μάλλον ήταν προϊόντα της φαντασίας του, καθώς δεν είχε φύγει ποτέ από τη Γαλλία- κέρδισαν την αναγνώριση, κυρίως χάρη σ' αυτό τον πίνακα, όπου η αντιπαράθεση της όμορφης κοιμωμένης  και του θηρίου έχει μία απόκοσμη ομορφιά. 

 

10. 

Andy Warhol, Gold Marilyn Monroe. 1962

 

 

Αμέσως μετά τον τραγικό θάνατό της Monroe το 1962 ο Warhol δημιούργησε μια σειρά έργων για να τιμήσει την ηθοποιό  που είχε συνεπάρει την Αμερική. Το πορτρέτο βασίστηκε σε μία φωτογραφία της σταρ από την  ταινία Niagara στην οποία η Monroe συμπρωταγωνιστούσε με τον Joseph Cotton, υποδυόμενη την δυσαρεστημένη σύζυγο που σχεδιάζει τη δολοφονία του άντρα της. Ο Warhol ζωγράφισε το χρυσό φόντο πριν αποτυπώσει το έντονα χρωματισμένο πρόσωπό της στο οποίο πρόσθεσε μαύρο για να τονίσει τα χαρακτηριστικά της. Φαίνεται πως και ο Warhol αντιμετώπιζε τη δημόσια περσόνα της σταρ σαν μια προσεκτικά δομημένη ψευδαίσθηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πάτι Σμιθ και η Σαρλότ Γκενσμπούργκ στην έκθεση του Έντβαρντ Μουνκ

Εικαστικά Η Πάτι Σμιθ και η Σαρλότ Γκενσμπούργκ στην έκθεση του Έντβαρντ Μουνκ

Οι σπουδαίες καλλιτέχνιδες εμβαθύνουν πάνω στη ζωή και το έργο του μεγάλου Νορβηγού ζωγράφου
1 ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ
«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ

Εικαστικά «Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ

Μια συλλογική έκθεση με ζωγραφική, εγκαταστάσεις και street art ξεκινά στην γκαλερί ALIBI του Ψυρρή
2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ
Δείτε τους  πίνακες που ζωγραφιζε ο Kurt Cobain για πρώτη φορά

Εικαστικά Δείτε τους πίνακες που ζωγραφιζε ο Kurt Cobain για πρώτη φορά

Μια σειρά διαθλασμένων πορτρέτων του θρύλου της rock δημιουργεί εύγλωττους παραλληλισμούς με τη σκοτεινή και οδυνηρή φύση της μουσικής του
20.2.2019
Σωκράτης Σωκράτους: Αυτοί που σώζονται κι αυτοί που πνίγονται στις ελληνικές θάλασσες

Εικαστικά Σωκράτης Σωκράτους: Αυτοί που σώζονται κι αυτοί που πνίγονται στις ελληνικές θάλασσες

Ο Κύπριος καλλιτέχνης μάς ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ στην γκαλερί The Breeder που θέμα έχει το προσφυγικό.
18.2.2019
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
17.2.2019
 24 διεθνείς καλλιτέχνες σε μια «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας»

Εικαστικά 24 διεθνείς καλλιτέχνες σε μια «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας»

Μια έκθεση στο Ωδείο Αθηνών εξετάζει τη διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους σύγχρονους πολιτικούς
15.2.2019
Δήμος Σκουλάκης: Ο Μεγάλος Αντιφατικός

Εικαστικά Δήμος Σκουλάκης: Ο Μεγάλος Αντιφατικός

Μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό εικαστικό της γενιάς του ’70 συγκεντρώνει στο Μουσείο Μπενάκη χαρακτηριστικά έργα από 50 χρόνια δημιουργίας
14.2.2019
Με τον δρα Παΐσιο και την Πέγκυ Ζουμπουλάκη στην έκθεση του Μόραλη

Εικαστικά Με τον δρα Παΐσιο και την Πέγκυ Ζουμπουλάκη στην έκθεση του Μόραλη

Μια ξεχωριστή, προσωπική ξενάγηση έκλεισε ιδανικά την πιο επιτυχημένη έκθεση της χρονιάς
11.2.2019
Με William και James Blake μπροστά στο «Φάντασμα των Ψύλλων»

Εικαστικά Με William και James Blake μπροστά στο «Φάντασμα των Ψύλλων»

Ο William Blake χρειάστηκε δύο αιώνες για να έχει τέτοια αναγνώριση. Και είναι πολύ πιθανό, αν πεις στον μέσο πιτσιρικά τη λέξη «Blake», να φέρει πρώτα στο μυαλό του τον James...
10.2.2019
Διαμάντια της ελληνικής ζωγραφικής από μια συλλογή της Ρόδου στην Αθήνα

Εικαστικά Διαμάντια της ελληνικής ζωγραφικής από μια συλλογή της Ρόδου στην Αθήνα

Η συλλογή ζωγραφικής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου που θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχοράκη περιλαμβάνει έργα των Τσαρούχη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Παρθένη, Εγγονόπουλου και πολλών άλλων.
10.2.2019
Η μεγαλειώδης έκθεση του Ρέμπραντ στην Ολλανδία ξεκινά. Δείτε μερικά αριστουργήματα σε HD

Εικαστικά Η μεγαλειώδης έκθεση του Ρέμπραντ στην Ολλανδία ξεκινά. Δείτε μερικά αριστουργήματα σε HD

Με αφορμή την συμπλήρωση 350 χρόνων από το θάνατο του Ρέμπραντ το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ χαρακτήρισε το 2019 ως «έτος του Ρέμπραντ» και διοργανώνει σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις.
9.2.2019
Η Ιβάνκα Τραμπ βάζει σκούπα κι εμείς απολαμβάνουμε υποκριτικά το θέαμα

Εικαστικά Η Ιβάνκα Τραμπ βάζει σκούπα κι εμείς απολαμβάνουμε υποκριτικά το θέαμα

Η εικαστική παράσταση “Ivanka Vacuuming” ενόχλησε τα μέλη της δυναστείας των Τραμπ, είναι αρκετό όμως αυτό για να συγχωρήσει κανείς τους εξαντλημένους συμβολισμούς της;
9.2.2019
Τρέισι Έμιν: Έχω μετανιώσει οικτρά που υποστήριξα τον Μπλερ και τον Κάμερον

Εικαστικά Τρέισι Έμιν: Έχω μετανιώσει οικτρά που υποστήριξα τον Μπλερ και τον Κάμερον

Στα επίσημα εγκαίνια της νέας της έκθεσης που έγιναν χθες, η διάσημη εικαστικός δήλωσε ότι οι δύο πρώην βρετανοί πρωθυπουργοί θα μείνουν στην ιστορία «επειδή έκαναν τα πιο φριχτά πράγματα»
6.2.2019
Ο Τζιμ Κάρεϊ ως εξέχων πολιτικός γελοιογράφος των χαλεπών καιρών μας

Εικαστικά Ο Τζιμ Κάρεϊ ως εξέχων πολιτικός γελοιογράφος των χαλεπών καιρών μας

Τα ιδιοφυή πολιτικά καρτούν που δημοσιεύει στο Twitter παρουσιάζονται σε μια μεγάλη ατομική έκθεση στο Λος Άντζελες.
3.2.2019
Όταν η Βρετανοκινέζα ζωγράφος Faye Wei Wei βρέθηκε στην Αθήνα

Εικαστικά Όταν η Βρετανοκινέζα ζωγράφος Faye Wei Wei βρέθηκε στην Αθήνα

Ένα υπνωτιστικό ταξίδι στον γοητευτικό κόσμο της καλλιτέχνιδας
31.1.2019