TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η «παγωμένη βροχή» της Ρωσίας

Η "παγωμένη βροχή" της Ρωσίας Facebook Twitter



«Ледяной дождь», η παγωμένη βροχή της Ρωσίας, δημοφιλής και επίφοβη


Lucien Jacques

Ανταποκριτής στη Μόσχα της Libération
Chronique "Les Mots secouent" 

Μικρό γλωσσάριο της ρωσικής πραγματικότητας μέσα από λέξεις που δεν έχουν πάντα ακριβή μετάφραση.

 

 

 *

Ледяной дождь, Ledianoï dojd, "Παγωμένη βροχή". Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο χαρακτηριστικό του ρωσικού κλίματος, που εμφανίζεται στο έμπα του χειμώνα, ή μεταξύ χειμώνα και άνοιξη, όταν μια παγωμένη νύχτα διαδέχεται μια βροχερή μέρα. Το επόμενο πρωί, τα πάντα, από τα κλαδιά των δέντρων έως τον οδικό εξοπλισμό καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα πάγου.

Το φαινόμενο είναι φωτογενές. και στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, πολύ δημοφιλές. 'Οταν αυτό συμβαίνει στη Μόσχα, το Instagram, το Facebook και το VK (το κύριο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο), κατακλύζονται από φωτογραφίες με κινητά: ένα ξερό φύλλο χυτευμένο στον πάγο όπου μπορούμε να διακρίνουμε κάθε φλέβα, ένα κλαδί κουφοξυλιάς σαν σε κρύσταλλο μέσα... Αλλά αποτελεί κι εφιάλτη για τους οδηγούς, οι οποίοι βρίσκουν το αυτοκίνητό τους το πρωί κολλημένο μέσα σε ένα αδιαπέραστο στρώμα πάγου που πρέπει να λιώσουν λίγο-λίγο με καυτό νερό.

Και είναι και κάποιες φορές που η "παγωμένη βροχή" προκαλεί δραματικές καταστάσεις. Σε μια χώρα όπου, με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις, η γεωγραφική απομόνωση είναι ο κανόνας, το φαινόμενο είναι και επίφοβο: δύσκολο να προβλεφθεί, αναπότρεπτο, καθιστά τους δρόμους αδιάβατους, καταστρέφει το ηλεκτρικού δίκτυο και τις τηλεφωνικές γραμμές, και μπορεί να στείλει απομονωμένα χωριά πίσω στην λίθινη εποχή.

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, στο Βλαδιβοστόκ, στη Ρωσική Άπω Ανατολή, μία "παγωμένη βροχή" παρέλυσε την πόλη και ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν μια κρεμαστή γέφυρα που συνέδεε τα γειτονικά νησιά, εξαιτίας του πάγου που είχε καλύψει τα καλώδιά της. Είχε κατασκευαστεί από Γάλλους ειδικούς της εταιρείας Freyssinet, οι οποίοι δεν είχαν λάβει υπόψη αυτόν τον κίνδυνο, και χρειάστηκε να κλείσει για να εκτιμηθεί η ζημιά, την ώρα που τα χωριά των δύο νησιών που συνδέονταν με αυτόν τον τρόπο με την ηπειρωτική χώρα είχαν παραλύσει κάτω από ένα στρώμα πάγου και στερούνταν τρεχούμενο νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο.

Η "παγωμένη βροχή" της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ. Onedio
Η «παγωμένη βροχή» της Ρωσίας Facebook Twitter
Η «παγωμένη βροχή» της Ρωσίας Facebook Twitter

Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στη Ρωσία, όπου συνηθίζουν περισσότερο να ειρωνεύονται για τις ατυχίες των χωρών της Δυτικής Ευρώπης που παραλύουν από χιονοπτώσεις παρά να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Τρέφει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των κατοίκων της Άπω Ανατολής, που αισθάνονται παραμελημένοι, αμέτοχοι στη ρωσική οικονομική ανάκαμψη και εγκαταλειμμένοι από την κεντρική δύναμη. Φανέρωσε επίσης για άλλη μια φορά την ανικανότητα των αρχών σε αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή, που χρειάστηκαν περισσότερο από μία εβδομάδα για να οργανώσουν την εκκένωση των κατοίκων με πλοία, να εγκαταστήσουν γεννήτριες και να μοιράσουν τρόφιμα, τη στιγμή που τα προϊόντα διατροφής είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τα καταστήματα των νησιών.

Από την 1η Δεκεμβρίου, μόνο 118 από τα 168 καλώδια είχαν ξεπαγώσει με το χέρι. Όσο για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου, δεν αναμένεται πριν από τις 3 Δεκεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των διακοπών ρεύματος. Από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν, στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, μία σύντομη άνοδο της θερμοκρασίας με βροχοπτώσεις, κι αμέσως μετά ένα νέο ψυχρό επεισόδιο ... αυξάνοντας τους φόβους για μια νέα "παγωμένη βροχή".
Lucien Jacques

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Η «παγωμένη βροχή» της Ρωσίας Facebook Twitter
Η «παγωμένη βροχή» της Ρωσίας Facebook Twitter

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ