TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

"Λοιπόν Σαλβίνι, δεν είμαστε πια σκατοχωριάτες;"

 

 

"Λοιπόν Σαλβίνι, δεν είμαστε πια σκατοχωριάτες;"

 

 Ο Ματέο Σαλβίνι, εκκολαπτόμενος ηγέτης της ευρωπαϊκης ακράς δεξιάς, θύμα τριών κοριτσιών

"Λοιπόν Σαλβίνι, δεν είμαστε πια σκατοχωριάτες;" Facebook Twitter
Teens 'Protest' Far-Right Politician by Photobombing Their Selfie with Kiss: 'Fighting Hate with Love' (People). Η Matilde Rizzo και η Gaia Parisi στην έν λόγω selfie τους με τον Salvini.Φωτ. Gaia Parisi/Instagram

 

Ευρωεκλογές: τεταμένο τέλος εκστρατείας για τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία

Η Λίγκα, το ακροδεξιό κόμμα του Υουργού Εσωτερικών, προηγείται στην πρόθεση ψήφους, αλλά αρχίζει να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις.

Jérôme Gautheret

Le Monde, 17.05.2019

'Αρχισε σαν μια εφηβική πρόκληση στις 25 Απριλίου, μετά από μια εκλογική συγκέντρωση στη μικρή πόλη Caltanissetta, στην κεντρική Σικελία. 'Οπως κάθε φορά μετά από πολιτική του συγκέντρωση, ο Matteo Salvini προσφέρεται με προθυμία σε ατελείωτες selfies. Όταν φτάνει η σειρά δύο 19χρονων κοριτσιών, παίρνει ένα από τα κινητά τους και με χαμόγελο στα χείλη ενεργοποιεί μηχανικά τη συσκευή, με την ίδια κίνηση που επαναλαμβάνει εκατοντάδες φορές την ημέρα.

 

Αυτό που δεν καταλαβαίνει αμέσως είναι ότι τα κορίτσια αυτά, πίσω από την πλάτη του, φιλιούνται στο στόμα. Εμβρόντητος, ο υπουργός Εσωτερικών αντιλαμβάνεται μέσα σε κλάσμα του δευτερολέπτου ότι έχει μόλις παγιδευτεί... πολύ αργά όμως.

 

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η φωτογραφία διαδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδευόμενη από φαρμακερά σχόλια για την ομοφοβία των ηγετών της Λίγκας. Τις επόμενες ημέρες, τα περιστατικά αυτού του τύπου πολλαπλασιάζονται. Στο Σαλέρνο (Καμπανία), μία "θαυμάστρια" που γυρίζει ένα βίντεο μαζί του, τον ρωτάει ξαφνικά: "Ωραία λοιπόν, δεν είμαστε πια σκατοχωριάτες;" αναφερόμενη στα προηγούμενα ολισθήματα του αρχηγού της Λίγκας απέναντι στους πληθυσμούς της νότιας Ιταλίας. Η νεαρή γυναίκα, που προπηλακίστηκε από τους φρουρούς του υπουργού, αρνείται κατηγορηματικά να διαγράψει την ηχογράφηση, η οποία μεταδίδεται αμέσως στα κοινωνικά δίκτυα. Υπάρχουν κι άλλοι που επωφελούνται παρόμοιων περιστάσεων για να τον ρωτήσουν πότε η Λίγκα θα επιστρέψει τα 49 εκατομμύρια ευρώ που υπεξαίρεσε από το δημόσιο χρήμα, και απαιτεί η ιταλική δικαιοσύνη ...

Σε άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις φάνηκαν να επιδεικνύουν παράξενο υπερβάλλοντα ζήλο στο ξεκρέμασμα των πανό που θεωρήθηκαν προσβλητικά. Τη Δευτέρα 13 Μαΐου, πυροσβέστες από τη μικρή πόλη της Brembate Sotto, στην επαρχία του Μπέργκαμο (Λομβαρδία), έστησαν ακόμη και τη μεγάλη σκάλα τους για να αφαιρέσουν από ένα μπαλκόνι ένα πανό που έγραφε "Δεν είστε ευπρόσδεκτοι", επειδή θεωρήθηκε προσβλητικό για τον υπουργό.

 

Αν τα δούμε μεμονωμένα, τα περιστατικά αυτά είναι απολύτως ανεκδοτολογικά. Αλλά ο πολλαπλασιασμός τους και ο αντίκτυπός τους στα κοινωνικά δίκτυα συνέβαλαν τις τελευταίες ημέρες σε μια αλλαγή κλίματος. Για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ της Λίγκας του Βορρά και του Κινήματος 5 Αστέρων, την άνοιξη του 2018, η αφήγηση που ο ηγέτης της συμμαχίας επιδιώκει να επιβάλει, με  φωτογραφίσεις δήθεν αυθόρμητες στη μέση του πλήθους, δεν φαίνεται να είναι πια χωρίς αντίλογο. Σημάδι των καιρών, ο ίδιος ο Matteo Salvini δυσκολεύεται να συγκρατήσει τον θυμό του. Αυτός που κάποτε χλεύαζε τους αντιπάλους του στέλνοντάς τους "φιλάκια" με την παραμικρή ευκαιρία χάνει όλο και πιο συχνά την ψυχραιμία του. [...]

Jérôme Gautheret

 

 


Η Βαλεντίνα εξηγεί τους λόγους της "παρεμβασής" της για τους "σκατοχωριάτες". Ο Σαλβίνι ζήτησε να διαγραφτεί το βίντεο, αλλά εκείνη αρνήθηκε.

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ