Ακούστε τα πουλιά της Αθήνας!

 
 

Όταν η φασαρία στην πόλη χαλαρώνει, νωρίς το πρωί της Κυριακής ή τις αργίες που η Αθήνα αδειάζει, είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσεις τα πουλιά να τραγουδούν. Και αυτή η εποχή είναι η καλύτερη.

Από τον M.Hulot
Εικονογράφηση: bianka/ LiFO
Επιμέλεια ήχων: Λευτέρης Σταύρακας

Τα πουλιά που ζουν στην Αθήνα, μαζί μας, δίπλα μας, σε άλση, πάρκα, στα δέντρα της γειτονιάς αλλά και σε θάμνους ή σε κοιλώματα βράχων, ακόμα και στις τρύπες των κτιρίων και στις γλάστρες στο μπαλκόνι μας δεν είναι απλά αόρατοι επισκέπτες, είναι κάτοικοι της πόλης που υπάρχουν γύρω μας όλες τις εποχές του χρόνου. Συνήθως δεν φαίνονται επειδή κρύβονται, αλλά αν βγεις στο μπαλκόνι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας υπάρχει ήλιος μπορείς να τα ακούσεις να τραγουδούν, ειδικά αυτή την εποχή που αναζητούν το ταίρι τους και προσπαθούν να το εντυπωσιάσουν. Είναι πολλά τα πουλιά την άνοιξη και το καλοκαίρι στην Αθήνα, μόνο στο κέντρο μπορείς να παρατηρήσεις πάνω από 150, στον Λυκαβηττό έχουν καταγραφεί γύρω στα 90, στον Εθνικό Κήπο γύρω στα 80, ενώ στον λόφο του Φιλοπάππου και της Ακρόπολης καταγράφονται πάνω από 100. Η καλύτερη ώρα για να ακούσεις το τραγούδι τους είναι νωρίς το πρωί, πριν βγει ο ήλιος αλλά και λίγο μετά την ανατολή, ενώ τα νυχτόβια όπως η κουκουβάγια και ο γκιώνης τραγουδούν μετά τη δύση του ήλιου. Το τραγούδι των περισσότερων είναι εντυπωσιακό, αν το προσέξεις είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από ό,τι θα περίμενες, ειδικά το τραγούδι πουλιών που δεν έχεις ποτέ δώσει σημασία, αλλά σίγουρα το γνωρίζεις, όπως του χελιδονιού ή του σπουργίτη. Και τα δεκαπέντε πουλιά που επέλεξε ο Λευτέρης Σταύρακας, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και παρατηρητής των πουλιών της Ελλάδας εδώ και χρόνια, αναπαράγονται μέσα στην Αθήνα, έχει ενδιαφέρον η φωνή τους και τα βρίσκεις συχνά.

Βραχοκιρκίνεζο

Falco tinnunculus

 
 

Το πιο κοινό αρπακτικό της πρωτεύουσας, παραμένει όλο τον χρόνο στην Αθήνα και φωλιάζει σε βράχια λόφων της πόλης (Ακρόπολη, Τουρκοβούνια κ.α.) αλλά ακόμα και σε κτίρια. Αναζητά την τροφή του –μικρά πουλιά, τρωκτικά και μεγάλα έντομα– παραμένοντας ακίνητο στον αέρα με χαρακτηριστικά γρήγορα φτερουγίσματα.

Βουνοσταχτάρα

Apus melba

 
 

Καλοκαιρινός επισκέπτης της πόλης, έρχεται από την Αφρική την άνοιξη και φτιάχνει τη φωλιά του σε σχισμές βράχων αλλά και χαραμάδες παραθύρων και άλλα στενά ανοίγματα σε κτίρια. Κάνει σχεδόν τα πάντα εν πτήσει (τρώει, πίνει, ζευγαρώνει αλλά και κοιμάται). Αν για οποιοδήποτε λόγο πέσει στο έδαφος, είναι σχεδόν αδύνατο να πετάξει καθώς έχει πολύ μακριές φτερούγες και πολύ κοντά πόδια.

Μυοψιττακός

Myiopsitta monachus

 
 

Εξωτικός δραπέτης από κλουβιά που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει αποικίες σε όλο το λεκανοπέδιο. Είναι το μόνο είδος παπαγάλου που φτιάχνει φωλιά από κλαδιά και μάλιστα «υπερπαραγωγή» με διαμερίσματα που φιλοξενούν αρκετά ζευγάρια. Γι αυτό και προτιμά ψηλά πεύκα αλλά και άλλα δέντρα που μπορούν να στηρίξουν τέτοια οικοδομήματα.

Μαυροτσιροβάκος

Sylvia melanocephala

 
 

Μολονότι είναι από τους πιο κοινούς μόνιμους φτερωτούς κάτοικους του λεκανοπεδίου, οι περισσότεροι Αθηναίοι αγνοούν την ύπαρξή του. Ο κύριος λόγος είναι η προτίμησή του να κινείται μέσα σε θάμνους και δέντρα και να βγαίνει σπάνια σε ανοιχτό πεδίο.

Καρδερίνα

Carduelis carduelis

 
 

Το πολύχρωμο της φτέρωμα και η πολύ μελωδική φωνή αποτελούν, δυστυχώς, αιτίες για να την παγιδεύουν (παράνομα εννοείται) ακόμα σε μεγάλους αριθμούς. Στην Αθήνα πλέον δεν είναι τόσο κοινή αλλά εξακολουθεί να φωλιάζει σε λίγα πάρκα. Αγαπημένη της τροφή το φθινόπωρο αποτελούν οι σπόροι από γαϊδουράγκαθα.

Γκιώνης

Otus scops

 
 

Η χαρακτηριστική του φωνή αποτελεί σημείο κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού, στην Αθήνα όμως μπορούμε να τον ακούσουμε και στο καταχείμωνο καθώς παραμένει όλο τον χρόνο και φωλιάζει σε όλα τα πάρκα της πόλης. Πολύ μικρός σε μέγεθος, τρέφεται κυρίως με έντομα και μικρά τρωκτικά τα οποία αναζητά αποκλειστικά τη νύχτα, βοηθούμενος από την εξαιρετική του όραση.

Καλόγερος

Parus major

 
 

Άλλος ένας πολύ κοινός μόνιμος κάτοικος της Αθήνας, είναι πολύ ευρηματικός στην εύρεση κατάλληλου σημείου για φώλιασμα, γιατί εκτός από κουφάλες δέντρων τον βρίσκουμε και σε τρύπες σε τοίχους, σε στύλους φωτισμού, ακόμα και σε πυροσβεστικές φωλιές! Καταναλώνει μεγάλο αριθμό από κάμπιες και άλλα έντομα την άνοιξη, τον χειμώνα βολεύεται και με σπόρους, ενώ προσελκύεται εύκολα και από ξηρούς καρπούς γι’ αυτό και είναι από τα πιο συχνά πουλιά σε ταΐστρες.

Κότσυφας

Turdus merula

 
 

Πολύ κοινός μόνιμος κάτοικος, το πολύ μελωδικό του τραγούδι, που θυμίζει φλάουτο, ακούγεται ήδη από τον Ιανουάριο. Φωλιάζει χαμηλά σε δέντρα και θάμνους ενώ τρελαίνεται για σκουλήκια τα οποία μπορεί να αναζητήσει ακόμα και σε γλάστρες στα μπαλκόνια μας. Αποτελεί δημοφιλές θήραμα για τους κυνηγούς και στην ύπαιθρο κρύβεται συνέχεια, αλλά τα πουλιά της Αθήνας απολαμβάνουν μία τρόπον τινά ασυλία και γι’ αυτό είναι πολύ λιγότερο «ντροπαλά».

Καρακάξα

Pica pica

 
 

Παμφάγος μόνιμος κάτοικος που έχει ωφεληθεί πολύ από τον άνθρωπο τις τελευταίες δεκαετίες. Τρώει τα πάντα: σπόρους, έντομα, αβγά και νεοσσούς άλλων πουλιών, σκουπίδια και ψοφίμια… Φτιάχνει μια αρκετά περίτεχνη θολωτή φωλιά και υπερασπίζεται με σθένος την επικράτειά της, κάνοντας επιθέσεις εκφοβισμού (mobbing) σε οποιονδήποτε θηρευτή περάσει κοντά.

Σκαρθάκι

Serinus serinus

 
 

Ξάδελφος του καναρινιού, η φλύαρη τρίλια του αρσενικού ακούγεται, δυστυχώς, ολοένα και λιγότερο μέσα στην Αθήνα καθώς ο αναπαραγόμενος πληθυσμός έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Φωλιάζει κυρίως σε κωνοφόρα δέντρα και τρέφεται με σπόρους και άλλα φυτά ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι τρώει και έντομα.

Σταβλοχελίδονο

Hirundo rustica

 
 

Αγγελιοφόρος της άνοιξης, έρχεται από την Αφρική τον Μάρτιο και φτιάχνει τη φωλιά του σε μπαλκόνια, πιλοτές αλλά και κάτω από γέφυρες. Ορισμένες γειτονιές, όπως η Πλάκα, γεμίζουν με τα τιτιβίσματα τους την άνοιξη. Τρέφεται αποκλειστικά με ιπτάμενα έντομα και γι’ αυτό είναι σύμμαχός μας στη μάχη κατά των μυγών και των κουνουπιών και δεν πρέπει να καταστρέφουμε τις φωλιές τους.

Τσαλαπετεινός

Upupa epops

 
 

Το εντυπωσιακό του λοφίο και η σιλουέτα του που θυμίζουν γιγάντια πεταλούδα όταν πετάει, έχουν κάνει τον Τσαλαπετεινό εξαιρετικά δημοφιλή. Καλοκαιρινός επισκέπτης από την Αφρική, έχει εγκλιματιστεί πολύ καλά στην Αθήνα και εκμεταλλεύεται την αφθονία των καμπιών του πεύκου, τις οποίες βρίσκει όταν έχουν τη μορφή χρυσαλλίδας, σκάβοντας το έδαφος με το μακρύ του ράμφος. Φωλιάζει σε τρύπες δέντρων αλλά και τοίχων.

Κίσσα

Garrulus glandarius

 
 

Νέα «προσθήκη» στα είδη της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της έχει αυξηθεί σημαντικά και τη βρίσκουμε σε όλα τα πάρκα της πόλης. Η πιθανότερη αιτία αυτής της στροφής στην πόλη είναι οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στα γειτονικά βουνά (Πεντέλη, Πάρνηθα κλπ). Τρέφεται με έντομα, φρούτα, καρπούς αλλά και αβγά και νεοσσούς άλλων πουλιών ενώ οι μιμητικές τις ικανότητες είναι εντυπωσιακές.

Κοκκινολαίμης

Erithacus rubecula

 
 

Τον αποκαλούν και αηδόνι του Χειμώνα, λόγω του μελωδικού του τραγουδιού που ακούγεται όλο τον χειμώνα από άτομα και των δύο φύλων που έρχονται στην Αθήνα από τη Βόρεια Ευρώπη. Το καλοκαίρι, παραμένει σημαντικός αριθμός ζευγαριών σε πάρκα αλλά και μεγάλους κήπους για να φωλιάσει.

Σπιτοσπουργίτης

Passer domesticus

 
 

Ο πιο χαρακτηριστικός μόνιμος κάτοικος της Αθήνας, θεωρείται μάλιστα (λανθασμένα φυσικά) ως και το μοναδικό είδος πουλιού που μπορεί να ζήσει στη μεγαλούπολη, μαζί με τα περιστέρια. Φωλιάζει σε στέγες κτιρίων ή τρύπες δέντρων και τρέφεται με σπόρους, ψίχουλα αλλά δε θα πει όχι και σε έντομα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ