Τι έκαναν οι άνθρωποι πριν από τα smartphones;

Τι έκαναν οι άνθρωποι πριν από τα smartphones; Facebook Twitter
Τα τηλέφωνα ήταν ο μόνος τρόπος να συνδεθείς με τους φίλους σου από μακριά. Φωτ.: Ken Lubas/Los Angeles Times via Getty Images
0

ΤΙ ΑΠΟΣΠΟΥΣΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ και την προσοχή των ανθρώπων πριν από το smartphone; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται σημαντική, επειδή από παντού ακούμε πόσο επιβλαβής υποτίθεται ότι είναι η χρήση των smartphones: συμβάλλει στο άγχος, την κατάθλιψη και την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Λέγεται επίσης ότι τα smartphones μάς αποσυνδέουν από τον κόσμο αλλά από τους συνανθρώπους μας. Αντί να απολαμβάνουν το μεσημεριανό γεύμα ή τα τουριστικά αξιοθέατα, οι άνθρωποι τα φωτογραφίζουν, συχνά για να εξασφαλίσουν την έγκριση και την αποδοχή των στα social media. Έχει γίνει διάσημη η ρήση της κοινωνιολόγου Sherry Turkle η οποία είχε δηλώσει πως οι συσκευές αυτές ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ζουν «μόνοι μαζί».

Σύμφωνοι, αλλά τι έκαναν οι άνθρωποι πριν από τα smartphones; Οι περισσότεροι από εμάς δεν θυμόμαστε. Και δεν μπορούμε να θυμηθούμε τι κάναμε επειδή συχνά δεν κάναμε τίποτα, και ήταν φρικτό.

Το να γεμίσουμε το τίποτα με δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους ήταν ένας διαρκής αγώνας. Τα τηλέφωνα ήταν ο μόνος τρόπος να συνδεθείς με τους φίλους σου από μακριά. Οι συμβουλές, οι ιδέες και οι προτάσεις δεν ήταν τόσο προσβάσιμες πριν από την άφιξη και τη μετέπειτα ωρίμανση του διαδικτύου, οπότε μπορεί να τηλεφωνούσατε σε κάποιον φίλο για πληροφορίες, όχι απλώς για κουβέντα.

Τώρα συμβαίνουν υπερβολικά πολλά, αλλά πριν ήταν σα να μη συνέβαινε ποτέ τίποτα.

Η τηλεόραση ήταν ένας άλλος τρόπος για να σκοτώνουμε την ώρα μας. Βλέπαμε πολλή τηλεόραση και οι συσκευές τηλεόρασης ήταν παντού. Τηλεπαιχνίδια, σαπουνόπερες, κωμικές σειρές, βραδινές ειδήσεις, MTV – η τηλεόραση έπαιζε σχεδόν συνέχεια. Στα σπίτια αλλά και σε αεροδρόμια, ιατρεία και καταστήματα. Σε ορισμένους σταθμούς τρένων και λεωφορείων υπήρχαν μικροσκοπικές τηλεοράσεις με κέρματα βιδωμένες στα μπράτσα των καθισμάτων, μια υπενθύμιση της απόγνωσης που ένιωθαν οι άνθρωποι όταν ήταν περιορισμένοι.

Και αναζητούσαμε πληροφορίες και ερεθίσματα ξεφυλλίζοντας σελίδες σε οτιδήποτε έντυπο –εφημερίδες, περιοδικά ή καταλόγους– τύχαινε να βρίσκεται κοντά μας. Όπως και σήμερα τα smartphones, μας προσέφεραν τρόπους για να δούμε κάτι –οτιδήποτε– που δεν είχαμε δει πριν, ενώ περιμέναμε να συμβεί το επόμενο πράγμα.

Τα περιοδικά απλώνονταν στις αίθουσες αναμονής, στις πλάτες των καθισμάτων των αεροπλάνων, στα παγκάκια στο πάρκο. Στον χρόνο διαρκούς αναμονής που περνάμε τώρα με τα κινητά μας, οι άνθρωποι διάβαζαν οτιδήποτε: ανεπιθύμητη αλληλογραφία, διαφημίσεις στο μετρό, το πίσω μέρος των κουτιών δημητριακών, τις ετικέτες στα καρυκεύματα.

Η αλήθεια είναι ότι πριν αποκτήσουμε όλοι smartphones μια άγονη έκταση άδειου χρόνου απλωνόταν διαρκώς μπροστά μας: περιμένοντας το λεωφορείο ή κάποιον να γυρίσει σπίτι, ή την έναρξη της επόμενης προγραμματισμένης εκδήλωσης. Κάποιος μπορεί να αργούσε στο ραντεβού, αλλά δεν έφτανε καμία ειδοποίηση για μια τέτοια καθυστέρηση.

Πριν από τα smartphones, οι άνθρωποι ως επί το πλείστον υπέφεραν από συνεχή, ατελείωτη πλήξη. Ας μη θρηνούμε λοιπόν για τον χρόνο που σπαταλάμε στα smartphones, τουλάχιστον όχι τόσο πολύ. Είναι κακό να παρασύρεσαι σε άγονες αντιπαραθέσεις ή σε συνωμοσιολογίες, να κάνεις doomscroll, να κουβαλάς τη δουλειά σου παντού. Αλλά ήταν επίσης κακό να υποφέρει κανείς από τον τρόμο της μονοτονίας. Τώρα συμβαίνουν υπερβολικά πολλά, αλλά πριν ήταν σα να μη συνέβαινε ποτέ τίποτα.

Με στοιχεία από The Atlantic

Ιδέες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Ιδέες / Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η περίπτωση της αστροφυσικού Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν που επέλυσε μόνη της ένα από ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα αλλά η έρευνά της «καπελώθηκε» από το κατεστημένο της εποχής
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ