0
ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Η Πίνα Μπάους χορογραφεί την Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Στραβίνσκυ

Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης (Le Sacre du Printemps) είναι ένα έργο που συνέθεσε ο Igor Stravinsky (1882-1971 ) μεταξύ 1912-1913 για τα Ρωσικά μπαλέτα του Sergei Diaghilev σε χορογραφία Vaslav Nijinsky και κοστούμια του Nicolas Roerich.

Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 1913 στο θέατρο Champs-Elyseès στο Παρίσι. Ένα μεγάλο σκάνδαλο ξεσπά από τη πρώτη κιόλας παρουσίαση του έργου που έμελλε να επηρεάσει την πορεία της μουσικής του 20ου αιώνα. Οι καινοτόμες τεχνικές, που εισήγαγε ο συνθέτης τα καινούργια ηχοχρώματα και ο πρωτόγνωρος ρυθμικός δυναμισμός που αποτελεί κινητήρια δύναμη σε όλη τη διάρκεια της σύνθεσης διαμορφώνουν μια καινούργια πραγματικότητα για τα μουσικά δρώμενα της εποχής.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα του 20ου αιώνα και έχει σταθερή θέση στο ρεπερτόριο των συμφωνικών ορχηστρών. Ο Stravinsky παράλληλα με τη σύνθεση της μουσικής για ορχήστρα, ετοίμασε και μια έκδοση για πιάνο και τέσσερα χέρια.

Αν και ο ίδιος ο Stravinsky ισχυριζόταν ότι υπήρχε μόνο μια λαϊκή μελωδία σε όλο το έργο (η μελωδία της αρχής του έργου παιγμένη από το φαγκότο βασισμένη σε Λιθουανικό παραδοσιακό τραγούδι) φαίνεται ότι οι λαϊκές μελωδίες που απαντώνται είναι πολύ περισσότερες και προέρχονται από τη Λιθουανία, Ρωσία, Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Σχεδόν όλες σχετίζονται με παλιές τελετουργίες γύρω από την Άνοιξη.

Το σενάριο του έργου ανήκει στον ίδιο τον συνθέτη και είναι το εξής: Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα η φύση σιγά-σιγά ξυπνάει και αρχαίες φυλές συγκεντρώνονται για εορταστικές ιεροτελεστίες γιορτάζοντας τον ερχομό της Άνοιξης. Μια γριά μάγισσα χρησιμοποιεί κλωνάρια για να προβλέψει το μέλλον. Οι γυναίκες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της Άνοιξης. Όλοι γιορτάζουν την ιερή δύναμη της μητέρας Γης. Οι άντρες αναπαριστούν παραδοσιακά πολεμικά παιχνίδια. Ο γηραιότερος σοφός έρχεται από το χωριό και πραγματοποιείται ο χορός της Γης. Καθώς σκοτεινιάζει οι κοπέλες εκτελούν αρχαίους σχηματισμούς και μια από αυτές επιλέγεται ως η Εκλεκτή. Πέφτοντας κάτω στο έδαφος οι κοπέλες επικαλούνται τα αρχαία πνεύματα. Η Εκλεκτή αρχίζει και ολοκληρώνει τον τελικό χορό για να επιτευχθεί ο εξευμενισμός των θεών της Άνοιξης.

Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη. Καθένα από αυτά είναι χωρισμένο σε μικρότερα τμήματα που διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς ενδιάμεσες παύσεις. Αρχίζουν με μια αργή εισαγωγή και τελειώνουν κλιμακούμενα σε έναν φρενήρη χορό. Οι τίτλοι τους φανερώνουν το παγανιστικό χαρακτήρα του θεματικού υλικού. Είναι δύσκολο κανείς ακούγοντας αυτό το έργο να μείνει ατάραχος και να μην καθηλωθεί από την ενέργεια που εκλύεται. Ο Stravinsky φιλοτέχνησε μια ηχητική απεικόνιση και αποθέωση του φαινομένου που ονομάζουμε Ζωή στην πιο αρχέγονη διάστασή του!

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ