0
NOWNESS

Μια ομάδα ατόμων με σύνδρομο Down χορεύει μπαλέτο

Κάτω από την δημιουργική καθοδήγηση του θεατρικού θιάσου «Royal Ballet», το Culture Device-ένα καινοτόμο θέατρο χορού για καλλιτέχνες με σύνδρομο Down-ολοκλήρωσε την παραμονή του στην Βασιλική όπερα του Λονδίνου με μια δυνατή επανερμήνευση του έργου του Στραβίνσκι «Ιεροτελεστίας της 'Ανοιξης». Για να σηματοδοτήσει 106 χρόνια από την πρεμιέρα του μπαλέτου, ο σκηνοθέτης Adam Csoka Keller καταγράφει την αντιπροσωπευτική πλευρά του Culture Device για το NOWNESS.


«Η Ιεροτελεστία της 'Ανοιξης έσπασε όλους τους κανόνες στη σύνθεση και την χορογραφία, σηματοδοτώντας μια σημαντική πολιτιστική στιγμή για την ιστορία» λέει ο Keller. «Είναι καίριας σημασίας να βρίσκεσαι στο προσκήνιο της πολιτιστικής στιγμής και αυτή η ταινία δείχνει πως ο κόσμος της τέχνης ανοίγεται σε καλλιτέχνες με μαθησιακές δυσκολίες».


Το σύγχρονο κοινό θεωρεί αυτό το μπαλέτο ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Στραβίνσκι, αλλά η πρεμιέρα του εκείνη την εποχή προκάλεσε την εξέγερση του κοινού. Το αποτέλεσμα συνεπάγεται με αγνόηση των συνηθισμένων δομών σύνθεσης και η χορογραφία περιγράφηκε ως πρωτόγονη και άρρυθμη – κινήσεις μη εκλεπτυσμένες, που δεν συμβαδίζουν με την ποιότητα του μπαλέτου.


Στο πνεύμα της αυθεντικής παράστασης του 1913, η ταινία The Rite σπάει επίσης τους κανόνες με την απελευθέρωση του χορού και της αντίληψης του κοινού σχετικά με το ποιος «επιτρέπεται» να εκτελεί τα κομμάτια. «Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Όταν δουλεύεις πάνω σε ένα πρότζεκτ, το οποίο έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια, η άποψη σου πάνω σε ορισμένα θέματα, δεν θα είναι ποτέ η ίδια» λέει ο Keller. «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να απασχολούμε περισσότερους από αυτούς τους απίστευτα ταλαντούχους καλλιτέχνες, όχι μόνο μέσα στις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και σε άλλους κλάδους, στους οποίους μπορούν να φέρουν μια θετική αλλαγή».

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ