0
NOWNESS

Ξαναδίνοντας ζωή σε ζόρικες παιδικές αναμνήσεις

Ο φωτογράφος Richard Billingham ξαναζεί την παιδική του ηλικία στα 49 του, αναβιώνοντας τα χρόνια της αθωότητάς του μέσα από την νέα του ταινία, Ray and Liz.


Ο Billingham αποτυπώνει πώς είναι να μεγαλώνει ένα παιδί στα Μίντλαντς, μία περιοχή της κεντροδυτικής Αγγλίας, με μία παχύσαρκη, καπνίστρια μητέρα γεμάτη τατουάζ και έναν άνεργο, αλκοολικό πατέρα στα όρια της κατάθλιψης.


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο βραβευμένος φωτογράφος χρησιμοποιεί το οικογενειακό του περιβάλλον ως αντικείμενο, τόσο στο πεδίο της φωτογραφίας και της ζωγραφικής, όσο και στις ταινίες μικρού μήκους.

Μία από τις πρώιμες και πιο αναγνωρισμένες δουλειές του είναι το άλμπουμ Ray's a Laugh (1996), για το οποίο ο ίδιος έχει σχολιάσει ότι το στοιχείο της αθωότητας είναι πιθανότατα ο λόγος της επιτυχίας του.


«Δεν είχα διαφορετική παιδική ηλικία από κάποιους άλλους. Υπάρχουν πολλά παιδιά που μεγάλωσαν με τον ίδιο τρόπο και έχοντας τις ίδιες εικόνες με μένα. Ήθελα απλά να δείξω πώς μοιάζει αυτός ο κόσμος από τα μάτια κάποιου που τον έζησε».


Το έργο του Billingham έχει επηρεαστεί πολύ από την αγάπη του για τους Βρετανούς ιμπρεσιονιστές και από τις εικόνες τους που μοιάζουν ανεξίτηλες στον χρόνο.

Για τους λάτρεις των vintage εικόνων η ταινία Ray and Liz είναι ένα πιστό ταξίδι στο χρόνο. Είναι άλλωστε γυρισμένη με αναλογική τεχνολογία της δεκαετίας του '80.


Το βίντεο ανήκει στη σειρά επεισοδίων του Νοwness, Photographers in Focus, με την σκηνοθέτη Jess Kohl και τον Billingham να επισκέπτονται τη γειτονιά του στο Cradley Heath των West Midlands.

«Η παιδική του ηλικία είναι ένα συχνό θέμα το οποίο επισκέπτεται συχνά στη δουλειά του. Προσπαθεί να την ερμηνεύσει μέσα από αυτήν. Έχει μεγάλη σημασία για εκείνον» σχολιάζει η Kohl.

Η ταινία Ray & Liz θα ξεκινήσει να προβάλλεται σε επιλεγμένες αίθουσες κινηματογράφων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 8 Μαρτίου 2019.

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ