0
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ NOWENESS/ LIFO

H συναισθηματική δύναμη του κόκκινου χρώματος: στα όρια της εμμονής και της λαγνείας

Το σκηνοθετικό διδυμο από τη Νέα Υόρκη Simon Davis και Jason Sondock (γνωστοί και ως Rubberband) δημιούργησαν για λογαριασμό του Nowness μια σειρά ταινιών- στην ουσία μια τριλογία- μέσα από την οποίες εξερευνούν τη δύναμη του χρώματος. Το χρώμα μπορεί να είναι το όχημα που θα διαμορφώσει τη διάθεση και την αφήγηση.

Εμπνευσμένοι από την τριλογία του σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφσκι που δημιούργησε το 1994, μια τριλογία που επίσης αφορούσε τα χρώματα, οι Rubberband χρησιμοποιούν σκηνές με καθημερινά αντικείμενα σε κόκκινο χρώμα προτρέποντας το κοινό να τα δει ως μια εκδήλωση της ψυχολογικής κατάστασης της πρωταγωνίστριας ενώ δεν διστάζουν επίσης, να αποκαλύψουν ότι ήταν δύσκολο να μην εμπνευστούν από την τριλογία του Κισλόφσκι. Ωστόσο, στην δική τους ταινία, η προσπάθεια τους ήταν να μεταφράσουν το χρώμα σε συναίσθημα.


«Είναι δύσκολο να μην επηρεαστείς από τον Κισκλόφσκι όταν δημιουργείς μια τριλογία σχετικά με το χρώμα» λένε οι ίδιοι. «Καθώς όμως οι δικές μας ταινίες δεν έχουν σαφή θέματα όσο οι δικές του ωστόσο η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στο να μετατρέψουμε το χρώμα σε συναίσθημα».

Το χρώμα, όπως το αντιλαμβάνεται ο Ελβετός γλωσσολόγος Φερντινάντ Σωσσύρ είναι απλώς ένα «σύστημα σηματοδοτών» με το κόκκινο να συνδέεται με τον κίνδυνο, το πάθος, τον γάμο ή την τύχη. Οι σκηνοθέτες παίζουν με αυτήν την ασάφεια προσδιορισμού του χρώματος καθώς ένα βαθύ κόκκινο φίλτρο που χρησιμοποιούν, καθιστά ασαφές εάν το ταξίδι της κεντρικής πρωταγωνίστριας στο υπόγειο υποκινείται από τον φόβο, την ελπίδα ή την λαγνεία. Η κορύφωση φθάνει όταν η νεαρή γυναίκα βρίσκεται στο έδαφος, βυθισμένη από ρούχα που την σκεπάζουν ολόκληρη – η φωτογραφική μηχανή έρχεται τώρα αντιμέτωπη με μια θάλασσα ερωτικού κόκκινου.

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ