Moving On: Το νέο βίντεο κλιπ από το μεταθανάτιο άλμπουμ του Λέοναρντ Κοέν έχει γυριστεί στην Ύδρα

Σε παγκόσμια πρεμιέρα -αποκλειστικά στο Lifo.gr σε συνεργασία με το Nowness- η οπτική ελεγεία που φέρει την υπογραφή της, βραβευμένης με Turner-Prize καλλιτέχνιδας, Laure Prouvost

LIFOTEAM,

Η Laure Prouvost, η οποία πρόσφατα εκπροσώπησε τη Γαλλία στην Μπιενάλε της Βενετίας, χρειάστηκε να πάει μέχρι το σπίτι του Κοέν στην ειδυλλιακή Ύδρα, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον σπουδαίο καλλιτέχνη. Μπαίνοντας σε αυτό το «μεγάλο σπίτι με τα μικρά δωμάτια» όπως το είχε περιγράψει κάποτε ο Κοέν, η ίδια γοητεύτηκε από αυτό το κατάλευκο «καταφύγιο», όπου έζησε και αγάπησε για περίπου μια δεκαετία ο μεγάλος καλλιτέχνης.

 

Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο που έχει χρησιμοποιήσει η Laure δίνει την αίσθηση στον θεατή ότι ακολουθεί τα βήματα του μουσικού σε κάθε γωνιά του νησιού, που βρέχεται από το γαλάζιο του Αιγαίου και μοιάζει ανέγγιχτο στον χρόνο. «Το νησί φάνταζε σαν ένας τόπος άχρονος χωρίς τα αυτοκίνητα» αναφέρει η Γαλλίδα multimedia καλλιτέχνης, η οποία φωτογράφισε μεταξύ άλλων και τα γαϊδούρια της Ύδρας, που μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούνται ως μέσα για μεταφορές. «Ένιωσα απόλυτη ένωση με όλο το περιβάλλον όσο βρισκόμουν εκεί» συμπληρώνει η ίδια.

 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, η Ύδρα ήταν μια ελάχιστα γνωστή μέκκα για αγγλόφωνους μποέμ τύπους. Μέσα σε αυτό τον κύκλο ο Κοέν γνώρισε και την Μαριάν Ιλέν, τη γυναίκα από τη Νορβηγία που έμελλε να γίνει ο μεγάλος έρωτας της ζωής του και η μούσα του, και για την οποία δημιούργησε ένα από τα πιο εμβληματικά του τραγούδια, το «So long, Marianne».

 

 

 

Moving On: Το νέο βίντεο κλιπ από το μεταθανάτιο άλμπουμ του Λέοναρντ Κοέν έχει γυριστεί στην Ύδρα

 

Κλείνοντας τον κύκλο αυτής της ιστορίας αγάπης, ο Κοέν ηχογράφησε το ελεγειακό «Moving on» με έναν στοιχειωμένο ήχο από μπουζούκι που ακούγεται στην εισαγωγή θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτίσει φόρο τιμής στην αγαπημένη του Μαριάν, αφότου έμαθε για τον θάνατό της το 2016. «Υπάρχει ένα νοσταλγικός, Μεσσογειακού τύπου ρομαντισμός στη μουσική και τα φωνητικά» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Άνταμ Κοέν, ο μικρότερος γιος του κορυφαίου μουσικού και παραγωγός του «Thanks For The Dance».

 

«Θέλαμε να ξορκίσουμε τις μνήμες του αφηγητή για την Ύδρα και να τον επαναφέρουμε στο σπίτι όπου έγραψε το «Bird On A Wire» με τη παρουσία της Μαριάν, να στέκεται σαν φάντασμα στο διπλανό δωμάτιο» συμπληρώνει ο Άνταμ Κοέν.

 

Moving On: Το νέο βίντεο κλιπ από το μεταθανάτιο άλμπουμ του Λέοναρντ Κοέν έχει γυριστεί στην Ύδρα

 

Χάρη στο μοναδικό της στιλ, η Prouvost καταφέρνει να συμπεριλάβει στην ταινία της ένα ρομαντισμό, αποσπώντας την εικόνα από το νόημα με έναν ιδιοσυγκρισιακό, παιχνιδιάρικο τρόπο. «Η κλημεντίνη σημαίνει αγάπη. Η γεύση της, γλυκιά και ξινή, σφύζει από ζωή» λέει η Prouvost, η οποία τοποθετεί το συγκεκριμένο φρούτο ως κεντρικό μοτίβο στο έργο της.

 

«Η κλημεντίνη συνδέεται επίσης με τις αναμνήσεις που έχω από τις κλημεντίνες της γιαγιάς μου, απ' όπου συνηθίζαμε να μαζεύουμε φρέσκα φρούτα και να γευόμαστε την αγάπη».

 

Moving On: Το νέο βίντεο κλιπ από το μεταθανάτιο άλμπουμ του Λέοναρντ Κοέν έχει γυριστεί στην Ύδρα

 

Το «Moving On» είναι η πιο πρόσφατη κυκλοφορία στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ που γίνεται σε συνεργασία του Nowness με την Sony Music του Καναδά και το Leonard Cohen Estate και που φέρνει σε επαφή ταλαντούχους δημιουργούς και κινηματογραφιστές οι οποίοι εκφράζονται καλλιτεχνικά σε σχέση με το μεταθανάτιο άλμπουμ του Κοέν, με τίτλο «Thanks For The Dance».

 

@Nowness

 

 

Nowness