0
NOWNESS

Μετά την πυρκαγιά, η φύση θρηνεί

Το Mourning Country παρουσιάζει τον Noel Butler, έναν γέροντα Budawang από τη φυλή Yuin, ο οποίος έχασε το σπίτι του και το πολιτιστικό κέντρο για τους αυτόχθονες που ίδρυσε με τη σύζυγό του Trish σε μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της Αυστραλίας.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που μπήκα στο δάσος αφού είχε κοπάσει η φωτιά» λέει ο σκηνοθέτης Andrew Kaineder, του οποίου το ενδιαφέρον για την κουλτούρα του surf τον οδήγησε σταδιακά σε έργα που επικεντρώνονταν στη φύση και το περιβάλλον. «Αυτό που κάποτε ήταν η εκκωφαντική χορωδία της ζωής είναι τώρα η πνιγμένη σιωπή του θανάτου. Ένιωσα τον αντίκτυπο μέσα μου και ήταν απολύτως καταστροφικό».

Το σπίτι του Μπάτλερ καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του Currowan, οι οποίες διήρκεσαν από τις 26 Νοεμβρίου 2019 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2020 και στοίχησαν τη ζωή τριών ανθρώπων και 480 εκατομμυρίων ζώων στη Νέα Νότια Ουαλία. Όπως πολλοί, έπρεπε να ξαναχτίσει τη ζωή του από τις στάχτες μιας τραγωδίας που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή.

«Ένιωσα υποχρεωμένος να κάνω αυτή την ταινία γιατί εδώ ήταν αυτός ο απίστευτος άντρας, ο Noel Butler, ο οποίος είχε χάσει τα πάντα. Όχι μόνο το καταφύγιο στο οποίο κοιμόταν, αλλά τη χλωρίδα και την πανίδα με την οποία είχε σχέση εδώ και δεκαετίες – πολύ πέρα ​​από αυτό που οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να φανταστούμε» λέει ο Kaineder. «Οι ρίζες του ξεκινούν πριν από τον ευρωπαϊκό οικισμό και μετά από εβδομήντα χρόνια σε αυτήν τη γη, έγινε μάρτυρας της παραβίασης του φυσικού κόσμου και τώρα έχει επηρεαστεί από αυτήν με τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Όπως και σε πολλές άλλες καταστροφές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσουμε τον αντίκτυπό αυτής της καταστροφής στο οικοσύστημα. Μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε το προσωπικό κόστος όταν βλέπουμε ένα κτίριο σε ερείπια ή μια οικογένεια χωρίς σπίτι, αλλά η κατανόηση του αντίκτυπου στους φυσικούς οικοτόπους και σε ό, τι δεν μπορούμε να δούμε είναι σχεδόν αδιανόητη.

Αυτή η ταινία είναι μια προσωπική ιστορία που επισημαίνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα – την αποσύνδεση μεταξύ μας αλλά και από τις πηγές που στηρίζουν τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Όπως είπε κάποτε ο Noel: «Χωρίς κατηγορίες, απλώς με αναγνώριση και αποδοχή ότι αυτά που κάνουμε δεν είναι ο σωστός τρόπος. Πρέπει όλοι να εργαστούμε μαζί για να επιδιορθώσουμε ό,τι έχει γίνει, ως Αυστραλοί, για όλη την Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο».

«Αυτή η ταινία δημιουργήθηκε στη χώρα των ανθρώπων που μιλούν την Dhurga, γνωστή ως Yuin. Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και τις αξίες αυτής της γης που έχουν καλλιεργηθεί από τους προγόνους μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, έτσι ώστε να μπορούμε να μάθουμε και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτήν την πρακτική και να περπατάμε μαζί».

— Noel Butler

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ