0
LIFO PICKS

Η «δικτατορία» των προτύπων ομορφιάς που εξακολουθούν να αναπαράγονται στα κοινωνικά δίκτυα

Κι όμως συνεχίζουμε να αισθανόμαστε ντροπή για το ίδιο μας σώμα. Ειδικότερα, οι νέες γυναίκες που βομβαρδίζονται συνεχώς με εικόνες αψεγάδιαστων γυναικείων σωμάτων στο διαδίκτυο – εικόνες που σχεδόν πάντα έχουν βελτιωθεί ψηφιακά.

Αυτό το ντοκιμαντέρ διερευνά το πώς η καθημερινή ζωή των γυναικών υπαγορεύεται από την αναζήτηση της τελειότητας στην εμφάνιση. Οι συνέπειες αυτής της αναζήτησης είναι πολλές φορές θανατηφόρες: αδυνάτισμα και γυμναστική μέχρι τελικής πτώσης στο γυμναστήριο, διατροφικές διαταραχές κάθε είδους, αίσθημα ντροπής για το ίδιο τους το σώμα και σεξισμός.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η σκηνοθέτις Jennifer Rezny έπεσε πάνω σε μια καναδική μελέτη που διαπιστώνει ότι η ανασφάλεια των νέων γυναικών αυξήθηκε από τα κοινωνικά μέσα. Φαίνεται ότι σχεδόν όλοι προσπαθούν να παρουσιαστούν στο Instagram δείχνοντας λεπτοί στις selfies με διάφορα φίλτρα επεξεργασίας.

Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για ποικιλομορφία (diversity), το «ιδανικό» γυναικείο σώμα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αντίληψη που αναπαράγουν τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη γυναικεία ομορφιά. Οι όποιες κινήσεις και πρωτοβουλίες –ακόμη και από την ίδια τη βιομηχανία της μόδας και της διαφήμισης– είχαν μέχρι στιγμής μικρή επίδραση.

Πηγή: DW Documentary

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ