0
LIFO PICKS

Γιατί μια ολόκληρη πολιτεία της Αμερικής ψάχνει για μαζικούς τάφους;

Πριν από 98 χρόνια συνέβη μία από τις χειρότερες βιαιοπραγίες στην ιστορία κατά των μαύρων της Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Μαΐου του 1921, ένας όχλος λευκών έκαψε και βομβάρδισε μια ολόκληρη περιοχή στην Tάλσα της Οκλαχόμα. Αυτή η επίθεση έμεινε στην ιστορία ως «Η φυλετική σφαγή της Τάλσα» ή όπως προσπάθησαν να αφήσουν στην ιστορία οι λευκοί «Η φυλετική επανάσταση της Τάλσα».

Το σφάλμα με το να αποκαλείς το συγκεκριμένο γεγονός "επανάσταση" έγκειται στο ότι παρουσιάζει τις δύο αντιθετικές πλευρές ίσες ως προς το μερίδιο ευθύνης της καταστροφής, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια ξεκάθαρη ρατσιστική επίθεση έναντι των μαύρων. Φυσικά δεν ήταν ούτε η πρώτη φορά ούτε και η τελευταία που κάτι τέτοιο συνέβαινε στις ΗΠΑ.

Κι όμως, αυτή η παρερμήνευση των γεγονότων δεν είναι το μοναδικό μελανό σημείο της ιστορίας. Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του γεγονότος. Οι αποδείξεις για παραπάνω από 300 νεκρούς και 1,200 κατεστραμμένων σπιτιών εξαφανίστηκαν. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα φυλάκισε όσους μαύρους δεν σκοτώθηκαν στην επίθεση, υπό τον πολεμικό νόμο περί εθνικής άμυνας, εντείνοντας την ασάφεια των γεγονότων με την εξάλειψη των μαρτύρων.

Σε μια προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης, το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, έλαβε το 2015 μία δεκασέλιδη καταγραφή μαρτυριών της σφαγής. Εκεί, υπήρχαν περιγραφές των σπιτιών που καίγονταν, των αεροπλάνων που πέταγαν πολύ κοντά στο έδαφος και του εκκωφαντικού ήχου των όπλων.


Οι ίδιες μαρτυρίες από διαφορετικούς ανθρώπους είχαν δημοσιευτεί από το 1997, σε μία έρευνα που διεξήχθη από τις αρχές της Τάλσα. Χρησιμοποιώντας τις μαρτυρίες και την τεχνολογία των ραντάρ μπόρεσαν να εντοπιστούν τρία σημεία όπου το εδάφος της περιοχής εμφάνιζε ανωμαλίες. Το επόμενο λογικό βήμα ήταν η εκσκαφή, ώστε να βρεθούν τα θύματα, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ποια ήταν όμως η αφορμή για αυτή την εξέγερση;

Πριν το γεγονός, μια εφημερίδα δημοσίευσε την επίθεση ενός μαύρου άντρα σε μία λευκή επιθεωρήτρια ανελκυστήρων. O Dick Rowland συνελήφθη χωρίς αποδείξεις για το τι συνέβη στο ασανσέρ, ενώ η γυναίκα αρνήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο. Την ημέρα της δίκης μαύροι βετεράνοι έσπευσαν να προστατέψουν τον άντρα από πιθανό λιντσάρισμα από τους λευκούς, καταλήγοντας σε καυγά.

Η αιτία όμως δεν ήταν η υποτιθέμενη επίθεση του Rowland. Η σφαγή συνέβη σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Τάλσα, εκεί όπου έμεναν και οι πιο εύρωστοι Αφροαμερικανοί. Η περιοχή μάλιστα αποκαλούνταν και ως Black Wall Street.

Αυτό που πυροδότησε στην πραγματικότητα την οργή του (λευκού) όχλου ήταν η επιτυχία των μαύρων. Ήθελαν την πτώχευση της μαύρης κοινότητας ώστε να είναι ακόμα πολιτικά και οικονομικά εξαρτημένη από τους λευκούς.

Σήμερα, ο νέος δήμαρχος της Τάλσα επιχειρεί να πραγματοποιήσει τις εκσκαφές και να σπάσει μία από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες σιωπής στην Αμερικανική ιστορία. Η γνώση της ιστορίας έχει σημασία και όποιοι δεν γνωρίζουν το βάθος του συστημικού ρατσισμού αποτελούν συνένοχοι στην άσκησή του.

i. Με στοιχεία από το Vox.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ