0
LIFO PICKS

Μπέρτραντ Ράσελ: Ένας φανατικός ενάντια στον φανατισμό

Ο σκοπός του φημισμένου «Principia Mathematica» (1910-13) του Μπέρτραντ Ράσελ, που γράφηκε από κοινού με τον Άλφρεντ Νορθ Γουάιτχεντ, ήταν να βρει μία λογική θεμελίωση για τα μαθηματικά, αυτού που είναι γνωστό ως πρόγραμμα του λογικισμού.

Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να γραφτεί το βιβλίο που εγκαινίασε τη σύγχρονη μαθηματική λογική. Για τον απλό αναγνώστη, είναι το αποκορύφωμα της εσωτερικής φιλοσοφίας: χιλιάδες και χιλιάδες σελίδες πυκνού λογικού συμβολισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του οποίου οι συγγραφείς δημιούργησαν ειδικά για τους δικούς τους σκοπούς.

Απλά δεν αρκεί να ζούμε σ' έναν φιλντισένιο πύργο. Αυτός ο κόσμος είναι πολύ κακός και πρέπει να τον προσέξουμε

Επομένως, προκαλεί μάλλον έκπληξη το γεγονός ότι ο δημιουργός ενός τέτοιου συγγράμματος θα οδηγούνταν δύο φορές στη φυλακή λόγω πολιτικού ακτιβισμού -  μία το 1918 και άλλη μία το 1961.

Δεν υπάρχουν πολλοί λογικιστές τόσο πρόθυμοι να λερώσουν τα χέρια τους στη λάσπη του αληθινού κόσμου. Αλλά ο Ράσελ ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένας απλός φιλόσοφος.

Σε αυτή τη συνέντευξη του 1959, στο πρόγραμμα «Face to Face» του BBC, ο Ράσελ αφηγείται επεισόδια της μακράς και εκπληκτικής ζωής του.

Γεννημένος το 1872 σε μία ισχυρή οικογένεια (ο παππούς του ήταν πρωθυπουργός την εποχή της βασίλισσας Βικτόρια), σχετίστηκε με πολλά από τα πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα του εικοστού αιώνα, από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έως τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, πάντα από μία φιλελεύθερη ή αριστερή προοπτική.

Ήταν ένας ένθερμος ειρηνιστής (η στάση του αυτή φταίει εν μέρει για την πρώτη του φυλάκιση το 1918), αθεϊστής και πάρα πολύ ηθικός άνθρωπος, του οποίου το πάθος για γνώση μπορούσε να παρομοιαστεί μόνο με την κατανόηση που είχε για τον συνάνθρωπό του.

«Απλά δεν αρκεί να ζούμε σ' έναν φιλντισένιο πύργο» είπε ο Ράσελ. «Αυτός ο κόσμος είναι πολύ κακός και πρέπει να τον προσέξουμε».

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ