«Γυμνός, Ιούλιο μήνα, το καταμεσήμερο...»: Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής διαβάζει Οδυσσέα Ελύτη

Ένα απόσπασμα από τον Μικρό Ναυτίλο

Ο Μικρός Ναυτίλος

 

VIII

 

ΓΥΜΝΟΣ, ΙΟΥΛΙΟ ΜΗΝΑ, το καταμεσήμερο. Σ' ένα στενό κρεβάτι, ανάμεσα σε δυο σεντόνια χοντρά, ντρίλινα, με το μάγουλο πάνω στο μπράτσο μου που το γλείφω και γεύομαι την αρμύρα του.

Κοιτάζω τον ασβέστη αντικρύ στον τοίχο της μικρής μου κάμαρας. Λίγο πιο ψηλά το ταβάνι με τα δοκάρια. Πιο χαμηλά την κασέλα όπου έχω αποθέσει όλα μου τα υπάρχοντα: δυο παντελόνια, τέσσερα πουκάμισα, κάτι ασπρόρουχα. Δίπλα, η καρέκλα με την πελώρια ψάθα. Χάμου, στ' άσπρα και μαύρα πλακάκια, τα δυο μου σάνταλα. Έχω στο πλάι μου κι ένα βιβλίο.

 

Γεννήθηκα για να'χω τόσα. Δεν μου λέει τίποτε να παραδοξολογώ. Από το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε. Μόνο που 'ναι πιο δύσκολο. Κι από το κορίτσι που αγαπάς επίσης φτάνεις, αλλά θέλει να ξέρεις να τ' αγγίξεις οπόταν η φύση σού υπακούει. Κι από τη φύση - αλλά θέλει να ξέρεις να της αφαιρέσεις την αγκίδα της.

 

info

ι. Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής αυτό τον καιρό κάνει πρόβες για το ανέβασμα των Ορνίθων σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου στο St. Ann's Warehouse στη Νέα Υόρκη.


Το καλοκαίρι θα περιηγηθεί μαζί με τη Λιλα Μπακλέση και την καινούρια τους παράσταση σε πολλα μέρη της Ελλάδας. Η παράσταση ονομάζεται «Οι κάτω απ' τ' αστέρια» σε σκηνοθεσία δική τους και σε συνεργασία με την Άρτεμη Γρύμπλα και το κείμενο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα.


Επίσης. θα εμφανιστεί σε επιλεγμένες παραστάσεις του «Ίωνα» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη μαζί με τη Δήμητρα Χατούπη.

 

 

Lifo Talks