Όλα είναι εγγεγραμμένα στα γονίδιά μας. Όμως θέλουμε στ' αλήθεια να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η μοίρα;

Η μελέτη του DNA μας αποκαλύπτει όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου στο γονιδίωμα μας.

LIFOTEAM,

Μερικές ασθένειες ζουν σαν ωρολογιακές βόμβες μέσα στα γονίδιά μας. Οι γονιδιακές μεταλλάξεις που συμβαίνουν μπορεί να σημαίνουν ότι έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουμε Αλτσχάιμερ ή τον καρκίνο. Όμως πώς αντιμετωπίζουμε ψυχολογικά όλες αυτές τις πληροφορίες για τα γονίδιά μας; Και τελικά μπορούμε να έχουμε έλεγχο πάνω σε όλο αυτό;

 

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι μελέτες των γονιδίων μας γίνονται όλο και φθηνότερες και οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους παράγοντες κινδύνου. Όμως τελικά θέλουμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η μοίρα;

 

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle γνωρίζουμε τη Jana της οποίας η μοίρα φαίνεται να είναι αναπόφευκτη μια και πάσχει από μια σπάνια κληρονομική διαταραχή που ονομάζεται παρεγκεφαλιδικός εκφυλισμός. Οι γιατροί δεν δίνουν και πολλές ελπίδα. Όμως η Jana εκπλήσσει τους πάντες με τη θέλησή της για ζωή.

 

Η Katrin επίσης γνωρίζει ότι έχει μια δυνητικά μοιραία γενετική διαταραχή. Ήταν 35 ετών, όταν ανιχνεύθηκε ένας όγκος στο στήθος της ενώ στη συνέχεια ανακάλυψε ότι έχει μια γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο. Όμως η Katrin αρνείται να αφήσει τη ζωή της να κυβερνάται από τα στατιστικά στοιχεία.

 

Ο Stefan δεν γνωρίζει ακόμα τίποτα για το γενετικό του αποτύπωμα. Πρόκειται για έναν αρχιτέκτονα στο επάγγελμα που επιτρέπει στους ερευνητές να αναλύουν τα γενετικά του δομικά στοιχεία, το DNA του, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μελέτης υγείας που έχει γίνει μέχρι στιγμής στη Γερμανία.

 

Σκοπός του πρότζεκτ είναι να εντοπιστούν οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου στο γονιδίωμα μας μαζί με τους κινδύνους που φέρει ο τρόπος που ζούμε – το lifestyle μας- και να βοηθήσουν στην πρόληψη των νόσων προτού συμβούν.

 

Ωστόσο είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς αν οι μελέτες αυτές δεν φέρουν κι αυτές τους δικούς τους κινδύνους.

 

Πηγή: DW Documentary

 

Lifo Picks