Οι Ελευσίνιοι αφηγούνται

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής επιστρέφει, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, στον ίδιο τόπο όπου είχε γυρίσει την «Αγέλαστο Πέτρα»

LIFOTEAM,

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την ταινία Αγέλαστος Πέτρα, ταινία ορόσημο για την πόλη της Ελευσίνας που διαπραγματεύεται το σήμερα, τον τόπο, τον χρόνο, τη μνήμη και την ιστορία και τα γυρίσματα της οποίας διήρκεσαν δέκα χρόνια, ο Φίλιππος Κουτσαφτής επιστρέφει στον ίδιο τόπο – που στην ουσία δεν άφησε ποτέ – με ένα νέο έργο, για να συναντήσει το σήμερα της πόλης.

 

Πρόκειται για την ταινία Οι Ελευσίνιοι που θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή το Νοέμβριο του 2021, και θα σηματοδοτήσει τη λήξη του προγράμματος της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

 

Για τη δημιουργία της νέας αυτής ταινίας, ο σκηνοθέτης πιάνει τον μίτο των αφηγήσεων από το αμοντάριστο υλικό των γυρισμάτων της Αγέλαστου Πέτρας που δεν προβλήθηκαν ποτέ. Την ψηφιοποίηση του υλικού αυτού ακολουθούν νέα γυρίσματα και συνεντεύξεις με τους ανθρώπους της Ελευσίνας σήμερα που καταγράφουν το παρόν της πόλης. Ο Φίλιππος Κουτσαφτής αναζητά τους πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας, και τις διαδρομές τους, τα ίχνη τους μέσα στο χρόνο. Ανάμεσα σε αυτούς κάποιοι δεν ζουν πια και τις μνήμες τους μεταφέρουν όσοι τους έζησαν και γνωρίζουν για αυτούς. Έτσι γίνονται οι κρίκοι που συνδέουν το χθες με το σήμερα της πόλης και δημιουργούν μία συνέχεια ανάμεσα στις δύο ταινίες. Την ίδια στιγμή αναζητά σε νέα πρόσωπα της πόλης πρωταγωνιστές της νέας του ταινίας.

 

Μέσα στα χρόνια που ο Φίλιππος Κουτσαφτής ακολουθεί και καταγράφει τη ζωή της πόλης, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με τους ανθρώπους και τη γειτονιά του Συνοικισμού. Στην ιστορική αυτή γειτονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός παρουσιάζει μία βιντεοεγκατάσταση που αποτελεί μέρος του αμοντάριστου υλικού της Αγέλαστου Πέτρας. Πρόκειται για αληθινές καταγραφές των ανθρώπων που κουβαλούν την ψυχή της Ελευσίνας, και μας καλούν να τους ακούσουμε, ακολουθώντας τον σκηνοθέτη στο ταξίδι δημιουργίας της ταινίας Οι Ελευσίνιοι.

 

Πηγή: Eleusis 2021

 

 

Lifo Picks

TΩΡΑ