Ο άνθρωπος που τάιζε τις ύαινες στο στόμα

Ένα υπνωτιστικό και σχεδόν ποιητικό βίντεο για την ασυνήθιστη σχέση ενός ανθρώπου με την άγρια φύση

LIFOTEAM,

Κάθε βράδυ, εδώ και πάνω από 35 χρόνια, ο Yussuf Mume Saleh πηγαίνει έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης Χαράρ της Αιθιοπίας για να ταΐσει τις αγαπημένες του ύαινες.

 

Για την Jessica Beshir, σκηνοθέτιδα που μεγάλωσε στο Χαράρ, το ευαίσθητο δέσιμο του Yussuf με αυτά τα άγρια και συχνά επικίνδυνα ζώα είναι ταυτόσημο με τις νοσταλγικές μνήμες της παιδικής της ηλικίας. «Ήταν σαν να παρακολουθώ μια μαγική παράσταση» είχε δηλώσει η Beshir στο The Atlantic, σε πρόσφατη της συνέντευξη. «Είχα υπνωτιστεί από τη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε αυτούς τους παράξενους "εραστές"».

 

Χρόνια αργότερα η Beshir αποφάσισε να επιστρέψει στο Χαράρ και να καταγράψει το αλλόκοτο τελετουργικό του Saleh με τις ύαινες. Το σύντομο ντοκιμαντέρ της, ονόματι «Hairat», δείχνει τον Saleh να τις ταΐζει μέσα στο σκοτάδι, σε μια σπάνια στιγμή σύνδεσης του ανθρώπου με την άγρια φύση, με την ευαίσθητη και σχεδόν ποιητική κινηματογραφική ματιά της Beshir.

 

Σημειωτέον ότι στη μικρή πόλη Χαράρ οι κάτοικοι ήδη από τον 19ο αιώνα άρχισαν να ταΐζουν τις ύαινες ώστε να είναι χορτάτες για να μην κάνουν επιθέσεις στα ζώα που εκτρέφουν. Πλέον τα ζώα έχουν εξοικειωθεί με τους κατοίκους και ακόμα και μικρά παιδιά τις ταΐζουν. Μάλιστα στο ίδιο χωριό θεωρούν πως οι ύαινες μπορούν να προβλέψουν τις αλλαγές του καιρού. 

Lifo Picks