Η επέλαση των μεδουσών

Υπεραλίευση, υπερθέρμανση και μόλυνση είναι οι σύμμαχοι τους και οι λόγοι που οι πληθυσμοί τους αυξάνονται ανησυχητικά

LIFOTEAM,

Οι έρευνες για την απίστευτη αύξηση των πληθυσμών των μεδουσών βρίσκονται ακόμη στα πρώτα τους στάδια όμως οι ειδικοί συμφωνούν ήδη: Η παγκόσμια έκρηξη μεδουσών στις θάλασσες δείχνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στους ωκεανούς, ένα περίπλοκο οικοσύστημα βρίσκεται εκτός ισορροπίας.

 

Οι μέδουσες εξαπλώνονται και απειλούν, όχι μόνο τους λουομένους, αλλά και τα ψάρια που ζουν είτε ελεύθερα είτε σε ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Η υπεραλίευση έχει εξαλείψει πολλούς από τους ανταγωνιστές των μεδουσών, λιγότερα ψάρια σημαίνει άφθονη προσφορά τροφής που υποστηρίζει έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό μεδουσών. Τα λύματα που απορρίπτονται στη θάλασσα και τα θρεπτικά συστατικά που μεταφέρει ενισχύουν επίσης την αναπαραγωγή του ζωικού πλαγκτόν, των μικροσκοπικών καβουριών με τα οποία τρέφονται οι μέδουσες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη διεγείρει επίσης τους πολύποδες των μέδουσων να παράγουν περισσότερους απογόνους.

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα καθιστά τους ωκεανούς πιο όξινους και θέτει σε κίνδυνο τους οργανισμούς με ασβεστολιθικούς σκελετούς -επειδή το οξύ διαλύει τα οστά τους. Οι μέδουσες βέβαια δεν διαθέτουν σκελετούς.

 

Ένα νέο είδος μέδουσας εμφανίζεται τώρα από το δυτικό ημισφαίριο στη Μαύρη Θάλασσα και απειλεί τα ψάρια που ζουν εκεί. Το ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle εξετάζει τα σημεία όπου υπάρχουν hotspots έρευνας για τις μέδουσες στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Lifo Picks

COVID